společné lovy spárkaté a jejich smysluplnost

Vše o lovectví a myslivosti u nás (něco jako poradna)
Uživatelský avatar
fesoj
Zkušený diskutér
Příspěvky: 2265
Registrován: pon 24.1.2011, 12:15
Bydliště: Východní Krkonoše /Žacléřsko/

Re: společné lovy spárkaté a jejich smysluplnost

Příspěvek od fesoj »

Můj nejhorší zážitek ze společné akce byl ten, když jeden náš člen při zavádění na stanoviště vystřelil do leče na jelena. Myslel, že chybil, ale trefil a blbě. Na protější straně leče, kterou ten jelen prošel, stál host. Ten toho jelena sice viděl, ale ježto byl dbalý zákonů, nestřílel a když zjistil, že jelen je postřelen a barví, bylo už pozdě. Když akce skončila, vyrazil jsem za jelenem se svými dvěma křepeláky. Došli jsme po delší době na hranici honiteb, zavolal jsem hospodáře tamního MS a pokračovali jsme v dosledu u nich. Jelen přestal barvit, navíc se stmívalo, tak jsme se opožděně dostavili na poslední leč, která byla v plném proudu a tam jsme se domluvili, že v dosledu budeme pokračovat následující den. Což se stalo, v sousedním revíru jsme s hospodářem, jeho brakýřem a synem věnovali marnému dosledu celé dopoledne, měli jsme toho všichni, jak se říká, "plný brejle". Jen pana střelce to vůbec nevzrušovalo. Ten nešel ani na nástřel, natož aby se zúčastnil dosledu. A nakonec jsem byl ten špatný já, protože mi bylo vytknuto, že kdybych šel na ten dosled až druhý den ráno, jelen by nejspíš zalehl ještě u nás a mohl být nalezen a uloven. Já si to sice nemyslím, protože byl postřelen někam na kýty a kdyby to zranění bylo vážné, asi by ho mí psi dokázali stavět - notabene v našem revíru ani nezalehl. Nikdy se nenašel a já si myslím, že asi přežil. Ale vrtat hlavou mi to bude až do smrti. Jak už bylo nejednou řečeno, je to v lidech a jejich přístupu, sebekázni a zodpovědnosti.
Kritériem pravdy je praxe.
kabát
Zkušený diskutér
Příspěvky: 600
Registrován: úte 01.12.2009, 19:11

Re: společné lovy spárkaté a jejich smysluplnost

Příspěvek od kabát »

" jaký sito uděláš, takový to máš " - dokud je poptávka, je i nabídka.
Pokud na společné lovy zvete lidi o kterých víte jen že mají zaplacený poplatek, nedivte se že to nedopadne dobře.
A taky si myslím, že kdo neumí střílet na střelnici, neumí ani na zvěř, kdo neumí na asfalt, neumí na drobnou, tím spíš na spárkatou na naháňce.

Takže pokud je na štontu špatný střelec, je to myslím horší, než kdyby tam nestál nikdo. Leda že by mával kabátem a vracel zvěř do leče.

V poslední době se účastním společných lovů s přezdívkou " profesionální honec " se psem. O to víc si můžu všímat jak to kterým střelcům jde.

Jsou chlapi, kteří ví, že jim to na zvěř v pohybu moc nejde, účastní se pro potěšení a setkání s kamarády, sdílí zážitky s ostatníma, vystřelí jen když jim zvěř opravdu dobře jde. A nemají problém při zavádění říct, že chcou jít někde na okraj.

Jsou chlapi, kteří chodí trénovat, umí na drobnou, jde jim to na spárkatou v pohybu.

A tak se dá pokračovat dál, jsou lidi, kteří se na společnou akci připraví, obeznají leče, připraví stanoviště pro střelce, mají zajištěné zkušené honce, psy,vesty, vysílačky. často už na nástupu je znát, jak bude probíhat celá akce.

Takže si myslím, koho to nebaví ať to nedělá a nechodí. Kdo se chce zabývat přípravou,a nehledí jen aby si za "ten" poplatek vystřelil hlava nehlava, ten si užije krásný lov.

Miluju individuální lov a společné akce, ty dobře připravené. A kde se mi to jednou nelíbilo, tam víckrát nejdu.
VOK - HB - 223 Rem - 6,5 x 55 SE - 7 x 65 R - 308 Win - 9,3 x 74 R -
Uživatelský avatar
Daniel Vyoral
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 154
Registrován: čtv 29.12.2011, 17:59
Bydliště: Zlín

Re: společné lovy spárkaté a jejich smysluplnost

Příspěvek od Daniel Vyoral »

Na naháňky chodím pravidelně v tlaku se svým foxlem. Na štontu jsem nestál dobré čtyři roky. Tento druh lovu mám rád, protože je pro mě hodně emotivní. Zvlášť když má člověk tu možnost se pravidelně v leči setkávat se zvěří. Teď je otázka, jak dobře je tento druh lovu organizován, jací jsou střelci, psi apod. Nicméně souhlasím s tím, že pro odlov zvěře černé a vysoké je lepší osamělý lov. Už z důvodu obeznání zvěře či přesnosti střelby. Častokrát se stává, že zvěř je postřílena a ani se nedohledá, protože přestane barvit a jde i přes několik honiteb. Většinou odpovídá úspěšnost střelců v poměru 1:5. Letos u sousedů, kde jsem se této naháňky nezúčastnil to dopadlo tak, že při ješte ne obestoupené leči, podařilo při manipulaci se zbraní vystřelit, čímž se dala do pohybu celá tlupa černé zvěře. Tento host byl posléze příslušně pokárán. Díky bohu se nikomu nic nestalo. V dalších lečích samozřejmě už na žádné další prasata nenatrefili.
Uživatelský avatar
harrycallahan
Častý návštěvník
Příspěvky: 70
Registrován: čtv 17.11.2011, 13:33

Re: společné lovy spárkaté a jejich smysluplnost

Příspěvek od harrycallahan »

poslední naháňka v nedaleké honitbě dopadla asi takto: ze 4 lečí byla ve 3 černá zvěř, celkem napočítali 28 ran a na výřadu 0 (slovy nula!) :shock: ... tak nevím jestli je to k smíchu, nebo k pláči :?
Není to jen o štěstí, je to v lidech. Chodím na akce už hodně let, jak v tlaku se psem, tak se někdy postavím na štont. Znám spoustu lidí, co chodí trénovat a opravdu umí střílet, s takovými to má smysl ...ale bohužel většina řadových strejců i novodobých rychlokvašek na tento druh lovu prostě nemá :roll:
pole a lesy Vysočiny
běžkař
Častý návštěvník
Příspěvky: 96
Registrován: čtv 21.1.2010, 21:14

Re: společné lovy spárkaté a jejich smysluplnost

Příspěvek od běžkař »

Jeden kolega napíše, že 28 ran a 0 kusů, druhý napíše většinou úspěšnost 1:5. "náháňkáři", je to ok???????
To je přesně důvod, proč jsem téma zakládal (další důvod byl samozřejmě štvaní a stresování zvěře). Drtivá většina střelců je absolutně nezodpovědná a navíc "neumí" střílet. Přesto na naháňky chodí. Zkrátka sebekritičnost a úcta (soucítění nebo jak to nazvat) ke zvěři je naprosto marginální pro drtivou většinu lovců. Je to smutné, ale je to tak. Kdyby byli lidé sebekritičtí, tak by se naháňky vůbec nemohly uskutečňovat. Neměl by kdo lovit. Anebo by naháňky musela dělat jedna či dvě grupy stejných lovců. Je to furt dokola. Ať si každý sáhne do svědomí, jak na tom je. Jak jsem již psal, pokud by byla profi organizace a na štontu by stáli pouze velmi dobří střelci, tak by tohle téma asi nikdy nevzniklo............
Sám sebe se ptám, proč si myslivci říkají myslivci, když naprostá většina ví, jaká je situace, ale vůbec nemyslí na to, co se na naháňkách děje........... Plně chápu vhoola, že se od názvu myslivec tak trochu distancuje........
Myslím, že se nemůžeme divit normálním lidem (nemyslivcům), že se na nás dívají někdy přes prsty. Často mají důvod. Normální člověk může na naháňku pohlížet úplně stejně, jak např. na nahnání (natlačení) delfínů ke břehu a následné zabíjení (jestli jste to někdo viděl). V obou případech jde o tradici, zábavu, setkání se s kamarády atd.. Myslím, že je to pro laika v určitých ohledech hodně podobné. Hlavně je to v obou případech "tradiční" přežitek našich předků.......
Prosím berte toto přirovnání trochu s rezervou........
vhool

Re: společné lovy spárkaté a jejich smysluplnost

Příspěvek od vhool »

Žádám účstníky této diskuze aby zde přestali "kňourat" přispívali věcně a k tématu :!: :!: :!:
běžkař
Častý návštěvník
Příspěvky: 96
Registrován: čtv 21.1.2010, 21:14

Re: společné lovy spárkaté a jejich smysluplnost

Příspěvek od běžkař »

Nerozumím této poznámce. Prosím o vysvětlení. Děkuji
Onďa
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 230
Registrován: pon 01.2.2010, 15:26
Bydliště: Brno

Re: společné lovy spárkaté a jejich smysluplnost

Příspěvek od Onďa »

Myslím, že vhool se sanží naznačit, že se to tady poněkud točí v kruhu - špatní nebo nezodpovědní střelci a mnohdy špatná organizace nebo spíš nepochopení principu tohot způsobu lovu ze strany oragnizátorů, to vše omíláno stále do kola... :wink:
ZP 47 16/70 Savage Axis 30-06
běžkař
Častý návštěvník
Příspěvky: 96
Registrován: čtv 21.1.2010, 21:14

Re: společné lovy spárkaté a jejich smysluplnost

Příspěvek od běžkař »

To je sice pravda, ale ono to o ničem jiném není.......
Uživatelský avatar
lörinc
Zkušený diskutér
Příspěvky: 962
Registrován: čtv 24.5.2007, 17:33
Bydliště: Prostějovsko

Re: společné lovy spárkaté a jejich smysluplnost

Příspěvek od lörinc »

V tom případě se může téma zamknout, protože psát pořád dokola že je to o lidech nemá cenu...... :roll:
Sauer 101, .30-06, Tikka T3 Varmint .243 win.+Nikon Monarch E 2,5-10x56 Ill, ZG 47 8x57 JS, ZG 47 8x60 S, ZKM 455 22 LR+Delta 4x32AO, UB 12/12, Gustav Tichý 16/16
vhool

Re: společné lovy spárkaté a jejich smysluplnost

Příspěvek od vhool »

Rad vysvetlim,
jde o to ze "knourani" je nasim narodnim sportem a byl bych nerad kdyby se tento nesvar stal standartem i zde na foru.Nekdy mene znamena vice a pokud mam k tematu co rici,at uz kritickeho ci pozitivniho,tak si sice muzu "zaknourat" ale taky bych mel dodat svou ideu jak z onoho problemu ven a popripade diskutovat tak aby to nekam vedlo a ne ze tu bude xxx prispevku o tom jak je vse na "ho......" a ze za to muzou lidi.lidi za to nemuzou,muzem za to my a proto bych nerad aby se tu pouze brecelo nad rozlitym mlikem.zamykat to zde nebudu a pokud tu nebude aktivita treba pul roku,nic se nedeje.maximalne to tu casem promazu a prispevky ktere jsou jen o "knourani" vymazu.toto forum byvalo a doufejme ze zase bude o vecnosti a praxi a ne o litostivem tlachani .radsi mene ale kvalitnich prispevku nez milion blbosti o tom jak to je naprd :wink:
Timto bych rad ukoncil toto OT a prosim o navrat k tematu ... piste jen pokud mate co a pripadne diskuze o moderatorech pripadne s moderatory do patricneho tematu prosim :wink:
BwanaHunter
Zkušený diskutér
Příspěvky: 1907
Registrován: úte 13.10.2009, 21:01

Re: společné lovy spárkaté a jejich smysluplnost

Příspěvek od BwanaHunter »

Musím říct, že souhlasím s vhoolem. Bez urážky, ale přijde mi, že Pavel nechce moc diskutovat, on nás chce přesvědčit, div ne donutit, abychom uznali, jak jsou ty naháňky a nátlačky jedno velký zlo, a přestali tam chodit (s nadsázkou řečeno :))
No, já na naháňky chodím a chodím rád. Proč? Protože mě to baví. Mám rád ten adrenalin a napětí, když psi začnou hlásit nebo honci volat, člověk slyší lámání jak se zvěř blíží, a nebo neslyší a objeví se jako duch na cestě... Mám rád ty napjaté smysly, vzrušení z lovu, nutnost pozornosti, rychle pozorovat, vyhodnocovat, rychle se rozhodnout, pohotově střílet... Prostě mě to baví a těší a když se zadaří, ta radost z úspěšného lovu je skvělý pocit. Jsem lovec a lov mě baví a těší. Vás ne? Vůbec, když tak čtu různé příspěvky na mysliveckých stránkách a v časopisech, mám pocit, jako by se všichni báli vyslovit to, že je lov baví. Každý se zaklíná a má plno řečí o lásce k přírodě, ke zvěři atd. Ano, to je v pořádku, já to cítím taky tak nějak, ostatně proto jsem studoval odpovídající obor, ale lov mě prostě baví a těší. A je to podle mě v pořádku, nestydím se za to a myslím, že nejsem sám.
Pokud jde o společné lovy spárkaté, nemám tak tragické zkušenosti, o kterých tady píšete. V uplynulé sezóně jsem absolvoval x akcí, v podstatě od konce jelení říje pořád něco. Jen jednou jsem viděl něco, co se mi opravdu nelíbilo, a to se týkalo zacházení s ulovenou zvěří (tedy šlo spíš o etiku než o něco vyloženě škodlivého nebo nebezpečného - zkrátka jsem měl pocit, že zvěř ještě ani pořádně nezhasla a už jí dřeli, ale zhaslá byla, jen jsem zvyklý jí dát víc času). Jinak mám zkušenosti pozitivní, dobře vybrané leče, definované úhly střelby, závodčí, kteří instruují každého střelce na štontu a tak. Je pravda, že chodím na akce spíš menší a u známých, kde víme kdo je kdo, v rozumně vedených revírech, ne na anonymní poplatkové akce, kam nikdo neví, kdo přijede.
Pokud jde o úroveň střelby, jsem rozhodně zastáncem přípravy, suchého tréningu, střelnice jak to jen jde atd. Ale na druhou stranu, skutečnou praxi získají i ti střelci, kteří se připravují na střelnici jak to jde, až vlastní praxí. Stejně jako asfalt nejsou holubi, bažanti, kachny, husy... tak praxe je nenahraditelná. A pokud na lovy chodit nebudou, tak se střílet nikdy nenaučí. (Znovu opakuji - příprava ano, je nutná, sám taky trénuju). Nemyslím si, že bych byl kdoví jak dobrý střelec, ale nemám ani pocit, že bych se musel bát na naháňce vystřelit (teď nemyslím nebezpečné úhly střelby,silnice, vesnice, to si ránu samozřejmě odpustím). Nejvíc jsem střelil 3 prasata po sobě na 1 štontu, mám se pořád co učit.
Efektivita společných lovů je neoddiskutovatelná, třeba v revírech s vysokými stavy siky a vysokými odstřely by jinak neměli šanci splnit plán, na naháňce se střelí taky 20-30 ks, to by jinak lovili 2 měsíce.
S trofejemi je to jako s ženami. Nejlepší je ta příští.
kasari
Moderátor
Příspěvky: 1003
Registrován: sob 18.7.2009, 15:07

Re: společné lovy spárkaté a jejich smysluplnost

Příspěvek od kasari »

BwanaHunter píše:Bez urážky, ale přijde mi, že Pavel nechce moc diskutovat, on nás chce přesvědčit, div ne donutit, abychom uznali, jak jsou ty naháňky a nátlačky jedno velký zlo, a přestali tam chodit (s nadsázkou řečeno :))
Tohle jsem tu psal už na začátku. Podle toho taky diskuze vypadá. Chápu, že se to někomu nemusí líbit, ale to je jeho věc. Tak jako má leckdo problém s long range, s používáním maskáčů, s lukem, nebo kuší. Ale brečet tu kvůli tomu v několika příspěvcích mi připadá trochu ubohý...
Ulkomaalainen...
běžkař
Častý návštěvník
Příspěvky: 96
Registrován: čtv 21.1.2010, 21:14

Re: společné lovy spárkaté a jejich smysluplnost

Příspěvek od běžkař »

Bwana, možná, že kdybys to četl od začátku, tak tady v některých případech nebudeš opakovat to, co jsem napsal. Viz efektivita naháněk. Alespoň jsi řekl férově to, proč tam chodíš a za nic se neschováváš.
O čem bych měl diskutovat, když nikdo nenadhodil žádný argument. Dnes tady napsali dva uživatelé svou zkušenost, která jen něco potvrdila a já jsem na to zareagoval. Nikoho nechci přesvědčovat, opravdu ne. Vždyť jsem psal, že pokud je někdo připravený a umí, tak není problém. Problém je ten, že jste si z mých příspěvků vzali to, co jste chtěli a teď si plácáte po rameni. Nikdy jsem nikomu neřekl, aby na naháňku nešel. Snažil jsem se jen naznačit, aby lidé uvažovali o svých schopnostech a nepřeceňovali je. Ale přesvědčeného o vlastní pravdě člověk nepřesvědčí.
Pro kasariho v příslušném tématu, aby to nebyl rovnou BAN......
BwanaHunter
Zkušený diskutér
Příspěvky: 1907
Registrován: úte 13.10.2009, 21:01

Re: společné lovy spárkaté a jejich smysluplnost

Příspěvek od BwanaHunter »

Pavelstrycek> ale ja jsem cetl cele vlakno od zacatku. Presto si nemyslim,ze bych napsal neco mimo. Mozna to vyznelo jinak,ale neplacam po rameni ani sebe ani jine. Jen jsem napsal,jak nahanky vnimam ja.
Jiste se leckde da lecos zlepsit,driv jsme chodivali potichu,jen snih krupal,bylo blby zakaskat,i honci chodili potichu,mimo vlastni lec o nas zver vedela minimalne. Dnes to obcas vypada jak na honu na zajice,ackoliv se lovi vysoka,lidi se bavi,smejou,delaji kraval... Ale zase jak kde. No a jake argumenty bych mel jeste pridat? O efektivite nahanek jsme se shodli,o nutnosti streleckeho treningu taky,organizace, zavodci,vedouci honcu, psi... A jak uz tu nekdo napsal,kdyz se mi nekde nelibi,tak tam uz priste nejdu. Nejak taky nevim,kam by dal tahle diskuze mela smerovat.

...a proto se toto vlakno zamyka pokud nenastane duvod ho opet odemknout ...vhool
S trofejemi je to jako s ženami. Nejlepší je ta příští.
Zamčeno