243Win
-
- Pravidelný diskutér
- Kontaktovat uživatele:
Re: 243Win
Ale jo ja verim ze se s tim strilis vsechno ale je to o tom strelivu, to jsem také psal.
Sauer 202 + Zeiss Victory HT 3-12x56, Sauer 404 8x57 IS, CZ 550 Lux 308W...
Bylo to jen blbě trefené - škrábnuté na spodek, nebo po běhu, nic víc a nic míň. Pak se vždy hledají výmluvy, ta o slabší ráně se mi líbí nejvíc. A taky ta hláška o podražených nohách mne dostala.
Jen na okraj - pokud by opravdu byla laborace tak slabá, že by zvěř nedokázala prostřelit a vážně ( smrtelně ) zranit, tak by ta zvěř ani nešla trefit, protože balistická křivka je rázen opravdu strmá a střela padá na 100 m o desítky cm. Kdo si přebíjí náboje, může vyzkoušet nalaborovat subsonické střelivo, rána je pak opravdu velmi slabá, ale propad střely na 100m se podle ráže pohybuje běžně 50 cm. A subsonická laborace pořád ještě vnikneš do hrudi zvěře a smrtelně poraní plíce.
Martinh bohužel o 243 W neví nic, protože ten stop efekt je oproti třeba 308W a nebo 8x57 nesrovnatelný ( a zvlášť u větší zvěře, jako je právě muflon, daněk, sika, nabo jelen )
Pepa Kuřitka na to přišel hned, a přestože lovil s 300WM, hned po několika úlovcích s 243W jí začal říkat " kladivo na prasata "
Testuji teď SB střelivo ( přečtete si o tom v Myslivosti ), v účinku na zvěř je to prakticky stejné, jako ostatní, např. PTS je holt měkká a tak devastace a podlitiny jsou třeba oproti Ballistic tipu větší ( platí jen pro ráži 243, třeba v ráži 7mm je naprosto excelentní, u ráže 308 je zase až moc devastační ). Daňka jsem s SB PTS neprostřelil, kule uvízla pod dekou na druhé straně, ale daněk ležel v ohni.
Všechny střely, kalibrované výrobci střeliva na lov v ráži 243W dokáží bez problémů prostřelit první polovinu hrudníku i přes silné kosti, udělat uvnitř v plících svoji práci, a pokud neprostřelí druhou polovinu opět kvůli silným kostem, předají svoji energii beze zbytku a zvěř při správném zásahu leží v ohni nebo je opravdu nedaleko.
To platí i pro např 223 Rem.
Ano, pokud zvěř odejde, nebarví, ale není daleko a většinou není třeba pes.
Tohle majitelé sedmiček a osmiček nechápou, protože jim to odchází velmi často po těchto silných rážích.
Jen na okraj - pokud by opravdu byla laborace tak slabá, že by zvěř nedokázala prostřelit a vážně ( smrtelně ) zranit, tak by ta zvěř ani nešla trefit, protože balistická křivka je rázen opravdu strmá a střela padá na 100 m o desítky cm. Kdo si přebíjí náboje, může vyzkoušet nalaborovat subsonické střelivo, rána je pak opravdu velmi slabá, ale propad střely na 100m se podle ráže pohybuje běžně 50 cm. A subsonická laborace pořád ještě vnikneš do hrudi zvěře a smrtelně poraní plíce.
Martinh bohužel o 243 W neví nic, protože ten stop efekt je oproti třeba 308W a nebo 8x57 nesrovnatelný ( a zvlášť u větší zvěře, jako je právě muflon, daněk, sika, nabo jelen )
Pepa Kuřitka na to přišel hned, a přestože lovil s 300WM, hned po několika úlovcích s 243W jí začal říkat " kladivo na prasata "
Testuji teď SB střelivo ( přečtete si o tom v Myslivosti ), v účinku na zvěř je to prakticky stejné, jako ostatní, např. PTS je holt měkká a tak devastace a podlitiny jsou třeba oproti Ballistic tipu větší ( platí jen pro ráži 243, třeba v ráži 7mm je naprosto excelentní, u ráže 308 je zase až moc devastační ). Daňka jsem s SB PTS neprostřelil, kule uvízla pod dekou na druhé straně, ale daněk ležel v ohni.
Všechny střely, kalibrované výrobci střeliva na lov v ráži 243W dokáží bez problémů prostřelit první polovinu hrudníku i přes silné kosti, udělat uvnitř v plících svoji práci, a pokud neprostřelí druhou polovinu opět kvůli silným kostem, předají svoji energii beze zbytku a zvěř při správném zásahu leží v ohni nebo je opravdu nedaleko.
To platí i pro např 223 Rem.
Ano, pokud zvěř odejde, nebarví, ale není daleko a většinou není třeba pes.
Tohle majitelé sedmiček a osmiček nechápou, protože jim to odchází velmi často po těchto silných rážích.
podotýkám,že to bylo střelené na asi 50 metrů s opěrou.Nebylo to špatně střelené.Podražení nohou jsem viděl již několikrát,ale zatím jen u srnčí.Buď tak laskav a nespochybňuj co zde uvádím a nenázívej to výmluvami. 

-
- Pravidelný diskutér
- Kontaktovat uživatele:
no kdyby to byla dobre strelena rana tak by tam asi bylo ne? treba to byl beh coz?
- Zdenek41
- Zkušený diskutér
- Kontaktovat uživatele:
Už musím.Mě se po poslední leči taky někdy podráží nohy,ale té muflonce opravdu běhy.A věř figimu.Po W243 i po vlašce do tělní dutiny a to kamkoliv bys dlouho nehledal.Doprovázím hosta 20let má jí ve štucu střílí Normama obyčejné 6,5g TM.Pokud to nebylo na běh tak jsme nikdy nedohledávali a vždy to dobře barvilo.
V žádném případě nechci zpochybňovat figiho znalosti,ale mířil jsem dobře.Kdyby to bylo na běh,tak tam někde,alespoň kapka barvy být musí,ne?
Nemá cenu spekulovat,čas vše ukáže.
Za nohy se omlouvám,někdy si to neuvědomím,už tu mysliveckou mluvu moc často neslyšívám,tak se občas překlepnu.
Nemá cenu spekulovat,čas vše ukáže.
Za nohy se omlouvám,někdy si to neuvědomím,už tu mysliveckou mluvu moc často neslyšívám,tak se občas překlepnu.
-
- Pravidelný diskutér
- Kontaktovat uživatele:
no uz sem si kolikrat rikal ze sem miril dobre...pokud by to melo byt na komore tak tam ta muflonka je...nemusi byt v ohni ale urcite bys ji nasel.ne pokaždé se zadaří... Pokaždé nemusí barvit pokud je přestřelen beh. Pokud přestřelíš šlachu , nebarví.
Myslím, že s podobným zážitkem nebudu sám. Roční srnec z posedu na cca 120m značil jasný zásah a padl téměř na místě. Po 10 min. přijdu na nástřel a tam jen trocha barvy a uválené kolečko v trávě. Nenašel jsem ho ani já, ani postupně 2 psi. Žádný pěkný pocit. Srnce ulovil až za 3 měsíce můj strýc. Měl prostřelený přední běh nad kolenem. Rána se zacelila jakousi tvrdou boulí a skoro nekulhal. A důvod: Střelivo určitě ne (Hirt. 6,5g Sierra pro Hunter). Vlastní nezkušeností jsem si doma "zaostřoval puškohled" a tím posunul sásah asi o 20 cm dolů.
CZ 557 Lux 6,5x55SE + LEUPOLD VX-III 3,5-10x50 Ill + PARD NV007 - 940 nm, IŽ 27EM-1C 12/76, IŽ 27E 16/70, ZKM 451 + LEUPOLD MARK 4 3,5-10x40 CHINA 

- Shiva
- Expert na zbrane
- Kontaktovat uživatele:
mohl bys definovat slovo "zaostroval", nebo lepe receno, cinost "zaostroval"?
Nepište soukromé zprávy, pište na mail: lovectvi@sniper.cz
-
- Pravidelný diskutér
Co má společnýho zaostření okuláru s rektifikačními komínky? Jak se může změnit nastřelení zaostřením puškohledu?
22lr, 22 hornet, 222 rem, 243 win, 6,5x52r, 6,5x57, 6,5x55SE, 30-06, 6,5 Creedmoor
Měl jsem starou Meoptu 3-9x42. Zaostření (na moje oči) se tam provádí povolením kontramatky a otáčením okuláru na závitu. Ten měl svoji vůli, takže podle mě jsem si to manipulcí po nastřelení rozházel. Ale možná to bylo i něco jiného (např. ťukanec v autě). V každém případě to šlo najednou hodně dolů a po novém nastřelení bylo vše OK. Ale ten příspěvěk byl spíš o "jistém zásahu a značení" při ráně na běh. 

CZ 557 Lux 6,5x55SE + LEUPOLD VX-III 3,5-10x50 Ill + PARD NV007 - 940 nm, IŽ 27EM-1C 12/76, IŽ 27E 16/70, ZKM 451 + LEUPOLD MARK 4 3,5-10x40 CHINA 

4tommy : stále čekám na to, co ten čas ukáže. Asi tím máš na mysli, že se někde najde již ve značném stupni rozkladu. Myslím si, že zpochybňuješ nezpochybnitelné. Kdyby to šlo na komoru, tak tam musí někde ležet. Přece si musel vidět, jak odbíhá a kam? Jinak myslím, že ten dosled si moch zkusit i dál než na 300m.
Ještě se zeptám, když víš, že ty SB jsou tak hrozný, tak proč si je radši nevystřílel do papíru. Já jsem koupil 243 právě kvůli zkušenostem FIGIHO a zatím jsem nikdy nelitoval. SB jsem nikdy nekupoval a ani s tím nehodlám začínat. FIGI nastřílel s touto ráží dost kusů a věř, že ví o čem píše.
Připadá mi to, že si bohužel pouze nechceš přiznat "špatnou" ránu, ale i mistr tesař se někdy utne.
Ještě se zeptám, když víš, že ty SB jsou tak hrozný, tak proč si je radši nevystřílel do papíru. Já jsem koupil 243 právě kvůli zkušenostem FIGIHO a zatím jsem nikdy nelitoval. SB jsem nikdy nekupoval a ani s tím nehodlám začínat. FIGI nastřílel s touto ráží dost kusů a věř, že ví o čem píše.
Připadá mi to, že si bohužel pouze nechceš přiznat "špatnou" ránu, ale i mistr tesař se někdy utne.

PRVNÍ RÁNA MUSÍ JÍT vždy TAM KAM MÁ!
S těma SaB se taky dalo bez problémů lovit,jen to dělalo krapet trochu větší podlitiny,žeobčas šli obě plecka na výhoz.Tu muflonku jsem pravděpodobně opravdu škrábnul přes běh,protože jsem byl na střelnici a šlo to 25cm dolů a 5cm doleva.Nevím jak je to možný,protože si nejsem vědom,že bych s optikou někde klepl.
- Zdenek41
- Zkušený diskutér
- Kontaktovat uživatele:
Zrovna nedavno jsem tady s klukama řešil podobný problém.Ač jsem na dosled či dohledávku pes tak v tomto případě jsme to vzdali.Večer mi volal kolega,že postřelil srnu ač s dvěma psy nic nenašli.Slíbil jsem mu,že ráno tam s ním zajedu.Nenašli na nástřelu vůbec nic až asi po 50m 3kapky barvy.Oba psi proběhali dost rozsáhlou leč.A nic.Ráno chtěl samozřejmě začít od nálezu barvy.Já ovšem chtěl od nástřelu hned na první pohled plno stříže ovšem s absencí barvy.Podle krátké zimní srsti bylo jasné,že to šlo po běhu a možná kobyle.Po 11,2 SB.Je velice důležité prozkoumat co nejlépe nástřel.Nikam nechvátat a koukat.A pak už u toho jen myslet.
Přesně tak, nástřel je to nejdůležitější.
Velmi často se prostě jen pustí pes na volno ve směru, kam odskočila zvěř, a spoléhá se na to, že si nějak poradí.
A nikdo nic nehledá a neprohlíží. A subjektivní hodnocení samotného střelce o tom, co a jak se vlastně stalo, bývá někdy až neuvěřitelně vzdálené od skutečnosti.
Ale jsme v tématu 243W, tyhle malé ráže mají obrovskou výhodu i v tom, že vlivem malého zpětného rázu vždy vidím v puškohledu zásah zvěře, značení i způsob odkočení z nástřelu ( pokud se tak stane ). A když k tomu přidám i sluchový vjem daný úhozem kule, tak mám o místě zásahu jasno s vysokou přesností, kterou nástřel obvykle už jen potvrdí.
Velmi často se prostě jen pustí pes na volno ve směru, kam odskočila zvěř, a spoléhá se na to, že si nějak poradí.
A nikdo nic nehledá a neprohlíží. A subjektivní hodnocení samotného střelce o tom, co a jak se vlastně stalo, bývá někdy až neuvěřitelně vzdálené od skutečnosti.
Ale jsme v tématu 243W, tyhle malé ráže mají obrovskou výhodu i v tom, že vlivem malého zpětného rázu vždy vidím v puškohledu zásah zvěře, značení i způsob odkočení z nástřelu ( pokud se tak stane ). A když k tomu přidám i sluchový vjem daný úhozem kule, tak mám o místě zásahu jasno s vysokou přesností, kterou nástřel obvykle už jen potvrdí.