Myslivecké zážitky

Vše o lovectví a myslivosti u nás (něco jako poradna)
Odpovědět
kabát
Zkušený diskutér

Re: Myslivecké zážitky

Příspěvek od kabát »

Já mám podobnou zkušenost s muflonem, i po dvou dobrých zásazích komory pořád šel pomalým krokem a drobně barvil.
Bylo to na sněhu, tak dosled nebyl složitý, nakonec jsem mu dal záraz.
Byl asi po srážce s autem, zhnisaný krk, plecko i bok, vyražené světlo.
Taková zvěř je asi proti bolesti a šoku už natolik otupělá, že dokud neztratí poslední kapku barvy, pořád jde.
VOK - HB - 223 Rem - 6,5 x 55 SE - 7 x 65 R - 308 Win - 9,3 x 74 R -
Zdenek41
Zkušený diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdenek41 »

Byla to klasika 7/57R.Je to munice velice přesná,lovil jsem s ní i já,ale po hledání selat v kukuřici lovené z ruky přímo v rudlu od 15m do 20m a hledání i přes sto metrů komorové rány se mi i na můj vkus zdálo dost blbý.A barvy taky nic moc.Tvrdím,že na krátko neni vhodná.Dírka ven a dírka tam.První rana byla na 10m.To,že asi už necítil bolest mě taky napadlo,ale prostřelená komora a normální pohyb to mi připadalo hodně divný.Ještě,že nám to nedalo a šli se podívat.Na konec by zůstalo máslo na našich hlavách kdyby to tam zůstalo ležet.
Zdenek41
Zkušený diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdenek41 »

Pokud mi kolega přepošle fotky z mobilu dám je na sklo aby si už všichni co rádi loví na krk dali pokoj :wink:
duch Pampuch
Pravidelný diskutér

Příspěvek od duch Pampuch »

Zdenek41 píše:Pokud mi kolega přepošle fotky z mobilu dám je na sklo aby si už všichni co rádi loví na krk dali pokoj :wink:
Zdenku, ono to neni jen loveni na krk, ale spise o strelecke zodpovednosti, zvazeni svych realnych schopnosti a provedeni dohledavky k cemuz potrebujes dobreho psa a to je v dnesni uchvatane dobe trochu problem :( . Neni to tak dlouho, co jsem strelil sele s prestrelenym behem - zraneni tak 4 dni stare, cervici v tom tancovali cardas. Ja vul si toho nevsimnul - respektive me nenapadlo, ze to zije vlasnim zivotem a druhy den jsem to zacal stahovat v kuchyni.. :lol: Mela ze me desnou radost, leteli jsme vsichni ven ( ja, sele i cervici), bylo to skoro lepsi, nez strecci rozlezli po lednici :lol: Kdyby chtel nekdo zvracet, tak foto asi nekde najdu. Rana sla tesne nad koleno a rad bych vedel, zda by nyni v lete prezilo.
Petr1970
Zkušený diskutér

Příspěvek od Petr1970 »

zdenek: jelikož zatím nestřílím zvěř ale pouze do terčů, nabídnu trošku svůj pohled.. střílím (teď už moc ne) malorážkou na 50-100 metrů a střílel jsem i na 300 metrů z .308 win... (několik stovek ran..)

co si mám myslet o myslivci který přijde na 100m střelnici s kulovnicí a v ideálních podmínkách (relativně teplo, psychická pohoda, sed-opora) dá na 50-100 metrů takovou hrůzu že z papírových prasat létají nohy. Zbraně krásné, ale občas je to muzejní kousek, válečná výroba (vůle..), munice ta nejlevnější... Co potom může takový střelec udělat na posedu? kolikrát si říkám že by některé měli zavírat za týrán zvířat..
Člověk který nedokáže v ideálních podmínkách trefovat obyčejné terče nemá mít nárok vůbec střílet po živé kde se k tomu přidávají i ostatní vlivy (munice do masa, počasí atd..) 50-100 metrů není pro kulovnici žádná míra, to musí lítat tam kam si řeknu.... (neřeším myslivecké tradice atd..)
ZKM 456
Fabarm Elos C
Beretta 682 special skeet (bez gold a bez E)
W-Vanguard, .308W, 4-16x50 Vortex PST
magoda
Pravidelný diskutér

Příspěvek od magoda »

lesu lovu,podělím se s vámi o dnešní zážitek.ráno jsem vyrazil na šoulačku na srnčí,nějak jsem je šetřil a pořád přebíral a mám střeleného jen bulkaře,takže uz 14 dní lítam a snažím se potkat nějakého krasavce v trojce,ale musím přiznat zase přebírám a asi moc uvažuji a vždy se mi to nezdá jako kus vhodný k lovu,asi stárnu :lol: je pravdou že se člověk zklidní.ale zpět k vyprávění ráno se nedalo jinak musel jsem zalehnout z duvodu toho že v okolí není žadný posed a tam kde by se dalo schovat se nedalo být jelikož foukal západak.srncí již bylo na louce pod rákosem ale stálá parta kterou již dobře znám srny srnčata.srnec ne a ne se objevit,na polní asfaltce kolista a srnčí přetáhlo blížeji ke krytu.no říkám si uvidíme co bude dál,srnčí se začlo opět pást.Najednou mi ušima projel divný zvuk,v první chvilce jsem byl zmatený co to vlastně je ale v další pulsekundě mi to došlo to zaskřípání byly brzdy horáku který mne málem přejel.postavím se a kolista s otevrenou pusou na mne kouká a jediné co byl schopen říci bylo,já vás malem přejel,dupl do pedálu a začal odjíždet.mumlal pod vousy něco jako že ve čtvrt na osm ještě hrocha nepřejel,sice nevim jak to myslel ale budiž :lol: tak to byla poslední kapka,srnčí zmizlo v krytu aj á se začal odebírat k autu,s tím že ten den pěkně začal,přijdu k autu a říkám si není kam pospíchat,jdu se ještě projit.tak jsem vyrazil přejdu mostek kus srnčího ,srna, dalších 50m další kus zase srna.po padesáti metrech je posed na třesni,tak jsem zasedl,říkám si kdyby se něco vracelo.krytu je tam mraky.přiznám jak jsem zasedl proběhlo cígo,násávam ten slastný kouř a přemýslím kam zítra vyrazím protože je víkend a v této části revíru bude velký pohyb,pohrával jsem si v hlavě s nějakými alternativami víkendového lovu,típnu cígo,a rozhlížim se.najednou na 60m ode mne z trnek ryj automaticky šáhnu po flintě a koukám skrz puskohled co se bude dít?a už to krokem šlo 8krát černá chlupatá almara ,opravdu velika prasata vše hodně nad nad metrák.najednou selata ale těch bylo jenže vysoká tráva takže jim byly vidět jen slecha,v duchu mi prolítne hlavou jen kdyby tam byl slušnějsí lončáček protože na tohle střílet nebudu je to risk,není na ně dobře vidět.najednou větší prasatko ,to co jsem si vymodlil,to už bylo odjištěno a z mé 243ky jsem k cíli vyslal power pointa :wink: prase zasah neznačilo ale na nastřelu bylo mraky barvy byla světle červená hodně zpěněná.ze začatku mi nešlo do hlavy jak je možné že tam je plicní nástřel,ale budiž,byl jsem přesvědčen o tom že jsem prasátko zasáhl vyšší zadní komoru,přeci vím co jsem viděl v puskohledu po výstřelu,prvních pár metru světlá barva a na 15 metrech už tmavá ale méně.a pak jsem jí ztratil a vtom bordelu nechci riskovat,žadám kamaráda se dvěma jagoši a během 20min prase máme dvakrat jsem okolo něho šel,od nastřelu řadově 25m,vstřel na zadní vyšší komoře vystřel presna spodní komora,pri vyvrhování mne zajímalo co se vlastně stalo ,prostřeleno ,zasaženy játra a ve předu plíce s vystřelem za kloubem,vystřel řadově padesátka.tímto jsem chtěl poděkovat dianě a hubertovi za krásný zážitek,o který se se mnou příroda podělila.a jaký ponaučení z toho chlapi plyne nehulte na posedu ve třičtvrtě na osm chodí čunátka :lol: :wink: lovu zdar a lesu lovu magoda
roedear
Pravidelný diskutér

Příspěvek od roedear »

Včera večer v 19.40 jsem slyšel slabé šustění a sem tam prasknutí větvičky v pasece. Moc jsem tomu zprvu pozornost nevěnoval, protože takto většinou rachotí srnčí a v trávě v noci stejně vidět není.. Jen tak pro kontrolu jsem se podíval očima a viděl černý flek tam, kde by být neměl. Podíval jsem se dalekohledem a bylo jasno. Kňour jak vrata od stodoly, odhad 150kg+, tam kde srnčí není kromě hlavy nic vidět, jemu vyčnívala třetina těla ven. Pomalu přicházel šikmo před posed, zamířil jsem, potáhl po pleci a.... opět sklonil zbraň a nechal ho projít 10 m kolem posedu :evil: jojo.. takhle to dopadá, když vám členská schůze omezí lončáky pro "špatný" poměr mezi odlovenými lončáky a selaty, ale závistivý b....c vám pro jistotu do povolenky nenapíše kňoura ani bachyni. Nevšimnout si toho nebo bez ohledu na to střelit, asi by bylo hodně veselo.
ZKK 600 30-06 Spring. Sierra 11,7g (SBT)
johnyc77
Zkušený diskutér

Příspěvek od johnyc77 »

reoder - myslím, že jsi nic špatného neudělal, jestliže jsi ho nechal jít.. Kdo se může pyšnit tím, že viděl takhle velkého kňoura nebo divočáka..?
Climber
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Climber »

Tak jsem seděl včera večer na čekání, v cca 21.00 přišla prasata. Byla ovšem taková mlha, že jsem jenom poslouchal jak si v mlze pochrochtávají a odfukují. Seděl jsem dál s bláhovou nadějí, že se mlha rozestoupí, v 22.00 jsem pochopil, že ne a zabalil jsem to. Škoda.
Sauer 202 Stutzen 308 W, Zeiss Victory Varipoint 2,5-10x50, Patterdale terrier
včelák
Pravidelný diskutér

Příspěvek od včelák »

Tak jsem včera v 21.30 ulovil lončáka asi 50kg- knourek .Je to moje třetí prasátko v životě.To není nic tak zajímavého-zajímavé je že mi tam chodil jeden a pul hodiny a stále pochrochtával.Už když jsem přicházel ke kazatelně v 18.20 zradil jsem prasata která už tam byla a ozývalo se pochrochtavání .Po zasednutí byl chvíli klid a pak v dálce jako by bekal srnec,ale tak nějak nepovedeně.Postupně se to blížilo až bylo jasné, že to je spíše chrochtání a k tomu lámání.Nachystal jsem se a myslel jsem,že probíhá chrutí-že jich příde víc.Objevilo se jedno nervozní prasátko, pobíhalo pochrochtávalo -bálo se přiblížit a pomalu to zkoušelo čím dál tím blíž.Viditelně mu šlo o nasypané dobroty.Přiběho na 40m a bylo na koso a zase uteklo.Přišlo znova na plocho,začalo brat žír a já nachystaný, zcela zbytečně jsem bliknul baterkou---viditelnost na sněhu byla výborná. Holt začátečník. A prasátko odběhlo přitom však stále pochrochtávalo.Dost dlouho se ozývalo a pobíhalo asi 100m v lese a pak se chrochtání začalo vzdalovat.A já si říkám jak jsem to pěkně zmastil.Čekám tak čtvrt hodiny a situlace se opakuje-zase se blíží chrochtání.Poučen a nachystán při vinikající viditelnosti ,vyčkal jsem na vhodný okamžik a na 35m prasátko ulovil ranou na krk.Ranka vinikající bez odkazování -243Win-střelivo pover-point.Během celého tohoto děje prasátko stále hlasitě pochrochtávalo,stále jsem věděl kde se pohybuje.Byl to dlouhodobý adrenalin. Prasátko vypadá zdravě-v dobré kondici ale témněř bez běli.Při rušení bylo vidět ,že nebylo na hladovo,mnělo již kukuřici a cukrovou řepu.Určitě ne však do sytosti.Byl to pěkný zážitek - LOVU ZDAR
včelák
Pravidelný diskutér

Příspěvek od včelák »

Tak ještě pro zajímavopst doplmím.Při stahování prasete jsem byl zaskočen mírnou pohublostí.Byl to takový dostihový chrt.Prasete jsem se začal trochu štítit s obavou zda nebylo nějaké nemocné.Ovšem při stahování hlavy se vše vysvětlilo.Mírně vyboulená a vyosená pravá pulka spodní čelisti.Viditelně se jedná o dobře zhojenou zlomeninu pravé pulky spodní čelisti.Nebylo to zpusobeno střelnou ranou.Muselo to být o auto nebo strom.Na škáře nebyla ani jizvička.A jelikož asi v létě prasátko strádalo, snažilo se nyní usilovně nabrat kondici proto se chovalo tak netypicky a hladově.A další zajímavost-pod škárou u pírka jsem našel střepinu z pláště projektilu asi 1,5x3mm a kosek olova asi 2x3mm,dále pak pod světlem olovo 3mm a dvakrát 1mm.Bylo to jen zaseklé ve škáře a čuníka to nemohlo nijak ohrozit.Tak že zásah odraženou roztříštěnou střelou.
roedear
Pravidelný diskutér

Příspěvek od roedear »

V pátek ráno jsem krátce po sedmé hodině ráno našoulal skupinku 3 kusů černé zvěře - znám je od září, jen stále přemýšlím, jestli ten nejsilnější je hodně slabá lončačka bachyňka s cca 20 kg váhy nebo jen silnější sele oproti ostatním? V každém případě jsem střelil nejslabší kus s 15 kg váhy, vyvržený včetně hlavy a běhů. Stříleno na 60 m z volné ruky, ráže 30-06, 11,7g SPCE. Zásah na plecko, výstřel před pleckem.
savazka
Pravidelný diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od savazka »

Včera k večeru jsem se zase na dvě hodinky urval z nechutně vysoké hory povinností a vyrazil na čekanou. Dokřupal jsem udusaným sněhem na žebřík, zasednul a přemýšlel jsem co dál- vítr absolutně na nic. Nicméně už několikrát se mi osvědčilo zůstat sedět vítr nevítr, zvlástě na takovývch vysokých posedech. Seděl jsem sotva deset minut a z rákosu se vyhoupnul tmavý stín. (Můj vítr ho mimochodem absolutně nezajímal, asi z tak vysokého žebříku "padnul" až za něj) Co byste řekli- norek! Ani ne 25m, takže kulobrok do ramene a po 4mm brocích bez odkazování v ohni...tedy asi 5sekund, pak se ztěžka překulil a na tři čtyři nejisté skoky s hlasitým šplouchnutím zmizel ve 2 metry vzdáleném potoku. Já seděl s pusou dokořán, přebít jsem už nestihl, kulová rána mě ani nenapadla. Večerní dohledávka nic, ranní dohledávka také nic. Bohužel asi zalezl do děravých břehů potoka nebo ho odnesl proud, zrátka smůla. Jen mě utěšuje, že po takové ráně na 95% nemohl přežít a zřejmě zhasnul za pár sekund kdesi pod břehem. Mít na všechny strany 20m pevné země, jistě bych ho dohledal...:(
Brno Effect 6,5x57R
UB 16x70 / 5,6x52R
Belgie 16/70
ZKM 456
Zdenek41
Zkušený diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdenek41 »

Na ranu velice tvrdé mršky.Pokud nedostane přímo do lebky,plich srdce,Tak ho už nenajdeš.
Kettu81
Častý návštěvník

Příspěvek od Kettu81 »

Zdravim skus 3,5 miny magnum od belota sou rychlejší a je jich tam vic.Ze svou dvanáctkou s plnym zahrdlenim když špatně odhadnu vzdálenost složim bez problému lišku i na 50 m.
Odpovědět