Zbrojní oleje & čistění zbraní

Odpovědět
Shiva
Expert na zbrane
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Shiva »

Blbe, proto je nestrilim. cisti se to normalne (shooters + kano kroil) ale trva to jednou tak dlouho.
Nepište soukromé zprávy, pište na mail: lovectvi@sniper.cz
vhool

Příspěvek od vhool »

to toma: tento olej neni na cisteni.je to olej specialne pro dlouhodobe ulozeni zbrane ...konzervacni.
Toma
Zkušený diskutér

Příspěvek od Toma »

vhool píše:to toma: tento olej neni na cisteni.je to olej specialne pro dlo
uhodobe ulozeni zbrane ...konzervacni.
Dík! On ten prodavač toho ze ?iroka vždycky nakecal ,ale kdo trošku rozumí věci tak si hned udělal obrázek že je to pěkný Janek.
Alin
Častý návštěvník

Inkor

Příspěvek od Alin »

Máte někdo zkušenost s INKOR 31, 40? Myslím hlavně ochranu proti vlhku při tomto počasí, kondenzace vody na kovu v mlze, trocha sněhu, hodina de?tě apod. a k pořádnému vysu?ení se člověk dostane až druhý, třetí den na konci víkendu. Ře?í to vrstva oleje, což ale není únosné při nožení, kdy se musí zbraň otřít, aby se na ni nelepil prach a kalhoty. :)
Sauer 202 Alaska 300WM, Zeiss VD 6-24x56, Leica Geovid 15*56,Nikon D300 a popelníky
Josef Pejchar
Nový návštěvník

Příspěvek od Josef Pejchar »

Pánové zdravím. Nedávno jsem si koupil kulovnici (Tikka) a tento týden s ní poprvé vyrazil na střelnici. Vystřelil jsem cca 10 ran a když jsem se podíval do ústí hlavně, byl jsem překvapený množstvím otěru. viz foto

http://img81.imageshack.us/img81/655/pict4600jd2.gif
http://img81.imageshack.us/img81/5369/pict4593tm7.gif

Střílel jsem střelivem Sellier& Bellot, střela SPCE. Podotýkám, že tímto střelivem jsem nastřílel desítky ran z kulobroku ZH304 a nikdy jsem se s tím nesetkal.

U? dva dny to zkouším vyčistit (Ballistol, Konkor) a pořád nic.

Myslíte, že je to normální?
pufr
Zkušený diskutér

Příspěvek od pufr »

Kvalita povrchu vývrtu hlavně je daná samozřejmě především z výroby, ale i tak se během prvních cca 100 až 200 výstřelů mění - povrch se vyhlazuje, ucpávají se jemné nerovnosti, erodují otřepy na hranách přechodového ku?elu atd.. Američani tomu říkají "Barrel Break-in" = záběh hlavně.

Bil Gravat od Sinclair int. v knize, kterou vydal doporučuje během prvních 100 ran protahovat hlaveň olejem po každé ráně a po několika (u? si nepamatuji přesně - cca 5 ti) vždy odmědit. Vytvoří se tak povrch vývrtu, na kterém potom ulpívá výrazně méně měděných depozitů atd. (Sinclair teda ale staví "Benchrestovky").

Sám jsem takhle "zaběhnul" od prvního výstřelu jen jednu hlaveň od LW, tak nemohu moc hodnotit, ale myslím, že to je poznat.

Těch odměďovačů je celá řada a už i jsou u nás celkem k dostání a tady na fóru už se to myslím taky celkem podrobně diskutovalo.
Pufr
dalas
Administrátor

Příspěvek od dalas »

Ahoj Josefe,

koukám, máš stejnou hlaveň jako já. Nevím, jestli ten nerez je více náchylný na otěr jak uhlíkatá ocel, ale otěry mám taky a to jak na Ticce tak na I?. U Tikky to bylo pořád ve stejných místech, ale velikost otěru se sni?uje. Vyře?il jsem to cca 10 % čpavkovou vodou, kterou naná?ím na vatu a protahuji vývrt, dokud se vata barví do modra. Během cca 5 min je hlaveň bez otěru. Jen je potřeba vytěrák bez slitin mědi. Je dobré dávat pozor, aby se čpavek nedostal někde mimo vývrt, kde by se to nedalo následně ošetřit. Dále následuje odstranění zbytků čpavku vatou, namočenou v čisté vodě, vysu?ení a důkladné nakonzervování olejem. Balistol ani Konkor moc na měď nefunguje. Vyzkoušel jsem taky Roblo.(je taky na bázi čpavku) To funguje. Ne sice tak rapidně jak 10% čpavek, ale taky relativně rychle. Časem se vývrt zaběhne, ostré mikrohrany se otupí, a otěry budou daleko menší.
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
Josef Pejchar
Nový návštěvník

Příspěvek od Josef Pejchar »

Jen podotýkám, že ta hlaveň není nerez.
dalas
Administrátor

Příspěvek od dalas »

Tak vidí? jak mě ty fotky oblafly. No, na I? to taky používám. Ve starším přispěvku jsou odkazy na web, kde jsou i testy. Dle nich je roztok lehce korozivní díky vodě. Ale vzhledem k velmi krátké expozici a následnému ošetření to pova?uji prakticky za nekorozivní.
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
milan
Pravidelný diskutér

Příspěvek od milan »

Osvědčený přípravek je Robla Sollo Mil, nebo Napiš vhoolovi, ten něco podobného vyrábí.
machal
Pravidelný diskutér

INKOR MT 31

Příspěvek od machal »

Jaký máte názor na tento produkt ( Inkor MT 31)? V myslivosti jsem četl samou chválu, co vy na to?
Browning BAR Long trac 30-06,Docter 8x56RD, Browning FN 12/12, Deutscher Wachtelhund
Leon
Moderátor

Příspěvek od Leon »

tak koukám žádná odpověď na INKOR MT 31 já ho včera dostal zadara k nový kulovnici tak jsem zvědavej jak bude fungovat na obalu tvrdí že doba konzervace je nad 12 měsícu tak uvidíme jestli nekecaj :lol: :lol:
vhool

Příspěvek od vhool »

:idea: zajimavy test pripravku na cisteni oteru v hlavnich ....asi bude rada z vas prekvapena.Brzy pridam jeste jeden test ktery provedu s pripravkem ktery pristi tyden budu uvadet na trh :wink: ( ano andy,delam si nechutnou reklamu :twisted: )

http://www.cleenboreusa.com/kg/kg12testresults.asp
dalas
Administrátor

Příspěvek od dalas »

Dobrá práce. Ta KG 12 vychází nejlépe i na stránkách, které jsem uvedl ve starším příspěvku. Tam se píše následující :
KG12 is a non-ammonia based copper remover (using, I believe, organic acids, amines, and hydrocarbon citrus distillates) from a company called KG Industries, LLC (www.kgcoatings.com). It was designed for cleaning artillery pieces and now available on the commercial market. It is the first product I've seen described as "non-ammonia based" that actually seems to work well.
Robla Sollo Mil je na tom taky dobře, ta je ale na bázi amoniaku.
Vhoole, prozradí? na jaké bázi to budeš S amoniakem nebo bez?
vhool

Příspěvek od vhool »

to dallas: nejsem chemik a ten pripravek mi vymysleli znami v laborce nebudu jmenovat kde :wink: ale po zadani mi bylo sdeleno ze jsou vice mene jen dve chemicke cesty aby to splnilo me pozadavky. a to na kysele bazi (coz je KG12) a na bazi amoniaku.kyseliny jsem vyradil okamzite takze to bude na bazi cpavku.jde o emulzni pripravek kde min.75% tvori ropna baze (vcetne aditiv,emulgatoru a slozky na odstraneni prachovych spalin a ostatnich necistot).po roce testovani a zmen vselijakych prisad se konecne povedlo najit neco co funguje a zaroven okamzite nenici drevo kdyz ukapne vedle ...je ovsem potreba to hlidat.predsi jen drevo je dost nachylne na amoniak v jakekoliv podobe.testovano na ZKM 456,CZ 550,BO98,ZH 201,RUGER GP 100 a REM 700.dokonce se propujcil k testum i vazeny kolega zde z fora,jmenovat nebudu ale kdyz bude chtit tak se ozve sam a sdeli sve zkusenosti :wink: ...jinak pro zajimavost otery lze cistit i COCA-COLOU nebo citronovou stavou :idea: coz jsem se dozvedel v prubehu vynalezani :lol: ... ale to je parketa KG 12 :lol: :lol: :lol:
Odpovědět