Fesoj 100 bodů (mimo jiné i proto, že neopomenul tu kontrolu rozptylu zásahů - a to dokonce hned na začátku
Bohužel se stále vyskytují obě varianty symbolů stavítek zaměřovačů, označující:
- pohyb bodu zásahu na terči (99% současné produkce)
- pohyb záměrného bodu - u nových přístrojů dnes spíš výjimka
U některých ruských "optoelektronických" zaměřovačů se dokonce vyskytuje kombinace -vertikální stavítko "pohybuje" bodem zásahu a horizontální záměrným bodem
Nejlepší je se vždy přesvědčit, kam "kříž běží" - i pružinám v dalehohledu prospěje, když se občas pohnou.
+Na stavítku - jeho poloze v tubusu - je při otočení o jednu, dvě otáčky taky většinou vidět pohyb nahoru - dolu; vlevo - vpravo. A pokud si představím, že hlaveň je "pevná" a míří na střed terče a já stavěcími šrouby posunuji přední konec vnitřního tubusu dalekohledu, pak je jasné, že pokud vnitřní tubus skláním dolů ( většina stavěcích šroubů má pravotočivý závit), dalekohled pak míří na spodek terče (a zásahy následně po zamíření křížem na střed terče budou nahoře ...).
Stejně důležitá jako směr oprav je kontrola montáže - všechny šrouby + naspod tubusu udělat třeba fixem znaménko - jestli tubus v objímkách "necestuje", u starších kulovnic dotažení "systémových" štoubů závěru atd. A pak hlavně nezazmatkovat. Možná je to náhoda ale v posledním čtvrt roce ke mě "připluly" tři kulovnice s "divným" nastřlováním a u všech se nakonec ukázalo, že "divný" byl rozptyl střeliva (tuzemské tovární ...). Rozptyl byl větší než opravy, kterými se majitel zbraně snažil dostat bod zásahu na střed terče a on pak zapochyboval o správnosti směru oprav ...
U té Meopty je to z mé osobní zkušenosti tak půl na půl - některé chodí jak hodinky a některé (dnes třeba často "první model 1000" 7x50; 6x42) jsou tragické
Před měsícem mě "maličko neposlušnou" reakcí na opravy při úplně prvním nastřelení překvapil i ten výroční model s modrým proužkem na objektivu - oprava si "sedla" vždy až po další ráně.