Vábení lišek

Kdo co používá a jak mu to funguje :-)
Odpovědět
Tommy
Zkušený diskutér

Re: Vábení a lov lišek

Příspěvek od Tommy »

Co já bych dal za to si teď ulovit lišku nebo ještě lépe lišáka.V té části honitby,kde se intenzivně věnuji lovu všeho,jsem je vloni asi fakt všechny vypráskal,protože nejsou vidět ani stopy.
Osobně dávám přednost lišce před vším i kdybych čekal na dvaceteráka.
figi
teoretik fora

Příspěvek od figi »

Tommy, vystřílet lišky snad ani nejde. Já tady na fóru dával tu svoji statistiku, lišky za 5 let ( tuším 77 ), a všechny na cca 400 ha. A pořád jsou.
Je třeba hledat stopy, lišky mají své spády, a to i v loukách a volných prostorech. Navíc často liščí stopy rychle ( během hodiny až dvou ) zafouká sníh. Mám zkušenost, že liška i více lišek vytahuje na stejném místě a každý večer. Jen ta hodina je dost proměnlivá, zatím mi vychází, že silně reagují na počasí. Takže první večer pozorování z místa s velkým rozhledem ( lišku lze spolehlivě pozorovat až na cca 1,5 km ), a druhý den se dá jít téměř najisto, ale jisté to není nikdy. Ráno je to proměnlivé.
Chodit, stopovat a pozorovat, to je základ úspěchu i u ostatní zvěře.
Navíc i v naprosto novém terénu s vysokou jistotou odhadnu předem, kudy budou z lesa či rákosí vytahovat ( a také kde budou zaléhat ), takže lišky obecně velmi dobře dodržují spády a drží si i po letech svá oblíbená místa.

Navíc stále přicházím na nové znaky v jejich chování. Tím, že se natahují do vesnic a na okraje měst, hodně mění své zvyky, jsou také víc odolné na stres a rušení.
! 243W ! 6XC!! 222 Rem, 223 Rem, 308W, 8x57JS
figi63@seznam.cz
http://www.loveckastrelba.cz/
vhool

Příspěvek od vhool »

to figi: ano toto co pises plati v mistech kde jsou velke plane a mirny teren ale treba v mem nynejsim pusobisti mi me znalosti z predchoziho (podobny teren jak popisujes) byli uplne k nicemu.zde (horsky teren s minimem otevrenych ploch) je chovani lisek temer nepredpovidatelne.krasne je to videt s prvnim snehem kdy se da krasne pozorovat stopa a jejich pohyb.pouze vyjmecne se trefis na misto kde byla pred tim a uz vubec netrefis jeji cas .... s pocasim je to asi podobne ale problem je v tom,ze populace lisek v horach je spis nizka a lisci rodinka je jedna cca na 200 ha kdezto v byvalem reviru to bylo na 200ha az 20 obsazenych nor :(
figi
teoretik fora

Příspěvek od figi »

No já právě popisoval Lužické hory, kopce, lesy, pastviny.
Přímo v Lípě je to čistě lesní honitba, kde sice na šoulačkách i čekaných lišku vídám také často, ale šance na dobrý výstřel je podstatně menší.
I v lesích jsou místa, kudy často chodí, jen ta úspěšnost lovu je výrazně menší.
! 243W ! 6XC!! 222 Rem, 223 Rem, 308W, 8x57JS
figi63@seznam.cz
http://www.loveckastrelba.cz/
vhool

Příspěvek od vhool »

to figi: ja nemel na mysli vhodnost terenu ci podminek ke strelbe ale to,ze i chovani lisek je oblast od oblasti jine :wink:
Pavel.x
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Pavel.x »

Tommy kdyby u nás bylo dost myslivců - lovců co se liškám opravdu věnují třeba jako ty nebo Figi tak jich bude mnohem méně, ale vidím to u nás loni jsem jich střeli 10 a 21 liščat vynoroval a celkem ve sdružení bylo uloveno 36 ks takže ostatní členové dokázali střelit 5 lišek dohramady.

Od nového roku do dneška jsem štřelil 3 lišky a vidím je skoro pokaždé ať večer v noci a nebo ráno ale přes den jen vyjímečně.
Tommy
Zkušený diskutér

Příspěvek od Tommy »

Figi: je to jak říkáš,většinou opravdu vytahují ze stejných míst,ale u nás taky ve stejný čas,který se posunuje jen západem slunce.Ve dne jsem střelil a náhodně 15 lišek a v noci taky 15 a to asi na 300 ha,kde intenzivně působím.Ikdyž se o liškách traduje,že potřebují 11 hodin spánku,tak sluníčko jí nedá nevylézt.
Lišky vylovit samozřejmě nejde,ale co napadl sníh,tak jsem neviděl ani stopu a pravdou je,že u nás nikdy nebývalo moc lišek a v ostatních částech honitby jsou,ale tam nelovím,pač se mi tam nelíbí.

Vhool: co píšeš musím jen potvrdit,jsem i v jedné horské honitbě a tam jsou lišky nevypočitatelné.Narazit na ní je spíš náhoda.

Pavelx:
Já a hospodář jsme jediní,kdo takhle loví lišky a jinak ostatní na ně koukají,protože si nechtějí zradit na co zrovna čekají,bohužel.
Možná by to chtělo zavézt z pozice sdružení nějakou motivaci v podobě odměny.Třeba za 10 lišek trofejovej srnec a je to,ale koho v dnešní době zajímají lišky,snad jen ty,co si tenhle způsob lovu zamilovali.
rimar77
Zkušený diskutér

Příspěvek od rimar77 »

tommy no u nás se přidělují srnci dle nastřílené škodné ale lišky nám před 5 lety vymizeli a odstřelem to nebylo aole prašivinou. Střílel jsem tak okolo 10ti lišek za rok a pak najednou jako když utne teď se zase začínají objevovat například loni jsem jednu lišku viděl :-) ale na dálku a už jsem i slišel ze skolí ale zdaleka to není co před lety takže buďte rádi že je tam máte :wink: noční lov lišek na sněhu je asi nejkrásnější činnost co znám :) doufám že se toho opět dožiju :-) sněhu máme teď dost ale o lišku nezavadíš
kabát
Zkušený diskutér

Příspěvek od kabát »

to rimar77 - zeptám se na schůzi MS, jestli by Ti u nás dali povolenku, na lišky chodíme čekat tak 4, kdo by tam ze starých chlapů mrznul že, ale zajíčka na honě to by si střelili kdyby jim ho někdo nadehnal.
No vážně, a drobnou máte? Zlepšila se když ubylo lišek?
VOK - HB - 223 Rem - 6,5 x 55 SE - 7 x 65 R - 308 Win - 9,3 x 74 R -
lörinc
Zkušený diskutér

Příspěvek od lörinc »

Na lisky ve smisene honitbe bych se taky rad podival :) . Ono lovit je na otevrenem poli moc sranda neni a proto se mi je dari lovit spise v lete a na podzim, kdyz vychazi z kukuric a repek. Na zimni listicku porad cekam..... a nebo to neumim :? . Ale je pravda ze lisek ubylo, je to v nejakych periodach a ma to souvislost i s drobnou zveri.... si myslim.
Sauer 101, .30-06, Tikka T3 Varmint .243 win.+Nikon Monarch E 2,5-10x56 Ill, ZG 47 8x57 JS, ZG 47 8x60 S, ZKM 455 22 LR+Delta 4x32AO, UB 12/12, Gustav Tichý 16/16
kabát
Zkušený diskutér

Příspěvek od kabát »

já jsem z té smíšené honitby, na lišky chodíme na hon jako na zajíce, sejde se nás 15. a liška zpravidla uteče, raději to řeším vnaděním granulema pro psy a čekanou na sněhu, 90% jsem jich ulovil mezi 19:00 a 19:30, kuny chodí až po 21.
Vnadím si u tří kazatelen, každá do 20 minut chůze od domu, 2x - 3x týdně je v okruhu obejdu procházkou se psem a přivnadím. Nejlépe rozházet do prašanu aby to neposbíraly sojky. Funguje to léta.
VOK - HB - 223 Rem - 6,5 x 55 SE - 7 x 65 R - 308 Win - 9,3 x 74 R -
rimar77
Zkušený diskutér

Příspěvek od rimar77 »

kabát píše:to rimar77 - zeptám se na schůzi MS, jestli by Ti u nás dali povolenku, na lišky chodíme čekat tak 4, kdo by tam ze starých chlapů mrznul že, ale zajíčka na honě to by si střelili kdyby jim ho někdo nadehnal.
No vážně, a drobnou máte? Zlepšila se když ubylo lišek?
právěže ne dřív jsem podle bažantů slišel kudy ke mně ta liška běží a pěkně se připravil a bylo a teď nic moc. Zvedli se nám zajíci co nám zmizela tularémie ale bažanti tak nějak stagnujou není to co to bylo tak před 10ti lety ale nejhorší roky to bylo před 6 a 5ti lety, to nám bažanti zmizeli - zapršelo jim do snůšky, už máme z sebou stavy se zvedají pomalu ale přece, ale je to způsobeno nárustem kun a hlavně černé, je tu i dost ježků a máme i jezevce a to víš ti se snůškou zamávají a pk do toho přijde ještě černá a je vymalováno. A musím oponovat ohledně vypouštěné zvěře po té co jsme vypustili pár slepic z bažantnice ten stav hodně poskočil ono to oživení krve je znát.
Povolenku na lišky beru :lol: hrozně mně bavili ale tak zase se námtu začínají objevovat tak doufám že si jich ještě pár střelím :-) tudle jsem zkoušel vábit a přivábil jsem si místo lišky kočičku :D a ta mne potěší vždy dvojnásob :twisted: pro rejpali střílet kočky mohu jsem MH
savazka
Pravidelný diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od savazka »

V neděli jsem po dlouhém přemlouvání vyrazil k osvědčené újedi. O půl deváté sedím, ve třičtvrtě na devět přibíhá na újeď lišák, koukne co je na újedi a chce mířit dál do lesa (nahoře každou noc skolí liška). Jeho cestu končí na 20metrů 4mm broky z mého kulobroku. Je to starší cca tříletý lišák, váha 8,5kg. Diana stojí pořád při mně, díky ji za to! Lovu zdar!
Brno Effect 6,5x57R
UB 16x70 / 5,6x52R
Belgie 16/70
ZKM 456
jarda.chochola
Nový návštěvník

Příspěvek od jarda.chochola »

Včera jsme byli s kamošem krmit sebou jsme vzali bordíka a dvacítku jednušku. Po kontrole automatu jak chodí je na sedum pytlů, jsme očíhli nedaleké nory. Jedna byla jen na přespání stopa dovnitř a ven, ale do druhé čuba vlitla a byl boj v noře měla jen jeden vsuk. Došlo až na kopání i když se pes vrátil ale zrzka tam byla. Výsledek pěkná brázda horvát zemní práce a fena skoro devět kil asi plná. Jak odejde sníh tak ten náš vákop použijem na umělou betonové profily mám a kámoš dodá skruz na kotel.
jirkaz
Nový návštěvník

Příspěvek od jirkaz »

Zajímalo by mne jak to letos kde vypadá s liškami? U nás je teď na sněku mraky stop, ale ne a ne vylákat lištičku před puškohled... Soused za tuhle zimu už 3 hytil do sklopce.
Odpovědět