AFRIKA - LOVECKÉ SAFARI
Re: AFRIKA - LOVECKÉ SAFARI
Bwana-ano,krajový obyčej.Je to těžký a hlavně na jihu,kraji Kalahari.Tam už chovají jen ovce a kozy.Tak je ti jasný,co se stane.Kočky se seběhnou ke krmítku.Farmář žít musí a svou ekonomiku hájí.Říkal:"můj děda-kolonizátor zlikvidoval psy hyenovitý,táta dostřílel lvy a já se nemůžu zbavit těhle cikánsko-bolševických hajzlů".
- fesoj
- Zkušený diskutér
Malinko se vrátím k těm Kubáncům... Kdysi - někdy v r. tuším 1982 - jsem se sešel s jedním kubánským důstojníkem, který v té Angole byl. Nechtěl o tom moc mluvit, ale když jsme se spolu bohapustě ožrali, vypadlo z něj, že z celé jednotky, které velel, se vrátili dva - on a jeden, který skončil v blázinci. Takže to tam bylo asi opravdu dost hustý...
Kritériem pravdy je praxe.
Fesoj-tohle bylo později,po získání nezávislosti na JAR,
To BwanaHunter
dík za ty formuláře, tady jsem ještě vyhrabal doporučené ráže: http://www.intusafaris.com/intu-safari-rifles.cfm
dík za ty formuláře, tady jsem ještě vyhrabal doporučené ráže: http://www.intusafaris.com/intu-safari-rifles.cfm
K tomu linku - pre Namibiu povoleny dovoz max. 60 nabojov - sranduju?!
458 SOCOM, 9,3x62mm, .338 Remington Ultra Magnum, .300 Winchester Magnum, 7mm-08 Remington, .260 Remington, 6,5x47mm Lapua, .257 Weatherby Magnum, 6mm Norma BR, .44 Magnum, 9mm Luger, 16/70, .22 LR
Every Shot Counts
Every Shot Counts
lovec-ano v dispozicích to mají,ale nikdy nekontrolovali.Hlavně,že umí odbavit 747 plnou lovců za hodinu.Pašáci z Ruzyně by měli jít na školení.
-
- Zkušený diskutér
Kikin> sorry,ale takovej farmar je debil. Nastesti ne vsichni jsou takovy,nektery uz prisli na to,ze nez z koz zivych z niceho vic vydelaji na turismu,at uz loveckym, ekoturismu,agroturismu... I na tom mistnim, do Namibie radi jezdi jihoafricani si odpocinout a z farem vznikly ruzny zarizeni pro turismus,vim i o takovych,z kterych jsou nudisticky resorty. To jsou ale obvykle ty osvicenejsi a movitejsi. Jenze zabednena selska palice, ktera trva na tom,ze nemuze fungovat a hospodarit jinak,nez jeho deda co dostal farmu za vyslouzilecky zasluhy v 1.svetovy...
Lovec> navic pokud nepojedes s nejakou exotikou,patrony tam jsou bezne dostupny...
Lovec> navic pokud nepojedes s nejakou exotikou,patrony tam jsou bezne dostupny...
S trofejemi je to jako s ženami. Nejlepší je ta příští.
To lovec
Jen přemýšlím na co bys potřeboval víc, než 60 nábojů? Pokud by si tam nejel na měsíc.... Ono je se to nezdá, ale 60 ks je celkem dost.
Jen přemýšlím na co bys potřeboval víc, než 60 nábojů? Pokud by si tam nejel na měsíc.... Ono je se to nezdá, ale 60 ks je celkem dost.
Nebol som tam, neviem - ale 60ks si predstavujem ako take zakladne minimum....nastrelit pusku na tamojsie podmienky, par kontrolnych ran na nejaku dlhsiu vzdialenost, nejake tie antilopy, to by akoze uslo, ze. Ale este k tomu moze prist nejaky namibijsky "varmint" (opice, sakaly alebo nieco obdobne).....a aby clovek musel pocitat "kazdy naboj v kapse"....to nie. Ja mam rad vsetko predimenzovane, aj zasoby streliva. Jasne, ze ked ides ulovit jeden-dva kusy specifickej zveri (napr. obligatny byvol, alebo slon), tak to postacuje. Pokial ide o kaliber, tie co mam v podpise nie su nic exoticke, to by bolo OK. Lenze ja uz fabriku par rokov nestrielam a zrovna na takej polovacke sa zoznamovat s vlastnostami fabr. streliva by asi nebol stastny napad. Maximalne vychodisko z nudze, preto ma ten limit prekvapil.
458 SOCOM, 9,3x62mm, .338 Remington Ultra Magnum, .300 Winchester Magnum, 7mm-08 Remington, .260 Remington, 6,5x47mm Lapua, .257 Weatherby Magnum, 6mm Norma BR, .44 Magnum, 9mm Luger, 16/70, .22 LR
Every Shot Counts
Every Shot Counts
lovec no tak by sis sebou vzal soupravu na přebíjení to by asi nebyl problém ne?? Jak jsem koukal na příspěvky od Shivi oni je sebou tahaj na závody všude. A nebo se domluvit zda ji nemají tam kam jedeš a vzít jen matrice střely prach a zápalky a nebo se domluvit že ti ty komponenty koupí tam abys to nemusel tahat letadlem a vezmeš jen matrice a můžeš pak střílet po libosti. Co jsem tu četl příspěvky tak přebíjení např. v JARu prý docela frčí a jsou v tom na světové úrovni.

edit: Prepravu prachu, zapaliek atd. vidim z pohladu minimalne nasich uradov ako este viac problematicku nez pri hotovom strelive....
Every Shot Counts
Every Shot Counts
To lovec
To potvrzuji, posledně v Namibii, kdy jsme měli náboje pohromadě v jednom přepravním kufru, tak uředník na letišti ve Windhoeku jen do kufru letmo mrknul, rozhodně počty a kalibry neřešil.
To potvrzuji, posledně v Namibii, kdy jsme měli náboje pohromadě v jednom přepravním kufru, tak uředník na letišti ve Windhoeku jen do kufru letmo mrknul, rozhodně počty a kalibry neřešil.
-
- Pravidelný diskutér
- Kontaktovat uživatele:
................................................................................................................................................BwanaHunter píše:Milý Mildo, než něco plácneš, měl by sis to ověřit. Pokud jde o střely a lvy. Pro mě za mě si střílej lvy třeba prakem. Pokud napíšeš, že konzultovat výběr střeliva s PH je na nic, protože zná jen PMP a Barnes,.... a tedy tomu nerozumí,...... ačkoliv dost možná ulovil víc lvů, než ty kdy uvidíš, zatímco ty jsi po prozkoumání tabulek výrobce, tedy v podstatně propagačních materiálů, odborníkem na slovo vzatým, tak si fakt myslím, že další diskuze je zbytečná. Nicméně, zkusím to ještě jednou. Ne všechno, co se píše v brožurkách, odpovídá realitě. ..... Netvrdím ovšem, že TOG lva nezabije..... Mnohem důležitejší, než zvolená střela, bude přesnost zásahu, tedy dobrá rána. Kočky jsou hodně citlivé na šok, to už tu zaznělo. .
Vážený pane kolego, jistěže budu dělat to, co já budu považovat za správné, včetně toho čím budu střílet „svoji“ Lvici. Ostatně bude to za moje peníze, že. Jinak - KDYKOLIV se mohu mýlit, a jsem připraven nést důsledky svých omylů. KDYKOLIV mohu přehodnotit své předchozí závěry a názory, na základě nových informací ... jejichž relevanci a kvalitu posuzuji VÝHRADNĚ JÁ. Pokud se zajímám o něčí názor, tak proto, abych získal nové informace od člověka, kterého beru vážně a jehož názor mne zajímá. Trochu mě na Tobě mrzí, že se snižuješ ke zde se občas vyskytujícímu nešvaru = podsouváš mi něco, co jsem nikdy nenapsal a z toho pak děláš závěry. Máš to zapotřebí ? ( Viz : a tedy tomu nerozumí )… Co já jsem osobně poznal placené průvodce = PH, byla to vždy místní nájemní síla na sezónní práci = doprovod skupiny platících lovců. Po našem odjezdu je majitel = farmář buďto vyplatil a propustil , nebo si je ponechal pro další turnus nových klientů . Těmto PH NIC na farmě=Lodge nepatřilo, krom auta a černého řidiče, stopaře. Jako platící klient-lovec nikdy předem nevím jaký konkrétní PH na mně zrovna vyjde a co a jak bych s ním měl konzultovat. Do JAR přiletím se zbraní a střelivem , první den vyzkouším funkci a nastřelení zbraně a jde se lovit. Pravda, ve městě Bela-Bela, jakožto i v Pretorii nebo na Lodge samotné se dají náboje koupit. Jenže viděl jsem tam v obchodě jenom ty PMP a Barnes triple shock nebo Barnes solid. V kalibru 8 x 68S tam dokonce neměli nic. Taky jsem si všimnul, že PH nejsou nijak zvláště movití. V JAR je Lev nebo Lvice docela drahá záležitost, než aby si ji mohli PH dovolit zastřelit . Takže zkušenost, teď ale spekuluji, mají z lovů platících klientů. Určitě si taky vystřelí, když to klientovi náhodou nevyjde, protože jsou zodpovědní za jeho bezpečnost a farmář si zakládá na tom, že u něho nebyl za posledních 20.let žádný smrtelný úraz platícího klienta na lovu. Pro mne je od tebe zásadní a důležitá informace = ……… Netvrdím ovšem, že TOG lva nezabije ……….. . Takže zůstanu u TOGu. Prosím, buď tak laskavý a pouč mne, o „ dobré ráně“ . KAM přesně mířit, aby měl zásah největší možný účinek. Kde je Lev na ránu nejvíc citlivý a proč. Abych si to zapamatoval. První zásah je podle mých zkušeností, vždycky ten nejdůležitější. Dává mi dobrou šanci „ pálit“ do víceméně imobilního cíle tak dlouho, dokud se bude hýbat. Tohle pravidlo = dokud se to hýbá pořád střílej, lepší dvě kulky navíc, než aby jedna chyběla nám pořád v JAR opakovali. Po zkušenostech z minula sebou beru zase klasiku = BLASER – R8. Už ho mám vyrobený a poskládaný podle svých představ, kalibr . 375 H&H Magnum, tak abych se za něho nemusel stydět. Mám rád pěkné zbraně. Viz názorné foto : http://myslivecmilda.rajce.idnes.cz/BLA ... Magnum.jpg . 3+1 nábojů by mohlo stačit. Je to palebná kapacita dvou klasických dvojáků a s Mag-Na porty to skoro nekope. Na „rychlopalbu“ z Blasera jsem zvyklý, a věřím mu, páč mě nikdy nezklamal. Ještě musím dořešit dilema s optikou. Jestli to bude Swarovski Z6i – rail, - 1,7 – 10 x 42 nebo 2 – 12 x 50. S tím, že na něm zůstane nastálo. Pro Afriku se mi líbí ten 1,7 – 10 x 42, ale bude ještě Španělsko – Kozorožec a možná Mongolsko za kamarádem-mongolem, když seženu další do party. Nebo na další Afriku. Říká Ti něco Horní Volta, nyní Burkina Faso ? Taky je tam možnost lovit, ale nemám představu vo co goo . Děkuji za profesionální odpověď.
-
- Zkušený diskutér
Mildo, v zadnem pripade jsem ti nemel v umyslu nic podsouvat. To nemam opravdu zapotrebi a ani v umyslu. Pokud jsem na neco reagoval tak jak jsem reagoval, reagoval jsem na to, jak jsem tvuj post pochopil, z psanych slov, kontextu, vyzneni. Ano, snadno muzu neco pochopit spatne a nedorozumeni se stane snadno, ale pak neni nic jednodussiho, nez si to vysvetlit...
Ano, PH jsou lide zpravidla najimani majiteli farem nebo najemci koncesi, pripady kdy PH je zaroven majitel nebo najemce nejsou rozhodne pravidlem. No a? To jim neubira nijak na kvalite ci kvalifikaci ( i kdyz netvrdim, ze vsichni jsou dobri). Stejne tak to, co jim patri nebo nepatri. Chudoba cti netrati. Stejne jako ve vzdejsich podminkach muze byt proste vypadajici pan v hubertusu a holinkach se starou flintou zkuseny mazak, ktery toho o zveri a lovu vi mnohonasobne a nesrovantelne vic, nez movity strelec v super terennim voze s peti navijaky a svetlometnym dalkove ovladanym heldackem, drahou flintou, nejlepsim nocnim videnim a "papiry" koupenymi za uplatek. Tim netvrdim, ze mezi mezi movitymi lidmi jsou vsichni takovi a vice versa, jen ze v penezich to neni. RSA a lvi na farmach jsou ponekud specificka vec, ale PH obvykle krome lovu s klienty maji zkusenosti s lovem problemovych zvirat, je to jejich prace a povinnost. Ovsem pokud rikas, ze nevis, jaky PH na tebe vyjde, s tim bych moc spokojeny nebyl, chci-li lovit nebezpecnou zver. PH je clovek, ktery hodne ovlivni tvoje bezpeci, nejde jen o strelbu samotnou, ale o vsechny okolnosti toho lovu. Pokud mas nekoho,koho znas a duverujes mu,trval bych na nem, je to standardni pozadavek, neni na nem nic divneho a neni to zanedbatelne.
Poustet se do diskuze o volbe zbrane,streliva a vybaveni asi nema dale vyznam, o Blaseru,primotahu atd.uz jsme diskutovali a tezko to nekam posuneme, pokud jde o vkus, v tom se neshodneme, me se proste nelibi ani R8 ani hluboky lept nebo rytina,ale jak jsi sam psal,vkus je mimo diskuzi. Taky si porad myslim, ze TOG neni nejlepsi volba.
Pokud jde o umisteni zasahu, obvykla rana na lva je plice/srdce ze strany, srdce je ulozeno pomerne nizko, blizko nad hrudni kosti a pomerne dal od lopatky smerem k zadi zvirete. Lev je pomerne nachylny na sok, a pokud neni poraneny a vystresovany, neni az tak vyjimecne,ze zustane v ohni napr. Postreleny lev je ovsem uplne jina zalezitost. Neni od veci zlomit zasahem nejake z velkych kosti, za uvahu stoji rana cca na rameno, do mist,kde pod uhlem lopatky prochazi pater, kocky jsou na to taky dost citlive. A kocku to dost omezi v pripade utoku apod. Asi i na internetu nebo na www.safaripress.com se daji sehnat nakresy s anatomii zvere, doporucil bych nastudovat, pak se mrknout nekam do zoo, sledovat lvy v pohybu a ruznych situacich a potrenovat odhad umisteni zasahu. Pravidlo "dokud se hybe,strilej" je zlate, ridim se jim. Pro pripad, ze by doslo na nejhorsi,lvice bezela na tebe a chtel jsi strilet,pripominam dulezite pravidlo - kocky nemaji celo. To co jako celo vypada jsou jen svaly, kuze,srst. Lebka ve skutecnosti tesne nad ocima ubiha pomerne ostre dozadu a mozek v ni je ulozeny za ocima, lehce pod urovni spojnice oci. Takze zepredu na lva nikdy nestrilej na neexistujici celo, ale bud na stred hrudniku zepredu ( to na dalku a kdyz je cas,ne v krizi) a nebo zhruba na cenich. Opet, s PH bych o tom pokecal a nezaskodi si nekde v muzeu prohlednout a zapamatovat lvi lebku a zase, koukat na lvy a porovnat si to v hlave...
Ano, PH jsou lide zpravidla najimani majiteli farem nebo najemci koncesi, pripady kdy PH je zaroven majitel nebo najemce nejsou rozhodne pravidlem. No a? To jim neubira nijak na kvalite ci kvalifikaci ( i kdyz netvrdim, ze vsichni jsou dobri). Stejne tak to, co jim patri nebo nepatri. Chudoba cti netrati. Stejne jako ve vzdejsich podminkach muze byt proste vypadajici pan v hubertusu a holinkach se starou flintou zkuseny mazak, ktery toho o zveri a lovu vi mnohonasobne a nesrovantelne vic, nez movity strelec v super terennim voze s peti navijaky a svetlometnym dalkove ovladanym heldackem, drahou flintou, nejlepsim nocnim videnim a "papiry" koupenymi za uplatek. Tim netvrdim, ze mezi mezi movitymi lidmi jsou vsichni takovi a vice versa, jen ze v penezich to neni. RSA a lvi na farmach jsou ponekud specificka vec, ale PH obvykle krome lovu s klienty maji zkusenosti s lovem problemovych zvirat, je to jejich prace a povinnost. Ovsem pokud rikas, ze nevis, jaky PH na tebe vyjde, s tim bych moc spokojeny nebyl, chci-li lovit nebezpecnou zver. PH je clovek, ktery hodne ovlivni tvoje bezpeci, nejde jen o strelbu samotnou, ale o vsechny okolnosti toho lovu. Pokud mas nekoho,koho znas a duverujes mu,trval bych na nem, je to standardni pozadavek, neni na nem nic divneho a neni to zanedbatelne.
Poustet se do diskuze o volbe zbrane,streliva a vybaveni asi nema dale vyznam, o Blaseru,primotahu atd.uz jsme diskutovali a tezko to nekam posuneme, pokud jde o vkus, v tom se neshodneme, me se proste nelibi ani R8 ani hluboky lept nebo rytina,ale jak jsi sam psal,vkus je mimo diskuzi. Taky si porad myslim, ze TOG neni nejlepsi volba.
Pokud jde o umisteni zasahu, obvykla rana na lva je plice/srdce ze strany, srdce je ulozeno pomerne nizko, blizko nad hrudni kosti a pomerne dal od lopatky smerem k zadi zvirete. Lev je pomerne nachylny na sok, a pokud neni poraneny a vystresovany, neni az tak vyjimecne,ze zustane v ohni napr. Postreleny lev je ovsem uplne jina zalezitost. Neni od veci zlomit zasahem nejake z velkych kosti, za uvahu stoji rana cca na rameno, do mist,kde pod uhlem lopatky prochazi pater, kocky jsou na to taky dost citlive. A kocku to dost omezi v pripade utoku apod. Asi i na internetu nebo na www.safaripress.com se daji sehnat nakresy s anatomii zvere, doporucil bych nastudovat, pak se mrknout nekam do zoo, sledovat lvy v pohybu a ruznych situacich a potrenovat odhad umisteni zasahu. Pravidlo "dokud se hybe,strilej" je zlate, ridim se jim. Pro pripad, ze by doslo na nejhorsi,lvice bezela na tebe a chtel jsi strilet,pripominam dulezite pravidlo - kocky nemaji celo. To co jako celo vypada jsou jen svaly, kuze,srst. Lebka ve skutecnosti tesne nad ocima ubiha pomerne ostre dozadu a mozek v ni je ulozeny za ocima, lehce pod urovni spojnice oci. Takze zepredu na lva nikdy nestrilej na neexistujici celo, ale bud na stred hrudniku zepredu ( to na dalku a kdyz je cas,ne v krizi) a nebo zhruba na cenich. Opet, s PH bych o tom pokecal a nezaskodi si nekde v muzeu prohlednout a zapamatovat lvi lebku a zase, koukat na lvy a porovnat si to v hlave...
S trofejemi je to jako s ženami. Nejlepší je ta příští.
- fesoj
- Zkušený diskutér
Do tohoto tématu se moc nezapojuji, v Africe jsem nelovil a lovit nebudu, ale nejen při lovu nebezpečné zvěře, i u nás platí, co říkal hajný Fišera :"Rozmýšlej se, než vystřelíš - ale když už vystřelíš, tak střílej, dokud se zvěř hýbe nebo dokud máš náboje". Já k tomu dodávám :
Jelen sebou trhl v ráně a pomalu odchází ? Rychle přebij, střílej znovu, dřív, než zajde do mlází !
V takovéto situaci každý zásah dobrý je, který zvěři utrpení co nejrychleji zkracuje.
Nespoléhej, že kus zhasne ještě někde v dohledu, šetři práci barvářovi při obtížném dosledu !
Jelen sebou trhl v ráně a pomalu odchází ? Rychle přebij, střílej znovu, dřív, než zajde do mlází !
V takovéto situaci každý zásah dobrý je, který zvěři utrpení co nejrychleji zkracuje.
Nespoléhej, že kus zhasne ještě někde v dohledu, šetři práci barvářovi při obtížném dosledu !
Kritériem pravdy je praxe.