Kanelace a rovnani hlavni kulových zbraní
Re: Kanelovaná hlaveň
no osobne si myslim,ze toto uz pati trosku do historie a mozna do privatnich puskarstvi a predpokladam ze v nasi republice jestli jsou dva tri lidi kterym by se dalo verit ze to opravdu umi,tak je to hodne.moje predstava je spis takova ze se to dnes meri laserem nebo podobne ale docela bych uvital info od nekho kdo to zna z praxe (treba ze zbrojovky) 

Ze zbrojovky to neznám
ale nic se nikde laserem neměři vše okem (teda úplně prvotně dlouhým kalibrem který u 45°nakloněné hlavně musí volně propadnout, první se krátkým kalibrem změří průměr a pote se veme dlouhý kalibr který má průměr menší o toleranci na přímost)

jo tak tomu taky rozumim ... a popravde je to pro mne daleko prijatelnejsi nez predstava nejakych "nakoukavačů" na vystupni kontrole ...josse píše:Ze zbrojovky to neznámale nic se nikde laserem neměři vše okem (teda úplně prvotně dlouhým kalibrem který u 45°nakloněné hlavně musí volně propadnout, první se krátkým kalibrem změří průměr a pote se veme dlouhý kalibr který má průměr menší o toleranci na přímost)

Hlavně se stále ve zbrojovce rovnají stejně - stejně, jako kolega nelezl na googlu. Není na tom co měnit, přes to, že pro voola je k neuvěření, tak takový nakukovači existují a jsou v oboru velmi cenění:-)! Byla tu sice doba, kdy se přemýšlelo nad "zproduktivnění" pomocí laserového měřáku, ale od toho se upustilo, protože výsledky nebyly tak super, jak se očekávalo a amíci si ho, s protaženým ksichtem, zase odvezli domů. Bylo mi řečeno, že rovnače můžou dělat 1-2 lidi ze sta, na to musí být cit.
Jinak je i mimo zbrojovku jeden puškař, který hlavně vyrábí sakum prdum i s tím rovnáním. Teda nejsou kované, ale protahované - o to přesnější a zájemcům na to udělá i kanelování dle chuti a vkusu. Nevidím důvod, proč tahat laufy od Lothara, když mám ekvivalent z domácích luhů a hájů?!
Jukněte se sem:
http://www.volny.cz/zbrane-kuna/rovnani.htm
Jinak je i mimo zbrojovku jeden puškař, který hlavně vyrábí sakum prdum i s tím rovnáním. Teda nejsou kované, ale protahované - o to přesnější a zájemcům na to udělá i kanelování dle chuti a vkusu. Nevidím důvod, proč tahat laufy od Lothara, když mám ekvivalent z domácích luhů a hájů?!
Jukněte se sem:
http://www.volny.cz/zbrane-kuna/rovnani.htm
- Choochoo007
- Zkušený diskutér
Kovane hlavne takhle asi rovna kde kdo, foto jsem videl i v katalogu Savage. Snad jen Mannlicher to nedela, uz v nekolikatem clanku od p.Hanaka jsem cetl ze nerovnaj ale rovnou vyhazujou, tezko rict jestli je to pravda. Ale duvod, ze se srovnana hlaven po zahrati zase nejak ohyba muze byt pravdivy, kor u slabostenych hlavni, tezko rici. Nepamatuji si jestli maji spesl kovacku, aby meli malou zmetkovitost. Zajima me proto kolik procent se asi tak v CZUB rovna, aby si clovek udelal predstavu kolik toho Mannlicher asi vyhodi 

Myslivost se scvrkává na sezení u hromady žrádla a natláčky, kdy se bezhlavě pálí po všem[figi]
Pánové, rovnají úplně všichni i Manlicher a nejen kované, ale i protahované hlavně se rovnají - na to je materiál dost velkou položkou v ceně flinty, aby jí navyšovala taková banalita. To ohýbání v průběhu střílení je způsobené jen tím, že někdo během tepelného zpracování při výrobě udělal něco jinak nežli měl! To znamená, že v materiálu je nestejnoměrné pnutí, které se vlivem ohřevu projevuje uvolněním. Pokud dobře vyrobenou a tepelně zpracovanou hlaveň vyrovnám cca. o 1mm, tak do ní rozhodně nenanesu tolika napnelismu, aby mi to pak dělalo nějaké problémy. Žádná věda v tom není a nezáleží na tom jaký lis má která zbrojovka.
Jen tak pro jistotu ještě dodám, že co se týče řečeného a napsaného panem Hanákem - neškodí to trochu filtrovat
!
Jen tak pro jistotu ještě dodám, že co se týče řečeného a napsaného panem Hanákem - neškodí to trochu filtrovat

nikdo nerika ze pro vhoola je to k neuvereni,jen on ten vhool neni uz ve veku kdy se da opit rohlikem.co se pri fabricke vyrobe laufu tyka tak opravdu mi prijde divne ze se laufy na vystupni kontrole tridi na zaklade onech "nakukovacu".tomu kalibru verim a ma to pro mne daleko vetsi vahu.nerikam ze tam nakukovaci nejsou ale presto si myslim ze to co rozhoduje o laufu je prave ten kalibr pokud to neni jina metoda podlozena technicky.nikdo totiz neohlida toho cloveka (ve smyslu stale stejneho pohledu a staci mala infekce nebo podobne a clovek muze videt "jinak" a pokud jde o takovouto vysoce specializovanou praci tak clovek bude pracovat i nemocny v dnesni dobe aby si ji udrzel) ktery bude ten lauf prohlizet a uz vubec nikdo nezaruci stalou a nemennou objetkivitu .... u kalibru se to resit nemusi (pokud se s nim delnici nebudou sermovat)Kodiak1 píše:... že pro voola je k neuvěření, tak takový nakukovači existují a jsou v oboru velmi cenění:-)! Byla tu sice doba, kdy se přemýšlelo nad "zproduktivnění" pomocí laserového měřáku, ale od toho se upustilo, protože výsledky nebyly tak super, jak se očekávalo a amíci si ho, s protaženým ksichtem, zase odvezli domů. Bylo mi řečeno, že rovnače můžou dělat 1-2 lidi ze sta, na to musí být cit.
jinak duvod k tomu abych si dotahl lauf od renomovaneho vyrobce neni v tom ze by tam meli lepsi "nakukovace" ale treba v kvalite vyroby,materialu,technologii a urcite bych nebral lauf od tebou uvedeneho.mozna na nejake ZH ale urcite ne pokud bych si stavel zbran treba na LR.osobni zkusenost s nim sice nemam ale s par lidma kteri ano se znam a jejich reference mi jasne rikaji ze na takoveto experimenty nemam penize ani cas

- Choochoo007
- Zkušený diskutér
Otazka je co se stane, kdyz bude hlaven trochu ohnuta. Bude mit snad vetsi rozptyl? ja myslim ze ne a tudis si nejsem jist, jestli ten nakukovac a rovnac musi mit oko na desetitisiciny presne.
Zase nevidim duvod, proc by nemohla nejaka zbrojovka nejaky mizivy procento vyhodit. 30% je uz ale asi hloupost. Nebyl jsem tam jen rikam, ceho jsem si zrovna u Mannlichera vicekrat vsiml. Od cloveka co se venoval sportovni strelbe jsem slysel, ze zrovna s Mannlicherem byl jako s materialem hlavne snad nejvice spokojen
Takze proc by nemohl delat neco jinak 
Zase nevidim duvod, proc by nemohla nejaka zbrojovka nejaky mizivy procento vyhodit. 30% je uz ale asi hloupost. Nebyl jsem tam jen rikam, ceho jsem si zrovna u Mannlichera vicekrat vsiml. Od cloveka co se venoval sportovni strelbe jsem slysel, ze zrovna s Mannlicherem byl jako s materialem hlavne snad nejvice spokojen

Myslivost se scvrkává na sezení u hromady žrádla a natláčky, kdy se bezhlavě pálí po všem[figi]
Tomu věř že bude mit větší rozptyl, teda jestli to uživatel pozná a nebo jestli to ma pro jeho využití nějákou váhu...
To Vhool: oni i renomovani výrobci s někým kooperuji...
To Kodiak1: všechny zbrojovky maji uplně stejny lis ... a většina rovnaču vypadá uplně stejně:D a neškodi filtrovat u řečeneho a čteneho od kohokoli ,zapojit mozek každy totiž za někoho kope...
To Vhool: oni i renomovani výrobci s někým kooperuji...
To Kodiak1: všechny zbrojovky maji uplně stejny lis ... a většina rovnaču vypadá uplně stejně:D a neškodi filtrovat u řečeneho a čteneho od kohokoli ,zapojit mozek každy totiž za někoho kope...
to josse: ja kopu sam za sebe
a za koho ty? za firmu kuna?
ne ted vazne,nerikam ze nekooperuji,pokud vim tak se tu rozjelo zajimave OT o rovnani hlavni.do ted tu nevystoupil nikdo kdo ma osobni zkusenost o tom jak se to dela ve zbrojovkach a fabrickych vyrobcu zbrani.ja ti neberu ze to nekdo soukrome rovna ocima ale jen proste neverim tomu ze tento stary zpusob si troufnou praktikovat ti kteri vyrabeji zbrane na trh ... jestlize to dela nejaky soukromnicek nekde tak budiz,pokjud to umi a najde zakazniky kteri mu to zbastej,proc ne.osobne bych od takovehoto fachmana asi nechtel ani kafe
...do laufu se umim podivat taky a kdyz budu vedet kam koukat tak muzu rovnat laufy taky pokud mi to zrak dovoli.nemam rad informace typu "ja slysel" pokud jsou demagogicky vnucovany jako jedina pravda a podle mne sem na forum nepatri a pokud ano tak v souvislosti s udanim zdroje at si kazdy muze dohledat a posoudit realnost tohoto tvrzeni. 

Vhool - já jsem strojař vývojový konstruktér a mám celkem dobrou představu co je možné a co ne.Kontrolovat průměr hlavně v polích krátkým kalibrem , to chápu ale měřit přímost hlavně kalibrem mi zrovna připadá jako ptákovina.Dokážeš si představit jak zařídit aby pro ráži například 6mm v délce hlavně 600 mm byl ten kalibr tuhý,nepružný a neprohýbal se ani v řádu setin mm. Vždyť je to drát , který pokud uchopím uprostřed tak se vlastní vahou na koncích prohne. Pokud bude tak krátký že se při tom průměru bude jevit jako tuhý, tak mi zase neukáže mírné prohnutí hlavně. Stále mi z toho vychází optické měření rovnosti , ať už okem nebo nějakým optickým přístrojem. Ten krátší kalibr by ukázal nanejvýš velké nerovnosti.
s timhle argumentem souhlasim ... stejne jako s merenim opticky ...ale nezlob se na me ...ne okem clovekanavip píše:Vhool - já jsem strojař vývojový konstruktér a mám celkem dobrou představu co je možné a co ne.Kontrolovat průměr hlavně v polích krátkým kalibrem , to chápu ale měřit přímost hlavně kalibrem mi zrovna připadá jako ptákovina.Dokážeš si představit jak zařídit aby pro ráži například 6mm v délce hlavně 600 mm byl ten kalibr tuhý,nepružný a neprohýbal se ani v řádu setin mm. Vždyť je to drát , který pokud uchopím uprostřed tak se vlastní vahou na koncích prohne. Pokud bude tak krátký že se při tom průměru bude jevit jako tuhý, tak mi zase neukáže mírné prohnutí hlavně. Stále mi z toho vychází optické měření rovnosti , ať už okem nebo nějakým optickým přístrojem. Ten krátší kalibr by ukázal nanejvýš velké nerovnosti.

Možná tě to překvapí, ale oko a dokonce i lidské má zajímavou vlastnost, že sice nedokáže přesně posoudit absolutní hodnotu rozměru ,ale neobyčejně přesně dokáže poznat i drobné odchylky.například rovnost plochy,která se jinak obtížně měří lze posoudit pomocí příložnéhu ocelového pravítka průsvitem nezi měřeným předmětem a přiloženým břitem pravítka, je to zcela oficielní kontrolní metoda používaná u nás v podniku.Při průhledu hlavní která není rovná se díváš do kružnive ,která se na konci nerovné hlavně jeví jako nepravidelná elipsa. Před pár lety jsem na internetu viděl jak u nějaké francouzké firmi kontrolovali přímost hladkých hlavní tak, že vnitřkem měli napnutou strunu,svítili dovnitř,ten kontrolák tou hlavní otáčel a pozoroval stín té struny na stěně hlavně.V místě neronosti se ten stín viditelně deformoval a on našel místo největšího prohnutí a v lisu to rovnali.Bohužel si už nevzpomenu co to bylo za výrobce.Jedinou podmínkou asi, je zkušenost a nemít oko z Kašparovi krávy-jak se říká.
sakra ale vzdyt ja tohle nezpochybnuju ... zpochybnuju pouze to ze se tohle dela ve fabrice na vystupni kontrole jako oficialni kontrolni metoda v seriove vyrobe
... copak pisu madagaskarsky? 
a kdyz uz se zde toliko teorizuje tak si dovolim mou predstavu jak to delaj v CZUB ... mozna je to pitomost ale proc to nedat na zed ... nedivil bych se kdyby kontrola laufu probehla tim ze hodinkama zvenku zmeri lauf (konturu) a vnitrek projedou pouze kalibrem (kratkym kvuli kalibraci vyvrtu) ...

a kdyz uz se zde toliko teorizuje tak si dovolim mou predstavu jak to delaj v CZUB ... mozna je to pitomost ale proc to nedat na zed ... nedivil bych se kdyby kontrola laufu probehla tim ze hodinkama zvenku zmeri lauf (konturu) a vnitrek projedou pouze kalibrem (kratkym kvuli kalibraci vyvrtu) ...
- Choochoo007
- Zkušený diskutér
Verim ze to bude strilet trochu jinam, ale rekni mi duvod proc by to melo mit vetsi rozptyl.josse píše:Tomu věř že bude mit větší rozptyl, teda jestli to uživatel pozná a nebo jestli to ma pro jeho využití nějákou váhu...
Na treti strance chlapik v brejlich. Myslim Whoole, ze sve oko hodne podcenujes. I z textu je patrne, ze se spoleha na lidi.
https://s3.amazonaws.com/savagefiles/sa ... urrent.pdf