308 Winchester

Vše o loveckém kulovém střelivu. Vaše zkušenosti a názory.
Odpovědět
klouda
Pravidelný diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od klouda »

Jenom ukázka toho co se taky stane, zbytek plá?tě (jádro nevim kde skončilo) nalezeno při vyvrhování laně střelené na měko, tento zbytek pochopitelně laň neprostřelil, údajně se jednalo o střelu GECO (bli??í typ neznám) v .308win

Obrázek
Naposledy upravil(a) klouda dne sob 09.2.2008, 18:33, celkem upraveno 1 x.
.22, .243., 7x57, 8x57IS, 9mm, 16/70, 12/76
Alda
Zkušený diskutér

Příspěvek od Alda »

wizard píše:... ale používám je již jen z důvodu,že jich mám velké zásoby ...
pro vsechny: panove, shodujeme se tady temer vsichni, ze je dulezite lovit s radnou munici... osobne si myslim, ze si zver nezaslouzi cekat na to, az vystrilime zasoby ci az se nekomu poprve stane, ze po rane s s&b zver nedohleda... nechte si ty zasoby na strelnici (uz jsme tady tolikrat diskutovali potrebu "tezko na bojisti...") a investujte tech par korun navic uz ted. az nedohledate prvni kus, bude pozde (rozhodne vam, to ale nepreju)
Ceska myslivost bude takova, jakou si ji my, cesti myslivci a lovci, udelame
wizard
Pravidelný diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od wizard »

wizard píše:,ale používám je již jen z důvodu,že jich mám velké zásoby a kdykoliv si chci dát pár ran na ověření nástřelu kulovnice,tak to udělám a nesejde mi na pár nábojích... :(
Aldo,kdyby jsi nevytrhl jen tenhle kousek textu,tak by bylo zřejmé,že to bylo myšleno uplně jinak.S těmi náboji mám dobré zkušenosti a tak je hodlám dostřílet a to že jich mám ještě víc jak 200kusů je ideální pro to,že kdykoliv se objevím na střelnici dám 5nástřelných pro ověření nástřelu a kulovnice,to trřeba každý měsíc i když nelovím a je to myslím lepší než běžná situace kdy má spousta lidí nastřelenou flintu "kvalitními náboji" a z důvodu jejich ceny doufají do toho prvního postřeleného kusu,že jim to jde tak jak to kdysi nastřelili,spí? než by si někde třikrát pokusně vystřelili a pustili nějakou tu korunu jen tak do luftu...Až budu střílet jinými náboji,to to nastřelení budu stále ověřovat i když třeba ne tak často,jako s těmi co mám ted.
Můj názor je takový,že je lepší čistá komora s tím mým SPCE,(na které před pár lety ještě nikdo neřekl půl slova),než Přestřelený běh normou vulkan,nebo jiným "kvalitním střelivem"
I? 43-12/12/70,
ZKK 600 7x64,Tasco 3-9x40
ZBK 110 LUX .222 Rem, Nikon Monarch 4x40
Alda
Zkušený diskutér

Příspěvek od Alda »

to wizard: omlouvam se ti, ze jsem si vzal cast tveho textu... ale... nejprve jsi psal, ze zkusenosti jsou vesmes dobre, coz jsem pochopil tak, ze ne vzdy dobre...
a ta moje reakce byla myslena skutecne na vsechny zastance s&b, kteri v prispevkach v ruznych tematech na tema s&b se obhajuji, ze se musi nejprve vystrilet zasoby. asi mam stale v cerstve pameti ted ten pripad s nedohledanym seletem...
takze toliko na vysvetlenou - wizarde, nebylo to mysleno osobne.
Ceska myslivost bude takova, jakou si ji my, cesti myslivci a lovci, udelame
wizard
Pravidelný diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od wizard »

Aldo,vím jak to bylo myšleno a omlouvat se nemusíš,taky nepatřím k vědomným "trapičům zvěře" a vesměs dobré zkušenosti jsou myšleny tak,že s žádným střelivem snad nelze mít absolutně dobré zkušenosti,protože vždycky nějaký ten kus odejde,nebo je naopak rozbitý,při nárazku na kost a podobně...Jinak připomínka to byla dobrá dobře myšlená.Už dávno jsou pryč doby,kdy staří myslivci lamentovali,že nestřílejí tu či onu škodnou,protože jim mizerné zástřelné nezaplatí ani patronu.A v rámci úcty ke zvěři je na nás abychom se k tomu postavili zodpovědně....V hodině loveckého střelectví na střední ?kle nám ke kulovím rážím náš učitel řekl:
"když myslivec střílí,tak to má končit smrtí a ne utrpením"
A tím by se každý měl řídit až už z hlediska vzdálenosti,na jakou si troufne vystřelit,tak i vhodná ráže a v neposlední řadě vhodné střelivo.
A protože tu je i to hledisko,aby se zvěřina uloveného kusu ještě dala využít,tak nestačí používat ráži a střelivo takové,že po komorové ráně bude půlka srnce chybět,ale takové které usmrtí ale nerozbije a to je myslím skryto pod tím zaklínadlem "kvalitní střelivo" a jak jsem řekl v současné době se ve stejné cenové relaci jako SaB dá sehnat kvalitnější střelivo,takže až dojdou zásoby,"a? už v lese nebo na střelnici" tak vsadím na nějakou jinou značku,nebo si do těch 200prázdných nábojnic nechám od někoho přebít.... :wink:
I? 43-12/12/70,
ZKK 600 7x64,Tasco 3-9x40
ZBK 110 LUX .222 Rem, Nikon Monarch 4x40
Shiva
Expert na zbrane
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Shiva »

stastny a vesely.

Mam nekolik skromnych dotazu.
1. mluvi se o nespolehlivosti S&B, tyka se to jejich presnosti nebo jejich chovani pri zasahu?
2. Delal nekdo alespon trochu vypovidajici test presnosti?
3. Delal nekdo test chovani strely pri zasahu? (opet vypovidajici test)

Jsem posledni kdo se bude S&B zastavat. moje testy presnosti a konsistencnosti ukazaly na velice slabou kvalitu pro presnost jakou vyzaduji. Ale jsem sportovni strelec a spolupracuji s nekterymi spec. slozkami. Takze vim, ze pozadovane presnosti neodpovida ZADNA tovarni munice. Nicmene co se tyce konsitencnosti Lapua, Norma, Swiss, Black Hills, Federal Gold medal se proste s tzv. Match S&B munici neda srovnat. Jedine co je na S&B nabojich vyborne jsou strely a to Sierra a Barnes. :-)
Nicmene je jasne, ze lovecke naboje (nektere typy) nebudu od zadneho vyrobce vynikat vysokou presnosti, prave proto ze jsou urceny k lovu a ne k presne tercove strelbe.
Kdyz vynecham myslivce - lovce co strili dal nez 200m (ale ti maji jine vybaveni a strili prebitymi naboji) tak presnost pusky, puskohledu a naboju je dostacujici 1.5MOA (45mm na 100m a 90mm na 200m) mozna i 2MOA (60mm a 120mm) na bezne myslivecke aplikace. A pokud budu strilet do 100m tak i na lisku.
Moje flinty strili stabilne pod 1/3MOA (10mm a mene) 5 ran. Veme to do ruky myslivec a ma soustrel pres 2MOA a chvali si, jak dobre to strili, rekne "to bych toho jelena mel i se zavrenyma ocima".
Jak rikam, vlasimske vyrobky jsem zavrhl, protoze pocinaje komponenty, materialem az po zpracovani, jsou pro mne absolutne nevyhovujici a tudiz se tim vice nezaobiram, a SPCE strely jsem nedavno osazoval. Ja bych je asi vystrilel z praku. :-) ale na druhou stranu, rozdil ve vaze strely o 1% dela rozdil na ustovce 0.24%. (200gr strela 1% = 2gr pri Vo=800m/s jsou to necele 2m/s) Lapua pod 20m/s nejde.
Strilel nekdo z vas do zelatiny xy naboju aby mohl jednoznacne rici, ze ta a ta strela se chova tak a tak?? Myslim ze ne.
Kdyz mam naboj o kterym vim ze strili tak a tak, tak vim ze s nim proste nebude strilet dal nez 80m a konec.
Ja bych rekl, ze vetsinou je to v rukach, ve starych flintach, nekvalitnich montazich a starych sklech. Casto ctu a slycham,
s timhle strilel muj dedek a nic mu neodeslo. Coz je sice hezke, ale je to stale tvrzeni. Kolik toho dedek opravdu strelil, kolik priznal ze mu odeslo, a co to vybaveni uz ma za sebou. Jaky OPAKOVANY PRUMERNY soustrel 5 ran to na tech 100m s danym strelivem udela??
Nepište soukromé zprávy, pište na mail: lovectvi@sniper.cz
vhool

Příspěvek od vhool »

to shiva: diky za jasne a strucne shrnuti a hlavne z pohledu z jineho uhlu nez ciste loveckeho.to s temi testy mas jiste pravdu ale na druhou stranu kdyz nekdo lovi stejny druh zvere ve vetsim mnozstvi a na ruzne vzdalenosti tak po jiste dobe uz se jakesi vysledky ucinku na zver ukazi.ono zelatina je bezva vec ale predsi jen praxe ukaze jak ktera strela se opravdu chova.a neni to o par kusech ale o desitkach ulovenych kusu.kazdopadne tve prispevky z pohledu fachmana a sportovniho strelce jsou pro toto forum prinosem (osobne si z nich beru hodne ) takze diky :wink:
Shiva
Expert na zbrane
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Shiva »

Vhoole, zname se uz par patku. Takze znas moje nazory na myslivost, vykon prava, tradice apd. Na nekterych se urcite neshodnem. :-) ale neni to, nebyl to a asi nikdy nebude duvod na sebe zanevrit. Ale to sem zas az tak nepatri.
Jen jsem chtel rici, ze s tou zelatinou jsem to asi spatne napsal a tak to bylo spatne pochopene.
Jestlize chci otestovat jak se strela chova a jak konsitentne se chova, tak to musim testovat v co nejvice kontrolovatelnych podminkach. Tak abych vyloucil co nejvice ostatnich vlivu. Kdyz vystrilim dostatecne velky vzorek z nekolika sarzi strel stejneho oznace od stejneho vyrobce, tak uvidim jak se chovaji, jake maji vykyvy apd. delam to s ruznymi rychlostmi a na ruzne vzdalenosti. Jasne, jsem debil, protoze tohle zadny myslivec nebude delat, protoze neverim ani tomu ze to dela vlasim. Ano delaji to v tunelech, vetsino do 100m a z toho vypocitavaji chovani na delsi vzdalenost, prave svetozname municky ci vyrobci strel.
Cim dele se presnosti a prebijenim zabyvam, tim vice veci objevuji. Nechci objevovat objevene, ale zase nechci vse slepe prijmout, takze co mohu overuji.
cimz se potvrzuje (a at se to tradicnim myslivcum libi nebo ne) NENI UNIVERZALNI PUSKA A RAZE. Teda pokud mi jde o bud maso, kozesinu apd. Jasne ze do 100m vemu 8x57 s nejakym soft pointem a asi budu mit vystarano.
Ale kazdy druh zvere potrebuje neco jineho, rovnez kazda vzdalenost.
To co jsi napsal o praxi, je hluboka pravda. A proto take vis, ze musis vedet ze ta a ta strela je tak a tak konzistentni a podle toho ji pouzijes. Tak jak jsi rekl, pokazde se chova jinak, protoze to zavisi od mnoha faktoru. Stav loveneho kusu, uhel pod kterym jsem ho strelil, byl uz tesne pred skokem, pohybem, nebo uvolnene stal a pas se. Jak vime ze se zrovna pri odmacknuti nepohnul? Vsak vis co mam namysli, vis to lepe nez ja. proto nekdo streli necim neco a ono mu odejde a druhemu to lehne. Stejna situace velikostne stejny kus, stejna vzdalenost. Mozna i stejny zasah? Nevim.
Takze pokud vim ze strela se chova v zelatine na 90% tak a tak a 10% jinak, tak vim ze kazdy 10. kus mi muze odejit vlivem strely. Vse ostatni je dusledkem neceho jineho.
Choochoo007
Zkušený diskutér

Příspěvek od Choochoo007 »

Jak pise Shiva, nikdo to nema vedecky overene. Whoole Ty to moc hrotis, vzij se do role myslivce se ZH a 4x Zeissem. Chapu ,desivej sen :lol: , ale zkus to. Takovy myslivec na 250m, 300m srnci ani nevnima.
Pamatuji si jak Whool meril rychlost V0 u par kousku S-B 8x57 a byla to nadhera.

Dle me je to hlavne otazka zasahu. Nekdo chce setrit zverinu, strili za lopatku. Chyba pri mireni muze delat 5cm, vystrel a dalsich 5cm dozadu a je z toho najdenou rana na mekko. Pak slysim od kolegu jak to po sierrach odchazi. Po takove rane mi odejde i srnec streleny 7x64 S-B mekkym SP, ktere mi bezne pulilo lisky. Proste myslivcum se ZH nastrelenym pres Zeisse 4x pred 10 lety zadne strelivo vyrazne nepomuze.
Myslivost se scvrkává na sezení u hromady žrádla a natláčky, kdy se bezhlavě pálí po všem[figi]
vhool

Příspěvek od vhool »

to shiva: s tebou mohu (a rad) diskutovat cele hodiny o teto problematice a mam se od tebe jeste hodne co ucit.je i pravdou ze zacinam zjistovat sam na sobe ze cim vic clovek o strelivu a zbranich vi tak zjistuje ze je stale na zacatku...co se tyka nazoru tvych nebo mych tak bych rekl ze 95% se shodnem :wink: co se tyka testu do zelatiny tak je pravdou ze pri vyberu strely na ten ktery zpusob lovu jsou pro mne testy vyrobce prvnim voditkem a dale pak jiz zkousim bud v praxi nebo na jilu (bal.zelatina se dost blbe shani) :wink:

to chooochoo: hrotim to umyslne aby se prave ten myslivec s tim ZH alespon zamyslel proc me se zver zlomi v ohni a v nemalem poctu vetsinou ani nepadne na bok,jen poklesne a proc on musi volat barvare,zrovna tak proc me radi vidi ve vykupu a jemu strhavaj po kilech....samozrejme ze 80% uspechu je v umisteni rany ale to spolu uzce souvisi....kdyz budu hodne testovat=hodne strilet=sziju se se zbrani=presne zasahy=uspesny lov a zaroven najdu optimalni strelu a laboraci pro tu kterou zver a razi :wink:
Shiva
Expert na zbrane
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Shiva »

Nejde ani tak o to mit to vedecky podlozene. Pro me ucely je proste kazdy cesky vyrobek dopredu odepsan protoze ho delal stejny typ "odborniku" jak ti co mi rekonstruovali byt, delali podlahu v kanclu a skladu, stejne jako ti, co mi zaubudovali bezpecnostni dvere, nebo ti co mi opravuji auto. Jsou to lemplove a na praci jim nezalezi. Jasne existuje par vyjjimek a k tem pak chodim s autem na opravu.
Moje zkusenost s mysliveckou spolecnosti je takovy, ze nejvice ozralych a halasnych vystavovatelu jsou na vsech vystavach myslivci, na strelnicich by mi z nich trefilo, znamy sel nekolikrat k sousedovi myslivcovi, ze mu utekl pes. Ten mu podekoval a psa zavolal. Jednou znamemu pes utekl ze zahrady a soused myslivec sel a bez reci psa zastrelil. co si o tom ma clovek myslet. Nemluve jakou vizitku si myslivci delaji sami.
Proto si myslim, ze kdyz uz se domaham nejakych pravomoci a skolim ostatni o tradicich a co ja vim co vse, tak alespon umim strilet. Chodim pravidelne na strelnici a ujistuji se ze to strili jak ma a ze i ja jsem schopen to trefit. Ne to svadet na naboje. Jestlize je myslivec schopen strilet s flintou co stril sub 1/3MOA 10cm/100m tak jak strili s flintou a sklem co strili 5cm/100m?
vhool

Příspěvek od vhool »

no bohuzel v kazde skupine lidi jsou zodpovedni (o tech slyset neni) a hlupaci (o tech je slyset nezdrave moc) a bohuzel spatne jmeno dela ta cast druha a vsichni vime jak tezce se napravuje jednou poskozena povest.....
figi
teoretik fora

Příspěvek od figi »

No a je to tam, kde si myslím, že je podstata věci ? dobrý zásah.
Se střelivem SB to není zas tak hrozné, Záleží na ráži, už jsem několikrát psal o negativních zkušenostech u 223 a 243. Na druhé straně jsou podle mne 7mm a zejména 8mm docela OK. Záleží ale na střele, a nejen u střeliva SB. I když si myslím, že do 8mm je jedno, co se nabije.
Při jarní vlně nastřelování a ?zkoušení? kulovnic je někdy ten pohled značně tristní. Zjistí se uvolněné šrouby a mnoho jiných závad ( které se obvykle v trezoru nestanou), o kterých majitel zbraně nemá ani tu?ení a vesele s tím chodí lovit. I to svědčí o minimálním s?ití se se zbraní, jestli v těchto případech, bohužel docela častých lze o něčem takovém vůbec mluvit. A to hlavní teprve přijde ? pro poměrně značnou část myslivců je problém v perfektních podmínkách střelnice trefit formát A4, nemluvě o terči velikosti pivního tácku. Někteří podlehnou navíc různým módním vlnám a pořídí si magnumovou ráži,kde je dobrý soustřel už problematický vzhledem ke zpětnému rázu, které se pak určitá část z nich bojí ( ono rozbité obočí od puškohledu není příjemná zkušenost), ale přece četli, že to na zvěř platí i při horším zásahu (Dr. Hanák jich má mnoho na svědomí), další zjistí, že to není tak univerzální, jak četli ( ty ráže jsou zkonstruované a určené na lov na velké vzdálenosti a velkou zvěř) a jen pár jedinců se zájmem o terminální balistiku se s tím dokáže rozumně vyrovnat volbou vhodných střel na různé lovecké situace ( třeba vhool).
Lovím opravdu hodně kusů spárkaté každý rok. A zkušenost mi říká, že do vzdálenosti 200 m po dobrém zásahu na komoru, kdy jsou prostřeleny oba plicní laloky, většina kusů odejde z nástřelu max. 50m, vyjímečně až do 200 m, a je opravdu jedno, kterou z ráží, které vlastním, a s jakou loveckou střelou Použiji, jestli tady na fóru často opovrhovanou 7x57, nebo 8x57, nebo 243 atd? Jestli střelím zvěř jinak, problém může nastat, ale to není vina ráže, a ani střely.
většina myslivců a bohužel i mladých či začínajících se v myslivosti sami dál vůbec nevzdělávají, a přitom těch možností je dnes oproti dobám před dvaceti lety neuvěřitelně mnoho. A stejně tak je to i se střelbou. Znalostí málo, zkušeností ještě méně a praktická dovednost velmi kolísavá. Ale vést chytré diskuze o střelách, rážích a střelbě, to nám jde asi všem ? ( nemyslím to špatně, mně to taky baví)
Naposledy upravil(a) figi dne úte 25.12.2007, 22:08, celkem upraveno 3 x.
vhool

Příspěvek od vhool »

bravo figi,napsal jsi to polopate a da se rici pravdive.nekdo tu neavno napsal ze to hrotim,ano hrotim a zamerne protoze doufam ze to pomuze nektere jedince se nad touto problematikou zamyslet a zaroven je to motivuje k premysleni.samozrejme ze plati "kdyz je zvire proti dire..." ale ja uz asi trochu podleham deformaci (...a je nas tu vice :wink: ) takze asi jako pro shivu bude FMJ od S&B shit tak pro mne je S&B take "mrtvej homolka" i kdyz mam o malicko jiny duvod (shiva resi presnost a ja ucinky).... :wink:
Shiva
Expert na zbrane
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Shiva »

Takze panove asi uplne rezignuju. Po delsi dobe jsem se podival na myslivost.cz.
Mohu vam rici, ze poradna pana Hanaka je uchvacujici. to ze pan Ing. neni schopen vysvetlit paralaxu me docela prekvapuje a rovnez jeho odpoved na .408 Chay Tac mi vyrazila dech. Ale to je jen jeden aspekt. Jeste vice mi zarazi jake hovadiny se tam myslivci (je to preci pro ne) ptaji. tihle lide o strileni snad nic nevedi.
Kolonka Radime si, co prispevek to perla. Myslim ze by tam web master umistit odkaz na nejake nase forum.
je to dost hruza, nechapu ze ti lide maji vubec lovecky listek. Ty dotazy jsou fakt dost sileny.
Odpovědět