Lov na velké vzdálenosti

Vše o střeleckých dovednostech nutných k lovu
Odpovědět
namwon

Re: Lov na velké vzdálenosti

Příspěvek od namwon »

Zdravim,
mate nekdo zkusenost s Blaserem v razi .300WM - tezka hlaven na.
Zajima me vhodnost pro lov na velke vzdalenosti, presnost - jestli mate nekdo zkusenosti, nebo o nekom s nimi vite, budu rad za kazdou informaci.
Uživatelský avatar
figi
teoretik fora
Příspěvky: 1931
Registrován: stř 11.10.2006, 7:19
Bydliště: Česká Lípa

Re: Lov na velké vzdálenosti

Příspěvek od figi »

Lov na velké vzdálenosti získává stále více příznivců, což jasně vidím z počtu mailů i SZ na tomto fóru :D .

Včera jsem sice žádné velké long range neplánoval, ale připraven jsem vždy.
S mými syny vyrážíme zase po dlouhém čase ( naposledy jsme byli společně na lovu loni v říjnu ) na lov obeznaného paličkáře spojený s lovem lišek. Když dorazíme na místo předpokládaného lovu, tak zjišťuji, že na nedalekém posedu sedí kolega, a vzhledem k tomu, že čekaná ve třech na středu louky asi 250 m od onoho posedu by určitě nebyla to pravé, otáčíme a jedeme jinam.
Cestou chlapcům ukazuji místo, kde plánuji letos ulovit srnce na 600 - 700 m, natrénováno už mám, a jen zvažuji, zda 243W nebo 308W, obě na to mají.
Když přijíždíme na nové místo lovu, hlásí starší syn už v autě lišáka na sousední velké louce. Opatrně šoulám podél cesty a velkého lišáka střílím na 50 m malinkou škvírou mezi listím keřů přesně na světlo. Viděl jsem z něj jen hlavu. Je 21:15, fotím úlovek a přesunujeme se konečně na nové místo lovu .
Ihned po příchodu vidím v dálce velmi slabý kus a Sightronem na dvacetinásobné zvětšení čtu tmavé parůžky do výšky maximálně 5 cm. Starší syn to pomocí pozorováku potvrzuje. „Je odstřelový, toho ulovíme“ říkám synům a dodávám „chcete ho našoulat nebo mám střílet odsud ?“ Chlapci se okamžitě shodují na lovu z místa.
Měřím, Leica opakovaně ukazuje 424, 425, 424, 425, 425. Bleskově hodnotím vítr a zároveň vybírám místo pro dobrou střeleckou polohu.
V optice sleduji srnečka a čekám, až se mi dobře natočí. S uspokojením si uvědomuji perfektní střeleckou polohu i držení zbraně, a srneček už je v pohybu a po dvou krocích se zastavuje správně na široko.
Velmi krátké zamíření, kříž se ani nehne a střílím přesně za plecka.
Po ráně sleduji kus, zase ta chvilka napětí i očekáváni, i když mám naprostou jistotu dobrého zásahu - přece jen je srnčí komora hodně velká.
Srneček po zásahu padá naprosto bezvládně k zemi, chlapci to komentují slovy „ ten byl mrtvej, ještě než začal padat“ a hodnotí výbornou podívanou, škoda jen, že jsme neměli s sebou kameru.
Po příchodu k srnci zjišťuji, že raritní parůžky nejsou dosud vytlučené, srneček je celkově velmi zaostalý a hmotnost odhaduji na 9 kg, na pravém zadním běhu patní kloub nepohyblivý a velmi špatně pohyblivý celý zadní běh, zřejmě následek střetu s autem.
Rána naprosto přesná, správně za plece a průstřel plic, výstřelový otvor asi 2,5 cm v průměru.
Tikka T3 Varmint 243 W, Sightron 6,5-20x50, stříleno se zvětšením 20x.
Ballistic tip 95 gr, V0 = 960 m/s.

Stojíme nad srnečkem, kouřím a znovu si se syny vychutnáváme dnešní lov lišáka a srnce. Krásný večer s měsícem na temné modři večerního nebe dotváří nádhernou atmosféru lovu.

425 m
Obrázek
! 243W ! 6XC!! 222 Rem, 223 Rem, 308W, 8x57JS
figi63@seznam.cz
http://www.loveckastrelba.cz/
pufr
Zkušený diskutér
Příspěvky: 2906
Registrován: ned 10.2.2008, 20:04
Bydliště: Kousek západně od Prahy

Re: Lov na velké vzdálenosti

Příspěvek od pufr »

Krásný příběh. Lovu zdar.
Jedinou připomínku mám - jako už někdy minule - k větě "Bleskově hodnotím vítr", ale to jen proto že sám cítím vítr jako velmi nejistou veličinu. Z mých úst by citovaná věta znamenala asi tolik, že jsem vítr odhadl na tak slabý, že se na něj můžu vyprdnout (a to je v praxi popravdě celkem významná část případů, kdy se rozhodnu pro střelbu na 300m+ ; bezvětří mně asi uklidňuje :) ).

Případná otázka ode mne by tedy byla - zda jsi jen "zhodnotil" nebo jsi i bleskově odhadl a uplatnil nějakou konkrétní opravu pro vítr?
Pufr
Uživatelský avatar
figi
teoretik fora
Příspěvky: 1931
Registrován: stř 11.10.2006, 7:19
Bydliště: Česká Lípa

Re: Lov na velké vzdálenosti

Příspěvek od figi »

Zdar !
Často popíšu něco hodně zkratkovitě, takže pro upřesnění - vítr měřím neustále ( nosím s sebou na lov vždy alespoň jeden anemometr :D ), takže odhaduji a měřím a stále dokola, na šoulačce na lišky je nutné být pořád připraven, už mi to často jde dost přesně i na desetiny. Takže vítr jsem měl změřený předem cestou na místo čekání, a před střelbou jsem si ho spíše uvědomil ( bleskově zhodnotil ) a korekce byla 3 kliky doleva ( stálý vítr 2m/s z jedné hodiny ). Jsem z lišek zvyklý na potřebu rychlé reakce, takže měření všeho a následné a klikání jsou velmi rychlé, aby byl také nějaký čas na vlastní střelbu :D .
Při "kontrolních" ranách v terénu opakovaně zjišťuji, že na otevřených plochách mi i na vzdálenosti větší, než 500 m korekce na vítr sedí obvykle naprosto přesně ( chyba je max. 1 klik ), naopak ve velmi členitém terénu dlouhých lesních pasek mám chyby i 30 - 40 cm nad 500 m v silném ( 5m/s a více ) větru.
:D Bezvětří mám nejraději ! :D
! 243W ! 6XC!! 222 Rem, 223 Rem, 308W, 8x57JS
figi63@seznam.cz
http://www.loveckastrelba.cz/
medo
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 120
Registrován: čtv 21.1.2010, 13:37

Re: Lov na velké vzdálenosti

Příspěvek od medo »

Tak napíšem aj ja o mojom srncovi , pásol som ho cca 6 rokov už vtedy mal parožie 2 x tak dlhé ako uši.. bohužiaľ uloviť sa mi ho nepodarilo vždy vychádzal extra ďaleko , s obyčajnou guľovnicou som sa nechytal a netrúfal som si z voľnej ruky strieľať nad 2O0 m. Teraz bola pokosená lúka , rozhodol som sa že si už naňho posvietim , zmenil som taktiku a hlavne zbraň , doma som si všetko pripravil taktiež som si povodne zobral vetromer ale ke´dže bolo bezvetrie tak som ho vyložil . Lˇahol som si na vyvýšené miesto kde som mal dohľad na voľnej ploche 8OO m pred seba ako na potvoru srnec vyšiel z kukurice 800 m predomňou ale keďže som doma nechal vetromer :( prichádzala búrka a nárazovy vietr až pískal . Srnec si to zamieril do prostriedku poľa tak aby bol neohrozený a videl všade ja som mu utekal naproti pretože medzi ním a mňou boli kríky utekal som a súčasne som menil smer behu tak aby som bol krytý kríkmi . Dobehol som k kríkom ktoré ma delili od srnca a doplazil som sa cez bodliaky na okraj , srnec bol nervózny a ja extra zadýchaný , už hrozilo že zdúchne za horizont. Na puškohľade dávám 6x zvačšenie našiel som rýchlo, srnca približujem na 24 x rýchlo meriam vzdialenosť diaľkomer zeiss ukazuje 436 m , nastavujem vzdialenosť na 400 m nestíham nejako špekulovať extrémne ma tlačí čas a viem že mám pušku nastrelenú pri 15 C , bolo 30 C takže viem že to pojde vyššie a bude kompenzovať vačšiu vzdialenosť. Z blížiacej sa búrky fúka z 9 hodiny silný nárazový vietor náhle poryv prestal , v zlomku sekundy padá výstrel zamieril som za lopatku na rebrá srnec vyskočil pobehol cca 15m a padá . Použil som sako TRG 22 prvý krát som vyskúšal na zver po odporúčaní strelu lapua scenar 167 moly Vo 830 m/s. Srnec má cca 10 rokov , bol to kráľ , uši porhané a krk doráňaný od súbojov v ruji . Zásah na rebrá na nízku komoru , vstrel priemer gule , výstrel cca 2 cm .
tibi1
Zkušený diskutér
Příspěvky: 605
Registrován: stř 18.10.2006, 6:52

Re: Lov na velké vzdálenosti

Příspěvek od tibi1 »

Congratulations.....tak jak vsade o HPBT strelach pisu ze neni vhodna pre lov tak 167gr. Scenar uspesne pouzivam 3 rokom. Nakolko som ho odbrusil a stale nemozem prist nato co by mu vlastne v kal. 308 vzhladom na hrubku plasta a tvar jadra branilo v love.... 8) z 21 pripadov som bol v 2 pripadoch sklamany do tej miery ze som zver nenasiel. No v tychto 2 pripadoch srnci dostali na rebra. Ak sa Scenar povazuje za tvrdy v tom pripade je Oryx onicom aj vdaka nizkemu BC (ano ja viem je spojeny elektorchem. procesom) ak je potom Scenar makky potom SB strizna hrana je podla mna "varmint" a ak Scenar roztrhne jak šrapnel to sa moze stak hocktorej beznej klasickej poloplastovej strele a myslim ze v 308 to zveri jedno nebude pretoze to neprezije. Mam teraz pripravenych na prenastrelenie 200ks 167gr. Laua Moly ale i tak si myslim podla skusenosti znamych ze 155grainove su na tom vdaka vyssej rychlosti lepsie a tak z uvedeneho dovodu presedlavam a momentalne prebijam 155VLD. Inak co sa tyka konzistentnych vyrobnych tolerancii od Lapuy klobuk dole. Mal som dost dlho problem sa vyrovnat tovarenskemu 167grain Scenaru do rozptylu.
medo
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 120
Registrován: čtv 21.1.2010, 13:37

Re: Lov na velké vzdálenosti

Příspěvek od medo »

Na to že som vyskúšal scenar na zver ma presvedčilo to že som na 300 m cca 1,2 cm železný gong prestreľoval ale vždy tam bola diera 11 mm , takže sa pekne deformuje a potom prerazí ...Srnec dostal zásah pemedzi rebrá , trafil srdce tam sa evidentne zdeformoval pretože na výstrelovej vnútornej strane rebier už bol cca 2 cm otvor .
Inak túto guľu by som nepoužíval , ale lovecké náboje nemám na tieto vzdialenosti nastrelené a v prvom rade ide o presnosť . Mám Amaxy ,SST , Acubondy ale v tejto puške som ich nenastrelil a tak išiel scenar , bežnými puškami čo mám okrem T3 varmint by srnec zdochol na starobu :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
tibi1
Zkušený diskutér
Příspěvky: 605
Registrován: stř 18.10.2006, 6:52

Re: Lov na velké vzdálenosti

Příspěvek od tibi1 »

co sa tyka tvojich pusiek neviem...ale na starobu srnec urcite na Slovensku este neposiel....
magoda
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 183
Registrován: pát 08.1.2010, 9:14
Bydliště: pha-východ

Re: Lov na velké vzdálenosti

Příspěvek od magoda »

lesu,kamarád lovíl srnče na větší dálku.........pro posouzení dávam video,je to přes 500 metrů :wink: :twisted:
http://www.youtube.com/watch?v=jiKFTeNSRAc
tibi1
Zkušený diskutér
Příspěvky: 605
Registrován: stř 18.10.2006, 6:52

Re: Lov na velké vzdálenosti

Příspěvek od tibi1 »

vcera mi Figi toto svoje najnovsie video poslal ale nakolko ho poznam a viem co dokaze na vacsie vzdialenosti tak v jeho pripade nic "zaujimave" :lol:
vhool

Re: Lov na velké vzdálenosti

Příspěvek od vhool »

ano videa slusna,zasahy a strelecka dovednost take ale proboha az mi beha mraz po zadech kde si toto "pan profesor" troufne ..v tak huste obydlene lokalite,naplacato aniz by jen tusil zda je nekdo v porostu a nebo kam se to odrazi :!: :!: :!:

upraveno by Alda
vhool

Re: Lov na velké vzdálenosti

Příspěvek od vhool »

to kopov: no ja taky nejsem "normalni clovek" a pokud je prilezitost a podminky tak si take rad dam LR ...ale v bezpecnych podminkach a urcite ne takto v otevrene krajine proti obydli.neco jineho je rozlehly uzavreny a opusteny povrchovy dul o rozmerech 10x10km kde se da strilet proti stenam po tezbe,vojensky prostor nebo strelba v horach do udoli na louku ale urcite ne v osidlene lokalite :!: :!: :!:
http://lumberjack1.rajce.idnes.cz/risk_.../#figi.jpg
vhool

Re: Lov na velké vzdálenosti

Příspěvek od vhool »

byl jsem jednim z prvnich co LR propagovali a jsem stale vyznavacem tohoto ALE bezpecne a s rozmyslem ... odrazy strel jsou obecne nepredvidatelna vec a jedine co s tim muzem jakz takz udelat je strilet proti "stene" a i kdyby tam bylo prevyseni 100m tak to nemeni nic na tom ze tohle je hazard a risk a od takovehoto pseudo LR se distancuju ...
upraveno by Alda
Uživatelský avatar
Leon
Moderátor
Příspěvky: 2773
Registrován: sob 23.9.2006, 16:51
Bydliště: kousek od M.B.

Re: Lov na velké vzdálenosti

Příspěvek od Leon »

jednou jsem střelil lišku na hraně pole s kukuřicí na 50m z zhruba 5m posedu a když jsem viděl tu řadu posekaných kukuřic za liškou tak se mi stáhla strachy prdel a šel jsem hledat kam to letělo a našel jsem známky střely asi deset metru za liškou do výšky kolem 150cm a to tam nebyl žádný kámen o který by se to odrazilo
CZ 550 american 308win.
mybofi
Nový návštěvník
Příspěvky: 9
Registrován: pát 09.7.2010, 19:53

Re: Lov na velké vzdálenosti

Příspěvek od mybofi »

deleted by Alda
7,62x39
Odpovědět