Delta508 píše:Taky mně to přijde jako zajímavý poměr výkon x cena. Když srovnám internetové ceny nábojů ráže 7,62x39 třeba s takovou 308win (což je taky původně vojenská 7,62x51NATO, jestli se nepletu a nepatří mezi nejdražší), je to cca 5,50Kč proti nějakým 39kč. A to je zatracenej rozdíl pro někoho, kdo chce taky pravidelně trénovat na střelnici a nepatří mezi horních 10tis. Jenže jsem se zase setkal s názorem, snad prý odborníka testujícího střelivo, že 7,62x39 je vzhledem k energiím údajně přímo nelegální pro lov spárkaté zvěře. Tak nevím. Jedni ji chválí jako přiměřenou našim podmínkám a šetrnou vůči zvěřině, jiní zase zatracují. Já tedy nechápu, proč by zbraň, která prý dokáže složit vzrostlého a adrenalinem napumpovaného chlapa na hypotetických 800m (deklarovaný účinný dostřel SA 58), nedokázala složit na 150 - 200m cokoli žijícího v našich lesích (samozřejmě když se trefím). Tu obzvlášť velkou a nebezpečnou zvěř (zubry a medvědy) už stejně vyhubili pra-pra dědečkové předovkami. Tím nechci podceňovat blbě trefeného a řádně nas... kňoura.
Neb se toto témá opět odklonilo od toho čím to začlo pokusím se vrátit.
Kriterium cena výkon je skvělá jen u standartní zbraně ( většina zbraní s nimiž někteří jdou honitby). Už ta komise má slušnou cenu ( nejlevnější CZ 527 Cabrine na netu 16.600 Kč) a to bez optiky a montáže. Pokud byla zbraň na prvním odkazu stavěna na zakázku, normálně platícím zákazníkem je dle mého názoru cena ještě vyšší.
Ještě levněji, vyjdou Simonov SKS a Tokarev SVT. Jsou již ve dřevě a šikovný kutil jim dodá tvary hoblíkem svépomoci. Montáže na netu jsou rovnou dělané na SKS ( pro Sa 58 jsou z nich upravované).
Co se týče cen za střelivo. 5,50 stojí tak maximálně celoplášť. Levnější SP než 7,- Kč jsem nesehnal a to byly předělávky s vojenské munice. Barnauly jsem v Detexu kupoval za 12,- Kč ( v .308 stály stejně). Tuto ráži vlastním a pro lov jsem nepoužil zatím nic jiného než Sako Gamehead ( 27 Kč).
Co se týče cen za .308 Win tak nevím kde jsi na tuto cenu přišel. Mezi střelivem s podobnými výkony patří k tomu levnějšímu, protože se dělá v obrovských seriích a to zlevňuje výrobu.
Co se týče dopadovky u 7.62x39 má prý odborník pravdu, protože bude záležet na tom jako hlaveň použil výrobce pro měření rychlosti. Např. SaB uvádí v katalogu, že hodnoty se vztahují pro hlavně o délce 600 mm. Čím kratší tím jsou horší, takový PPK Raptor jistě zákoných hodnot nedosáhne. Jak na tom bude CZ 858 si dokážu představit

. A to se všeobecně ví, že údaje výrobců jsou trouchu nadhodnocené.
Porovnavat zvěř a chlapa je taky mimo mísu. Mimochodem taky hodně záleží na rozvinutosti nervové soustavy. Čim dokonalejší tím méně odolnější. Proto jsou šelmy ve většině případu měkčí na ránu než spárkata.
Co se týče vzdálenosti na kterou by jsi chtěl lovit. Tak 7.62 x 39 je dostatečná tak maximálně do 150 m a na zvěř do 100 kg. U té hmotnosti bych šel i níž.
Co se týče přesnosti tak s CZ 527, 100m střelivo Sako do 25 mm ( 3 rány), SaB SP do 3 cm, Barnaul SP do 12 cm ( určitě nevhodné pro lov zvěře srnčí nad 100m).
U CZ 858 jsem to nikdy neměřil a Sako bych do toho nedal, ale maximálně se můžu přiblížit k těm barnaulům ( odhad dle terče).
Pro objektivnost s kolimatorem nebo otevřená miřidla na 50 m. Ať mi nikdo neobíjí, že nevím o čem mluvím. Tak jsem letos CZ 858 vystřílel asi 300 nábojů.
Na to jestli se trefím nebo ne se u lovu, zodpovědných lovců a myslivců nehraje. Stříliš na živého tvora a je tvou povinosti ho co nejrychleji usmrtit.
Poslední věc by mně zajímala. Máš vůbec nějaké zkušenosti s lovem nebo jen teoretizuješ ?
Pokud jsem se Tě dotkl tak promiň.