Predesilam, ze jsem laik, prozatim nemyslivec, takze to prosim berte s lehkym nadhledem - jako nazor nekoho "zvenku". Ale to, co zde nadhodil westenman me zaujalo. Da-li osud, budu resit casem podobny "problem", jen s tim rozdilem, ze mne nikdo nic neda

)) Koukal jsem na to Camo obleceni a nechapu, proc se setkava s takovym odporem. Pokud nekdo argumentuje tim, ze si lovce budou lidi plest s vojakem, tak bud ucelove lze, nebo se zblaznil. Staci se podivat o jakem obleceni je rec a tento agument musi padnout. A pokud si me lidi letou s vojakem, pak predevsim kvuliva zbrani. A navic .. dnes uz si nikdo myslivce s nikym neplete ... kazdymu je to naprosto jedno.
Jina vec je tradice. Chapu, ze opravdovi Myslivci jsou na tradice hrdi a snazi se je udrzet. V poradku. Problem je, jak to kdo prijme. Jsou lidi co chteji byt Myslivcem. Se vsim vsudy. A jsou lidi, co chteji byt lovcem (ted me prosim nechytejte za slovo - lovcem ted nemyslim nekoho, kdo chce jen strilet a plnit mrazak masem) ... jsou treba ochotni se o zver starat stejne dobre jako ortodoxni myslivci, chteji ji lovit stejne jako myslivci. Jen ty tradice (nebo vetsina) jim nic nerikaji. Bylo by to jednoduchy, kdyby u nas bylo vic sdruzeni/asociaci. Kdo chce tradice - Myslivec. Kdo chce neco jinyho - jina asociace. Bohuzel to tak neni. Pokud chces mit neco spolecnyho se zveri, lovem a vsim okolo, nezbude ti nez Sv. Hubert. Hotovo a pokud se ti to nelibi, bez treba na ryby.
Ja nemam s tradicemi problem, ale tradice by mela byt neco, co lidi sami vyhledavaji protoze chteji a ne proto ze musi. Jaktoze moderni obleceni tradicionalisti odmitaji, ale moderni flinty uz ne ? Nebo strelivo ? Jaktoze neladuji predovky tak, jak se to delavalo "kdyz jeste bejvavalo dobre"? Jak muze nekdo v jeden den odmitnou camo obleceni a vzapeti mit na krku nejmodernejsi optiku s NV a infra ? Co rika tradice, kdyz honce rozvazi traktor ? .. proc se na honech mluvi cesky, kdyz v prevazne casti myslivecke historie v nasich zemich se na honech dozajista mluvilo nemecky ? ... atd
Tradice jsou krasna vec .. to rikam vazne ... libi se mi zahajeni honu, vyrad, ucta k zastrelene zveri ... nic proti. Tohle vsechno jsou veci, ktere by se mely zachovat a urcite zachovaji. Ale obecne - tradice by meli lidi prijimat z vlastni vule a s radosti a ne z donuceni ... protoze tradice, ktera lidi zbytecne sikanuje a tim padem stve to ma "za par"...