Kulový dvoják

Vše o kulovnicích a malorážkách
Odpovědět
lovec
Zkušený diskutér

Re: Kulový dvoják

Příspěvek od lovec »

Francis.Mukaveshi píše:
lovec píše: Skutocne? Toto sa pise niekde v navode, ktory si dostal k tomu Merklu? Bud taky laskavy a hod sem naskenovane foto z originalneho navodu k zbrani.
Áno je tomu skutečně tak Dear Lovec. V případě pochybností doporučuji kontakt s technickým managerem fy. Merkel - Herr. MORGENROTH. Určitě ti potvrdí, že platí co jsem napsal......
Sken z manualu teda nebude?.....nevadi, dalo sa to predpokladat. Keby to totiz napisali do manualu, mnozstvo zakaznikov by ich koplo do zadnice aj s celym, podla teba "predpisanym" RWS..... :wink:

Ale vies co by ma zaujimalo?! Co urobia zakaznici Merklu, ked si budu chciet kupit dvojak v kalibri, pre ktory RWS nevyraba strelivo? To su potom uplne v *******....alebo nie?! A akym strelivom to preboha nastreluju vo fabrike??? Snad len RWS nema utajenu produkciu pre kalibre ako 416 Rigby, 470NE, 500NE...?

Ked sa ti na rok zase podari (pevne dufam!) prebojovat na tu veceru "pro zvane", bud taky ochotny a znovu sa na to popytaj. Len pre istotu, ved vies....
458 SOCOM, 9,3x62mm, .338 Remington Ultra Magnum, .300 Winchester Magnum, 7mm-08 Remington, .260 Remington, 6,5x47mm Lapua, .257 Weatherby Magnum, 6mm Norma BR, .44 Magnum, 9mm Luger, 16/70, .22 LR
Every Shot Counts
Zbrojovák
Zkušený diskutér

Příspěvek od Zbrojovák »

To že mají předepsané střelivo pro konkrétní dvoják je logické, neb s jiným střelivem bude jiný soustřel, třeba nevyhovující. Toto je normální a při stavění svazku puškařsky, si musí zákazník sám zvolit čím, protože jiná laborace půjde jinam.
Mauser 98(Tymney/ERA) 9,3x62, Z.Diavari 3-9x42+ Vulcan v5= 720m/s
lovec
Zkušený diskutér

Příspěvek od lovec »

Samozrejme, ze je to logicke, o tom niet sporu (to je ten principialny problem napevno zletovanych zvazkov....). Problem je vsak akosi v tom, ze ako sa to dozvie zakaznik (okrem sposobu, ze mu v obchode okrem Merkla plesknu na pult aj par krabic RWS s dodatkom, to je proste naj a basta). Pise sa to na ich stranke? Nie. Je to v manuali? Nedozvedel som sa.....Takze ako? Zakaznik kupi Merkel, zoberie strelivo X a ide nastrelovat. Neuspesne. Vola strejdu Morgenrotha, ten mu oznami, ze ma blbu municiu. Zakaznik zisti, ze vhodna municia bud nie je dostupna, alebo dostupna je, ale uz z inej sarze.....v horsom zisti, ze preferovany vyrobca nevyraba municiu so strelou vhodnou pre jeho potreby,....blbe. Zbalit Merkla a sup do fabriky, preletovat a skusat znovu. Silne neprakticke....
458 SOCOM, 9,3x62mm, .338 Remington Ultra Magnum, .300 Winchester Magnum, 7mm-08 Remington, .260 Remington, 6,5x47mm Lapua, .257 Weatherby Magnum, 6mm Norma BR, .44 Magnum, 9mm Luger, 16/70, .22 LR
Every Shot Counts
BwanaHunter
Zkušený diskutér

Příspěvek od BwanaHunter »

lovec> tak tak zle bych to neviděl. Jednak dozvědět se, čím nastřelují svazky v té dotyčné fabrice je věc jednoho dotazu na výrobce, a obykle to v u nás a v sousedních zemích bývá RWS nebo Norma. Jednak, může se stát, že nějaká konkrétní laborace bude vybočovat z řady nějak zásadněji, ale u - řekl bych i většiny - ráží jsou rozdíly, ano, ale v rámci tolerance lovecké střelby bez problémů. Takže se obvykle dá volit z vícero laborací, i továrních. Pokud je ten svazek slušně udělaný. A krámu nepomůže nic. Mě třeba z 9,3x74 chodí SB, Geco, Sako, Norma a Hornady s rozdíly, které mě pro loveckou střelbu nemusí trápit.
S trofejemi je to jako s ženami. Nejlepší je ta příští.
Francis.Mukaveshi
Nový návštěvník

Příspěvek od Francis.Mukaveshi »

BwanaHunter píše:takze Merkel zacne vyrabet ty nevkusne prezdobeny zbrane vykladany diamanty, jako Oryx z UAE? :)
Kdyby jenom tohle . Obávám se, že to je mnohem horší. Ti kluci arabský dokonce nalezli i do konstrukce a jeden z jejich produktů, kulovnice s přímotažným závěrem se už prodává pod názvem MERKEL RX-HELIX. Prý se to dokonce i některým lidem líbí. Tak nevím.
Zbrojovák
Zkušený diskutér

Příspěvek od Zbrojovák »

Odpověď: nástřelný list - tam bývá uvedeno střelivo a typ střely (u lepších firem) :wink:
Francis.Mukaveshi
Nový návštěvník

lovec píše: Ale vies co by ma zaujimalo?! Co urobia zakaznici Merklu, ked si budu chciet kupit dvojak v kalibri, pre ktory RWS nevyraba strelivo? To su potom uplne v *******....alebo nie?! A akym strelivom to preboha nastreluju vo fabrike??? Snad len RWS nema utajenu produkciu pre kalibre ako 416 Rigby, 470NE, 500NE...?

Ked sa ti na rok zase podari (pevne dufam!) prebojovat na tu veceru "pro zvane", bud taky ochotny a znovu sa na to popytaj. Len pre istotu, ved vies....

Lovec, pláčeš dobře, ale na špatném hrobu. Já nejsem bůh vševědoucí. Napsal jsem tady výše, že jsem si pro radost koupil Merkel 140E, cal. 9,3x74R, a že jsem s jeho nástřelem na 50.m velice spokojený. Nic víc od tohoto dvojáku nečekám, je to naháňková zbraň. Pokud jsi opravdu takový skeptik a pochybovač, tak si nic nekupuj a nebudeš mít problém co pak s tím. Když opravdu chceš koupit dvoják v tropickém kalibru, tak zajdi za přítelem Jankom Kurucom do Dynaxu, ten má skladem tyhle tropické kalibre, a vyzkoušej si na střelnici sám jak to trefuje. Pokud potřebuješ jenom teoretické debaty, zkus toho Herr Morgenrotha přímo v Tawazun- Merkel Suhl. Je to příjemný a solidní člověk a zkušený odborník , technický manager Merkelu. Věk něco mezi padesátkou a smrtí. Určitě o této problematice ví to podstatné. Pokud ani toto pro tebe nebude dostatečně erudované, pak je tu poslední naděje. Lovecké Fórum. Co a jak bude za rok se mnou nevím. Za dva dny mizím do teplých krajin ( bez dvojáku, s osvědčenou opakovačkou) a může spadnout letadlo, může mně tam něco „zožrať“, nebo můžu umřít během roku na nějaké další cestě za lovem, nebo doma v autě, co já vím co bude za rok ? Každopádně se tady zatím teoreticky , dobře a odborně bavte. :D
Zbrojovák
Zkušený diskutér

Příspěvek od Zbrojovák »

Jejda jejda...tys to teda zakončil :oops:
No tak už DOPŘEDU Lovu zdar!
kdo zná tradice ví
lovec
Zkušený diskutér

Příspěvek od lovec »

Aby som to zbytocne nenatahoval - cele to smeruje k jednoznacnemu prehlaseniu, ze do Merkla nabijat jedine predpisane RWS, vid Milda alias Francis par prispevkov nazad.
Pytam sa (a tu mi do toho uz vliezol BwanaHunter :) ), je Merkel skutocne tak postaveny, ze je odkazany na jeden typ municie? Ak by to bolo take zasadne a mal taku nizku toleranciu na mozny rozptyl streliva od inych producentov, tak by to (snad?!) Merkel uviedol v materialoch dodanych ku zbrani, nieco v zmysle: "....sehr geehrter Herr Oberjäger XY vom Horna Ves, unsere Superdoppelbüchse kann Ihre Präzisonsanforderungen nur mit Superdupermunition von RWS erfüllen....". Ale, kedze ma aj majitel odkazuje na fabriku a zjavne nevie predlozit ziadny prilozeny dokument, ktory by toto potvrdil, tak sa da opravnene predpokladat (co rad vezmem spat, ak by sa preukazal opak), ze citlivost na pouzite strelivo asi nebude az taka enormna, ako sa to pokusa tvrdit biznismen Milda alias Francis.

Samozrejme musim tiez podotknut, ze takyto typ zbrane je u mna iba cisto teoretickym objektom zaujmu, nakolko pre nu nemam ziadne vyuzitie. Zvedavost v tomto smere vo mne prebudia vacsinou len zasadne tvrdenia typu "jednoznacne", "jedine" a pod. .
Every Shot Counts
BwanaHunter
Zkušený diskutér

Lovec> jeeeee, sorry :) :) :)

Milda> fakt? Ja myslel, ze v pripade Helixu vitr fouka od Haenelu...
kounek
Zkušený diskutér

Příspěvek od kounek »

Chvíli mi to trvalo, ale nakonec jsem to v mailu našel. Když jsem uvažoval o koupi kulové kozlice, chtěl jsem něco vědět i o Heymech. V té době mi nebyl žádný prodejce schopen dát pořádné informace, tak jsem psal do Heymu, zda by mi nemohli poslat nějaké prospekty a jejich oficiální ceník. Odpověděl mi jakýsi Manfred Eisenbrand. Poslal mi ukázkové fotky a taky jejich ceník všech modelů pro rok 2011.

Např. pro model Heym 26B je hned na první stránce uvedeno:

Einschießen:
über Zielfernrohr auf 100 m werden folgende Laborierungen ab Werk eingeschossen
Kal. 9,3x74 R - Norma Vulkan, 15 g
Kal. 8x57 IRS - RWS ID Classic, 12,8 g
Kal. .30 R Blaser - RWS Uni Classic, 11, 7 g
Kal. 7x65 RWS - RWS ID Classic, 11,5 g
Kal. .30-06 - Norma Vulkan, 11,7 g
Kal. .30-30 Win. - Hornady FP Interlock, 11 g

U jiných výrobců jsem takovouto informaci nepoptával, ale toto je z oficiálního ceníku Heymu, takže si myslím, že minimálně takovouto informaci by měl být schopen člověk dostat od slušného výrobce dvojáku předem, a ne až s nástřelovým listem...
Mauser M12MAX 308w; Blaser 750/88 5,6x52r/9,3x74r; Brno 502 243/12,Brno Stopper 458WM, CZ457
Dříve:CZ550Safari 375hh; CZ527; BO803.8; CZ550 9,3x62; IZH94; PPK K1 308w; Rössler Titan6 308w; Merkel Suhl 220E 9,3x74R/9,3x74R; ZKK600 30-06
Rogam
Zkušený diskutér

Příspěvek od Rogam »

To lovec

Merkel není určitě odkázaný na jeden druh munice, ale pouze s tím "konkrétním" dosáhneš asi nejlepších výsledků, zřejmě záleží na tom, jaký soustřel kde očekáváš, při naháňce, kde střílíš +- na pár desítek metrů Tě to asi nebude tolik trápit. Pokud chceš využívat kulový dvoják i jinak, např. při střelbě z posedu na 100m+, tak tam to už roli hraje.

Tak jak píše Zbrojovák, není neobvyklé, že si předem při objednání značkového kulového dvojáku zvolíš střelivo, které budeš používat, dělají to i přední výrobci. Pokud kupuješ už hotový dvoják (skladový), tak máš smůlu a už je zvoleno... Mě nikdy nebavilo dlouho čekat (XY měsíců) na vybranou zbraň, tak jsem většinou bral skladové a co jsem se osobně setkal, tak "standardně" byl Krieghoff nastřelený na RWS, Merkel byl na RWS nebo GECO, Heym na Normu a Holland & Holland standardně používá Kynoch.
Francis.Mukaveshi
Nový návštěvník

BwanaHunter píše: fakt? Ja myslel, ze v pripade Helixu vitr fouka od Haenelu...
Koncem roku 2006 byla firma HAENEL „začleněna“ do zbrojařské skupiny Merkel – SUHL ARMS ALLIANCE . ( Vlastníkem je TAWAZUN- Abu Dhabi- DUBAI ) . Někdy myslet znamená ………… že.
PS. BROWNING BAR je stejně nejlepší, J.M. Browninga ještě žádný arabáš nepřekonal, vlastně nikdo ho nepřekonal, jen ho napodobují a kopírují. Je to škoda že Svět přichází o genie. Mozart zemřel, J.M. Browning zemžel, A.Einstein zemřel a mně taky dneska nějak není dobře...... :D
Francis.Mukaveshi
Nový návštěvník

lovec píše:Aby som to zbytocne nenatahoval - cele to smeruje k jednoznacnemu prehlaseniu, ze do Merkla nabijat jedine predpisane RWS, vid Milda alias Francis par prispevkov nazad.
Samozrejme musim tiez podotknut, ze takyto typ zbrane je u mna iba cisto teoretickym objektom zaujmu, nakolko pre nu nemam ziadne vyuzitie. Zvedavost v tomto smere vo mne prebudia vacsinou len zasadne tvrdenia typu "jednoznacne", "jedine" a pod. .
Lovec ty jsi hodně zvláštní člověk. Takový typický „internetník“. Dvoják nechceš, ale pořád se na něco vyptáváš. Možná , že jenom nerozumíš správně česky. Na co konkrétně je tobě nějaký papír, když tuto zbraň nemáš ani ji nechceš koupit ? Přiznám se, že já jsem ten Návod vůbec nečetl. Na co taky. Ten mi díry do terče nenadělá. Stačilo mi ujištění kamaráda dodavatele že je to OK. Posléze, když jsem si prakticky na střelnici dvoják vyzkoušel, viděl jsem že je to pravda. Píšu o tom zde na stránce 3. (Včetně použitého střeliva.) Kdyby byl soustřel enormně špatný tak ho vrátím zpátky a řeknu si o druhý dobrý kus. Jak prosté že ? Kde já podle tebe „tvrdím“ , že je citlivost této zbraně na použité střelivo enormná ? Proč spekuluješ o mojí reálné identitě ? Co je ti potom ? Mně taky nezajímá co jsi zač. Tady jsi pro mně virtuální nick Lovec. Tady je to podle mě o diskuzi k tématu kulový dvoják. Bavím se o tom jaké mám vlastní zkušenosti a zajímají mne zkušenosti jiných MAJITELŮ těchto zbraní. Nic víc.

TO: Zbrojovák : Lovu dík, dneska odpoledne odlétáme, budeme lovit společně se skupinou američanů. Upřimně jsem zvědavý, jestli někdo bude mít kulový dvoják. A kdyby ano, tak jaké značky a jak dokáže dvoják v praxi konkurovat , dle mého názoru té nejlepší evropské opakovací kulovnici. :)
BwanaHunter
Zkušený diskutér

Milda> to co jsi napsal, je jiste pravda, ale nijak to ani nepotvrzuje, ani nevyvraci to, ze v Helixu ma prsty Haenel.

Ten zbytek uz nebudu snad ani komentovat. Musel bych napsat neco o tom, ze plainsgame na farmy v JAR obvykle jezdi lovit ti chudsi americane, a ti maji levne zbrane, takze mezi nimi moc dvojaku neni. Zato mezi tem bohatymi, co jezdi lovit velkou petku do volnych reviru, mezi temi jich je dost a dost. Ale to bych spustil debatu, do ktere se nechci poustet....
Odpovědět