Myslivecké zážitky

Vše o lovectví a myslivosti u nás (něco jako poradna)
Odpovědět
fesoj
Zkušený diskutér

Re: Myslivecké zážitky

Příspěvek od fesoj »

Nemyslím si, že šlo o ránu na trn. Při takovém zásahu zvěř zpravidla padne jak podťatá, bez odkazování, a rovněž to vrávorání a pády odcházejícího kusu mi k tomuto zásahu nesedí. Spíš bych věřil tomu, že stačilo pár mm a byla to hladce chybená rána. Podle mne šlo o tečný zásah lebky, kdy kule jen "lízla" lebeční kost a způsobila lehčí otřes mozku bez dalších následků. Ale pravdu se už asi nikdy nedozvíme, pokud ovšem v dohledné době to prasátko někdo ze známých náhodou nestřelí.
Kritériem pravdy je praxe.
kopov.c
Zkušený diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kopov.c »

Podobné značení jsem už zažil,jen stím že tedá byl sníh a našlo se malinko barvy.Prase chvíli leželo jak bez života po chvili parkrát odkázalo,pak se zvedlo udělalo jako kdyby tři kotrmelce a bylo pryč.Dva dny nato byla u sousedu nahánka a střelilo se-jinak bych asi nikdy neviděl že to bylo na trn.Ale myslím,že sme v tomhle vlákně trochu OT.
motolada
Zkušený diskutér

Příspěvek od motolada »

Můj zážitek jsem tu už možná posal-Ten samý,šup ho na trn,bác na zem-odkazovalo-rozklepanýma rukama lámu závěr,vytáhmu nábojnici a !!zavřu!!.No prase se zvedá padá,zvedá padá :shock: odrazí se od stromu od 2. 3.4.srovnalo svoji dráhu a davaj pryč,doháním ho asi po 60 metrech běhu,bez klobouku,střílím opravnou ránu na ostro na zadek asi na 80m,jdu ho dostřelit.Střela prošla pod obratlem bez poškození kostí a míchy-přežilo by!
fesoj
Zkušený diskutér

Příspěvek od fesoj »

To by přesně odpovídalo původně popisovanému značení - ale já jsem vždy žil v domnění, že rána na trn je nad páteř, respektive zásah horního výběžku obratle - a Ty píšeš pod páteř, to snad na trn není.
MiraDuchek
Zkušený diskutér

Příspěvek od MiraDuchek »

4 motolada:Nevěřím že po takové ráně kus přežije,bud to jde do břišní nebo hrudní dutiny,slyšel jsem o tkzv. duté ráně kdy je zasažen kraj plic a vstřel i výstřel zakryje deka ale taky tomu moc nevěřím,jediná těžká a zhojená poranění co jsem měl možnost prohlédnout byla většinou ustřelené běhy,ryje,téměř zničené zadní strany zadních běhu kde chyběla polovina svaloviny a odplecení.
CZ 550 medium,7mm rem.mag.+Swarowski Z6i 2,5-15
Ruger No.1 9,3 x 74 R, Meostar 7x56
Stafordšírský bulteriér Alli Staf Anatol,Christopher Blue Nijada
http://jana-duchkova.webnode.cz/
fesoj
Zkušený diskutér

Příspěvek od fesoj »

Anatomie divočáka se od ostatní spárkaté výrazně odlišuje, to je snad každému jasné. Je paradoxní, že při zásahu středu komory, pokud nedojde k výraznému poškození žeber, prase často odbíhá dost daleko, je to dáno velkou elasticitou škáry, která brání pneumotoraxu. Při ranách na nízkou komoru bývá zpravidla zasaženo srdce a vzdálenost od nástřelu k místu zhasnutí je kratší. A při zásahu vyšší komory není výjimkou ani dosled několik set metrů. Ovšem škrtnu-li zespoda páteř /a stačí opravdu škrtnout/, zůstává kus v ohni, což se mi potvrdilo již několikrát s různými rážemi - 7x64, 308W, 243W. Ale toto je již dost OT, prosím o přesunutí do účinků.
Leon
Moderátor

Příspěvek od Leon »

je to pár let stahoval jsem kamarádce lončáka kterého vyhrála na plese zásah měl na oba klouby ale při stahování jsem se málem pob... na kohoutku měl ustřelený trny a podebraný to bylo až na plecka :? těsně pod páteř na plecku jsem se trefil v létě lončák padl a po pár vteřinách se zvedl a chtěl zmizet asi by moc daleko nešel měl srdce popraskaný jak starou keramiku ale měl jsem sebou fenu tak jsem jí pustil a chvilku ho v obilí točila než padl tak tam byl kruh jak od ufounu :lol: :lol:
CZ 550 american 308win.
RADEK
Pravidelný diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od RADEK »

Loni jsem střelil sele které mělo od dříve prostřelenou lopatku a v druhé lopatce kule vše bylo zahojeno jen kule byla zapouzdřena v kouli hnisu.Sele bylo výrazně menší ale jinak normální.
CZ 550 standart 30-06springfield,IZ 27 16/16,
Brakýř jezevčíkovitý
motolada
Zkušený diskutér

Příspěvek od motolada »

fesoj
Ano dobrá tedy bylo to pod páteř ne na trn,špatně jsem to podal.
I tak myslím že by přežilo byl to průstřel vzalo to jen svalovinu.
fesoj
Zkušený diskutér

Příspěvek od fesoj »

Věřím, že ano. Vitalita černé je až neskutečná.
kopov.c
Zkušený diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kopov.c »

V loni jsem stelil lončáka z rudlu který mi na procházce zvedl pes.Lončák měl uplně normální chování a nevypadal na nějaké předchozí zranění.Při bourání a odříznutí plecek jsem se málem zablill.Tunel hnisu a nakonci zapouzdřená kule velikosti malorážky,ale přesně nevím co to bylo.Zhnisaný tunel vedl přes obě lopatky a hned pod páteří.Myslím,že tohle byla ta takzvaná dutá rána :? No každopádně mě tehdá přešla na prasátko chut a pes měl skoro ti měsíce papu.
fesoj
Zkušený diskutér

Příspěvek od fesoj »

V r. 1989 se v malém lesíčku hned za vesnicí zdržoval jelen a oloupal a skousal tam kde co. Před Vánocemi jsme v těch místech měli hon a toho jelena jsme chtěli vyhnat a nasměrovat do lesního komplexu, kam normálně patří - jenže jsme zjistili, že ten jelen silně kulhá na zadní běh. Ještě ten večer následovala tlf. žádost o mimořádný sanitární odstřel /plán lovu vysoké už byl splněn/ a následující dopoledne jsem toho jelena ulovil. Oboustranně korunový dvanácterák, věk 7 let. Výkupní hmotnost 57 kg - kostra potažená kůží. Po prohlídce veterinářem jsme tu vychrtlinu rozdělili mezi LUP, ovšem mimo jedné kýty, v které nějaký čarostřelec nechal kuli. Z rány vytékal hnis a smrdělo to tak, že se zvedal žaludek i mně a to snesu ledacos. Kýta skončila na újedi. Na přehlídce trofejí byl označen velkým červeným bodem jako mimořádně nadějný...
Vladenko
Nový návštěvník

Příspěvek od Vladenko »

Fesoj, je čiste teoretická možnosť, že toho jeleňa nepostrelil niekto zámerne, ale mohlo sa to stať aj pri výstrele, nevhodne postavenou zverou, za cieľom, teda streľbou na iný kus, ale samozrejme, to už by bol, nezodpovedný strelec
fesoj
Zkušený diskutér

Příspěvek od fesoj »

Vladenko píše:Fesoj, je čiste teoretická možnosť, že toho jeleňa nepostrelil niekto zámerne, ale mohlo sa to stať aj pri výstrele, nevhodne postavenou zverou, za cieľom, teda streľbou na iný kus, ale samozrejme, to už by bol, nezodpovedný strelec
Ta možnost je tu samozřejmě taky - ale s pravděpodobností tak 1%, zvlášť když vím, že o kousek dál v Polsku většinu "lepších" jelenů prodávají jako poplatkové odstřely a koneckonců ty naše čarostřelce taky znám a vím, co se od koho dá čekat. Mimochodem, když jsem toho zuboženému jelenovi zkrátil trápení, závist některých lidí byla tak silná, že docela vážně navrhovali, že ten jelen je podezřelý ze vztekliny a měl by se poslat na vyšetření - samozřejmě jim šlo jen o to, abych přišel o trofej. Naštěstí jim přítomný veterinář na místě vysvětlil, že to je blbost.
Vladenko
Nový návštěvník

Příspěvek od Vladenko »

Tak asi máš pravdu, peniaze sú veľká moc, a potom sa už na chovnosť nepozerá, a závisť, je asi pri všetkých činnostiach, spomínam si ako pred rokmi, strýko strelil strieborného jeleňa ako 30 ročný "sopliak", tak ho tiež všetci pomaly, išli zožrať, hlavne starší mnoholetí poľovníci, dedkovci, čo najradšej lovili od stola, vraj je chovný, prídeš o poľovný lístok, ako si to dovolil, a tak, no..., verdikt znel, 10 rokov červený bod, na okresnej chovateľskej prehliadke, ale, medzinárodná výstava v Brne, priklepla jeleňovi dvanásť rokov a jeleň lovný, tak a teraz babo raď, bolo to ešte za čias socializmu, medzi tým samozrejme absolvoval disciplinárnu komisiu, s následnou pokutou, kde uhradil tuším 1000 sk, a komisia ho skúšala, či by trofej predal, ale prejavil dostatočnú ľútosť, nad svojím počinom, samozrejme sa to už viac nerozmazávalo, ale čo by urobila disciplinárka, keby priniesol verdikt, medzinárodnej komisii, o veku jeleňa, ale to sú už spomienky, bolo to ak sa nemýlim v roku 1982
Odpovědět