Černá zvěř
- Zdenek41
- Zkušený diskutér
- Kontaktovat uživatele:
Re: Černá zvěř
Obrus jsem myslel na páráku to už je ted jedno,ale pokud neni poslední stolička dokončena na uplnou trojdílnou je kus považován do 24 měsíců.To o kolíkách jsem již psal pokud se dá vyndat rukou jde podle všeho o mléčný.Jinak dospělec ná čtyřhraný tvar.Podstatná věc u prasat je potřeba přepočítat zuby.Už jsem tu měl taky jednoho s kajícího a nakonec jsem ho musel ujistit,že se jedná o kus 21 měsíců.Sám tomu nechtěl věřit váha vyvrženého 85kg.Sám mám vlastní zkušenost,kdy jsem střelil místo 2VT knourka lončáka o váze 90kg.Jednalo se o kus s ustřeleným zadním během.A ještě po srážce s fordem momdeo.Přál bych vám to auto vidět.A to přežil to auto ještě o dva měsíce.
Tak musím přidat dvě nové zkušenosti s vitalitou černé zvěře. Kolegové u nás střelili v dva osamocené kusy jedno selátko a jednoho lončáka.
U selátka vážilo 40kg byl průstřel z pravé strany skrz lopatku a střelný kanál kanál vedl mírně zespoda nahoru až k levému slechu zezadu kde špička zdeformované kule koukala již ven. Sele kulhalo rána zhisaná. Střelu kolega vypreparoval až budu mít čas změřím ji a zvážím a hodím sem i fotku třeba se dobereme co to bylo za ráži a střelu ale podle toho co jsem viděl a měl možnost si to střelu ošahat to byla malá lehká kule. Zřejmně pozůstatek z naháňky či šoulačky kde někdo střílel na prase proti svahu .
U druhého kusu loňčáka kolega zkusil preparovat lebku. A tady se ukázalo staré zranění kdy střela prošla kostí cca 7cm pod světlem hodně šikmo dolů směrem k ryji a z druhé strany rána a díra v kosti cca 3-4cm. V kosti jsou zasekané střepiny ale již zaroslé taktéž vstřel již začal zarůstat kostí. Úhel klesání střely by vypovídal že se střílelo z posedu relativně na blízko na hlavu jinak si podobnou ránu neumím vysvětlit. Divím se taky jak mohlo střelci podobně zasažené prase odejít čekal bych že bbude alespoň omráčené a či jinak otřesené a bude čas pro dostřelnou ránu. Taktéž až bude čas nafotím a přidám fotečky.
Zase je vidět zodpovědnost některých střelců co se umístění zásahů a dohledávání týče a hlavně vitalita černé zvěře, která i při podobných zásazích je schopna odejít, přežít to a vyhojit takováto zranění zajisté velmi bolestivá.
U selátka vážilo 40kg byl průstřel z pravé strany skrz lopatku a střelný kanál kanál vedl mírně zespoda nahoru až k levému slechu zezadu kde špička zdeformované kule koukala již ven. Sele kulhalo rána zhisaná. Střelu kolega vypreparoval až budu mít čas změřím ji a zvážím a hodím sem i fotku třeba se dobereme co to bylo za ráži a střelu ale podle toho co jsem viděl a měl možnost si to střelu ošahat to byla malá lehká kule. Zřejmně pozůstatek z naháňky či šoulačky kde někdo střílel na prase proti svahu .
U druhého kusu loňčáka kolega zkusil preparovat lebku. A tady se ukázalo staré zranění kdy střela prošla kostí cca 7cm pod světlem hodně šikmo dolů směrem k ryji a z druhé strany rána a díra v kosti cca 3-4cm. V kosti jsou zasekané střepiny ale již zaroslé taktéž vstřel již začal zarůstat kostí. Úhel klesání střely by vypovídal že se střílelo z posedu relativně na blízko na hlavu jinak si podobnou ránu neumím vysvětlit. Divím se taky jak mohlo střelci podobně zasažené prase odejít čekal bych že bbude alespoň omráčené a či jinak otřesené a bude čas pro dostřelnou ránu. Taktéž až bude čas nafotím a přidám fotečky.
Zase je vidět zodpovědnost některých střelců co se umístění zásahů a dohledávání týče a hlavně vitalita černé zvěře, která i při podobných zásazích je schopna odejít, přežít to a vyhojit takováto zranění zajisté velmi bolestivá.
- fesoj
- Zkušený diskutér
Kdysi jsem dohledával kamarádovi lončáka, který po zásahu z 308W začal chodit dokolečka. Měl průstřel ryje těsně před světly a našli jsme ho asi po 200 m zhaslého. Ale to byla spíš výjimka, vitalita černé je skutečně obdivuhodná.
Kritériem pravdy je praxe.
- Zdenek41
- Zkušený diskutér
- Kontaktovat uživatele:
Štěstí,že mu praskla cévka v mozku.Jinak bez nosní přepážky jsem už střelil dvě selata.Vždy chodili mimo rudl,byli z něj vypuzeni bachyní.Hlasitý projev při chůzi.Což je pro ostatní členy a jejich bezpečnost nepřijatelné.
I takové prasátko se ulovilo 7.1 na naháňce. Chytil ho pes.............
To černé je pouzdro na mobil - pro ilustraci

To černé je pouzdro na mobil - pro ilustraci
Naposledy upravil(a) lörinc dne ned 08.1.2012, 15:24, celkem upraveno 1 x.
Sauer 101, .30-06, Tikka T3 Varmint .243 win.+Nikon Monarch E 2,5-10x56 Ill, ZG 47 8x57 JS, ZG 47 8x60 S, ZKM 455 22 LR+Delta 4x32AO, UB 12/12, Gustav Tichý 16/16
-
- Zkušený diskutér
- Kontaktovat uživatele:
To Lorinc- jen jestli jsi ho náhodou nestřelil na vnadišti dobře mířenou ranou za slecho 

Určitě
. Na .243 dobrý, ne?
.

Sauer 101, .30-06, Tikka T3 Varmint .243 win.+Nikon Monarch E 2,5-10x56 Ill, ZG 47 8x57 JS, ZG 47 8x60 S, ZKM 455 22 LR+Delta 4x32AO, UB 12/12, Gustav Tichý 16/16
- Zdenek41
- Zkušený diskutér
- Kontaktovat uživatele:
Zde je vidět jak nato s černou opravdu jsme......
- Daniel Vyoral
- Pravidelný diskutér
Jen pro dokreslení. Včera jsem šel okolo desáté hodiny šoulat do lesa na divočáky. Byl krásně napadlý sníh a viditelnost nádherná. Než jsem stačil dojít od auta do lesa, tak se na jeho kraji zastavím a poslouchám. V lese šustění a drobné pokvíkávání. Za chvíli asi na patnáct kroků vylazla bacha přímo na zasněžené pole. Do metráku neměla daleko. Začala pomalinku větřit a nasávat. Naštěstí jsem měl dobrý vítr. No ale co přišlo za chvíli? Za ní 11 pruhovaných selátek max do 2 kg
. Teď mi někdo vysvětlete jak je tohle možný. Neřeknu kdyby to byla mladá bacha, lončačka, ale tak relativně stará bachyně. 

Jde o to proč usuzuješ na její pokročilé stáří?Kde lovíš?Jakou máte úživnost?Je černá stálou zvěří?
Navíc v době kdy probíhá chrutí po celý rok,bych se nad nějakým dřívějším metáním nepozastavoval.
Navíc v době kdy probíhá chrutí po celý rok,bych se nad nějakým dřívějším metáním nepozastavoval.
- Zdenek41
- Zkušený diskutér
- Kontaktovat uživatele:
To je pani bachyně..... ta metá většinou v lednu a je to jedna z nejlepších co má taky nejlepší selata.V říjnu i okolo 50kg.U nás jich máme taky pár.Pokud se jedná o slabý kus lončačka je to pak pravý opak.Prostě má už po jednich selatech a jde do chrutí dřív,většinou ke konci září.
- Daniel Vyoral
- Pravidelný diskutér
No stáří jsem usoudil jen podle její tělesné kondice, kdy se její váha mohla pohybovat okolo metráku. Bylo to spíš myšleno tak, že se jedná o staršího kusa než lončačku. No ale jak píše pan Zdeněk, že kdyby se jednalo o lončačku, tak by šla do chrutí ke konci září. Jenomže do toho chrutí koncem září musela jít i tahle bachyně. No a podle všeho chrutí probíhá od poloviny prosince zhruba do poloviny ledna. Jinak lovím v blízkosti Zlína, normované stavy nemáme. Jsme převážně polní honitba obklopená lesními honitbami. U nás se zdržuje teda převážně v létě, ale i v zimě není problém. Spíše k nám přechází od sousedů. Ale co soused, to režijní honitba. 

- Zdenek41
- Zkušený diskutér
- Kontaktovat uživatele:
No tak to jsi nepochopil ty mě,právě ta bachna šla do chrutí v září,protože už měla o své potomstvo postaráno a nebo již bylo odloveno.Z tohoto metání jsou v září již 40kg kusy.
- Daniel Vyoral
- Pravidelný diskutér
Už pochopeno jak jsi to myslel
. Tady jedno videjko jak ty "námluvy" můžou vypadat. Přijde mi to možná spíš jak z nějaké obory...nevím. 

- Daniel Vyoral
- Pravidelný diskutér
Tak tady je teda ještě to video
http://myslivost.blogspot.com/2011/01/p ... hruti.html