Myslivecké zážitky

Vše o lovectví a myslivosti u nás (něco jako poradna)
Odpovědět
johnyc77
Zkušený diskutér

Re: Myslivecké zážitky

Příspěvek od johnyc77 »

To je tim aby to k tý pšenici neměli tak daleko.. :D
Zdenek41
Zkušený diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdenek41 »

Co se za praxi může stát popíšu v následujícím.V pátek jsem si po delší době šel sednout na prasátka.Byla krásná noc.Sem tam se hlubokým sněhem probrouzdalo srnčí párkrát si zoblo a zase odešlo.Po 18hodině volá kolega,že ulovil sele,přeji mu Lovu zdar.Slyším projít černou ještě několikrát,ale na vnadiště nevyšlo nic.21,15padá u sousedů rana a já se rozhoduji k odjezdu.Na hoře je okolo 60cm sněhu postupuji jen kolejí po samíkovi tak si musím svítit.Asi 10m od auta slyším odfouknutí bachyně zhasínám baterku.A nestačim se divit asi 50 prasat jejich plný laták.Stojím tak asi 10min a čumím.Střílet,nestřílet?Na dvacet kroku stojí 3velké kusy a v prostřed nich asi 20kg sele pořad mu něco hlasite vysvětlují a uklidnují těma jejich vzláštníma žaludečníma zvuky.Neustále ho okusují a to největší strká pořád ryj pod jeho břicho.Klekám si a mířím na komoru.Je perfektně vidět,spouštím.V optice vidím jak jeden z velkých kusů ho štouchl do zadku jenže to už jsem to pohladil.Po pár minutách mumraje je vše pryč.Jdu na nástřel a nacházím tmavou až černou barvu.Je mi jasné,že je zle.Dosled nechávám na ráno.Manželka jde semnou.V7,30 se již dá jít po barvě.Samozřejmě houština křížem, krážem po hraniční strouze k sousedům.Domlou vám se s hospodářem sousedů a ten mi líčí,že i on střílel 21,15,že to barvilo a šlo to k nám.Svoluje s dosledem a já pokračuji as1,5km po sporadicky pobarvené stopě.Do těch největších kopců.V hlubokém sněhu se to ovšem rozbarvilo tak,že jsem myslel že už to musí být každý metr začlo zalehávat i na frajplace.Nic pokračuji dálší asi 1km barvy sporadicky,ale je po obou stranách kulaté tmavé kuličky někdy velké někdy menší.Postupujeme pořád do kopcu v tom největším 8 zálehů dost zabarvených to jsem pořád u sousedů.V tom se stopa obrací a směřuje již zase k nám přecházíme hranice u mého vrchního posedu.Stopa vede do houští.Manželka tech asi 6km v tom sněhu už má dost.Nechávám jí odpočinout a obcházím asi 3/4ha houšt.Stopa ven nejde.Jdu dál po barvě do houštiny,ale nezachází.Nic,ale nevidím stromek smrček je zasněžený až k zemi.V jedné ruce držím kulovnici a druhou klepu stromkem.Vidím kus selete tak střílím nevím jestli jsem trefil a nebo ne sele se zvedá a docela slušně uprkem uniká,ale pekně barví,přebíjím bohužel závěr je obalen ledem spříčil se mi náboj.Pokračujeme dalších asi 800m to už po domluvě s dalšími sousedy v tom se prase otáčí a vrací se k nám a zaléhá v houštině.Opět jsme ušli asi 1km.
Zdenek41
Zkušený diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdenek41 »

Obvolávám chlapy a domlouváme se na 1hodinu.Je 12h odvážím manželku domu,převleču se vypíju kafe a jdeme dosledovat znova.Houština zasněžená až na zem.Pár kolegů se představilo a jeden mě v tom nenechal a šel semnou tou cestou necestou kdo dosledoval ví co prase co by postřelené dokáže prolézt.Tlačili jme ho před sebou a když už by to konečně šlo tak plnej proti les běžkaři.Abych to ukončil protože to nejdůležitější příjde na konec.Soused,který střílel nás požádal jestli by jsme nemrkli po tom jeho seleti.A hádejte?Dovedlo nás to po barvě až na můj nástřel.Náhoda?Určitě ne.Určitě jsem střílel na stejné sele,jestli jsem se trefil nebo ne to nevím.Soused rozhodně jo, barva to byla jaterní a ta moje slezina játra.Jsou to shoda náhod?Je mi velice líto jeho utrpení,ale já po 10km po 3revirech jsem udělal maximum.Kdyby dnes nezačlo tolik sněžit zkusil bych to znova.Je tam potok tak věřím,že se najde v něm.Dnes si lovu přát nebudu,ale chtěl jsem to napsat těm mladším aby věděli co takové 20kg špatně střelené vydrží.Ono to neni jen o chlubení z krásnejch zásahů,ale je potřeba si přiznat a poučit se z neuspěchů.A vlastních chyb.
martinh
Pravidelný diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od martinh »

Bohužel se ne vždy zadaří, lov má i svou odvrácenou stranu. Lov černé zvěře není jednoduchý, a člověk se pořád učí.
Sauer 202 + Zeiss Victory HT 3-12x56, Sauer 404 8x57 IS, CZ 550 Lux 308W...
Vojta
Zkušený diskutér

Příspěvek od Vojta »

Teda Zdendo! Obdivuju tvou výdrž! Dosledovávat prase nějakých 10 km a to vše bez čtyřnohého pomocníka?! Většina lidí by to vzdala mnohem, mnohem dřív! To je pravý důkaz, toho, že máš ke zvěři skutečně nějaký vztah a jen tak nad tím nemávneš rukou! Černá zvěř má neskutečnou vitalitu a člověk až žasne, co dokáže vydržet! Její lov je vášeň, ale zároveň i zodpovědnost. Bohužel se někdy přihodí i takovéhle situace a myslím, že je určitě dobře, že jsi se o tento zážitek s námi podělil!Mnoho z nás by si z tohoto tvého příběhu mnělo vzít ponaučení. Ještě jednou klobouk dolů!
Tommy
Zkušený diskutér

Příspěvek od Tommy »

To je tedy opravdu výdrž,to je doslova neuvěřitelné a je taky zajímavé,že po té první ráně stále šlo s rudlem,že se neodpojilo.Černá vždycky dokáže překvapit.
Ivo L AJČOK
Nový návštěvník

Příspěvek od Ivo L AJČOK »

Taky jsem se vcera vyznamenal,Ve 22,30 me prekvapil samotny loncak,zdalky jsem ho slysel a dle zvuku chybne usoudil na srnci.Drimal jsem,ruce v hubertusu a zname zvuky chuze srnci zvere se blizily,tak ze zvedavosti otevru oci a on kousek od posedu mezi stromy na srncim ochozu stoji loncak!V rychlosti zvedam kulobrok,nechtel jsem totiz pustit kus na svou stopu,a strilim na komoru kouskem mista mezi stromy.Uz v rane jsem vedel ze je to nizko streleno.Na nastrelu striz a ryha po strele a ani kapka barvy.Budim kolegu a jedu pro nej a jeho bordika Maxe.NA KONCI VESNICE NACHAZIM PROMRZLEHO CFHLAPA.CESTOU Z HOSPODY SPADL,ZLOMIL SI NOHU A NALITY,BEZ MOBILU LEZEL U CESTY NA SNEHU!ZJISTUJI JMENO,BUDIM JEHO ZENU A SPOLECNE HO DOPRAVUJEME DOMU A VOLAME SANITKU.No a pak jsme hledali a hledali,sem tam mala kapka barvy,divocak srovnal krok a mazal k hranici honitby,po 2 km,bez jedineho zalehu, priznaku vaznejsiho poraneni koncime dosled.Moje chyba v uspechane rane a poraneni kusu,i kdyz evidentne jen lehce,stira dobry pocit ze diky tomu chybnemu vystrelu se jeden tata a deda vratil domu,byt se zlomenou nohou.
vhool

Příspěvek od vhool »

Obrázek taky zajimavy zazitek .... no ja uz taky jednou pri dosledu nasel uplne jinej padlej kus ... :wink: ale v lete a byl to magnet (sberatel zelezneho srotu),usnul asi unavou 8)
martinh
Pravidelný diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od martinh »

No je dobre ze chlapek je zachranenej. Nicmene by me zajimalo jak si poznal ze se jedna o loncaka? podle tveho popisu se vse udalo desne rychle. Osobne bych si v tuto ročni dobu na samotny kus černé zvěře(pokud bych si nebyl jist ze je to sele) netroufl vystrelit.
Sauer 202 + Zeiss Victory HT 3-12x56, Sauer 404 8x57 IS, CZ 550 Lux 308W...
Tommy
Zkušený diskutér

Příspěvek od Tommy »

Lončák to klidně mohl být,ale u nás tomu říkáme spíše prase ve velikosti lončáka.Jen tak pro zajímavost,minulý týden se unás střelilo sele o váze okolo 30 kg a mělo v sobě několik deseticentimetrových embrii.
Ivo L AJČOK
Nový návštěvník

Příspěvek od Ivo L AJČOK »

Posuzoval jsem,dle velikosti kusu a znalosti populace a soucasneho stavu cerne zvere v reviru.Nase honitba je velmi specificka tim,ze cerna k nam migruje pouze z jedne honitby a v podstate do teto honitby zase odchazi.Uzemi na kterem se u nas cerna vyskytuje je pomerne male cca 300 ha.Jsme honitba blizko vetsich mest.Nasi misni populaci znam dobre i slozeni tlupy.Jelikoz usek kde k nam prechazi zver ze sousedni honitby je velmi maly,je denne obeznan abych vedel jaka zver nas navstevuje a co mohu ocekavat.Pece o zver je na vysoke urovni,prikrmovaci zarizeni jsou denne kontrolovana a rozumne doplnovana.K tem nalezi okolni houstiny jako klidove zony kde dlouha leta nepadl vystrel po cerne zveri,slouzi pouze k pozorovani zvere z mysl.zarizeni ktera jsou soucasti zony.Vse ridi fundovany hopodar ktery ma respekt,velke znalosti a neskutecny zapal pro myslivost,navic je to skvely clovek.Denni navsteva honitby,krmelist a vzajemna konzultace se stejne postizenymi kolegy mi dovolila obeznat kus.Vse se potvrdilo v ramci dosledu a muj odhad byl spravny,ovsem zamireni jiz horsi.Zmylit se samozrejme mohu,ale delam vse aby se tak nestalo.Toto si dovolim jen doma,jako host bych lovil pouze sele.
BBrit
Pravidelný diskutér

Příspěvek od BBrit »

To Zdeněk 41:Škoda, že je to k Tobě daleko :D Jinak bychom to sele se psem nejspíš dostali.
Zdenek41
Zkušený diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdenek41 »

Já mám jagoše a dokonce dva v tom psi nemají absolutní šanci houština od 20lesa až po málet 100/100m pokud ho nechytí nejde to.Nemluvím o tom,že se vleči nacházelo dalších co říkali kluci asi 6ks,které za náma po vyhnání zase v klidu vrátily do leče tak to u nás s prasatama funguje.Jestli přestane sněžit což asi nepřestane dalších 15cm tak bude ležet v potoce.Obě rany jak moje pokud byla vůbec trefena tak kolegi souseda byly nizké.A já vím co je nizká rana slezina játra.Už takových pár jsem pomáhal kolegů dosledovat.Sele s přestřelenou slezinou a vyhřezlýma střevama dostřeleno 3den po lovu a jak ještě utíkalo.
roedear
Pravidelný diskutér

Příspěvek od roedear »

V sobotu jsem byl krmit a kromě spousty stop po celém lese od divočáků jsem u jednoho z krmelců narazil i na stopy od jelena. Večer jsem zasedl na kazatelnu a čekal do desíti, akorát mě proškolila jedna kmotra a skoro umrzla jedna noha.. druhá byla v pohodě teplá :?: .. naštěstí lavor s horkou vodou a čaj se slivovicí odvedli dobrou práci :D
ZKK 600 30-06 Spring. Sierra 11,7g (SBT)
kabát
Zkušený diskutér

Příspěvek od kabát »

to Zdenek 41, - jsem rád, že jsi popsal tvůj příběh, také jsem tímto způsobem dohledával několikrát prase.
Je to velice poučné když se to stane na sněhu, protože pokud je člověk natolik zodpovědný že dosled provede, ověří si jak daleko je zvěř schopná s takovým poraněním jít. Pokud se nedohledá a není sníh svádí to k myšlence " lehkého škrábnutí".
U nás je černá natolik vzácná - střelíme tak 1 kus za rok - že jsem poprvé sledoval stopu cca 3 kilometry, kus barvil občas kapku a jenom když šel z kopce, 600 metrů do kopce nic ani kapka. Psa jsem měl mladého a nevěděl jsem jak dělá, barvu jsem neviděl, tak jsem ho pustil aby se mi nemotal v mladině a hledal sám.
Několikrát se vzdálil, pak zase přišel. Když jme nic nenašli, vzdal jsem to a šel domů, s tím že se podívám ještě v dolině kolem potoka. Tam už mě pes vcelku spolehlivě dosmýkal k seleti, které bylo střeleno na měkko, žaludek a konec jater.
Zhaslo v potoce, bez jediného zálehu po cca 3 kilometrech. Bylo poškubané jak se ho pes snažil aportovat, když u něho před tím několikrát byl. Už tehdy jsem měl VOK jen nehlásila u zhaslé zvěře.
Moje možnosti lovu se neshodují s chovem barváře, přesto i současný VOK je vedený přísně jako barvář, s tím že musí dělat pochopitelně i drobnou.
Literaturu o barvářích a jejich vůdcích bych dal jako povinnou četbu každému před vydání ZP aby věděli jak se chovat, když zvěř neleží na nástřelu nebo poblíž.
VOK - HB - 223 Rem - 6,5 x 55 SE - 7 x 65 R - 308 Win - 9,3 x 74 R -
Odpovědět