Registrace zbraně ve wildcat ráži

Vše o kulovnicích a malorážkách
vhool

Re: Přestavby zbraní aneb jak si něco zbastlit

Příspěvek od vhool »

ano seriove ... po telefonu pri objednavce zkousky mi toto bylo sdeleno tak jsem je koupil u brymovy v praze.ac jsem jim rikal ze je tam custom komora s jinym OAL nez uvadi zde propirany CIP (delsi o 2 mm) a ze jsem schopen dodat naboje sve,chteli kupovane ... ale jak jsem uz psal,na jejich www to pisou tak jak tu bylo popsano vyse :wink: ... to je i duvod proc jsem se pridal k nazoru ze neni nic jednodussiho tam zavolat :wink: ...me to usetrilo dost starosti,casu a pismenek zde na foru :twisted:
dalas
Administrátor

Příspěvek od dalas »

dle vyhlášky 335/2004 lze skutečně použít měření tlaků nebo energie prostřednictvím rychlosti. Tak to Belson s tím "dosypáním prachu" měl pravdu. Proto se to asi jmenuje wildcat a zkoušku bych nazval wildprobe. :D
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
pufr
Zkušený diskutér

Příspěvek od pufr »

Ano, i příprava zkušebního střeliva přímo technikem je třeba v německých zkušebnách obvyklá praxe.
Pufr
vhool

Příspěvek od vhool »

dalas píše:dle vyhlášky 335/2004 lze skutečně použít měření tlaků nebo energie prostřednictvím rychlosti. Tak to Belson s tím "dosypáním prachu" měl pravdu. Proto se to asi menuje wildcat a zkoušku bych nazval wildprobe. :D
:wink: no popravde,uz vidim jak v praze ve zkusebne delaboruji strelivo,zjistuji a overuji typ pouziteho prachu,zapalky,strely a pak provadeji svoji laboraci nebo "dosypavaji" potrebne mnozstvi prachu .... nerikam ze to je nemozne a ani si netroufam nekoho nazvat baronem prasilem ale me osobne to prijde opravdu trosku "sci-fi" :wink:
vhool

Příspěvek od vhool »

pufr píše:Ano, i příprava zkušebního střeliva přímo technikem je třeba v německých zkušebnách obvyklá praxe.
no tak to asi ju ale to asi bude trosku o necem jinem nez tu diskutujem,verim ze toto dela i praha ale urcite ne na naboje na ktere nemaji vybaveni coz je treb konkretne u wildcatu dost pravdepodobne a pokud to delaji tak urcite ne z dodaneho streliva ale vyrobi si naboj svuj sakum prdum od zacatku ...ale to je pouze moje domenka tak to prosim nikdo neberte jako vaznou informaci :wink:
dalas
Administrátor

Příspěvek od dalas »

No pokud by šlo o náboj, který není normalizovaný (dokonce by to mohl být náboj zcela původní) který se nedá koupit, nic jiného asi nezbude. Na druhé straně, za peníze v Praze dům. Určitě si ale tohle zkušebna nechá bohatě zaplatit. Časem se zkusím zeptat známého, který na zkušebně dělá.
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
pufr
Zkušený diskutér

Příspěvek od pufr »

No a tak se obloukem zase dostáváme k tomu, co jsem v dobrém "vytýkal" o kus výš - nikdo nejsme schopen vysvětlit ani legislativní rámec ani mechanizmus provedení zkoušky - a to už jsme za dva dny popsali asi pět stran :D
Pokáraný Belson to asi "nevygoogloval" :)
Praktické informace o uskutečnění zkoušky zbraně ve WC ráži v Praze a označení zbraně zkušební značkou jsou samozřejmě cenné - to v žádném případě nezpochybňuji.
Pufr
Belson
Častý návštěvník

Re: Registrace zbraně ve wildcat ráži

Příspěvek od Belson »

dalas: V prípade overovania zbrane v normalizovanom CIP kalibri je u nás na účtovnom doklade položka za použité skúšobné náboje. V prípade - ako si to nazval - "wildprobe" tam bola na mojom doklade rovnaká cena, t.j. to "dosypanie" si zrejme účtovali vo výške ako keby oni dodali skúšobné náboje. Čiže až taký "v Praze duum" to nebol (nemám u-čko s krúžkom :) ).

pufr: Legislatíva o skúšaní zbraní a streliva (ani vaša ani naša) nerieši rozdielne náboje WC a CIP, v tom mal shiva pravdu. Keďže som tvrdil, že veľké odlišnosti v našich vyhláškach nebudú, tak som si vygooglil aj jednu aj druhú. Letmým prehliadnutím som našiel malé rozdiely prevažne formálneho charakteru, takže v tom zas u mňa pravdu shiva nemal. Za zmienku snáď stojí ten rozdiel, že kým vy máte u zbraní len homologáciu a dva druhy kusového overovania, u nás je tam ešte naviac typová skúška zbraní (aj tak nerozumiem prečo, ale ani ma to netrápi). Ináč sa tie dve vyhlášky na seba dosť ponášajú. Môžme trikrát hádať prečo, ale podľa mňa je to jednoduchto tým, že asi ide o implementáciu jedného a toho istého doporučenia CIP. Aj keď trocha poznať, že inými úradníkmi.
Ale k meritu tvojej otázky: Ja sa môžem len domnievať, že to nebude odlišné ako v prípade mojom, ktorý som tu už popísal. Ako tu už bolo doporučované viacerými, najlepšie "nakúpiš" v konkrétnej skúšobni. Aj ja keby som tam predtým netelefonoval, tak by som sa pre požadovaný počet nábojov musel vracať nejakých 170km.
Naposledy upravil(a) Belson dne ned 08.1.2012, 23:37, celkem upraveno 1 x.
pufr
Zkušený diskutér

Příspěvek od pufr »

2Belson To asi zle čítaš :) Má poslední věta nebyla výzvou ale poděkováním Shivovi a Vhoolovi za pozitivní reference, že takovou zkoušku zbraně v Praze úspěšně absolvovali - včetně označení zbraní zkušební značkou.
Pufr
Belson
Častý návštěvník

Příspěvek od Belson »

Aha, tak som ťa asi zle pochopil. Ale vhoolova osmička nie je wildcat a tight-neck normalizovaného náboja si myslím tiež nie. Ale čo ja viem, mohlo ísť o iné kalibre. Potom by bolo dobré vedieť ako tie skúšobné náboje skúšobňa vyrobila. Z dvoch spotrebných asi ťažko.
Shiva
Expert na zbrane
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Shiva »

Mozna by se melo specifikovat co wildcat znamena.
Pro mne je to uplne jedno (stejne jako zminovani CIP) jestli se to jmenuje tak ci onak. Wildcat je americka definice, ktera v podstate v evrope nema ekvivalent. bud jsou seriove naboje vyrabene munickou (a to jsou naboje jez musi byt v tolerancich v norme CIP, stejne jako seriove vyrabene zbrane) nebo nejsou std a v tom pripade do nich nelze koupit seriovou munici. AI komory, jsou pouze upravene komory a seriova munice do nich jde, ale vzhledem k tomu, ze head space neni na ramenou (tzv. indexova cara) ale vprechodu tela a remen, je komora kratsi (go kalibr je v tomto pripade No go) a v pripade pouzit originalni munice, jde klika zavrit s citelnym odporem. Ale po vystrelni je nabojnice (fire formed) zformovana na improved velikost, ktera neni v norme. v pripade tight neck, (napr. 6PPC neck .262") je uz komora do ktere se do nedavna seriove naboje nedelali, a v podstate stale nedelaji. (Sako dela 6PPC USA neck std.) kde je neck 6,82 a moje 6PPC ma neck 6,62mm. v CIP je zavedena jeste 6mmPPC, ktera ma 6,65. Ani jedna z techto patron se do komory nevejde, tudiz nemohu dodat tovarni naboje. Takze zalezi na zkusebne jak je s tim popere. Proto jsem mel a stale mam vyhradu k vtahovani do debat zkusebna vs zbran pojem CIP, protoze zkusebna ma povinost zbran prezkouset a na zaklade zkousky ji (ne)opatrit zkusebni znackou. v tomto okamziku (kdyz mame znacku) je pro nas CIP dulezity, protoze s touto zbrani jiz nemusime v zadne clenske CIP zemi na overeni. (napr. pri stehovani do jine zeme ci prodeji).

v praxi je uplne nepodstatne co ja nebo nekdo jiny zde napise. clovek ktery bude predkladat k overeni (ne)typickou razi, by mel zavolat a zeptat se co je k tomu potreba. Odvolavani se na to ze mi nekdo psal na foru, ze to probihalo jinak, nez po mne chteji, konci podrazdenou odpovedi, ze je to kusove overeni a ze je na zamestnanci jaky zpusob zvoli a tobe je do toho prd. Tohle jsem slysel na vlastni usi asi pred 2 lety.
Nepište soukromé zprávy, pište na mail: lovectvi@sniper.cz
vhool

Příspěvek od vhool »

v tomto se priklanim k shivovi,co se me osmicky tyka tak seriove naboje z toho strilet sly,byl to i castecne zamer pri navrhu zbrane i kdyz v praxi to nedelalo dobrotu coz par clenu fora bylo i svedkem na srazu ve svetnove.seriove SB byl po par ranach problem vyndat (otevrit zaver) ... co se tyka mnou dodanych dvou patron tak k zadnemu "dosypavani" urcite nedoslo stejne tak k jejich uprave.zbran byla ve zkusebne cca dve hodiny.dnes po teto diskuzi jsem nebyl linej a prosel si celou provadeci vyhlasku na kusove overovani zbrani ktera je cela vcetne vsech souvisejicich prepdisu a zakona na strankach ceske zkusebny a vychazi mi z toho,ze opravdu u razi ktere nejsou standartni si bud strelivo dodas nebo ho za urcity peniz zkusebna "vymysli" .... je tam i cenik sluzeb a ty castky opravdu nejsou male jak psal shiva.kazdopadne jsem dosel ke stejnemu zaveru jako shiva ... posledni a nejdulezitejsi instanci jak se k tomu postavi je prave pracovnik zkusebny a tudiz telefonicka konzultace je temer nezbytnosti ... konec koncu clovek se tam musi objednat ale pro drtivou vetsinu lidi co premysli nad vyrobou nebo vlastnictvim neceho "exotickeho" by toto melo koncit u puskare.kazdy solidni a zodpovedny puskar vam preda hotovou zbran uz se zkusebnou ... a pokud nejsem sam puskarem tak se do konstrukce zbrane nemam co montovat a pokud jsem tak se v teto legislativni dzungli jiz jiste orientuju dostatecne na to abych si poradil nebo se pletu :?: ...pokud jde o zbran dovezenou tak bude situace obdobna viz shiva :wink:
Shiva
Expert na zbrane
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Shiva »

:-) montovat se muzes, ale jen tim ze si budes definovat co se ti libi.
u vetsiny zbrani zacina diskuze s klientem dotazem, jak daleko, jak presne a kolik na to mas penez. pak se vybira kalibr, strela (typ, pokud mozno primo vyrobce) a na zaklade toho se vybira raze a OAL a z tech informaci se pak dava pozadavek na komoru. Takze se stane ze padne neco jako "chci strilet na 1000m sportovne do papiru, tak se vybira neco co kope nejmene apd. hodne lidi si vybere 6.5/284 a ti co nechteji nechavat nic nahode, tak si vyberou tight neck (.290") a jsme tam kde jsme byli od zacatku.
nekdy prijde oznaceni 6.5/284 win a podruhe norma. je to putna, protoze to neni v normach CIP. nekdo chce zasobnik, tak se dela komora jinak, protoze budou asi jine strely, a urcite jina OAL. Tohle norma CIP proste neresi a urcite se to do ni nevejde.
Nekdo s tim chce lovit tak se resi neco co to ma potrebnou energii i na 1000m. Je rozdil mezi tercovou zbrani do 300m kde se soutezi na soustrel a zbrani co se strili na body. Vsechny tyhle zbrane (vcetne treba klasicke 6BR Norma) svymi rozmery se do CiP normy nevejdou. vsechny vyzaduji delani naboju na miru. Takze kdyz mi rekne zkusebna, prineste 5 naboju, tak holt prinesu 5 naboju. kdyby mi rekli, my si je udelame, prineste matrice, tak mi asi nezbyde nic jineho. kdyz reknou neco jineho, tak nemam na vybranou.
Pokud se bavite s nekym kdo tomu rozumi, tak vam rekne ze zkousky vystrelem tormentaku, ma cenu delat jen starych zbrani, ktere vypadaji jak vypadaji. Co chces zkouset na malorazce, ktera ma zaver (beru jako celek, angl. Action) stejne robustni a uzamyka daleko spolehliveji nez Blaser, hlaven ze stejneho baga jako 338LM. Na to aby nekdo prisel na to ze hlaven ma nekde prasklinu ci jinou vadu, stejne neprijdes 2 vystrely silnejsimi o 30%/ budes testovat vlastne merenim vuli (vyvrt v polich, komoru na zaverovou vuli a co jeste? u kliky) pokud je tohle v poradku, tak nic vic asi nevymyslis. nove ci prehlavnovane zbrane se nejvice vraceji kvuli zaverove vuli, protoze puskari jsou lini si koupit merky.
u nestd (a ted myslim opravdove Wildcats) kde ta raze neexistuje, ti PTG, Clymer, JGS, Triebel udela sadu vystruzniku a puskar s nimi udela komoru, pravdepodobne i kalibrovaci a usazovaci matrici. Willson ti udela merku. Na vse musis mit vykres, takze predpokladam ze kdyz dokumentaci dodas na zkusebnu i s patronama, a nebude to vytvor typu kal. 20mm do vodovodni trubky, tak na to dostanes overovaci znacku. Ale zase, to je moje domnenka a spravny postup ti reknou na zkusebne.
je to stejne jako s PCR, kdyz nevim tak se zeptam, a ptam se tam kde me budou kontrolovat. Ja to chci mit dobre a v poradku, oni chteji mit co nejmi prace a problemu. takze kdyz to neni vylozena pitomost o ktere vim, ze nema oporu v zakone, ze si to jen ulehcuji (viz drive seznamy pohresovanych dokladu, donutil jsem je davat mi to el. podobe a na webu mi jeste dens myslim bezi jednoducha kontrola, o ca rok drive, nez si to dali oni na svuj). To same plati i o zkusebne. (nakonec o vsech uradech) dokud je v tom bordel a nejsou jasne a jednoznacne vyklady zakona, tak je to nejlepsi zpusob. Nejake rady na webu, jsou o nicem.
Nepište soukromé zprávy, pište na mail: lovectvi@sniper.cz
navip
Pravidelný diskutér

Příspěvek od navip »

Dovolím se vmísit do diskuse.Když jsem si nechával asi před 5ti lety v ČB přezkoušet při převodu opakovačku 7mm RM , která měla německou značku která už neplatila, tak jsem se ptal zda tam mají na každou ráži tormentační náboje,nebo jak to dělají s těmi dvěma náboji ,tak se technik smál a po tom co jsem mu řekl že přebíjím a že mne to zajímá, tak řekl že náboj ohřejí podle nějaké tabulky na teplotu která ten maximální tlak zvedne na těch 130%. Logiku to má , ale jestli je to pravda nevím ,nebyl jsem u toho.
Na nějaké přisypávání prachu nevěřím.
Odpovědět