Cau Vojto, nekde se uz o tom psalo. Problem je nejspis v mackani spouste po natazeni napinacku. Myslim, ze CZ to delaji. No a nebo je neco opravdu uvnitr totalne spatne.
PS: a lisku si dostal?
TIKKA T3 Varmint Stainless 308WIN, Leupold VX3 4,5-14x50 long range ill fine duplex
TIKKA T3x TAC 300WM, EAGLE TSV 14:02/75 640
ZKM452 22LR, PARD 008
IZ27M 12x76
Tak jsem to našel Andy, jen se mi to moc nepozdává. Mám tuhle kulovnici už více než dva roky a ran s napínáčkem jsem s ní vystřílel hodně. Nikdy se mi však nic takovéhleho nestalo. Takže se mi moc nezdá, že by byl problém ve špatném mačkání spouště(mačkání ze šikma - mimo osu spouště). Spíše bych věřil že je špatná pružinka na napínáčku, než tohle
Vojta
Mně se v prosinci stalo to samé. Na pastvině jsem si našoulal tlupu černé. Vybral jsem si sele, zamířil, naštechroval a odmáčkl. Ozvalo se jenom cvaknutí a hned po tom vyšla rána. Sele jsem trefil, ale jinam než jsem mířil, na ledviny, takže zůstalo v ráně. Byl jsem tak rozhozený, že jsem už nestřílel na další sele, když kolem mě na 30 m pomalu klusali zpátky do lesa. Mám ČZ 537 od roku 1994 a do této doby se mně nic podobného nestalo. Od této příhody to zase chodí tak jak má. LOVU ZDAR!!!
Problém může být v hraně po které sklouzne spošť a spustí mechanismus, většinou to dělá, když je moc jemně nastavený a jakoby se spstí napínáček, ale nemá dost síly na odcvaknutí spouště k úderníku, něco podobného se stává i u německého napínáčku, pokud je moc najemno. Rozhodně jsem si vyšteloval spoušť tak, abych mohl mačkat bez napínáčku a nemám co řešit, stejně je u CZ550 k prdu.
Ahoj Skaláku, já jsem také byl dost rozčarovaný a tak jsem v sobotu ráno, kdy jsem ulovil dalšího srnce ani nepomyslel na to, abych zkoušel střílet s napínačkem. Nicméně bych rád tento problém odstranil. Budu muset zajít k puškaři, ať se podívá do spoušťového mechanismu a pak na střelnici, abych získal zpět důvěru ke střelbě s napínáčkem. Zatím střílím bez něj, ale určitě to tak nechat nechci.
Stalo se mě to také - CZ 550 Lux. Srnec čekal dlouho, ale po třetím cvaknutí naprázdno nakonec bez rány odešel. Puškař (na dálku) tvrdil, že je to tím, když se napínáček spouští šikmo. Přibrzdí se a neuvolní úderník. Ve skutečnosti se mi povolil doraz zadního kroku spouště. Stačilo vyndat spouštěcí mechanizmus a šroubek utáhnout zpět na kontramatku. Po čase to zkontroluji, popř. pak použiju závitové lepidlo.
Pánové máte někdo zkušenost se spoušťovým mechanizmem od Timney . Při použití napínáčku na CZ550 Medium, mám problém řádně dosáhnout na spoušť a spouštět v podélné ose zbraně. Přímá spoušť se mi přes veškerou snahu nedaří vyladit - drhne . Rád bych proto zkusil jiný mechanismus, který by měl "plavný" chod, bez drhnutí a vůlí... dík za info.
1. co bych řešil kdybych si měl pořídit CZ550 (555) je spoušť, vrazil bych tam spoušťák alá ZG47 a nebyl by problém, nevím proč u ní nezůstali. Ta kravina co tam dávají je akorát tak pro zlost (obecně flinta je samá kulička, pérko a silon). Nechtěl bych ji ani zadarmo... no zadarmo asi jo, ale pak by to chtělo tolik času a úprav že hrůza.
Tomney má problém s tím, že nemá zajištění a napínáček. Sám jsem uvažoval nad tím, že si pořídím s odporem 0,5kg, ale asi půjde z baráku takže proč vyhazovat peníze.
Do ZKK se dělaly dva typy spouští, jedna hranatá s jazýčkem jako u ZHček a druhá klasická s francouzským napínáčkem. Edelweiss měl myslím obě do své ZKK 602, a nechával tam tu hranatou, zkus se ho poptat.
Německý napínáček by šel taky, ale bude na něj asi malý lučík, problém jako u M98, chce to změřit a prohlédnout systém spoušťáku jestli to vůbec půjde. Jestli jo, tak ho vymontovat z nějakého BO98 nebo mausera, upravit a vsadit do spoušťové desky/lučíku (dost přesného pilování).
Nový německý napínáček od Recknagela vyjde asi na 6 až 8tisíc Kč.
Tak přesně kvůli tomu jsem nakonec ZKK vyměnil za CZ (a kvůli 3-pol. pojistce). Vyšlo to levněji. Škoda, že asi se ztratily staré plány z UB. Na starém kulobroku UB584 napínáček funguje a jde i perfektně naladit. Ta "hranatá věc" na ZKK nepotřebuje komentář a ani boční vůle na spoušti CZ550 nejsou zrovna ukázka řemeslné práce.