AFRIKA - LOVECKÉ SAFARI

Vše o lovectví v jiných zemích (něco jako poradna)
Odpovědět
Rogam
Zkušený diskutér

Re: AFRIKA - LOVECKÉ SAFARI

Příspěvek od Rogam »

to pete - ten Mosambik zní moc zajímavě, tam jsem ještě také nebyl a slyšel o něm jen to nejlepší, pokud není ten kontakt "důvěrný", tak bych také byl rád, jestli by ses o něj mohl podělit - třeba na SZ. Dík:)

jen ještě přidám jeden "zážitek", co se stal mému známému, který přijel střílet do JARu na jednu farmu a kde měl domluvené trofejové kusy a proto když v optice viděl oryxe s obrovkými rohy, neváhal, když došli s PH blíž tak se ukázalo, že ty obrovské rohy byly vlastně normální a na nich byly chraničky rohů používané při převozu zvěře, které mu někdo nestačil sundat, tak asi tak o některých farmách v JARu
Myslivec Milda
Pravidelný diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Myslivec Milda »

Pro : BWANAHUNTER : Dík za příspěvek k tématu a dík za to "kámo" , mám z toho radost. Ale k věci. Pokusím se reagovat jednotlivě k jednotlivostem z Tvých příspěvků, snad se v tom vyznáš, když bude něco nejasné, laskavě to specifikuj ano ?

Mildo, kámo, ty jsi démon... Líbí se ti v Africe, fajn. Jezdi, střílej, lov, udělej si třeba licenci PH a za takový dva roky pokecáme....... ……………………/////,,,,,,, s tím démonem to přeháníš, jsem jenom skromný živnostník a „pan domácí“ , s nevýrazným ročním rozpočtem na koníčka- myslivost a lov cca. 25.tisíc EUR, takových skromných, ale relativně solidních, standartních lovců je dnes v ČR habakuk. Démon ten fakt vypadá jinak. Afrika se stala mojí srdeční záležitostí, a aby mi nezevšedněla, dávám si ji jen jednou za rok. Třeba něco jako vánoce na jiný způsob. Vždycky na přelomu únor/březen, kdy je v JAR konec léta a stabilní počasí a klid. Pravda, měl jsem kdysi naivní ambice vidět třeba Tanzanii , ale přítel Richard mi to rozmluvil. Když ho zkusím ocitovat, řekl mi něco na tento způsob: Mildo, Tanzanii mám za sebou, byl jsem tam přes 10let...lovy tam jsou velmi specifické a to v "okrádání" lidí !! Společnosti žijí z denních tax, tím nechci tvrdit, že neslovíš, ale šance není ani 50% na opravdu žádané druhy a o kvalitě ani nemluvím !!! Další problém s Tanzánií je vývoz trofejí. S letošními úpravami zákonů o dovozu trofejí, je to ještě horší !! Ale zařídím Tanzanii lehce, znám ji velmi dobře a lovecké oblasti také !!! České společnosti, které Tanzánii nabízejí mají neuvěřitelně mé fotky se mnou i s mými klienty !! Je to tak trochu komedie i když smutná !! Richarda mám rád, vážím si ho a považuji ho za autoritu a kamaráda v jednom. Taky se mi absolutně nechce řešit očkování proti malarii, riskovat exotické choroby , neseriozní černochy a podobně. Já se tam jedu bavit, užívat si radosti života a lovu a kochat se atmosférou Afriky v pohodě a na úrovni která mi vyhovuje. Chci mít k dispozici svoje auto, svého PH průvodce, svého černého řidiče a stopaře, pobytový a lovecký program podle svých představ, svůj pokoj a soukromí v evropském stylu, k dispozici bazén, denně vyprané prádlo, chutnou stravu na jakou jsem zvyklý + místní speciality a žádné problémy. Majitel – Lodge, má v JAR všechno..pokud to nemá na farmě u sebe, ( Mabula je na 152.000 hektarech) , tak jenom proto, protože to které zvíře vyžaduje jiný "biotop" a tak jej lovíme na jedné z mnoha "koncesí".. takže prakticky lovíme na 5milionech hektarech po celé JAR. Pokud není k dispozici zvíře, které bychom měli lovit, tak jen proto, protože žije jinde v Africe - na sever od JAR..Taky jejich korektnost a vstřícnost je příkladná. Nechci ulovit všechno na jednom pobytu, na co bych se pak další rok těšil, že. Nic víc ani od Afriky nechci. ............……………………….. ....…………………./////// ……………………………………...... ……………….... Jasně, že ledacos, co píšeš, je pravda. Viděl jsi to na vlastní oči. Ale s obecnými radami a patentem na rozum a pravdu bych byl po dvou lovech opatrnější…………………………//////…….. …… Pokud jsi to takhle z mých písmenek pochopil, je mi líto, neměl jsem tohle v úmyslu, ani omylem …………………… …///////.......…….………………………..……………….….. . Říkat Blaseru v ráži 416 RM "slonice" mě vyloudí úsměv na rtech. Kurňa chlapi, sáhněte si někdy na toho slona, když leží na zemi, podívejte se na jeho kosti, lebku. - - - Ano, 416 RM se dá slon zastřelit docela dobře. - - - On se dá zastřelit i 7x57, Ale sorry, "elephant gun" jako speciál je prostě dvoják v ráži 470 NE a víc. Nevím proč, zrovna 416 RM, když jsou podle mě lepší ráže na výběr, 416 Rigby (za mě výrazně oblíbenější než 416 RM, …………… …… ……… … //////..........………….. To máš takhle. Kamarád Pavel, velký vyznavač Blaseru R-93 už má s tímhle kalibrem ulovené dva slony africké! Letošní z května je na fotce : http://myslivecmilda.rajce.idnes.cz/AFR ... Y-2011.jpg . Je to největší kalibr který se vyrábí pro Blaser R-93, tak s ním loví. Jak prosté, že ? ………………………………………………………///////.................……………………………….. stejně jako budu vždy preferevat 375 HH a ne 375 Ruger), ale i 404 Jeffrey, 458 Lott (taky vynikající na velkou zvěř). Osobně, kdybych už neměl ve skříni 416 Rigby a 470 NE, šel bych do Lotta, pokud chci opakovačku ...…………………///////…………………Milý virtuální kolego, věz, že VKUS JE MIMO DISKUZI !.........//////////// ......... …………………………… ………… . No, Blaser je na samostatnou diskuzi a polemiku. Mě Blaser nesmí do baráku a do almary. …………………………………………….////////…...………… Já za to fakt nemůžu, ani Ti ho nenutím. Mně osobně vyhovuje a to tak, že maximálně. Řadu R-93 jsem věnoval klukovi, něco mám v „almaře“ páč je to nádherně umělecky ryté, a přešel jsem na řadu R-8. Tam se vyrábí kalibr přes .458 Lott až do .500 Jeffery ! Funguje to bez problémů. Co se kalibru . 375 H&H týká, koupil jsem si tuhle hlaveň, pochopitelně s Mag-Na porty, pro příští rok do Afriky. Ne že by mi stávající 8 x 68 S nevyhovovala, naopak, letos mi tato německá, tzv. - „ Göringova“ ráže maximálně dobře posloužila. Jak v Africe, tak v Evropě. Jeleny, Dańka, muflony i srnčí a černou to bije jak z učebnice, ale řekli mi, že když chci lovit lvici, ať dovezu .375 H&H. Tak to respektuji. Kamarád se dneska vrátil z JAR, páč to nevydržel čekat do jara, měl sebou právě ten R-8 - . 375 H&H, chválil ho, akorát nechápal, proč musel do Pštrosa třikrát trefit než mu spadnul, kdežto Černý pakůň se mu zlomil v ohni z poklusu. ( musím nějak zjistit, jak se tu dají vkládat lovecká videa, mám těch afrických „kousků“ několik a stojí za podívání ). Jinak pro Česko, Slovensko, Maďarsko, Polsko. Když srovnám kalibry : 8x68S a .375 H&H, tak sorry, ale osmička má lepší výsledky co do dostřelu, „zabíjecího“ efektu a hlavně, když jsme stříleli s kamarádem oba za jednu noc lončáky, cca. 40.kg, tak z osmičky taky zůstal na „fleku“- dírka – dírka a ten. 375 H&H chudáka čuníka skoro vykostil. Tak nevím… ………//////// ………………………… ……........................... Poplatně moderní době, která se zaklíná nebezpečností zbraní a považující lovce za bandu nesvéprávných pitomců, která vybavuje zbraně zámky, vyjímatelnými spoušťovými mechanismy a dalšími zdroji potenciálního selhnání, tak u téhle, nijak levné zbraně, údajně v zájmu bezpečnosti, vymysleli tu úžasnost, ------- že když přebiju nataženou zbraň, tak mi vypustí úderníky ------- , ……………….////////…. NESMYSL ! Tak to není, můžeš pálit jednu za druhou. Blaser vyrábí model R8,po důkladném marketingovém průzkumu poptávky. Je to tak, že pokud vytáhneš z kulovnice spoušťový mechanizmus se zásobníkem, pak se sama uvede do stavu, kdy má vypuštěný bicí mechanizmus. Kdo nechce vytahovat zásobník, jediným tlačítkem udělá se zásobníkové verze , verzi schránkovou. Můžeš si nakonfigurovat R-8 tak, jak to vyhovuje jednotlivému uživateli ………///////// ………..................... ………………………………. Opakovačky typu R-8? Lehké slitiny, stavebnice, přímotažný závěr? V rážích jako 416? Já tedy děkuji, nechci. Mám rád ocel a dřevo, napouštěný olejem, těžký hlavně a poctivý magnum action - závěry… ……………………………///////////……………... Už jsem to zmiňoval, R-8 má novou kleštinu, s daleko větší uzamykací plochou, testovanou na tlak 14.500 barů, což nemá žádný klasický Mauser M98. Všechny tlaky se odehrávají v uzamčení do hlavně, kulovnice je kratší a kompaktnější, krásná a dokonale uživatelsky vyřešená . Díky lehkým, pevným hořčíkovým slitinám je dnes Blaser R-8 naprosto dokonalý a bezpečný. Dokonce i letadla se vyrábí z podobných slitin místo obyčejné oceli, proč asi ? Ale komu se to nelíbí a „nutně“ potřebuje zbytečně těžké železné „hovado“ na rameno, pak si může pořídit model R-8 Selous, ocelový šaft s mramorovým kalením. Přímotažný závěr je rychlejší a uživatelsky přívětivější než archaický „mauser hrkač“. O tom co je lepší naštěstí nerozhodují virtuální debatníci, ale reálně kupující uživatelé a ti si Blaser R8 oblíbili nejvíc ze „svaté Issny trojice“ …………………///////// …………… …………………………... ……..…Pokud jde o ráži .375 H&Hmag., mám s ní "něco málo" nastříleno a můžu jí jedině doporučit. Výborná ráže, moje asi nejoblíbenější, vynikající pokud nelovíš vyloženě velkou a těžkou zvěř. Ovšem, že ti zachrání zadek při špatné ráně, tomu nevěř, ve vlastním zájmu. vím o případu lva, střeleného dozadu 416 Rigby, který ukousnul chlapovi nohu, než ho dostřelili, či o levhartu se špatnou ránou z 375 HH, který málem vyvrhnul lovce a tak…………….... //////…… ... Já ji osobně na zvěři ještě nemám vyzkoušenou, ale doporučili mi ji lidé kterým věřím, tak tu hlaveň mám, zatím ve škatuli, pořád nevím jakou optiku na ni instalovat. Jestli Swarovski Z6i, 1,7 – 10 x 42 nebo 2 – 12 x 50. Když mi ta „jarní“ lvice, na hovězí farmě v JAR vyjde, budu věřit v sebe, v .375 H&H + Brenneke –TOG , ve štěstí, a ve dva profesionály, kteří budou stát vedle mě, jakožto i v Rotvailera, kterého berou sebou na vyhánění postřelených lvů ze křoví. Když bude bůh milostivý, budu mít úspěch, když ne, tak nebudu ani první ani poslední host který měl pech. Vót takaja selavi . Toto je ten krásný moment života, když na své můžu ? si odpovím sám. …………………….///////// …………………………..………………………. Lvi v ohradě na prodej do ZOO a zazvěření Kruger Parku? Mrkni na google na canned hunt, na to je mají. Nevěř na pohádky o sněhurce. Canned hunt je něco, co se mi ovšem z duše protiví. Ovšem že v Krugeru jsou lvi, kteří se skoro specializují na kontrolu nelegální imigrace to je pravda…….……………….....////// ……………………… Kouknul jsem, četl jsem, asi na tom něco bude, peníze a byznys jsou na celém světě až na prvním místě. Když jsme se na tohle téma v JAR bavili, řekli mi to, co jsem napsal a pak po čase mi přidali další verzi, že jsou i pro zápasy v kleci. Vedle lvů mají v ohradách i bengálské tygry. Viděl jsem to a nafotil a nafilmoval, jak na sebe přes dva ploty vrčí a doráží. Viz foto z mého alba Afrika : http://myslivecmilda.rajce.idnes.cz/AFRIKA#DSC00040.jpg Údajně pro zábavu opravdu bohatých lidí. Pořádají v buši, za hooodně solidní vstupné a ještě solidnější sázky hry, kdy pustí do velké klece Lva a Tygra a tipují, kdo koho zabije. Něco jako psí zápasy na jiný způsob. Prostě jiný kraj, jiný mrav a když je to baví. Takový souboj titánů jsem ale na vlastní oči neviděl. Tak nevím. Ani mně to nijak netrápí.
BwanaHunter
Zkušený diskutér

Příspěvek od BwanaHunter »

Mildo, nebuď sissi. Africa is not for sissies, jak ti jistě potvrdí tvoji přátelé :D :D A neztrácej smysl pro humor.
Ty sám napíšeš, že vkus není předmětem diskuze (ačkoliv vůbec nechápu proč by nebylo možné diskutovat o vkusu), ale o pár řádek dál píšeš, jak je Blaser R-8 nádherná flinta. To je přeci také o vkusu, ne? Taky moc nerozumím, že se můžeš tak popo, když někdo řekně něco proti Blaseru. Když jsme u toho vkusu - mě se nelíbí. Krásná flinta je podle mě klasický anglický dvoják s dlouhými zámky, např. Ano, 416RM je nejsilnější ráže, která se vyrábí pro R-93, tak s ní kolega loví a říká jí slonice... :lol: Sorry, ale zase nechápu, to neexistujou jiný flinty? Všimni si, že já nikomu nic nehrnu, jen vyjadřuji svoje názory. Btw.,asi jsi to přehlédl, ale to co jsem psal o vyouštění úderníků platilo pro S2, a tam to tak je, měl jsem jí v ruce a za mě je to KO parametr. Že je Blaser komerčně úspěšný, to jim neberu. Ale to přeci ještě nic neznamená. Dokonce jsem osobně přesvědčený, že za ty peníze, co stojí, si nechám od slušného puškaře postavit výrazně lepší custom build flintu a budu spokojený. Je ale pravda, že kamarád střílí R-93 v 308Win, přišel k ní výhodně, a je spokojený...abych byl fér.

Nevím, čím kolega střílel na prase z té 375 HH, ale mám právě opačné zkušenosti, a to že prakticky nerozbíjí. Ovšem proti 8x68 nic nemám, je to vynikající ráže. Pokud budeš střílet lva, vykašlal bych se na Brenneke TOG a volil bych Swift A-frame, Woodleigh soft point, nebo Barnes TSX. Laboruje Norma, dá se sehnat bez problémů. A ještě bych to konzultoval s PH.
S Blaserem se prostě neshodneme, tak se na to asi vykašleme, ne?
Otázku, kdo by vyhrál, jestli lev nebo tygr, už jsem slyšel tolikrát, že mi leze krkem. Takže bych tomu i věřil. Taky to někde kříží a chovají tzv. ligery, křížence lva a tygra, který dorůstají do hovadských rozměrů a ani by mě nepřekvapilo, kdyby s nimi pak taky pořádl někdo zápasy. že to nesnáším, odsuzuji a tak, to je taky pravda, mě tohle vadí. Takže s takovou farmou bych nechtěl mít nic společného, natož jim tam vozit peníze.
Jinak proti JAR nic nemám, ostatně mám tam četné vazby.... a tak, do soukromí zabíhat nebudu. Kdybys chtěl doporučit dobrého PH a outfittera, původem Čecha, tak bych věděl, ale ty už máš zjevně svoje domluvené a naplánované, good luck.
S trofejemi je to jako s ženami. Nejlepší je ta příští.
Lotr
Zkušený diskutér

Příspěvek od Lotr »

Omyl, Göringspatrone není 8x68S, ale 8 x 75 RS . Říšský maršál jej ovšem nevyvinul, ale velmi jej popularizoval. Je to vlastně německá obdoba anglických nábojů Nitro Expres. Tento náboj stále vyrábí RWS pro firmu Blaser se střelou CDP.
ZG 47 8x57 JS, IŽ27-EM-1C Sporting 12/76, ZP 50 16/70, CZ 858 Tactical, Astra A-100 9 mm, CZUB 584, model 4, 12/7x65R, Remington model ll, r. 20/65, IŽ 18 r. 20/70
Nikon D-3100
Myslivec Milda
Pravidelný diskutér
Kontaktovat uživatele:

Lotr píše:Omyl, Göringspatrone není 8x68S, ale 8 x 75 RS . Říšský maršál jej ovšem nevyvinul, ale velmi jej popularizoval. Je to vlastně německá obdoba anglických nábojů Nitro Expres. Tento náboj stále vyrábí RWS pro firmu Blaser se střelou CDP.
Díky pane kolego, za uvedení věcí na pravou míru. Je to hrozné žít v takovém omylu, ještě že jsou laskaví lidé kteří poučí neznalého.
Myslivec Milda
Pravidelný diskutér
Kontaktovat uživatele:

Pro : BWANAHUNTERA , jako reakce na jeho příspěvek.

Mildo, nebuď sissi. Africa is not for sissies, jak ti jistě potvrdí tvoji přátelé .A neztrácej smysl pro humor. ……………………………………………..///// …… Mnooo , padavka snad nejsem, ale hrdinný kapitán Korkorán už ze mne asi nebude. Humor je zde poněkud ošidná záležitost. Ne každý má nadhled a smysl pro něho. Já jsem ondymo dostal „ban“ za naprosto nevinný a profláknutý bonmot , tak se snažím nežertovat , abych neurazil jemnocit těch sissies. Ony sice nemají nic zajímavého ke sdělení, ale žalovat a stěžovat si umí, tak proč je zbytečně dráždit, že . ………………………………/////// ……………………………………………… ….Ty sám napíšeš, že vkus není předmětem diskuze (ačkoliv vůbec nechápu proč by nebylo možné diskutovat o vkusu), ale o pár řádek dál píšeš, jak je Blaser R-8 nádherná flinta. To je přeci také o vkusu, ne? ………………………………//////// …………………………. Protože by to nemělo pragmatický smysl. Aneb, kdo komu miloučký, i neumyt je běloučký . Napsal jsem, že Vkus je MIMO diskuzi. Beru to jako respekt k jinakosti druhého. Mám takové obecné východisko: Nic není dobré nebo špatné, to z toho dělá až naše uvažování. Beru na vědomí, že Tobě se líbí něco jiného . V dalších věcech si zase můžeme skvěle notovat.Moc si vážím lidí s vlastním názorem a tolerancí k druhým ……………………….//////……………. …………………………. .Taky moc nerozumím, že se můžeš tak popo, když někdo řekně něco proti Blaseru………..////// …….. Nojo no, zase jsem nechal emoce cloumat svým majestátem, sorry. Mám tuhle kulovnici rád, a obvykle se k ní nespravedlivě a hanlivě vyjadřují tutani, kteří ji nikdy neměli v ruce a prd o ní vědí. Tak se snažím uvést věci na pravou míru. Asi zbytečně. Zkusím se polepšit. ……………/////// …….. …………………………….. Když jsme u toho vkusu - Krásná flinta je podle mě klasický anglický dvoják s dlouhými zámky,…………………… ./////// ……………….. V tomhle se naprosto shodneme. Taky mám v „almaře“ brokovnici, echt originální „angličanku“, zámky Holland-Holland, r.v. 1926, parádní kořenovice, klasicky rytá, po kompletní restauraci. Nádhera, radost se pokochat touhle skvostnou klasikou. ALE , nikdy ji nevezmu na hon, abych jí neublížil. Jako dělníka mám Browning GTS. …………….////// ………………… … Ano, 416RM je nejsilnější ráže, která se vyrábí pro R-93, tak s ní kolega loví a říká jí slonice... Sorry, ale zase nechápu, to neexistujou jiný flinty? ……………………………………………. /////// ………………… Jistěže existují, kamarád Pavel má mnoho nádherných zbraní, ALE ten R-93 -.416 RM je jeho srdeční záležitost a má k ní osobní vztah. Zažil s ní hodně a je to jeho právo volby a nikomu se nemusí zpovídat proč to tak má. …………………………../////// ………………………..………….. Všimni si, že já nikomu nic nehrnu, jen vyjadřuji svoje názory……….//////……. Všimnul jsem si a oceňuji to, že se chováš jako dospělý chlap. Každý má právo na svůj názor , pokud ho násilím nevnucuje druhým a nenutí je přijímat ho jako dogma ……./////// ……………………… .. Btw.,asi jsi to přehlédl, ale to co jsem psal o vypouštění úderníků platilo pro S2, a tam to tak je, měl jsem jí v ruce a za mě je to KO parametr……………. ////// ……. Jo přehlédnul, osobně je mi model S2 lhostejný a nezajímá mně…… ….. ////// ………………………................................. Nevím, čím kolega střílel na prase z té 375 HH, ale mám právě opačné zkušenosti, a to že prakticky nerozbíjí. Ovšem proti 8x68 nic nemám, je to vynikající ráže. Pokud budeš střílet lva, vykašlal bych se na Brenneke TOG a volil bych Swift A-frame, Woodleigh soft point, nebo Barnes TSX. Laboruje Norma, dá se sehnat bez problémů. A ještě bych to konzultoval s PH. ……………………. ……… ///////………………… Kamarád používal munici RWS – UNI Classic – postaru TUG. Osobně nemám zkušenosti s kal. .375 H&H mag. Podle parametrů a podle toho jak vypadá se mi ten BRENNEKE- TOG zatím líbí nejvíc. Samozřejmě, že si nechám poradit od Richarda, jen co se vrátí z Afriky, právě teď má klienta na lov bílé lvice. Střela BARNES TSX mně zaujala na IWA 2011, koupil jsem krabičku na vyzkoušení do malé 7 X 64 , jednou jsem s ní střelil lončáka, tak cca. 50.kg , dobrá trefa, ale utekl mi, že jsem ho musel dohledat skoro kilometr se psem. Po RWS EVO by zůstal na fleku, to vyzkoušené mám. Tím pro mě Barnes zemřel. ……………../////// …………………S Blaserem se prostě neshodneme, tak se na to asi vykašleme, ne? ……………………./////// …….. Dobrý nápad. …….. /////// ………………………………….. …..Otázku, kdo by vyhrál, jestli lev nebo tygr, už jsem slyšel tolikrát, že mi leze krkem. Takže bych tomu i věřil. Taky to někde kříží a chovají tzv. ligery, křížence lva a tygra, který dorůstají do hovadských rozměrů a ani by mě nepřekvapilo, kdyby s nimi pak taky pořádal někdo zápasy. že to nesnáším, odsuzuji a tak, to je taky pravda, mě tohle vadí. Takže s takovou farmou bych nechtěl mít nic společného, natož jim tam vozit peníze……... ///// ……….. Když chci někam jet, udělat obchod, a to lovecké safari v Africe je vždycky jenom obchod, tak musím respektovat pravidla a zvyky země kde chci pobývat a neřešit to, co se mně netýká. Pro mne je zásadní, že se domluvím co chci ulovit, v jaké medailové hodnotě , jaký bude průběh mojí lovecké dovolené, a když mi splní všechno do puntíku, i něco navíc jsem spokojený. Nejsem žádný beránek boží který snímá hříchy světa. ……………..////////// ………………………………………………………………………… Jinak proti JAR nic nemám, ostatně mám tam četné vazby.... a tak, do soukromí zabíhat nebudu. Kdybys chtěl doporučit dobrého PH a outfittera, původem Čecha, tak bych věděl, ale ty už máš zjevně svoje domluvené a naplánované, good luck…..///// ………. Díky, co dodat ? Jsem obchodník a nikdy se nebráním zajímavé nabídce. Dneska jsem se nějak rozepsal, čas kvapí a už musím něco vydělat, tak někdy na viděnou .
Rogam
Zkušený diskutér

Příspěvek od Rogam »

On asi BWANAHUNTER myslel, že "Blaser nesmí do baráku " asi z toho důvodu, že to není tzv. blbuvzdorná flinta, kdy se člověk dostane do stresové situace, kdy jde opravdu o kejhák. Tebou zmiňovaná opakovací kulovnice Blaser není pro tyto účely (tj. lov nebezpečné zbraně) ideální - nic proti Blaseru, každý na něj máme jiný názor, já ho např. považuji za konzum (pracovní zbraň), ale jsem názoru, že ať si každý koupí, co chce. Já taky respektuji názor ostatních, že se jim nelíbí klasický anglický styl zbraní, který zase preferuji já. Nicméně, mám řadu kamarádů, kteří jsou se zbraněmi Blaser v našich podmínkách velice spokojeni a považují je za tzv. držáky. Jeden z nich, shodou okolností soukromý zemědělec ji stále vozí ve svém traktoru a nedá na ní dopustit.

Jen abych to doplnil, při lovu nebezpečné zvěře v Africe však mohou nastat situace, kdy prostě nestačíš přebít nebo díky výhodě jinak úžasně rychlého závěru Blaseru člověk prostě udělá ve stresu chybu při přebíjení. Hovořím tady o extrémní situaci, která nejde předem eliminovat, ale v buši není čas na druhý pokus :wink: . Pro účely toho, kdo se odpovědně věnuje lovu nebezpečné zvěře je právě určen dvoják od spolehlivého výrobce - minimálně při dohledávce, ostatní je hazard.
TT33
Pravidelný diskutér

Příspěvek od TT33 »

To Rogam, naprostý souhlas. Lovím s R93 už nějakých pár roků v ráži .300WM a druhou hlaveň mám .375H&H, naprosto bez problémů. Do .375H&H používám střely ORYX - 300 gr., po zásahu je vstřel i výstřel do 2cm a zvěřina nepoškozená. Jediný problém byl s nábojnicema, osvědčila se mi norma a také kupodivu prvi partizan, u kterého jsem vyměnil prachovou náplň a střelu SP Hornady za Oryx... Použití je obdobné jako u 9,3x62, naháňky... střelba v porostu..., používám optiku Victory Diavari 3-12x56, která slouží na obě ráže a kolimátor Z-Point. Mám známého, který loví pouze s několika R93, velké množství zvěře u nás i v zahraničí, ... údržbu zbraní provádí tak asi 2x ročně, nebudu to rozebírat, prostě R93 má na práci, ne na ozdobu a stále spolehlivě fungují...
Myslivec Milda
Pravidelný diskutér
Kontaktovat uživatele:

Dear Bwana hunter. Dne 13.10. večer jsi tady mimo jiné napsal na adresu dvojáku S-2 Blaser tohle :……........... v zájmu bezpečnosti, vymysleli tu úžasnost, že když přebiju nataženou zbraň, tak mi vypustí úderníky . Pokud musím vysvětlovat, proč je to špatně, tak diskuze asi dál je zbytečná…………...................... Nedalo mi to, a podíval jsem se jak to funguje. Zjistil jsem : Vezmu dvoják, temenní kličkou, obvyklým způsobem-pohybem doprava, jako na každé brokovnici odemknu „uzamykací systém“ a sklopím hlavně. Nabiju dva náboje a obvyklým způsobem, stejně jako u brokovnice - „zaklapnu“- hlavně do baskule. Zbraň je nabitá. Bicí mechanizmus je typicky „blaserovsky“= bezpečně vypuštěný, můžu dělat se spouštěmi a zbraní co chci a nemůže to nikdy vystřelit, páč nemá čím, bicí mechanizmus je mrtvý, jako by nebyl. Tedy maximálně bezpečný pro jakoukoliv manipulaci a situaci. Když chci střílet, tak jediným pohnutím palce –dopředu, napnu temenní napínací posuvnou páčku, cca. 1.cm dopředu, podobně jako bych odjišťoval brokovnici před výstřelem, ale pohodlněji a zbraň je připravená ke střelbě, můžu střílet jak je libo. Když nechci střílet, opětovným stlačením zase vypnu celý bicí systém. Stejně jako u všech Blaserů. Když vystřelím, jednu nebo obě hlavně, tak potřebuji přebít. Pohybem temenní kličky doprava se hlavně sklopí a současně se tímto dvoják S-2 zajistí=vypne bicí mechanizmus. Stejně jako u každé lovecké brokovnice- ta se sklopením hlavní taky automaticky zajistí. Vyhazovače vyhodí vystřelené nábojnice, nabiju nové, zaklapnu hlaveň obvyklým způsobem a jediným pohybem palce= 1.cm vpřed je dvoják opět připravený k další střelbě. Tak v ČEM je problém ? Vlastnil jsem před pár lety dvoják Merkel E-140, tam to fungovalo přesně jako u lovecké brokovnice-dvojky. Každým zlomením hlavní , po výstřelech, ejektory vyhodily vystřelené nábojnice, temenní pojistka se automaticky posunula do polohy „zajištěno“. Jediný rozdíl byl v tom, že zlomením hlavní jsem napnul bicí mechanizmus dvojáku, a bezpečnost před nechtěným výstřelem zajišťovala jen pojistka. U Blaser S-2 je rozdíl v tom, že temenní – posuvná napínací páka za temenní kličkou, když ji posunu o 1.cm vpřed, napne bicí mechanizmus, u Merkela se stejným pohybem uvolní pojistka. ( Možná nové merkely , dnes mají stejný napínací systém jako Blaser, bo tento systém je napodobován mnoha výrobci ) . Takže nechápu v ČEM je problém ? Vysvětlíš ? Jediné co mě napadlo je, systém pojistky u Sportovních brokovnic, kde je pojistka Manuální a zlomení hlavní nemá žádný vliv na polohu pojistky. Ta se ovládá střelcem manuálně, podle jeho úvahy. Pokud by TENTO moment = automatické vypuštění bicího mechanizmu při zlomení hlavní byl ten K.O. důvod pro nepoužitelnost dvojáku S-2, pak je to neřešitelné. Blasery, ať kozlice nebo dvojáky po dvou výstřelech opětovně nenapínají bicí mechanizmus „zlomením“ hlavní, ale opětovným posunutím temenní páčky dopředu o 1.cm. Nechce se mi věřit, že zlomek sekundy potřebný na napnutí bicího mechanizmu je zásadní závada. Výměna dvou nábojnic trvá daleko déle. Leda-že by byl střelec dementní a zapomněl posunout páčku dopředu. I tak jsem přesvědčený, že 4.ks nábojů vystřelím z Blaseru R-8 daleko rychleji než 4. výstřely z jakéhokoliv dvojáku ! Než u jakéhokoliv dvojáku vyhodíš první dvě vystřelené nábojnice a než je vyměníš za dvě nové, budu mít ty čtyři z R-8 dávno vystřelené. Co dodat ? Snad že fakt nejsem super odborník na Afriku, ale možnost 4.ran za 4. sekundy z R-8 mi přijde jako dostatečná. Osobně jsem v JAR „zatuploval “ jen asi dvakrát, proto, abychom nemuseli dohledávat a hlavně podle jejich poučky: „dokud se to pohybuje tak do toho střílej“. Pravda, jednalo se o býložravce. Ale rád se nechám poučit. Ještě jedna věc mně opravdu a vážně zajímá. A to Tvoje tvrzení:..................………………. Pokud budeš střílet lva, vykašlal bych se na Brenneke TOG a volil bych Swift A-frame, Woodleigh soft point, nebo Barnes TSX. Laboruje Norma, dá se sehnat bez problémů. A ještě bych to konzultoval s PH. ………………………………........... Kdybych měl něco konzultovat s místním PH, tak je to o ničem. To je nádeník, který zná jenom ty „jihoafrické - PMP“ a to ve dvou verzích střely. Barnes-Solid na tlustokožce a polopláště na všechno ostatní. Zajímá mně, PROČ zavrhuješ BRENNEKE – TOG ??? Zkus být konkrétní. Díval jsem se na NORMU, (mimochodem dnes je to jenom další divize koncernu RUAG, který vyrostl na Blaseru ), na střelu kal. 375 H&H magn. = typ. Woodleigh soft point, je to jenom ekvivalent „ JAR- PMP“ munice, obyčejný pomalý poloplášť , s mizernou balistikou a výkonem / E0 =5560J –E100=4376J-E=200 =3866J / . Dál střela: Swift A-frame = E0 =5904 (J) / E100= 4656 (J) /E200= 3624 (J) , v podstatě zase jenom další varianta polopláště, pravda trochu rychlejší, No a BARNES TSX ? – Bezolovnatá střela, výkon: E0= 5602 (J) / E100= 4434 E200 = 3464 (J) / Hmotnost střely je stejná jako u BRENNEKE-TOG ,rychlost a výkon, včetně balistiky za TOGem pokulhává. Parametry BRENNEKE - TOG = E0=6105 J / E2100=5113J / E200-4253J. V0 = 835m/s, ‚V100=764m/s, V200=697m/s . GEE = 175m, pokles ve 200m = 3,6 cm. Hmotnost:270.grs. Tělo střely: velmi silný mosazný plášť s olověným jádrem a malou expanzní dutinou v hrotu střely. „Hříbky“ dělá podobně jako Barnes TSX. Tedy PROČ by se podle Tebe střela TOG nehodila na lov lvice ??? Toto mně moc zajímá, anóbrž za pár měsíců budu stát, když bůh dá, té echt divoké lvici face to face. Lov je dohodnutý a potvrzený. Podmínka je prostá. Loví se jedině po anglicku= gentlemansky, pěšky ze země , vstříc vybrané lvici ze smečky, vedle mě bude stát majitel farmy jako šéf lovu + dva PH . + „zadní voj“ kdyby se náhodou nějaký další lev rozhodnul nás sežrat ze zálohy. Střílet začnu já, tak dlouho dokud se bude lev hýbat , pokud bude něco špatně, přidají se ostatní, aby nás to zvíře nesežralo. Nechci si udělat ostudu, tak se technicky a morálně pomalinku připravuju už teď. Co jsem prohledal munici : do kal. 375 H&H magnum, tak jsem zatím lepší náboj než ten TOG nenašel. Pokud je to špatně, napiš prosím proč a v čem. Rád si dám poradit od „praktiků“ . Díky a hezký den.
Naposledy upravil(a) Myslivec Milda dne pát 24.1.2020, 12:38, celkem upraveno 1 x.
vhool

Příspěvek od vhool »

...TOG ... sice nemam o africkych lovech ani tuseni az na to ze jsem laboroval jednomu kamaradovi kdysi zde na foru nejake naboje do afriky ale co se TOGu tyka tak jsem jeho zastancem...ale jen pro evropu :!: ....tedy prsneji receno,pro zver do velikosti jelena nebo maximalne losa ... osobne je to moje nejoblibenejsi strela do 8x57 JS ale treba do 8x64S nebo do razi ktere maji V0 pres 800m/s uz bych ho moc nedoporucoval.ne snad proto ze by nefungoval ale hlavne kvuli devastaci (vim v africe se toto asi moc neresi) ale v tomto pripade bych se priklanel k bwanovi protoze si myslim,ze pro afriku a "africke podminky" jsou vhodnejsi strely (monolity,NP , A-Frame a podobne)... ale jak pisu,co se afriky tyka tak jsem "netknuty teoretik" :) ... i kdyz kolega tehdy byl se strelivem ode mne udajne spokojen :)

...a jeste bych upresnil tve tvrzeni o A-Frame ... pane kolego,neni to "jen dalsi verze poloplaste" ale da se rici ze to je nejlepsi dvoujaderna strela vubec,predci i NP od noslera a ve vhodne laboraci bych si troufl rict ze pro afriku asi jedna z nejlepsich voleb jakou muze lovec vykoumat :idea:
Naposledy upravil(a) vhool dne pát 14.10.2011, 6:31, celkem upraveno 1 x.
kounek
Zkušený diskutér

Příspěvek od kounek »

Jenom trošku mimo Afriku,

střílel jsem ze zmiňovaného dvojáku Blaser S2 v ráži 8x57JRS na střelnici v době kdy jsem chtěl koupit dvoják nebo kulovou kozlici a musím říct, že to napínání bicího mechanizmu na této zbrani se ani zdaleka nedá srovnávat s pouhým odjištěním pojistky. Napnutí dvou bicích mechanizmů pro obě hlavně na Blaseru S2 jde ztuha. Hodně ztuha. Nedokázal jsem jej natáhnout při přilícené zbrani a normálním držení, musel jsem ruku trochu vychýlit abych mohl do palce pořádně zatlačit. Byl to jediný důvod, proč jsem si tuto zbraň nekoupil, protože to bylo opravdu nepohodlné, odvádělo to pozornost, trvalo to dlouho a na naháňky/natláčky je to podle mě úplně na prd... :)
Mauser M12MAX 308w; Blaser 750/88 5,6x52r/9,3x74r; Brno 502 243/12,Brno Stopper 458WM, CZ457
Dříve:CZ550Safari 375hh; CZ527; BO803.8; CZ550 9,3x62; IZH94; PPK K1 308w; Rössler Titan6 308w; Merkel Suhl 220E 9,3x74R/9,3x74R; ZKK600 30-06
Rogam
Zkušený diskutér

Příspěvek od Rogam »

To Myslivec Milda

Vážený kolego, ani v nejmenším nepochybuji o Tvých střeleckých schopnostech a ani o tom, že určitě dokážeš na střelnici vystřelit 4 rány rychleji, než kdokoliv jiný z dvojáku, ale při lovu nebezpečné zvěře to není jen o rychlosti.

Za prvé, ve stresové situaci, snadno uděláš při přebíjení chybu, a to i s Blaserem. Je zcela rozdílná situace pro psychiku lovce, když od Tebe odbíhá antilopa a něco jiného je, když se na Tebe žene lev.

Za druhé, asi sis neuvědomil jednu skutečnost, ale lov nebezpečné zvěře je preferován kulovým dvojákem zejména proto, že má oproti opakovacím kulovnicím jednu zásadní přednost, a to dva zcela samostatné a na sobě nezávislé spouštěcí mechanismy (pokud si nekoupíš nějakou „specialitku“ s jednou spouští….). Pokud Ti selže první rána, tak stačí přendat prst k ráně druhé, zlomek vteřiny, což při vší úctě, s Blaserem nezvládneš takto rychle vystřelit podruhé. Střílet třetí a čtvrtou ránu je pak zcela zbytečné, nebudeš mít na to čas, to je tak dobré k nám na naháňku. Podíváš-li se např. na youtube videa v této diskuzi (první strana), tak je vidět, že střelci nemají čas přebíjet, když se na Tebe žene ten lev prostě jedna, maximálně dvě rány z dvojáku, jsou to zlomky sekundy. Kdysi mi jeden PH v JAR říkal, že pouze dobře trénovaný a připravený střelec, který útok očekává, dokáže dát mířenou ránu na lva ve vzdálenost cca 30 m, je-li už blíž, máš smůlu.

Za třetí. Dvoják, který se sám po nabití zajistí, natož vypustí bicí mechanismus, nemá při lovu nebezpečné zvěře co dělat. To je tak dobré do našich luhů a hájů. Kdyby si měl znalosti z lovu nebezpečné zvěře, jako má např. BwanaHunter a zkušenosti s tradičními výrobci anglických zbraní, jejichž mechanismy jsou pro tyto účely po desetiletí osvědčené a zdokonalované, tak bys nikdy nemohl pro lov nebezpečné zvěře obhajovat tento systém. Klasika u dvojáku do Afriky je, že nabiju – zbraň se nezajistí a je HNED připravena ke střelbě. Ano, tento systém není pro každého a vyžaduje odpovědný přístup. Blaser, včetně jeho dvojáku S2 je levná (beru v základu – pouťové zdobení nepovažuji za kvalitativní zhodnocení zbraně), kvalitní komerční flinta pro „každého“, což pomohlo jejímu masivnímu rozšíření.
Eizo
Nový návštěvník

Příspěvek od Eizo »

motolada píše:....
Můj příspěvek jsem zeditoval až teď jsem si všiml,že ten muflon má podepřenou hlavu špalkem,myslel jsem,že byl živý!
Jinak by stálo za vysvětlenou čí jsou to fotky atd....
Takhle je to výstřel do tmy...
Z této diskuze je patrné, že toto jsou fotky z fotoalba Myslivce Mildy http://myslivecmilda.rajce.idnes.cz/ a prezentuji Mildovi střelecké schopnosti, cituji Mildu:

„Fakt dobrý střelec“ = třeba já, znamená, že kdykoliv v jakémkoliv počasí a roční době, dokážu na 300.m , v sedě s oporou nastřílet z 5.ti ran rozptyl max. 10 X 10cm. Pravda s precizní kulovnicí, optikou a střelivem. K tomu patří sebeovládání, klid a umět správně odpálit. Nic na tom není. Když to budeš dvakrát týdně trénovat aspoň deset let, pak to půjde samo.

Takže odhaduji, s ohledem na to, jak se Milda prezentoval jako dobrý střelec, že na zvěř muselo být stříleno tak minimálně 400 – 500 m daleko, když tam má takovouto odchylku. Jelikož na 300m je rozptyl max. 10x10 cm. Klobouk dolu Mildo, takových střelců na světě moc není. A piš dál a pokud máš ještě nějaké další fotky svých mysliveckých úspěchu, sem s nimi!
Pete
Častý návštěvník

Příspěvek od Pete »

Netoužím po tom s někým polemizovat. Mohu jen uvést své vlastní zkušenosti s přípravou a průběhem lovecké safari v Africe. Vždy se snažím co nejvíce se dozvědět jednak na netu (díky i tomuto LF), z knížek (výborný je např. Perfect Shot od Robertsona) a hlavně od lidí, kteří mají reálné vlastní zážitky. PH jsou skvělý zdroj pro info o zbraních, střelivu, taktice lovu atd. Je to jejich práce a svěřuji jim svůj život a zdraví, tedy jim i musím věřit. Každý kdo loví, tak ví, že se vyskytnou zcela nečekané situace, které vás i vaši výbavu otestují na doraz a na které nejsou tabulky. Když lovíte nebezpečnou zvěř, musíte s tím počítat. Proto beru raději dvoják, už jsme mu několikrát děkoval a pohladil laufy. Rychlá druhá rána bez hlučného přebíjení rozhodla situaci na lovu slonů i hrocha, kteří dokáží být neuvěřitelně rychlí. Velmi se mně hodilo i to, že po přebití je klasická mechanika Heymu natažená a hned se dá střílet. Na těžkou zvěř beru střely Woodleigh nebo Barnes. Osvědčila se mně munice Norma PH, střely má relativně těžší a pomalejší, ale opět mají skvělou penetraci (viz sectional density), na posledním lovu jsem střílel slona zezadu na ostro za "slecho" a tři celopláště Woodleigh prolétly celou lebkou a čtvrtá skončila v hluboko v páteři. Na antilopy beru střelu A Frame, střílel jsem Oryxem, RWS apod., ale penetrace a ranivost A Frame jsou lepší. Blaser R 93 mám a doma s ním lovím, do Afriky jsem ale beru klasiku s Mauserem. Je prostě spolehlivější. R 93 se mně 2x kousla, po výstřelu nešel závěr otevřít. PH s flintou s přímotažným závěrem jsem nepotkal, asi vědí svoje.
Josef Kuřitka
Zkušený diskutér

Příspěvek od Josef Kuřitka »

Kdysi a kdesi jsem to už psal. Můj PH tvrdil, že pro Afriku jsou vhodné pouze dvě střely. Barnes(monolity) a A Frame. Jenom nadával, že A Frame kurevsky podražily!!!! Ta střela je skutečně dobrá a platí, ale pro ty naše třicetikiláče v 308w je tvrdá. Jina pro krizové situace v kukudžungli jsou africké lab. Vho Custom v 300WM pořád nepřekonané. Černá 100kg skrz obě lopatky nebo libolně na ostro a daunuje.
Blaser dělal i kolobroky a kul. kozlice s tímto napínáním - snad model BBF 95( či obdobně) a nějak to nešlo, tak se modelm 97 vrátil ke klasice. Osobně bych nechtěl zbraň, která mě po nabití neumožní hned vystřelit a jejíž konstruktér předpokládá, že je každý nebezpečné a nesvéprávné individuum.
Nechci to hledat a nechci se hádat, ale Švýcarsky RUAG spíše vlastní Blasera než naopak.
Někde mám fotku 5 ran na 300m v rozptylu 5Kč. Bohužel bylo polojasno a teplo-okolo +30C a vlnění jak sviňa. Dalo to dost sebeovládání. Až to zvládnu v noci při -30C, tak budu spokojen a to i s ubohým Sakem a Zeissem.
Odpovědět