Čištění

Vše o brokovnicích
Odpovědět
Joza
Nový návštěvník
Příspěvky: 2
Registrován: pon 03.9.2012, 7:46

Čištění

Příspěvek od Joza »

Dobrý den,
jsem začínající střelec a potřebuji poradit jak správně vyčistit brokovou hlaveň . Vím, že tady je toho napsáno poměrně hodně, ale nikde jsem nenašel, zda můžu změnit směr čištění. Všude se píše, že postupuji od nábojové komory směrem k ústí, ale co když jsem na konci?? Projet celou hlaveň durch, vytahnout a nasadit znovu od nábojové komory, nebo můžu bezstarostně změnit směr a tahnout k sobě??
Děkuji za odpověď, snad jsem nikoho neurazil takovým dotazem.
Petr1970
Zkušený diskutér
Příspěvky: 1867
Registrován: úte 26.1.2010, 9:46

Re: Čištění

Příspěvek od Petr1970 »

no jestli se bavíš o klasice (kovový kartáč, tvrdý kartáč, suchý kartáč) tak tím tvrdým co dřeš hlaveň na sucho na začátku, nikdy nevyjíždět úplně tím kartáčkem, to pak by bylo jako kdybys to strkal zepředu... je to trošku náročný na koordinaci, člověk když zabere tak se taky může zastavit kůží až o vyhazovače a začít trošku barvit:-))))

v hlavni ale jezdím všema směrama, od komory, ke komoře, i s tím troškuk poootáčím - hlaveň nečistím jedním tahem, ale postupuju třeba po 20 cm kde to intenzivně dřu tam-zpět-pootočit... pak zase trošku popojedu.. na konci to párkrát vezmu po celé délce (ale nevyjíždím z ústí..)
ZKM 456
Fabarm Elos C
Beretta 682 special skeet (bez gold a bez E)
W-Vanguard, .308W, 4-16x50 Vortex PST
Joza
Nový návštěvník
Příspěvky: 2
Registrován: pon 03.9.2012, 7:46

Re: Čištění

Příspěvek od Joza »

přesně to jsem měl na mysli. Děkuji za upřesnění.
michalos
Zkušený diskutér
Příspěvky: 589
Registrován: pon 17.11.2008, 8:26
Bydliště: Blanensko

Re: Čištění

Příspěvek od michalos »

Já rusáka čistím každým dalším výstřelem... :D :D jsem buď na střelnici nebo v lese pořád z něho nějakou tu ranu dám...ale je pravda že aspoň na jaře ho nechám půl dne stát otočený laufama na zem načeš je řádně vyšplíchán balistolem a pak jen nylonovým kartáčkem tahám přes celou délku tam a zpět a pak nakonec namotám kus hadýrky na vytření.
Michal S
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 104
Registrován: stř 12.10.2011, 16:53

Re: Čištění

Příspěvek od Michal S »

Já brokovnici čistím normálně od komory protože jsem zvyklej z kulobroku ale myslím si že u brokovnice by to nemělo vadit ani zepředu. Protože se tím ůstí nijak nevydře narodíl od drážek.
Odpovědět