Výběr kulovnice
Re: Výběr kulovnice
to co bys měl prohlídnout na nový flintě jsi napsal a v 308 toho je moc málo na srnčí ale třeba 11,7g oryx je v pohodě jenom to nesmí být na blízko to pak to rovnou vyleješ ideál je 100m + ale i SAKO 11,7g super hammerhead byl dobrej jenom je problém ho sehnat
CZ 550 american 308win.
Leon: Leone ty Superhammerheady se dají celkem slušně sehnat v Detexu na Žižkově. Chce si to ale nejdřív zavolat.
Mauser M03 Basic /.30-06Sprg./; Zeiss Victory Varipoint 2.5-10x50 T* ASV
ZKM 452 FS /.22LR/; Odeon 4x32
ZKM 452 FS /.22LR/; Odeon 4x32
-
- Nový návštěvník
Zdenek41 ano srnčí jde do výkupu. Brutální, možná dříve, teď je to ve sdružení samá 8 a výše, tak už mi to nepříjde. Prapůvodně jsem uvažoval nad 6,5x55SE ale jelikož se chci na podzim zúčastnit několika naháněk a využít opakujícího se pozvaní na lov vysoké stala se 308 takovým kompromisem.
Leon jakožto polní honitba není 100m + problém, spíš naopak
Při pročítání jsem nabyl dojmu, že k té 308 jdou spíše lehčí střely(samozřejmě v závislosti na hlavni), proto ta 150gr MEGA, netrvám na ní a rád si nechám poradit.
Leon jakožto polní honitba není 100m + problém, spíš naopak

na delší debatu o munici je správné téma zde viewtopic.php?f=6&t=432&start=495 jinak na přesnost mi vycházeli lehčí lépe ale na šetrnost teda ne ale ještě jsem nevyzkoušel ten lehčí oryx až dojde 11,7 tak možná vyzkouším tu 10,7
CZ 550 american 308win.
-
- Nový návštěvník
ok, výrobu 308 nyní slibují na červen tak mám zatím čas se po střelivu rozhlédnout.
Karle, s 6,5x55SE můžeš úplně v pohodě jak na naháňku, tak na vysokou. Mě 308Win nikdy neoslovila a asi nikdy neosloví. Já když loni kupoval kulovnici, tak volba byla jasná 7x64. A jsem nadmíru spokojenej. Jinak do tý 6,5 (55 i 57) bych šel klidně taky. Přeju šťastnou ruku při výběru.
-
- Nový návštěvník
fori, díky, s 6,5-kou nemám vůbec žádné zkušenosti. Nevím o nikom v okolí kdo by ji momentálně vlastnil. Někdy v devadesátých letech si pořídil začínající kolega Z-tku 6,5x57, střílel SaB. Do roka a do dne koupil i psa
a za další čas přikoupil 3006 kterou už nedá z ruky. Kde skončila Z-tka nevím. Věřím, že to bylo způsobeno střelivem. 6,5x55SE nad kterou jsem uvažoval si nejsem jistý účinkem při společných lovech ,kdy je zvěř rozpumpovaná, plná adrenalinu, a co horší zásah? U samostatných lovů jsem si jejimy účinky jistý. 308 win jsem měl možnost vyzkoušet, stejně jako 7x64 a naopak zase 308win je mi sympatičtější, že je lepší nemůžu napsat.

Karle, když si vedle sebe postavíš patrony 6,5x55SE a 308Win, tak ta 6,5 má o dost delší střelu. Při nárazu do "cíle" tak vzniká hříbek, který má často větší průměr než u 308. Já když jsem řešil svoji kulovnici, tak mě hodně lidí od 308 odrazovalo a dokonce i těch, co ji měli. Je fakt, že s 308 (v porovnání se 7x64) je o něco příjemější střílení a že má o trochu lepší balistiku. Ale při lovecké střelbě je to naprosto nepodstatné. Jediná velká výhoda 308 je dostupnost nepřeberného množství střel.
V dnešní době, jak ráže nemá průměr střely alespoň .30 tak není IN a majitel je divnej. A pokud je to Magnum, je to ještě lepší. Můj názor je ten, že pokud někdo neloví pravidelně dospělou černou a silné jeleny, jsou tyto ráže předimenzované. Pro toho, kdo loví srnčí a několik selat a lončáků, je naprosto doatačující 6,5 nebo 7 mm.
A co třeba 6,5x65?
V dnešní době, jak ráže nemá průměr střely alespoň .30 tak není IN a majitel je divnej. A pokud je to Magnum, je to ještě lepší. Můj názor je ten, že pokud někdo neloví pravidelně dospělou černou a silné jeleny, jsou tyto ráže předimenzované. Pro toho, kdo loví srnčí a několik selat a lončáků, je naprosto doatačující 6,5 nebo 7 mm.
A co třeba 6,5x65?
-
- Nový návštěvník
fori, ještě ráži zvážím. Každopádně ve značce kulovnice mám jasno (CZ 557). Nepředpokládám, že by ji vyráběli v ráži 6,5x65. Bylo by to určitě zajímavý (až na střelivo, tovární jsem našel jen rws)
Pokud se rozhodnu pro 6,5, tak jsem si jist, že si od kolegů vyslechnu
Pokud se rozhodnu pro 6,5, tak jsem si jist, že si od kolegů vyslechnu

No nemáš to lehké to rozhodování.
Psal jsi, že se bojíš velkých výstřelů u 7x64. Střílím 7x64 Blaser CDP a u černé a vysoké je to dírka tam, trošku větší ven. Srnčí jsem ještě nelovil. Kamarád střílí Normou Oryx a Vulkan a také je velmi spokojen.
Z počátku jsem byl rozhodnut pro osmičku, potom jsem chtěl třistaosmu a nakonec mě souhra náhod přivedla k 7x64 a jsem nadmíru spokojen.
6,5x55SE je slušná ráže, osobně jsem však při nákupu pod 7mm jít nechtěl.
Psal jsi, že se bojíš velkých výstřelů u 7x64. Střílím 7x64 Blaser CDP a u černé a vysoké je to dírka tam, trošku větší ven. Srnčí jsem ještě nelovil. Kamarád střílí Normou Oryx a Vulkan a také je velmi spokojen.
Z počátku jsem byl rozhodnut pro osmičku, potom jsem chtěl třistaosmu a nakonec mě souhra náhod přivedla k 7x64 a jsem nadmíru spokojen.
6,5x55SE je slušná ráže, osobně jsem však při nákupu pod 7mm jít nechtěl.
Blaser R8 308Win + Docter Unipoint 2,5-10x50, osnova 4-0 na šíně + RWS EVO
Meopta LR 10x42 HD
Meopta LR 10x42 HD
.......každopádně 6,5x55 je výborná ráže,hlavně pro ty,co neloví často v lese. Dva roky jsem s ní lovil(černá a srnčí) a nemohu na ni říct špatného,jen to nechce mít před hlavní překážky. Měl jsem ji v Tikka Hunter,což byla skvělá kombinace.Před měsícem jsem koupil CZ 557 v 30-06 a krom váhy jsem z ní nadšený. Zkoušel jsem tu Tikku prodat,ale ta 6,5 se špatně prodává,tak si ji asi nechám a budu ji používat na šoulání,protože ta hmotnost je fakt luxus .308 jsem taky měl asi 7 let a při volbě kvalitního střeliva nemá chybu,střílel jsem tovární i přebíjenou Normou Vulkan a neměl jsem s čímkoliv problém a totéž můžu říct i o 6,5x55.
Vše je to jen o osobních sympatií. 6,5x55SE, 308Win i 7x64 jsou při použití vhodného střeliva výkonově téměř shodné. Tu 30-06, co ládujou (zatím) do CZ557 jsem měl asi 10 let v ZKK. Je to perfektní ráže se slušným stop-efektem. Ale na srnčí a slabou černou je zbytečně silná. Na 30-06 jsem si zvyknul a zpětný ráz jsem vůbec neregistroval (krom na střelnici) a teď ta 7x64 mi příjde jako prskavka. Já střílím Normy Plastic Pointy a jsem spokojenej. Až vystřílím krabku, tak zkusím Vulkany.
-
- Nový návštěvník
gonias, velkých výstřelů se nebojím, toto jde v dnešní době doladit vhodným střelivem. 7x64 mě spíš neláká.
zetko, jaké střelivo si používal? "podařil" se ti (u černé) nějaký horší zásah, jak se choval po ráně lončák, popř. sekáč? měl jsi ji někdy na naháňce? jestli můžeš tak do SZ. děkuju
zetko, jaké střelivo si používal? "podařil" se ti (u černé) nějaký horší zásah, jak se choval po ráně lončák, popř. sekáč? měl jsi ji někdy na naháňce? jestli můžeš tak do SZ. děkuju
- Jan Franěk
- Častý návštěvník
Tak to bych se teda neodvážil tvrdit, že tyto ráže jsou výkonově téměř shodnéfori píše: ...6,5x55SE, 308Win i 7x64 jsou při použití vhodného střeliva výkonově téměř shodné...

"7mm stačí, když 64 tlačí!"
Lankasterka Gustav Tichý - Moravská Ostrava 1919, 20/65
Mauser 98 double square, 9,3x62
Lankasterka Gustav Tichý - Moravská Ostrava 1919, 20/65
Mauser 98 double square, 9,3x62
Neřekl bych že střela 6,5mm bude při stejném typu a dopadovce tvořit hřib o větší čelní ploše než střela 7,62mm.
Osobně vidím jako nejvhodnější variantu z běžných ráží pro lov spektra evropské zvěře ráž 8x57JS (od lišek, srnčí...po silnou jelení a černou- při vhodném posazení rány).
Osobně vidím jako nejvhodnější variantu z běžných ráží pro lov spektra evropské zvěře ráž 8x57JS (od lišek, srnčí...po silnou jelení a černou- při vhodném posazení rány).
Mauser 98(Tymney/ERA) 9,3x62, Z.Diavari 3-9x42+ Vulcan v5= 720m/s