Černá zvěř

vse co souvisí s naší zvěří a jejím chovem...
Odpovědět
fesoj
Zkušený diskutér

Re: LOV BACHYNÍ

Příspěvek od fesoj »

No mě osobně lov holé srnčí a vysoké docela baví a mám radost, když se mi povede správný odstřel. Problém je jen s tím výběrem. U černé je to jednodušší, tam když střelím sele, nikdy neudělám chybu - ale když jsem před pár lety střelil slabší srnče z dvojčat a ono mělo 11 kg, mrzelo mě to hodně dlouho. A o možnosti, že člověk půl hodiny pase samotnou srnu, pak ji uloví a zjistí, že má nalité vemínko, raději ani neuvažuji. Odtud mnohdy ta nechuť k lovu pramení.
Kritériem pravdy je praxe.
Zdenek41
Zkušený diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdenek41 »

A došli jsme přesmě tam,kde jsme.....Kdo musí dnes ve velkém šahnout do bachyn 3+ je jasné jak se s černou v posledních pár letech hospodařilo.Nepíšu,že všude,ale hlavně v lesních honitbách se střílí vše co je černé.Lovme selata,všechny lončačky at neeticky plné a nemusím lovit dospělé bachyně,které metají tak jak mají.A nebo je lepší aby myši měly myši a bylo jich dost.....Myslím,že se jen bečí mluví o vodě,ale pije se víno.. :wink:
fesoj
Zkušený diskutér

Příspěvek od fesoj »

Zdeňku, na 1oo% souhlas, je znát, že víš, o čem mluvíš - jako ostatně v každém Tvém příspěvku.
kasari
Moderátor

Příspěvek od kasari »

fesoj píše:Ještě k tomu "přemnožení". Co to vlastně je ? Z hlediska přírody - stav, když populace jakéhokoliv živočišného druhu dosáhne takové výše, že ji daná lokalita nemůže uživit a nemá-li možnost migrovat jinam, dojde relativně velmi brzy k drastické regulaci vlivem podvýživy a chorob. To u černé zvěře zatím rozhodně nehrozí. Z hlediska člověka - stav, když populace jakéhokoliv živočišného druhu podstatně ohrožuje jeho zájmy.
Na něco jsi zapomněl - každý ekosystém má určitý strop pro uživení určitého počtu živočichů, ale nesmí do toho vstupovat člověk. Pokud ze statistiky vyplývá, že se jen v ČR ročně vyveze 40 tisíc tun obilovin pro černou ( SM 11/2011 ), nemůže nikdy nastat stav, že by se někde neuživila.

Napsal jsem to minule opatrně, s diplomacií mě vlastní :wink: Takže ještě jednou, natvrdo - se současnými stavy černé nechce nikdo nic dělat. Jak psal Zdenek - káže se voda, ale víno se lemtá plným hrdlem... O statistiku úlovků se při tvrzení o celoplošně přemnožené černé můžu opřít. Stačí si zpětný propočtem zjistit, kolik zvěře nám v honitbě asi zbylo, když roční úlovek 140 tisíc není na stavech znát a přitom se jedná většinou o ulovená selata a lončáky.
Hrozně rád čtu nářky nad tím, jak zmizela drobná a jak jí dřív bývaly stovky. A hned si vzpomenu na situaci, kdy jsem coby student jezdil pomáhat s odchytem zajíců na Žatecko a tam se myslivci rozplývali, jak je super, že už i u nich se objevuje černá. Dneska už zajíce neloví, zato černou až 40 ks ročně. No pravda, v honitbách s bažanty a zajíci to znamenalo krmit, stavět zásypy a krmelce a pak si vystřelit na 3 honech a dostat pár bažantů a nějakýho zajíce. Dneska stačí udělat hromadu, sednout na měsíček a mrazák se plní rychle. Samozřejmě, černá se drží dlouho v kukuřici, slunečnici, řepce, v případě nadúrody žaludů a bukvic se drží v lese, ale nakonec přijde. Nevadí jí deštivý jaro, lišky ani kuny nevyberou mláďata, nebo hnízda, prostě samá pozitiva... :mrgreen:
A že dělá škody? Kolik zemědělců je uplatnilo? A v jaké výši?
Ulkomaalainen...
Zdenek41
Zkušený diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdenek41 »

Kasari máš pravdu nejde snad ani o ty škody,ale ten pocit,když tě někdo zbytečně je.. :wink: A s drobnou to neni jen věc černé spíš si myslím,že vůbec.Podiv třeba na Moravu jsou lokality,kde se černá vůbec nevyskytuje a zajíci jsou pak zase ne.Všechno je o zemědělství.Když jsi zmínil žatecko,furgan je furgan....
Jsem soukromý zemědělec vše se snažím dělat po zelené stránce a ze starým selským rozumen.A víš,kde dneska jsem skoro v prd... :wink:
lörinc
Zkušený diskutér

Příspěvek od lörinc »

Zdenek41 píše:Kasari máš pravdu nejde snad ani o ty škody,ale ten pocit,když tě někdo zbytečně je.. :wink: A s drobnou to neni jen věc černé spíš si myslím,že vůbec.Podiv třeba na Moravu jsou lokality,kde se černá vůbec nevyskytuje a zajíci jsou pak zase ne.Všechno je o zemědělství.Když jsi zmínil žatecko,furgan je furgan....
Jsem soukromý zemědělec vše se snažím dělat po zelené stránce a ze starým selským rozumen.A víš,kde dneska jsem skoro v prd... :wink:
Zdendo náš případ. Začal jsem to sledovat tak tři, čtyři roky zpět. Největší problém je zemědělství. Teď se bavím o drobné. Můžete mít napaječek, přikrmovat, starat se..... bohužel. Lišky tomu pomůžou, ale nejsou hlavní příčinou. Neoře se, zajíc je do žní, pak vyjedou diskáče se záběrem 15 metrů a je po zajících. Na jaře první vrhy to samo, káňata, straky, sojky, lišky, ale hlavně člověk a technika. Nic jiného.............. :cry: Akorát za poslední dva roky bych tvoji poslední větu upravil takto: Zajíci nejsou a už nebudou................
Sauer 101, .30-06, Tikka T3 Varmint .243 win.+Nikon Monarch E 2,5-10x56 Ill, ZG 47 8x57 JS, ZG 47 8x60 S, ZKM 455 22 LR+Delta 4x32AO, UB 12/12, Gustav Tichý 16/16
Zdenek41
Zkušený diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdenek41 »

Ještě maličkost pro fesoje.Věděl bych jak tyto stavy změnit,ale to je na dlouhé povídání.A v této zemi utopie.A nemám žádný titul a nikdo by mě ani neposlouchal.Mnoho škod by se dalo zcela odbourat a to bez větších zásahů do dnešního průmyslového zemědělství.Bohužel nedá se již říci vesnice a zemědělství.Věřte je hůř jak ve městě.
fesoj
Zkušený diskutér

Příspěvek od fesoj »

Zdeňku, to mi připomíná tu diskusi o kategoriích myslivců a vlastně nejen myslivců. Může, chce, neumí nebo v horším případě může, nechce, neumí - tam patří zřejmě většina našich zákonodárců. A Tebe bych jako starého praktika z lidu musel zařadit do kategorie umí, chce, nemůže.
Tommy
Zkušený diskutér

Příspěvek od Tommy »

Nemám moc času to tady sledovat a tak napíši čistě můj názor na lov bachyní... Prasata jsou v mém mysliveckém životě na prvním místě..nevím jak je to v místech,kde jsou zemědělské plodiny, protože my máme jen jedno pole s peluškou...
V první řadě, v žádném případě nejde odlov prasat srovnávat s odlovem ostatní spárkaté a proč,to musí být každému jasné...druhá věc, jsem pro odlov bachyní,proč taky ne,ale jakým správným způsobem...to ví málo kdo.
Teď už je pozdě s tím něco udělat....jen lovit a lovit.
kasari
Moderátor

Příspěvek od kasari »

Tommy píše: V první řadě, v žádném případě nejde odlov prasat srovnávat s odlovem ostatní spárkaté a proč,to musí být každému jasné...
Mě to teda jasný není. Můžeš mi to, prosím, objasnit? :wink:
Ulkomaalainen...
Tommy
Zkušený diskutér

Příspěvek od Tommy »

To je ovšem špatný,jestli nejseš schopen rozlišit jelení,dančí,mufloní a srnčí od prasat! Od lovu,přes říji,rozmnožování,obeznání,způsobu života atd.
fesoj
Zkušený diskutér

Příspěvek od fesoj »

Tommy,nikdo přeci nezpochybňuje, že k chovu a lovu KAŽDÉHO druhu zvěře je nutno přistupovat specificky a trochu jinak - ale to, co a hlavně JAK jsi napsal Ty, mi zavání demagogií ve stylu : ...jak může někdo střelit tak krásné zvíře, jako je srna či srnčátko, které nikomu neublíží ? Prasata jsou šeredná a nebezpečná, já se jich bojím, myslivci by je měli vyhubit do posledního kousku... Vím, že jsi to asi zrovna takhle nemyslel - ale pokud se nechceš obtěžovat s vysvětlením svého názoru, dalo by se to pochopit i takto. A ruku na srdce a to platí pro všechny - nezdá se vám, že náš přístup k černé je leckdy zejména v etické rovině jiný, než k ostatní spárkaté ? Při stahování a rušení srnčího jsem například nikdy nenašel broky. Na rozdíl od černé...
kasari
Moderátor

Příspěvek od kasari »

To Tommy - mezi lovem černé a lovem ostatní spárkaté není ( a NESMÍ být ! ) rozdíl. Pokaždé jde a mělo by jít o lov etický, chovatelsky správný a v počtu odpovídajícímu stavu.
Ulkomaalainen...
Tommy
Zkušený diskutér

Příspěvek od Tommy »

Mám rád všechnu zvěř,vážím si ji a obdivuji ji,ale prasata jsou můj život,co se týče myslivosti. Když jsem přišel k nám do sdružení,tak místním borcům se podařilo odlovit jednou za 30 let až 15 prasat za rok, já jsem jich hned první rok střelil 25 a nikdo z nich nechápal,jak je to možný. Jen tak v lese...Sezením na kazatelnách nikdo nikdy nepochopí,jaká prasata jsou a kde je problém v jejich rozmnožování a tvoření škod. Hlavou všeho je bachyně a tam se musí začít se změnami. Být na mě,povolím v krizových oblastí odlov bachyní starších pěti let bez ohledu na to, jestli je vodící nebo ne.
Nikdo to do dnes nepraktikuje a podle toho to tak vypadá.
fesoj
Zkušený diskutér

Příspěvek od fesoj »

No vidíš že to šlo jednoduše vysvětlit.
Odpovědět