Myslivecké zážitky

Vše o lovectví a myslivosti u nás (něco jako poradna)
Odpovědět
kopov.cz
Nový návštěvník

Re: Myslivecké zážitky

Příspěvek od kopov.cz »

Tak jsem dnes vyrazil na cekanou.Prasata sice nechodi,ale chtel jsem si trosku vycistit hlavu a i kdyby dosly,tak se stejne nelovi protoze sme do krmelcu davali Cervix-prislo mi par kusu srnciho a lan s kolouchem,tak jsem je chvili popasl :) a v devet to zabalil.Psa jsem mel v aute a do nejblizsi dediny jeto par kilometru,tak jsem ho vypustil at se probehne a ja budu mit vyreseno venceni :) -je zvyklej na lesni ceste bezet pred autem.Psik si to spokojene kluse v kuzelu svetel a zhruba po trech kilacich behu vytoci hlavu do boku a zacne za behu stekat.Zpocatku jsem myslel,ze semito jen zda tak jsem ztlumil radio,vystrcil za jizdy hlavu z okynka a ona opravdu blafe.Ale to uz jsem zahledl pred nami ve snehu stopy od cerne.V duchy si rikam-kdyz zastavim, tak po nich pude,tak jsem jel dal v domeni,ze snad pobezi za mnou.Dojel jsem az do dediny,zastavil,vylezl a pes nikde.tak jsem si zapalil v domeni,ze snad dobehne-coz se nestalo.Tak jsem to otocil zpatky do lesa,zastavil u vexlu kde semi stratila a slysim vytrvale hlaseni.Piskam,volam a samozdrejme nic,tak jsem vzal velkou baterku a sel smerem hlaseni.Zhruba 300metru od cesty vidim tricet metru od sebe loncacku se 4 selaty zhruba 20-25kg jak sou ksobe semknuty jak ovecky a Andy je zastekava a beha kojem nich :D Byl to peknej pohled,jen skoda,ze jsem sebou nemel kameru.. Skusil jsem Andu privolat a prasata se konecne dala do pohybu.Andy je kousek hnala a vratila se.Tak jsem ji uvazal a jeli sme domu. Je zajimavy ze je i pri zhruba 25-30kilometrove ryclosti navetrila a ze je drzela na miste dobrejch 15minut az do meho prichodu. Selatkum v tom vysokem snehu koukaly jen slecha a hrbety a Andy mela ve snehu udusane kolecko jak je zastekavala a behala kolem nich...
Vojta
Zkušený diskutér

Příspěvek od Vojta »

To Skalák: Po dnešku se hlásím do klubu gaučáků :lol: Ven mně dostanou už jen na přikrmování 2x týdně.
savazka
Pravidelný diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od savazka »

Když shrnu všechny čekané za leden plus dvě teď v únoru: Seděl jsem mnohokrát na lišku, většinou u újedě, kaňkování nekaňkování, újeď rozvrtaná/roztahaná jak blázen. Každá čekaná v průměru tři hodiny. Celkem jsem viděl tři lišky a tři kuny plus nějaké to liščí skolení v lese. První liška přišla na újeď a začala jí roztahovat. Krásna rána...by to byla nebýt takové chumelenice, že jsem ji v optice sotva našel a pak vůbec netrefil. Druhá liška o pár dní později na poli cestou domů, než jsem si jí všimnul, zastavil, nabil, zamířil, zmizela v mezi. Nestihl jsem ji tak o tři vteřiny. Třetí liška za pár dní cestou na posed-čárovala na 150m ode mě přes pole- z volné ruky? - takový střelec zase nejsem-odešla bez rány. Hned další den ten samý posed. Sleduju újeď, šramot vzadu za mnou, vyskákala kuna a prolíza křoviny pode mnou, zamířit nemožné, nakonec za ní zkroucený jak paragraf posílám broky levačkou a...nic. Poté skoro dva týdny pauza a až včera se k večeru se zadařily dvě kuny, obě brokem...Řeknu vám je to někdy dřina tlumit škodnou...:) Lesu zdar!
Brno Effect 6,5x57R
UB 16x70 / 5,6x52R
Belgie 16/70
ZKM 456
dalas
Administrátor

Příspěvek od dalas »

Jó někdy jsou na nás Diana s Hubertem nasraný. Třeba dnes jsem byl kontrolovat sklopec. Přicházeje k němu vidím stopy kuny ve sněhu, jen lehce přikryté novým snížkem, který drobně ráno padal. Kouknu na sklopec, byl sklaplý. Zaradoval jsem se, leč předčasně. Nadzvednu záklopku..... a vevnitř nic. Uzenáč celý v pytli a jen trus od kuny jako pozdrav. Jediný co mě napadá, že dvířka přimrzla, kuna se nacpala a jak povolilo, sklopec sklapnul. Možná tím, že přikrmuji i zvěř škodící si patrony udobřím.
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
savazka
Pravidelný diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od savazka »

Dnes na stmívání sem sednul k újedi. Za půl hodinky pozoruji tmavý flek, kontrola dalekohledem- napřed sem myslel, že to je tchoř, ale vyklubala se z toho malá kuna. Intenzivním myškováním jsem jí přitáhnul na nějakých 25m a ulovil brokem 4mm. Byla vážně drobná, zřejmě z letošního, tedy teď už vlastně loňského vrhu-proti těm ze soboty dobře o třetinu menší. Když se daří tak se daří, ale mám pocit že tohle se mi vymstí a teď zase dva měsíce neuvidím chlup! :D Lesu zdar!
Brno Effect 6,5x57R
UB 16x70 / 5,6x52R
Belgie 16/70
ZKM 456
johnyc77
Zkušený diskutér

Příspěvek od johnyc77 »

Ahoj v úterý jsem se vydal ke svému kamarádovi ze školy, který mě pozval na čekanou na divočáky.. Byli jsme domluveni na 19 hodinu.. Po příjezdu jsme si trošku pokecali a pomalu se vydáváme na cestu nějaký půl kilometr za jeho vesnici... Šli jsme pomalu a opatrně k jeho posedu.. Sníh křoupal pod nohama, my si povídali o svých zážitcích z minulých lovů.. Než přijdeme k jeho kazatelně, vidím plno stop od divočáků, vše staré, ale pak jeden veksl, který mi připadal čerstvý.. Upozornil jsem ho na to a on mi řekl, že už tam ráno byl.. No nic jdeme dál a už jsme pod jeho kazatelnou a já jentak mrknu na pole a vidím asi 8 ks cca 30m od nás.. Jentak si říkám ty bláho to jsou divočáci.. Okamžitě beru dalekohled koukám směrem na ně a opravdu to byli oni.. Samá selata bylo jich 8.. Beru kulovnici do ruky, jenže oba jsme měli vybité flinty, tak se pokouším pomalu a tiše nabít tu svou.. podařilo se mi to a z volné ruky střílím na jedno, které stálo úplně v pravo od nich.. Sele se láme v ohni a ostatní odbíhají.. Oba tomu nemůžeme uvěřit, že po takovém randálu než jsme došli ke kazatelně a ještě k tomu nabíjet flintu přímo u nich.. 8) Kamarád mi předává úlomek, sele dostává posl. hryz a oba spokojeně vyrážíme zpět k domovu.. sele mělo cca. 30kg.. Střela šla přes obě plece. Stříleno v 19,45 hod. 8x57JS SPCE 12,7g.. Lovu zdar
Tommy
Zkušený diskutér

Příspěvek od Tommy »

Jeden ze zážitků,který stojí za to.
Včera odpoledne jsem vyrazil na loveckou chatu s příslibem oblevy a s neomylnou jistotou,že příjdou čuníci rýt. V devět večer jsem vylezl z chaty,že už půjdu sednout na kazatelnu do půl noci a pak se uvidí.
Zamykám dveře a v tom jsem uslyšel chrochtání a kvíkot asi 300 metrů odemne v bukovém porostu hned za pasekou.Bylo rozhodnuto a vyrazil jsem tím směrem.Pomalu jsem našlapoval,protože ikdyž sníh tál,tak byla pod ním ledová krusta,která občas zakřupala.
Pár kroku,zastavit,poslouchat a tak to bylo asi opravdu těch třista metrů než jsem se k nim dostal zhruba na těch 40 metrů.Ryli v lese a já stál vedle starého dubu s odjištěnou kulovnicí a čekal jsem co vyleze na cestu,která odděluje buky od smrků.Byla mlha,pršelo, do toho jsem neustále musel čistit skla na dalekohledu atd.
Dobrou půl hodinu jsem měl kulovnici v rameni,že se mi už ruce třásli a na to vylezla bacha,ale to byl teda špalek jakej jsem v životě ještě neviděl,za ní pravděpodobně lončák a pak sele.Na nic jsem nečekal a na sele jsem zmáčkl.Rudl se rozprchl a po deseti minutách jsem se šel podívat na nástřel,kde jsem nic nenašel a po dalších pěti krocích už to teklo,ale tak že jsem tomu ani nevěřil.Dalšich padesát metrů jsem si pochvaloval,jak ta moje dvěstěčtyřicettrojika dobře barví.Po stopě šlo vidět jak sele táhne za sebou běhy,takže jsem byl přesvědčenej,že za další kousek už bude ležet.
Po asi celkových 150 metrech jsem už věděl,že je zle,barva začala ubývat.Nezbylo zbytí a volal jsem kamarádovi,že potřebuji dohledat prase,za 20 minut byl na místě se svým snad nejlepším psem na prasata a to se sedmihradským honičem.Vyrazili jsme.
Prase šlo chvílí z kopce,chvíli do kopce a po celkových asi dvou kilometrech přes skály,houštiny,potoky jsme to ve 3 ráno vzdali,že to necháme na ráno.
V devět už jsme byli na místě a pokračovali.Do rána sníh ještě daleko více roztál a do toho stále pršelo,takže po stopě a po barvě se slehla zem.Museli jsme už důvěřovat jen psovi.Rozděli jsme se a po dvou hodinách se ozýval štěkot,bylo mi jasný,že ho pes má.Rozběhl jsem se za nima,protože kámoš neměl sebou ani kulkovnici.Pes hlásil jak o život,kámoš řval honem pojď sem a už vidím jak se s ním fena rve za potokem,přebíhám potok,prase kašle na psa a mete přímo na mě.
Dva kroky ode mě jsem ukončil jeho trápeni ránou mezi světla.
A teď pozor přátelé,prase mělo přestřelené oba přední běhy tak,že mu vyseli jen na šlachách a přesto ušlo tak daleko,dobrý 3 kiláky.
Po vyvržení vážilo 28 kg.
Zdenek41
Zkušený diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdenek41 »

Zajímavé čtení,ale věř pokud by byl přestřelen jen jeden běh tak jsi ho nedostal.Lovu zdar.
Skalák
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Skalák »

Tommy, lovu zdar, krásná práce pejska. A Zdenek má pravdu, chytit to jenom jeden běh, tak by bylo s největší pravděpodobností pryč. LOVU ZDAR!!!
Sauer 202 Highland - 270W, Meostar R2 2-12x50 RD
ČZ 527 - 223 Rem, Artemis 2100 7x50 RD,
ZKK 600 - 30.06 Spr. Yukon Photon 4,5x42 RT
IŽ 27 E - 16/16
Drsnosrstý jezevčík Cit od Aglaii
Tommy
Zkušený diskutér

Příspěvek od Tommy »

To máte chlapci asi pravdu,ale zaplať pánbůh,že to takhle dopadlo. Takhle špatná rána se mi stala poprvé a ještě k tomu na tak krátkou vzdálenost,kdy si je člověk jistej,ale tu kulovnici jsem už držěl dlouho,tak to bylo asi tím.
Zajímavé je,že na posledních stovkách metrů už přestal barvit úplně.Škoda,že jsem to nevyfotil.
Tommy
Zkušený diskutér

Příspěvek od Tommy »

Na jednu věc jsem ještě zapoměl,že to sele pes hnal ještě dobrých třista metrů než doběhli ke skalnaté stěně a tam už to nevyběhl.Neuvěřitelné.
Skalák
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Skalák »

Mně se jednou stalo něco podobného. To bylo ještě v době, kdy se u nás na polích hospodařilo. Šoulal jsem ráno na rozhraní pole se žitem a bukové stáně. Ze stráně šli do žit prasata ( 15 lončáků ). Když vyšli ze stráně na kraj žita, tak jsem na vzdálenost asi 30-40 m na jednoho vytřelil. Lončák se po ráně svalil a odkazoval. Já jsem si řekl, pěkná rána a začal jsem přebíjet kulobrok. Když jsem měl flintu zlomenou a tahal ven nábojnici, tak se lončák najednou srovnal a vlezl do žita. Na nástřelu dost barvy, v žitě také. Dosled jsme prováděli s brakou asi za 2 hodiny. Ta šla po barvě, které asi po 200 začalo ubývat a pak nebyla znát vůbec. Fena šla asi 1km do dalšího pole s obilím, ale prase jsme už nenašli. Nenašlo ho ani, když pak začali sekat obilí. Kam jsem ho tenkrát trefil nevím. Ono to na tak krátkou vzdálenost svádí, člověk si myslí, že se musí trefit a nezamíří tak dobře jak na delší vzdálenost, ale opak někdy bývá pravdou.
LOVU ZDAR!!!
Sauer 202 Highland - 270W, Meostar R2 2-12x50 RD
ČZ 527 - 223 Rem, Artemis 2100 7x50 RD,
ZKK 600 - 30.06 Spr. Yukon Photon 4,5x42 RT
IŽ 27 E - 16/16
Drsnosrstý jezevčík Cit od Aglaii
Vojta
Zkušený diskutér

Příspěvek od Vojta »

Dnes jsem vyrazil ke kamarádovi na lišky. Založil újeď a tak jsme byli oba plní očekávání. Cestou ke kazatelně bylo na sněhu mnoho liščích stop a tak jsme si říkali, že snad alespoň jedna by se mohla ukázat. Zasedli jsme v 18.30. Jako první nás uvítal zajíc. Po chvíli mně však kamarád upozorňuje na lišku vytahnuvší z lesa. Pozoruji ji dalekohledem a odhadujeme směr, kterým se vydá. Říkám nechme ji, ona přijde kolejí k újedi. Tak se i stalo. Připravuji kulovnici a liška se mezitím přiblížila asi na 80m. To už ji mám v kříži a čekám na vhodný okamžik. Liška chvíli sedí na ostro a poté se natočí šikmo a zůstane stát. Ustálím červený bod na předním běhu a pohladím napínáčeka - liška se láme v ohni. Máme oba velkou radost! Je 18.45! Rozhodujeme se ještě sedět, zda nepřijde ještě jiná. Čas běží a mi si říkáme, že ve 20.30 půjdeme domů. Je asi 20.25 a po mé levé ruce vychází z lesa další liška! Přijde k našim stopám a něco se jí nezdá. Otočí se a podél koleje pomalu odbíhá od nás. Rychle beru kulovnici a snažím se zamířit. Kamarád říká pískni na ní. Já tedy písknu a liška se mi v tu chvíli zastaví a natočí na široko. Když spouštím ránu, vidím jak se mi kříž malinko pohne a již tuším co bude následovat. Liška odskočí a mizí v lese. Bohužel jsem ji úspěšně nadstřelil. Polilo mně velké zklamání ze zbytečně uspěchané rány. I přes to jsem si dnes od něho odvezl překrásný lovecký zážitek, který by mně v naší honitbě jen velmi těžko potkal. Krásný večer strávený s dobrým kamarádem a s přízní Diany a Huberta! Lovu zdar!
Tommy
Zkušený diskutér

Příspěvek od Tommy »

Zjistil jsem příčinu špatného zásahu.Za dva dny jsem se vrátil na místo výstřelu,protože mi to přeci nějak přišlo divný,že na tak krátkou vzdálenost jsem se tak špatně trefil.
Stoupl jsem si na místo,kde jsem stál a díky stopám ve sněhu jsem stál i ve směru střelby,podíval se dalekohledem směrem kam jsem střílel a ejhle vidím rozvětvenou větev.Šel jsem blíž,abych si ji prohlédl a dvě větvičky za sebou o průměru cca 5 mm byly přestřeleny.
Byly ode mně asi 8 kroků,takže je jasný,že jsem je v puškohledu nemohl vidět.
Alda
Zkušený diskutér

Příspěvek od Alda »

neco na odlehceni....

pred casem jsme s rodinkou vyrazili od nas z jihu brzo po obede na domluvenou akci s kamarady v praze. uz jsme meli celkem zpozdeni, tak jsem se snazil "sekeru" dohnat. asi po 20 km od chalupy koukam, ze na silnici lezi prejety dravec. hned mi problesklo hlavou, ze bych jej mohl nechat vycpat - shanim vycpane exemplare jako vyzdobu na chalupu. inu, pres komentar manzelky jsem se otocil a jel si pro dravce - kdyz jsem byl v jeho urovni, zjistil jsem, ze mily dravec je stale na zivu. projizdejici auto resp. tlakova vlna jej jeste odhodila do prostredku vozovky. vzal jsem tedy bundu manzelky, pripravil skladaci prepravku a sel pro dravce. byl to krahujec, ktery se bez sebemensiho odporu nechal chytit. dal jsem jej tedy do prepravky, prikryl ji bundou a dal ji na predni sedadlo (manzelka s malym sedeli vzadu). zavolal jsem na centrum zachrany handicapovanych zvirat, aby si pro nej prijeli na chalupu k mym rodicum a vyrazil tech 20 km zpet. kdyz jsem projizdel nasim okresnim mestem, mijel jsem v protismeru modrou octavii - vsiml jsem si ji jen periferne a hned mi doslo, ze je to ta "vyhlasena" octavka policie, ktera jezdi a meri rychlost. podvedome jsem se podival do zpetneho zrcatka a videl, jak auto brzdi, prach se zveda, jak se otaci, spousti majak a vyrazi za nami... pokorne jsem se tedy zaradil ke kraji a u vjezdu do benzinky zastavil. policie malem do mne narazila, jen taktak se mi jejich octavie vyhla (asi jsem je prekvapil svou sporadanosti...). diskuse s nimi se odehravala v mirne komickem tonu, nebot ja tvrdil, ze vezu nalehavy pripad, oni zas, ze v zadne vyhlasce neni nic o prevozu ranenych krahujcu :? vysledkem byla pokuta 1.000,- a 2 trestne body... no nic, pokutu jsem zaplatil, vzal si blocek a vyrazl dale. kdyz jsem zaparkoval pred chalupou a chtel prepravku s krahujcem odnest k nasim, manzelka projevila zadost jeste se na zraneneho krahujce podivat. hned mi problesklo hlavou, aby nahodou nevyskocil a neco neudelal malemu, tak jsem prepravku trochu naklonil a poodkryl... a krahujec, ac zranen, udelal FRRRRRRRRRRRRRRR a byl pryc. takze kdyz to shrnu: zachranna akce me stala 1.000,- Kc, 2 trestne body, 2 hodiny zpozdeni... a myslim, ze i zivot krahujce, nebot si myslim, ze mel zlomeny parat, bez ktereho, si myslim, neprezije (patrole, pokud toto budes cist - co si o tom myslis ty?)
Ceska myslivost bude takova, jakou si ji my, cesti myslivci a lovci, udelame
Odpovědět