"smrt krasnych srncu" & chovatelske zasady
U nás lovíme ročky do 10 cm délky lodyh. Asi to je všude jiné, u mého kamaráda mají povoleno jen do 7cm. Jinak mám taky obeznané 3 srnce.Dva paličkáře a jednoho ?kůdníka, asi 5-ti letý ?pičák. bohužel také musím počkat, až odloví zahraniční hosté, takže půjdu až o víkendu. Ale času dost, kdo si počká, ten se dočká.
Jinak přeji všem LOVU ZDAR!!!
Jinak přeji všem LOVU ZDAR!!!
- jakub203
- Zkušený diskutér
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj srncobijci!
Tak já už mám obeznáno ale je?te chviličku si počkám protože někteří z mých favoritů ještě nemají vytlučeno. protože jsem u nás ve sdružení stále jako čekatel na přijetí tak mi nále?í lovit pouze I. věkovou (paličkář, ?pičák do půli slech)kterou jsem dostal jako odměnu za odpracované hodiny pro sdružení...Ale určitě se nezapomeu pochlubit

Tak já už mám obeznáno ale je?te chviličku si počkám protože někteří z mých favoritů ještě nemají vytlučeno. protože jsem u nás ve sdružení stále jako čekatel na přijetí tak mi nále?í lovit pouze I. věkovou (paličkář, ?pičák do půli slech)kterou jsem dostal jako odměnu za odpracované hodiny pro sdružení...Ale určitě se nezapomeu pochlubit

Blaser R93 Profesional 9.3x62, Schmidt&Bender Zenith 2,5-10x56
KB Retter Gaildorf 7x57R/16 Zeiss Diavary 1,5-6x36
Merkel 40E 12/70
"ALEA IACTA EST..."
KB Retter Gaildorf 7x57R/16 Zeiss Diavary 1,5-6x36
Merkel 40E 12/70
"ALEA IACTA EST..."
to ondra P: samozrejme ze takoveto individuality se resi samostatne a zalezi na kazdem jak to posoudi.mel jsem na mysli samozrejme alespon trochu soumerne spicaky I.v.t..proste polopate: spicak I. soumerny do vyse 6cm.tech 12 jako soucet je kdyz ma treba jednu trochu kratsi a jednu delsi ale jeste je videt ze ma dobrej zaklad.ted uz je to snad lepe vysvetlene 

mno tady u nas je to v okoli dost bezna "matematika".akorat se to lisi tim souctem.u nas je to nejmin (tech 12cm) vetsinou maji 16cm
zalezi jak si to na schuzi odhlasuji.me osobne to prijde jako dost sikovny reseni a ackoliv zde na foru nepisu zrovna uctive o svych soudruhach ze sdruzeni tak tohle jim schvaluji a vsichni to dodrzuji...

No, zdají se mi ty kriteria moc měkký. A podle toho pak vypadá trofejově i populace srnčího. Srneček se ?pičkami 6 cm je ubo?ák s velmi tenkými pučnicemi, tvrdě stresovaný okolními srnci a nikdy z něj nic nebude ! A síla pučnic je rozhodující pro předpověď budoucí šance na solidní trofej. Podívejte se na okresních přehlídkách na tento ukazatel a zjistíte :
Roční srnec musí být jako ?pičák vysoký 13 + cm ( každá ?pice), nebo tak vysoký vidlák. Pokud je ©esterák, dají se mu 3 cm odpustit. A to je podle porovnání síly pučnic vidět.
Zkuste to být na ně nároční a přidejte k tomu opravdu důrazný průběr holé - a do tří let uvidíte
změnu ( nelze to ale na 500 ha honitby).
Setkal jsem se i s hospodářem, u kterého musel mít roček ?pičák 17 cm, jinak neměl naději. protože těch ročků ©esteráků bylo dost.
A jsou všude, jen si je většina plete se staršími srnci, protože mají pravidelně 16.5. vytlučeno, zbarvení obličeje ( masky ) odpovídá také staršímu srnci a i postava včetně síly krku je také jako u dvouletého. Přesto to poznat lze, ale to chce už opravdové zkušenosti ( a takovéhle lze získat jen lovem).
Tak LOVU
Roční srnec musí být jako ?pičák vysoký 13 + cm ( každá ?pice), nebo tak vysoký vidlák. Pokud je ©esterák, dají se mu 3 cm odpustit. A to je podle porovnání síly pučnic vidět.
Zkuste to být na ně nároční a přidejte k tomu opravdu důrazný průběr holé - a do tří let uvidíte

Setkal jsem se i s hospodářem, u kterého musel mít roček ?pičák 17 cm, jinak neměl naději. protože těch ročků ©esteráků bylo dost.
A jsou všude, jen si je většina plete se staršími srnci, protože mají pravidelně 16.5. vytlučeno, zbarvení obličeje ( masky ) odpovídá také staršímu srnci a i postava včetně síly krku je také jako u dvouletého. Přesto to poznat lze, ale to chce už opravdové zkušenosti ( a takovéhle lze získat jen lovem).
Tak LOVU
-
- Pravidelný diskutér
taky se přidám se svojí tro?kou do mlýna, u nás se v 1.vt loví ?pičáci do 8 cm, ale já taky přihlí?ím k stavu srnce, například loni dva srnci(2 a 5 cm a rarita 4 cm a 8cm deformovaný) vá?ili 12 a 14 kg a neypadali na to, takže nevim nevim jestli se držet při odstřelu délkou lodyh
LukasD zh 324, 7x57R/16
-
- Pravidelný diskutér
- Kontaktovat uživatele:
paličkář
Včera večer jsem si šel sednout do lokality kde jsem měl obeznány dva paličkáře. Jeden mi vyšel asi po 20 min, bohužel asi na 200 m, protože v tom místě kde se pohyboval je i starý srnec, předpokládal jsem že by mi jej mohl přihnat blí?, což se také potvrdilo, bohužel srnečkovi se nechtělo jít směrem k místu kde jsem seděl. Jen tak mimoděk jsem se podíval do míst kde vycházel druhý obeznaný paličkář a zjistil jsem že se klidně pase ve vojtě?ce asi 90 m od kazatelny. Potom už to bylo dílem okamžiku a padla rána, srneček značil spodní komoru a odbíhal, asi po 50 m se zlomil a zmizel ve vojtě?ce vysoké asi po pás. Střílel jsem kulobrokem B 802 ráže 8x57 IRS, střelou SPCE. Byla to opravdu spodní komora, trochu moc spodní, až přes hrudní kost, špatně jsem odhadl spodní linii těla, při výstřelu jsem viděl pouze hřbet, ostatní bylo ukryto v trávě. Jina paličky měl nevytlučené, pravá asi 2 cm a levá asi 5, foto pošlu až budu mít čas je stáhnout z digitálu
-
- Pravidelný diskutér
- Kontaktovat uživatele:
foto
to whool: Lovu dík
fotil jsem pouze trofej
učinek byl následující: vstřel dírka, výstřel na posledním žebru, odřezal jsem kousek, žeber s ků?i asi 10x10cm, SPCE mám ještě asi 4 ks, příští týdem budu nastřelovat Vulkany.
fotil jsem pouze trofej
učinek byl následující: vstřel dírka, výstřel na posledním žebru, odřezal jsem kousek, žeber s ků?i asi 10x10cm, SPCE mám ještě asi 4 ks, příští týdem budu nastřelovat Vulkany.