Tak krom těch klasických starých dobrých zbraní, které jsem tu prezentoval přidám i pár fotek zbraně, kterou jsem si pořídil cca před půl rokem tak trochu ze zvědavosti
Je to zbraň vyvolávající u některých méně smířlivých kolegů značnou kontroverzi ale i tím je vlastně zajímavá. Na vedlejším fóru se kolem její fotky strhla docela slušná mela.
Jedná se o OPAKOVACÍ kulovnici s přímotažným závěrem ovládaným pistolovou rukojetí. Uspořádání zbraně Bullpup. Originální konstrukce Německé firmy Sommer a Ockenfuss představená poprvé na veletrhu IWA 98 v Norimberku.
Bohužel firma po pár letech neustála ekonomickou situaci a zkončila v krachu takže dnes těch zbraní už moc není.
Mimo tyhle zbraně firma vyráběla i velmi povedený výměný konverzní kit, který z opakovačky Mauser 98 udělal opakovačku s přímotažným závěrem.
Moje konkrétní zbraň má originál ořechové pažbení od firmy Nill, 60 dlouho plovoucí hlaveň ráže 7x64 a na každé straně zbraně je příplatková destička s rytinou černé a srnčí zvěře.
Zbraň má velmi povedenou přímou spoušť a zásobník na 5 nábojů.
Praktické zkušenosti shrnu asi takto. Zprvu je trošku složitější zvyknout si na netypické uspořádání a ovládání zbraně tak, aby si člověk při přebíjení neskřípl prst, ale po chvilce cviku přijde ovládání celkem intuitivně do krve.
Díky pistolové rukojeti v těžišti zbraně se zbraň velmi příjemně drží a manipuluje, při výstřelu má menší zdvih než klasická kulovnice v 7x64.
Nevím jestli je to použitou hlavní nebo systémem konstrukce, ale na 100m je zbraň až neskutečně přesná. I s obyč střelivem S+B jsem lze střílet třírané položky tak, že se dírky dotýkají. Tím, že je zbraň bullpup vyvážená více "dozadu" oproti klasickému uspořádání se velmi příjemně drží a střelec nepociťuje únavu ani při dlouhém míření.
Jediné co mohli kolegové v německu vymyslet trochu elegantněji je základna montáže, ale to je celkovém součtu malá věc.
Zbraň osazena optikou Leupold VXR 4-12x50
A abych jen nekecal tak tady je to slíbené foto:
a tady je celé album:
http://psdk.rajce.idnes.cz/S_O/