Dosled,dohledavka,zážitky a zkušenosti....
-
- Zkušený diskutér
- Kontaktovat uživatele:
Re: Dosled,dohledavka,zážitky a zkušenosti....
Miro neberu ti to-mě se stalo něco podobnýho a ne jednou.Nemám GPS a po nahánce jsem byl bez psa.V cizím revíru,bez auta ostatní už seděli v hospodě a můj problém nikoho moc nezajímal.Smutně jsem bloudil po revíru když mi zavolal hospodář tamější honitby,že mu volala nějaká paní že ma ve Svojanově u baráku v sadě siku a už tři hodiny tam na něj štěká pes.Tehlá se mi dost ulevilo,přijeli promě,zajeli sme tam siku dostřelili a Anda byla slavná a já spokojenej
Ten sad byl od leče asi 6km.Jenže si myslím,že siku bud někde zvedla postřelenou a nebo ji postřelili někde přímo před ní a pes ji hnal na viděnou,což je uplně něco jinýho jak klasickej dosled co popisuje Zdenek. Ono nasadit v noci psa na už částečně vychladlou(i když pobarvenou)stopu je uplně něco jinýho,než tyhle případy z naháněk.Při tomhle dosledu nasadit psa na stopu a chtít po něm aby ji vypracoval na volno v délce pár km je práce pro suprovího a utvrzenýho psa(barváře).Je potřeba si uvědomit,že pes se chová v noci uplně jinak jak ve dne,na stopě může narazit na křižujíci a čerstvější stopu černé a nebo jinej zdravej rudl,dál píše Zdenek že prase šlo kus vodou a nekolikrát potok křižovalo,ta stopa nebyla zrovna nejkratší,Dál tvůj pes je stejně jak ted můj rozlítanej z naháněk a systematycky přechází na čerstvější stopy.No myslím,že moje Andy je dobrá a kopov asi bude mít i v noci delší hledání jak staf,ale tohle by proni na volno asi bylo trošku velký sousto.Dneska už se snažím držet při zemi a pokud je to jen trošku možný,tak du se psem na řemeni a tyhle experimenty na volno se snažím vynechávat.Těch v dáli zvedlejch ještě dost pohyblivejch a potom už nikdy nedohledanejch kusů už přeci jen pár bylo a víc jich nechcu.Já vím Staff by je asi dokázal udržet,ale řemen je řemen....

- MiraDuchek
- Zkušený diskutér
No pes se zatím furt ještě učí máme za sebou teprva druhou sezonu ,s kopovem srovnávat nemužu pár jsem jich viděl na nadháňkách ale znášto psi se vypustí a vudce slyší o praci psa jen to málo co mu řeknou střelci,jediny co kopovum zavidím je ta hlasitost. Stim řemenem mam špatnou zkušenost na černé,akorát mě omezoval a psa zdržoval,nedej bože když jsme došli k houštině kde leželo ještě živý 60 kilový "sele" co nahlásil střelec.
CZ 550 medium,7mm rem.mag.+Swarowski Z6i 2,5-15
Ruger No.1 9,3 x 74 R, Meostar 7x56
Stafordšírský bulteriér Alli Staf Anatol,Christopher Blue Nijada
http://jana-duchkova.webnode.cz/
-
- Zkušený diskutér
- Kontaktovat uživatele:
Jo s řemenem je to někdy celkem boj-Můj pes dělá nejradši na volno svým tempem a nemá moc rád když ho řemenem,obcházením nebo prolízáním překážek kterejma prolezl brzdím.Když je to dost hustý,tak taky jedině na volno.Ale když svího psa znáš,tak se dá dost přesně vycítit že se blížíš ke kusu a na vypuštění byvá dost času.I když už jsem taky zažil chvíle kdy sem nevěděl jesli se snažit pustit psa nebo skáket na strom 

-
- Pravidelný diskutér
- Kontaktovat uživatele:
no věřím Zdenkovu instinktu i zkušenosti, tedy že to bez psa bylo v dané situaci rozumnější. Ale v stejný situaci bych já čubu pouštěl - bejt to sika, mufloní, tak bych váhal (tahle zvěř jí až tolik nebere), ale u té černé a na pobarvené stopě bych jí tu šanci dal. Že by jí postřelené prase uteklo asi nehrozí a nejhorší, co by se mohlo stát, tak že sejde, neopraví a vrátí se ke mně - a samozřejmně bych nechal na stopě nasazeného i Zdeňka (taky na volno
).
Jinak řemen mě už vyléčil, nenašel jsem pro něj u našeho typu práce žádnou výhodu a když jsem neměl GPS, tak mi jedno zdrhnutí i s řemenem bohatě stačilo....
Také kamarád s barvářem tahajícím 3 dny řemen po lese, než se naštěstí našel, by mohl vyprávět...
Ale všechno má samozřejmně svoje!
Souhlasím i s kopov.c, že do vychozeného barváře mají naše naháňkový hajtry daleko, ale proto právě nenecháváme stopu vychladnou 17h, že? 

Jinak řemen mě už vyléčil, nenašel jsem pro něj u našeho typu práce žádnou výhodu a když jsem neměl GPS, tak mi jedno zdrhnutí i s řemenem bohatě stačilo....

Naposledy upravil(a) RuStaff dne sob 21.1.2012, 21:01, celkem upraveno 1 x.
6,5x55SE

Míro, ještě jednou dík...MiraDuchek píše:Bud by prase pokud tedy zalehlo chytil po pár stech metrech nebo by ty 4 kiláky udělal taky.kopov.c píše:No že byšel staf sám na volno a držel 4km stopu?Nechci zpochybnovat práci tohohle plemene-je dobrý a líbí semi,ale tohle se mi malinko nezdá
Případ poslední naháňka , v první leči na měkko jelen sika :špičák: po ukončení leče jsem nahlásil že pes je někde až v třetí leči
ale signál gps jsem neměl ztratil se kvuli velmi členitému terénu,vzal jsem auto dojel blízko bodu kde se signál ztratil a pes mě naskočil 800m směrem ven z 3leče. Když jsem došel na místo Alli držel jelena ale nějak se mu to nepovedlo hrdlo tak jsem to musel ukončit já. Vzdálenost vzdušnou čarou od nástřelu 2760 metru,tak počítam že těch 3,5 za nim šel.

- MiraDuchek
- Zkušený diskutér
Lovu zdar,od toho tam se psy jsme.
Naposledy upravil(a) MiraDuchek dne ned 22.1.2012, 11:03, celkem upraveno 1 x.
CZ 550 medium,7mm rem.mag.+Swarowski Z6i 2,5-15
u té mé důchodkyně řemen nehrozí i za mlada si sedla a čuměla jak pukkopov.c píše:Jo s řemenem je to někdy celkem boj-Můj pes dělá nejradši na volno svým tempem a nemá moc rád když ho řemenem,obcházením nebo prolízáním překážek kterejma prolezl brzdím.Když je to dost hustý,tak taky jedině na volno.Ale když svího psa znáš,tak se dá dost přesně vycítit že se blížíš ke kusu a na vypuštění byvá dost času.I když už jsem taky zažil chvíle kdy sem nevěděl jesli se snažit pustit psa nebo skáket na strom

CZ 550 american 308win.
Tak pánové včera sele při přebíhání 2m cesty na které jsem stál,střílel jsem v 23:30,po ráně prase zatočilo v lese a vyběhlo zpátky do vinice
dosled do 3:15 až k lesu.Pak jsem to nechal na ráno.Ráno dosled přes 2 honitby.Neúspěšně
Co myslíte,kam jsem ho zasáhl?
Stříleno z pravé strany,nástřel 0,o 1m dál ve křoví otěr,pak kapičky,pak mikro kapičky.Ráno v lese kvalitní pobarvená stopa 1km,pak slábnoucí 2Km,pak sem tam po 10m.Našel jsem 2 kousky 1 šlacha,blána,sádlo? a 1 svalovinu,na tom prvním otěru je také vidět.
Prase po celkové 5Km trase nezalehlo,šlo svižně,bez známek poškození běhů.Šlo samo,nezalehlo ani v jedné ze 3 sečí
Můj názor zveřejním,až po vás.
Edit:přidal jsem i mapu
http://motolada.rajce.idnes.cz/dosled_s ... _neuspesne

Co myslíte,kam jsem ho zasáhl?
Stříleno z pravé strany,nástřel 0,o 1m dál ve křoví otěr,pak kapičky,pak mikro kapičky.Ráno v lese kvalitní pobarvená stopa 1km,pak slábnoucí 2Km,pak sem tam po 10m.Našel jsem 2 kousky 1 šlacha,blána,sádlo? a 1 svalovinu,na tom prvním otěru je také vidět.
Prase po celkové 5Km trase nezalehlo,šlo svižně,bez známek poškození běhů.Šlo samo,nezalehlo ani v jedné ze 3 sečí

Můj názor zveřejním,až po vás.
Edit:přidal jsem i mapu
http://motolada.rajce.idnes.cz/dosled_s ... _neuspesne
-
- Zkušený diskutér
- Kontaktovat uživatele:
Vím,že ta šlacha nebo co to je tomu moc nenasvědčuje,ale já bych to typnul spíš na spodek krku,přední část plecka.Stopa je celkem dobře pobarvená,prase podle délky kroku až tak svižně nešlo-dokonce si ze dvou fotek kde je víc nakapané barvy myslím,že chvíli stálo a odpočívalo.Nevím kolik prasat tam bylo když jsi střílel.Ale jestli jich bylo víc a tohle se oddělilo,tak bych to zranění viděl těžší,než lehké.Možná o půl km dál leželo,ale to už se asi nikdo nedoví.Jinak ta dálka co ušlo je dost velká,ale vitalita téhle zvěře taky.Na mapě vidím Lovčice-tam jsem jezdíval na ryby 

- fesoj
- Zkušený diskutér
Podle těch mikrokapiček, rozstříkaných po obou stranách stopy, bych soudil, že šlo o barvu vyfrkanou ryjem, možná obličejová část hlavy... Pamatuji podobný případ. Zásah na spodní čelist, sele se oddělilo od tlupy a šlo a šlo bez zastavení několik km, než bylo dostřeleno na hranici honitby, kam jsme po bezúspěšnám projití dvou lečí představili pár střelců. Barvení podobné, jen mě v Tvém případě mate ta podivná tkáň. V každém případě si ale myslím, že jsi uspěchal ten dosled, asi o Tobě vědělo, že za ním jdeš a v tom případě nezalehne a půjde a půjde, dokud mu budou síly stačit. Neleží-li kus do 100 m od nástřelu, nemá cenu jít v noci dál a kór není-li po ruce pes. Já vím, ono to na sněhu svádí - taky jsem se jednou honil v noci za postřeleným lončákem , až mi praskla v baterce žárovka a stejně jsem to musel vzdát a počkat na denní světlo. Ráno bývá moudřejší večera...
Kritériem pravdy je praxe.
fesoj:nemyslím,že jsem dosled uspěchal,vydal jsem se zaním asi po 45min a to asi 300m k lesu pak jsem toho nechal.Nachodilo dost m v tom oploceném prostoru který je vidět na mapě,ve kterém by stejně nezalehlo i kdybych po něm nešel vůbec.
Na tak pobarvené stopě bych se zachoval stejně i dnes,doposud prasata ležela vždy do 100m a to i s hůř pobarvenou stopou.
Jakmile jsem zjistil,že šlo do lesa ihned jsem toho nechal z důvodu co popisuješ.
Tak jak píše Kopov,také si myslím že bude chycený předek,štrejchlá část krku,hrudní koš...snažil jsem se v tom fofru předsadit....a jak prase skočilo směrem do meze tak ho střela štrejchla
Ryby jsem tam chytával taky než jsem se dal k zeleným mužíčkům
Dost mě to mrzí,nejradši bych vzal 4kolu a jel na konec dosledu a pokračoval aspoň zabránit znehodnocení zvěřiny,snad to bylo naposled.
Na tak pobarvené stopě bych se zachoval stejně i dnes,doposud prasata ležela vždy do 100m a to i s hůř pobarvenou stopou.
Jakmile jsem zjistil,že šlo do lesa ihned jsem toho nechal z důvodu co popisuješ.
Tak jak píše Kopov,také si myslím že bude chycený předek,štrejchlá část krku,hrudní koš...snažil jsem se v tom fofru předsadit....a jak prase skočilo směrem do meze tak ho střela štrejchla
Ryby jsem tam chytával taky než jsem se dal k zeleným mužíčkům

Dost mě to mrzí,nejradši bych vzal 4kolu a jel na konec dosledu a pokračoval aspoň zabránit znehodnocení zvěřiny,snad to bylo naposled.
Tak ti můžu říct, žes udělal stejnou blbost jako já už jednou taky.
Na sněhu to vždycky vypadá jako víc pobarvená stopa, těch mikrokapiček by sis na trávě ani nevšiml a posoudil to jinak.
Jsem přesvědčenej, že zasažený je přední běh, střela chytla jednu ze šlach a vlásečnic. Prase to celkem bez problémů zhojí, pokud se nerozhodneš to dokončit. Já to tenkrtá dohledával se psem 24 hodin, celkem 11 km, 2 sněhový bouře, pořád přesvědčenej, že už " přece musí ležet ". Nakonec jsem zjistil, že mělo pouze průstřel mezi Achillovou šlachou a kostí.
Na sněhu to vždycky vypadá jako víc pobarvená stopa, těch mikrokapiček by sis na trávě ani nevšiml a posoudil to jinak.
Jsem přesvědčenej, že zasažený je přední běh, střela chytla jednu ze šlach a vlásečnic. Prase to celkem bez problémů zhojí, pokud se nerozhodneš to dokončit. Já to tenkrtá dohledával se psem 24 hodin, celkem 11 km, 2 sněhový bouře, pořád přesvědčenej, že už " přece musí ležet ". Nakonec jsem zjistil, že mělo pouze průstřel mezi Achillovou šlachou a kostí.
Ulkomaalainen...
Je pravda,že nebýt sněhu asi bych to po těch 300m vzdal z důvodu,že "přestalo barvit",na tom to také skončilo,sních zmizel a pes už po těch 5,5 Km o stopu moc zájem nejevil(nemá BZ).
Dokonce jsem nacházel přímo nebo vedle stopy čerstvě poryté,tak mě napadlo jestli si ještě v klidu nazarylo?
Pokud ho nenajdu je samozřejmě debata kam,kde,jestli zbytečná...a zásach se nedovíme.
Dokonce jsem nacházel přímo nebo vedle stopy čerstvě poryté,tak mě napadlo jestli si ještě v klidu nazarylo?
Pokud ho nenajdu je samozřejmě debata kam,kde,jestli zbytečná...a zásach se nedovíme.
-
- Pravidelný diskutér
- Kontaktovat uživatele:
Tohle vypádá na průstřel svaloviny na předním běhu. Nechytlo to kost.Jak píše kolega nade mnou,viděl bych to někde mezi kostí a achylovkou.
Sauer 202 + Zeiss Victory HT 3-12x56, Sauer 404 8x57 IS, CZ 550 Lux 308W...