Soukromý les nečlena HS - má vlastník právo na náhradu ?

Veškerá legislativa ohledně lovectví a myslivosti
Odpovědět
Anorektik
Nový návštěvník
Příspěvky: 2
Registrován: pát 26.7.2013, 16:36

Soukromý les nečlena HS - má vlastník právo na náhradu ?

Příspěvek od Anorektik »

Zdravím. Byl bych vděčný za radu v ohledně jedné poměrně asi obecně problematické otázce:
Naše rodina koupila před lety les od soukromého majitele, který nebyl členem HS. Tento les se nachází uprostřed honitby na které hospodaří samo příslušné HS. Pokud jsem dobře pochopil úřednici na úřadě, náš les nejspíše nebyl přičleněn do příslušné honitby rozhodnutím úřadu. Nicméně je možné, že před kdovíkolika lety, kdy příslušné honební společenstvo vznikalo, původní vlastník podepsal souhlas s výkonem práva myslivosti. Na moje dotazy (přes řadové myslivce, s vedením HS není řeč) jak platí nájmy té spoustě soukromých majitelů mi bylo odpovídáno, že se platí pouze velkým vlastníkům - typicky zemědělcům, Lesům, případně obcím - nečlenům HS. Malé nikdo neřeší. A já se ptám, jak se domoci alespoň nějakého nájmu - pokud možno bez toho abych se ho musel natvrdo dožadovat úřední cestou ? Je na to nějaký tiskopis ? Jaká výše je reálná ?
Naposledy upravil(a) Anorektik dne úte 30.7.2013, 18:27, celkem upraveno 1 x.
palkopal
Zkušený diskutér
Příspěvky: 538
Registrován: pát 29.3.2013, 14:59

Re: Soukromý les nečlena HS - má vlastník právo na nájem ?

Příspěvek od palkopal »

Nejedná se o nájemné, ale o náhradu za přičlenění. Dnes přísluší i vlastníkovi honebního pozemku, který byl členem honebního společenstva, ale vystoupil, nebo který získal pozemky od původního člena HS (není to v zákoně, ale v rozhodnutí Ústavního soudu). Výše náhrady se odvozuje od výnosu z myslivosti, formulář (oficiální) není, pravda, na malé majitele pozemků se zpravidla zvysoka kašle (někde i na všechny).
Anorektik
Nový návštěvník
Příspěvky: 2
Registrován: pát 26.7.2013, 16:36

Re: Soukromý les nečlena HS - má vlastník právo na nájem ?

Příspěvek od Anorektik »

Beru upřesnění názvu náhrady. Ovšem potíž je v tom že nejspíše nejsme přičleněni (papírově). Les máme asi 2 roky, a za tu dobu nám nic nepřišlo, ani ze strany HS, ani ze strany orgánu státní správy myslivosti. Jako další věc mě zaráží že výše náhrady by se měla odvíjet od výnosu z hospodaření na který nemohu jako nečlen HS mít vliv a nejspíš ani jako cizí člověk přístup do účetnictví (z důvodu kontroly). Co vím, tak třeba Lesy nezajímá jak kdo finančně hospodaří v pronajatých honitbách, funguje to tam stylem: Vysoutěžils honitbu - plníš plán plateb nájmu, chovu a lovu ? Tak lov, plať škody a žij blaze. Účetnictví nájemce je nezajímá. Pak ale narážím na problém zjistit kolik platí ostatním (velkým), protože ti mi to nejspíše neřeknou. Také bude nejspíše rozdíl, zda se jedná o les nebo o pole jako honební pozemek. Takže se zase nemám od čeho odpíchnout. P.S.: Název tématu jsem upřesnil.
palkopal
Zkušený diskutér
Příspěvky: 538
Registrován: pát 29.3.2013, 14:59

Re: Soukromý les nečlena HS - má vlastník právo na náhradu ?

Příspěvek od palkopal »

Je rozdíl nájemné za honitbu a náhrada za pozemky v honitbě. Nájemné platí nájemce pronajímateli, většinou na základě výběru, proto volná soutěž a nic se nepočítá.
Náhrada za přičleněný pozemek - je jedno, zda pozemek je přičleněn "papírově" či není - náhrada je za pozemek v honitbě, jehož majitel není tím, komu je honitba uznána. Pokud nejste členy HS, pak náhradu poskytnout je povinno HS. Háček bude v tom, že výše náhrady se určuje (podle zákona) z výnosu z myslivosti, a proto musíte vědět, jaký příjem má HS. Ale pokud se na náhradě nedohodnete, rozhoduje úřad - a ten si zjistí výnos z nájemní smlouvy (měl by ji mít), nebo z plánu mysliveckého hospodaření. Radím vyrazit na ORP, zjistit držitele honitby (měli by Vám říct), zda je nájemní smlouva či ne a pokud se nebudete moct dohodnout s HS, požádat úřad o rozhodnutí o výši náhrady za přičlenění.
Odpovědět