Přestavby zbraní aneb jak si něco zbastlit

Vše o kulovnicích a malorážkách
Odpovědět
dalas
Administrátor

Re: Přestavby zbraní aneb jak si něco zbastlit

Příspěvek od dalas »

Sice se považuji v tomto oboru za laika, ale jak vypadá ta komorová měrka? Co s ní a na jakém principu zkontroluji? Já mám tu představu, že tato měrka je imitace náboje vyrobená v mezích tolerancí dle CIP a slouží nikoliv ke kontrole komory, ale k nastavení závěrové vůle. Nebo se mýlím?
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
lovec
Zkušený diskutér

Příspěvek od lovec »

Nemýliš.
458 SOCOM, 9,3x62mm, .338 Remington Ultra Magnum, .300 Winchester Magnum, 7mm-08 Remington, .260 Remington, 6,5x47mm Lapua, .257 Weatherby Magnum, 6mm Norma BR, .44 Magnum, 9mm Luger, 16/70, .22 LR
Every Shot Counts
gawein
Pravidelný diskutér

Příspěvek od gawein »

Pavel v těch pojmech trochu plave. Závěrová měrka slouží na kontrolu závěrové vůle,to jest vůle mezi dnem náboje a čelem náboje. Přílišná vůle to znamená, že jde do závěru zamknout no go měrka může ovlivnit bezpečnost zbraně a i přesnost zbraně nikoliv komory.
Kontrolu závěrové vůle by měl provádět výrobce při montáži a v zemích pod úmluvou CIP kontrolovat státní zkušebna, která ještě navíc kontroluje rozměry vývrtu na ústí a za komorou a provádí zkoušku funkčnosti výstřelem spotřebních nábojů a tlakovou zkouškou.
Takže závěrová měrka nemá vliv na přesnost komory protože neumožňuje kontrolu souososti,tvaru. povrchu atd.
Uvedu příklad z praxe. Někdy na přelomu tisíciletí mě známý požádal abych mu vzal na zkušebnu kulovnici kterou přihlásil na amnestii. Byla to Z v 7x57, zkušebna proběhla OK dostal jsem zkušební protokol s rozměry vše v normě. Jaké bylo překvapení když jsem později zjistil, že vystřelená nábojnice je na krčku a v části ramenou zdeformovaná a rozšířená. Nějaký idiot, nejspíš děti měli náboje 8x57 z války a ty jim nešly do 7x57 tak vzaly vrták a upravovaly, naštěstí asi nebyl dost dlouhý a k výstřelu se nedostaly. Zůstala část komory v ramenou která byla ok a o to se opřela měrka takže závěrová vůle byla ok zbraň byla bezpečná. Ale rozptyl byl asi 8 až10 cm na 50 m. Takže závěrová měrka nemá vliv na přesnost komory.
Ještě k tomu něco napíšu, ale až večer nebo zítra.
dalas
Administrátor

Příspěvek od dalas »

Ještě bych dodal, co se týká komory, tak jediný rozměr, který závěrová měrka může kontrolovat je hloubka komory. Vše ostatní je dáno výstružníky.
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
Dagga Boy
Častý návštěvník

Příspěvek od Dagga Boy »

Mám na vás ještě jeden čistě praktický dotaz k 6x50R. Existuje nějaká definice spotřebního náboje pro potřeby vyhlášky 335/2004? Bohužel jsem nic nenašel... :( Tovární střelivo bude zřejmě problém zajistit. Jak se budou ve zkušebně dívat na podomácku vyrobené střelivo? A budou eventuálně vyžadovat náboje s odpovídajícím označením dna nábojnice?

J
Michal_123
Zkušený diskutér

Příspěvek od Michal_123 »

Doma laborované náboje na zkušebně v pohodě vezmou.
Je to běžná praxe, u mnoha ráží jediná možnost. Na dnu nábojnice ať je napsané, co chce, může být i transformovaná z jiné ráže.
Odpovědět