CZ, Remington, Browning, Tikka či něco jiného?
-
- Administrátor
Re: CZ, Remington, Browning, Tikka či něco jiného?
to Jiskra: naprostý souhlas. Jen jsem chtěl říct, že je lepší potrénovat alespoň na 50. Pokud tam bude třeba rozptyl 1MOA, nemá cenu jezdit 400km na 300m střelnici.
Fakt je, že psychyka hraje ve střelectví obrovskou úlohu. Stačilo u krátké za zády střelce říci, teď dáš 0 a on ji fakt dal třeba po 4 desítkách. No a důvěra ve zbraň a opodstatněná důvěra v sebe dělá moc. Už jsme sice zdánlivě OT, ale na druhé straně nemá cenu z topicu kupovat to nej, když není předpoklad ty nej vlastnosti využít. Snad pak jen příjemný pocit z vlastnictví.

Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
hunter alebo varmint.....je to o ladeni streliva a ak ma clovek stastie najst navazku pre hunter zbran pod MOA ta prva studena rana ktora je v love PODSTATNA sa moze vyrovnat varmintu u ktoreho je hladanie optimalnej navažky samozrejme jednoduchsie. Videl som sustrely loveckych zbrani za ktore by sa nemusel hanbit ziadny varmint ale v pripade tychto zbrani s tenkou hlavnou je to viac o stasti. a s kupovanym strelivom je to doslova loteria. Varmint alebo hunter...je to sekundarny ukazovatel, podstatnejsia je suosost komory a hlavne, tym padom schopnost prenasat vibracie alebo aj kontura hlavne versus jej dlzka ...valec - kuzel
Lehká,no moje má sakum pinkl s náboji ve schránce 4,70kg.vhool píše:no kdyz uz jsme u toho ...ja do prace taham BO98 z krabice 8x57IS a z auta ji temer nevyndam (jsem ted v lese skoro porad) a urcite ho menit nehodlam ... je to lehka pracovni flinta ktera se povedla a slouzi vyborne ...a do 150m neuleti ani sykorka ... pokud by mela dobu lovu![]()
Lovec zabíjí jednou ranou.
Nazdar tibi1 řekl bych že tvoje problémy řeší někteří výrobci , např. Buschnel dálkoměrem v puškohledu nebo jiní přímo cejchovaným komínkem v metrech podle ráže. A problém tlustých a tenkých hlavní přeci u lovce není podstatný,pokud má nastřeleno na první studenou ránu střelivem vyladěným pro danou pušku.Vždy jsem se pobavil když u nás na střelnici myslivec natřeloval klasickou kulovnici 7x64 a pod. a ani po dvacáté ráně nebyl spokojený
.Postavil jsem mu pušku bez závěru nastojato aby mu komínová efekt rychle ochladil rozpálenou hlaveň, pokecali jsme, on si skusil nějaké moje kvéry a po vychladnutí jsem mu předvedl nastřelení optiky jednou ranou a za 10 minut kráčel spokojeně k domovu.

Než jsem to sesmolil tak jsi to napsal podobně 

-
- Administrátor
to Toma: viděl jsi vhoola? pro toho je i těžký kulomet Maxim lehký a hlavně na jeho flintách nebyly daleko od zkušebních.

Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
To je jasné,že nebude střílet 20 ran z tenké hlavně.Co se týká studené rány.Téměř každý si myslí,že bez problémů trefí,ale pravda bývá hodně jiná.Záleží na vzdálenosti a velikosti cíle.Vidím to na závodech pořád.Nástřel na 300 a polovina střelců je někde úplně jinde a trvá jim min 5 ran než se dostanou tam kam chtějí.Přesto že všichni mají nastřeleno.Ono je totiž hodně důležité zohlednit vnější vlivy.Ale to nemá cenu rozebírat neb je to OT.Lovecká střelba je jiná než sportovní,ale spoustu má společného. Někdy si říkám,která je těžší,ale odpovědět nedokážu.
- fesoj
- Zkušený diskutér
Podle mě naprosto bezkonkurenčně ta lovecká, pokud ovšem nejseš zrovna na nějakých důležitých závodech. Je to o psychice. Na střelnici se můžeš plně soustředit jen a jen na vlastní střelbu a nemusíš řešit otázky, které vzniknou při lovu - od bezpečnosti po pocit zodpovědnosti k lovené zvěři - papír špatnou ranou nezmrzačíš.
Kritériem pravdy je praxe.
-
- Pravidelný diskutér
- Kontaktovat uživatele:
Když už si něco pořídím, tak chci aby to za něco stálo, proto se ptám raději s předstihem. Takže budu šetřit a půjdu nejspíš do toho varminta a začne trénink!
Mezitím budu shánět střelnici a při čekaných si u různých loveckých situací utvrzovat nebo vyvracet to, že potřebuju varminta a bez něj to nepůjde
Zatím děkuji za pro mě přínosné rady a až si něco pořídím, určitě dám vědět, jak mi to (ne)jde 

Tikka T3 varmint 6,5x55 + Zeiss 6-24x56
ZH 324 7x57R/16 (Delta Titanium 2,5-10x56 SF), ZH 324 16/16, Fabarm Euralfa 12
Cz 455 Thumbhole (Delta Titanium 4-16x42)
ZH 324 7x57R/16 (Delta Titanium 2,5-10x56 SF), ZH 324 16/16, Fabarm Euralfa 12
Cz 455 Thumbhole (Delta Titanium 4-16x42)
No přeci se nemůže směšovat lovecká a sportovní střelba.Před chvílí jsme to s tibim1 zdůrazňovali že lovec má mít nastřeleno na první studenou ránu , kdežto sportovní střelec má nastřeleno na teplou a tak podle konstrukce pušky mu několik ran trvá než se srovná do pěticentimetrové 10ky na pistoláku na 300m.Jiskra píše:To je jasné,že nebude střílet 20 ran z tenké hlavně.Co se týká studené rány.Téměř každý si myslí,že bez problémů trefí,ale pravda bývá hodně jiná.Záleží na vzdálenosti a velikosti cíle.Vidím to na závodech pořád.Nástřel na 300 a polovina střelců je někde úplně jinde a trvá jim min 5 ran než se dostanou tam kam chtějí.Přesto že všichni mají nastřeleno.Ono je totiž hodně důležité zohlednit vnější vlivy.Ale to nemá cenu rozebírat neb je to OT.Lovecká střelba je jiná než sportovní,ale spoustu má společného. Někdy si říkám,která je těžší,ale odpovědět nedokážu.
I tak sa mnoho ludí nakoniec rozhodne pre zbran podla osobných sympatií...je to rovnako ako s kúpou auta nakoniec je vzdy rozhodujúce to namenej podstatné a to design auta. Motor, obsah, spotreba su nepochopitelne sekundarny faktor. Zatial som dal za svoj lovecky zivot opakovanu druhu ranu asi dvakrat, takze ked chodim cely den po lese mnohokrat sa sam seba pytam ci potrebujem vlacit na chrbte svoj S202 JagdMatch. Cely vercajk dokopy cca 5,5 - 6 kg a ci by mi nestacil nejaky "hunter" potom vsak vyjdem z lesa na pole a nameram na 420m smolku a ked uz stojim spokojne nad nou v duchu si sam poviem - hunter? - mozno stacil ale moj varmint sedel na batohu jak tank.KelneeQ píše:Když už si něco pořídím, tak chci aby to za něco stálo, proto se ptám raději s předstihem. Takže budu šetřit a půjdu nejspíš do toho varminta a začne trénink!Mezitím budu shánět střelnici a při čekaných si u různých loveckých situací utvrzovat nebo vyvracet to, že potřebuju varminta a bez něj to nepůjde
Zatím děkuji za pro mě přínosné rady a až si něco pořídím, určitě dám vědět, jak mi to (ne)jde
Navip nezlob se,ale co píšeš je hloupost.Chceš říct,že při první studené ráně když je deset cm pod 10 tak že po 5 nebo desáté ráně bez klikání až se hlaveň zahřeje je na centru? To snad né? Já mám nastřeleno při 15 st.C a při tom mi sedí tabulky.Pokud je výrazně chladněji tak musím počítat,že zásahy budou níž a pokud horko tak zas výš. Nemá cenu rozvádět proč.Nebo mít přepočítané dabulky po 5st.C(tak to mají vojenští odstřelovači).Takže chceš říst,že s nastřelenou flintou Ti první rána chodí za všech klimatických podmínek stejně?Určitě ne a pochybuju,že si lovci nastřelují pušku 4x do roka.Bavíme se o delších tratích.Abr už to tady někde zmiňoval.Že v zimě není problém aby to na 300m chodilo o 1,5 níž.Já jsem uváděl,že většina s tím právě vůbec nepočítá a spoléhá na nástřel a pak doklikává na střed.Pokud by nástřel nebyl tak jsou x ranama tam kde končí záda.
Jestli dovolíte vrátím se k tématu. Tak když shrnu rady(bohužel 99% příspěvků je OT ) vážených a zkušených členů fora ,tak lze udělat tento závěr: První rada: „Kvalita Rem.770 je kolísavá stejně jako CZ 550 určených pro CZ trh“ (takže raději REM770 za 11000Kč než CZ 550 za 22000Kč, když je kvalita stejná). Další rada: „Rem 770 je nejlacinejsi Rem a myslim ze nebude mit daleko ke kvalite IZ“ ( raději IŽ 18 za 4500Kč než Rem. 770 za 11000Kč když je kvalita zhruba stejná). Takže pro toho kdo nemá moc peněz a nehodlá střílet na LD tak je rusanda jasná volba…(od CZ550 přes REM770 až po IŽ18 je kvalita proměnlivá a záleží tedy jen na „štěstí“ kupujícího). Pochopil jsem ty rady dobře a je můj závěr správný?
Možná trochu přeháním, jen chci aby bylo vidět jak je někdy těžké si ze zdejších rad vybrat… Ještěže whool na str5 získal odvahu a snažil se tu nekonečnou diskuzi nějak konkrétně uzavřít.
Možná trochu přeháním, jen chci aby bylo vidět jak je někdy těžké si ze zdejších rad vybrat… Ještěže whool na str5 získal odvahu a snažil se tu nekonečnou diskuzi nějak konkrétně uzavřít.
To je ale opravdu přehnané.Výběr je složitější.Nejde přece jen o jeden aspekt zbraně,ale o celkové vlastnosti včetně toho jak se mi zbraň libí.Myslím že rozumné je jít od té 550 výš a nebo dobrou starší pušku.Já bych volil Tikka Varm.,pak nevím,protože se musí srovnávat jednotlivé modely a ne jen značky.Rem. 700,Howa 1500,CZ 550, ani jedna není špatná.Je to jen o chuti každého soudruha ,že.Je to jako s auty.Jinak se za sebe omlouvám za to předešlé OT a přesouvám se s plkama o střelbě do příslušného vlákna.Pokud někdo očekává kategorickou radu typu tu a tu pušku si kup,tak se ji určitě nedočká.100 lidí = 100 názorů. 

Dobře jsi to zamotal
. Ano než CZ550 za 22000 tak radši tikku za 25000. Pokud nejsou penízky tak rem za 11000. IZ bych nechal u rajčat
. Tam to bude tak 90:10 pro šmejd.

Sauer 101, .30-06, Tikka T3 Varmint .243 win.+Nikon Monarch E 2,5-10x56 Ill, ZG 47 8x57 JS, ZG 47 8x60 S, ZKM 455 22 LR+Delta 4x32AO, UB 12/12, Gustav Tichý 16/16