Myslivecké zážitky
- Zdenek41
- Zkušený diskutér
- Kontaktovat uživatele:
Re: Myslivecké zážitky
Já s 5,1 mám nejnéně 50 lišek.Je fakt ze ZH do 30m přes potok.Vetšinou posypaná od mordy až ohánku.ZH byly v kulobroku kropičky.Přes 40m v kočce 1 brok.3mm nepoužívám ani na hřivnáče.Píšu o 16.
Zdenku, do třiceti kroků ano, a s kulobrokem ZH jsem lovil také dlouho.
Ale právě proto, léto 3,5 mm, zima 4 mm nejvíce osvědčené. A zkoušel jsem velké broky první rok mých lovů v r. 16, a nebylo to ono, pak jsem začal používat 3,5 mm a 4 mm ( ani 4,5 mm nebyly dobré ) a výsledky výborné. Pak s ráží 12 to fungovalo také.
3 mm výborné na králíky ( kde jsou ty časy ... ), holuby, vrány, straky, kdysi i sojky, a samozřejmě na bažanty a kachny.
Lišky po ráně brokem 3 mm většinou nejsou k dohledání.
Ale právě proto, léto 3,5 mm, zima 4 mm nejvíce osvědčené. A zkoušel jsem velké broky první rok mých lovů v r. 16, a nebylo to ono, pak jsem začal používat 3,5 mm a 4 mm ( ani 4,5 mm nebyly dobré ) a výsledky výborné. Pak s ráží 12 to fungovalo také.
3 mm výborné na králíky ( kde jsou ty časy ... ), holuby, vrány, straky, kdysi i sojky, a samozřejmě na bažanty a kachny.
Lišky po ráně brokem 3 mm většinou nejsou k dohledání.
Souhlas se Zdenkem, brok 5,1mm platí. Vlastní zkušenost, i v běhu na honě, liška ani krok, vzdálenost cca 25 m. Ráž 12, zahrdlení III
ZG 47 8x57 JS, IŽ27-EM-1C Sporting 12/76, ZP 50 16/70, CZ 858 Tactical, Astra A-100 9 mm, CZUB 584, model 4, 12/7x65R, Remington model ll, r. 20/65, IŽ 18 r. 20/70
Nikon D-3100
Nikon D-3100
Já používám v kulobroku UB 16 brok 3,5. ale tak max. do 35m a liška musí stát bokem pak to platí a z nástřelu neodejde ale ze předu to není to pravé to odchází.Dál radši střílím kulou. V 16ce je problém že nedělají mimimagnumky.
figi v květináči 20cm mám s plným zahrdlením 10-15 5,1mm broku na 40 kroku ale na předek je liška pro mě malej cíl dvě střelený na bok mi musela dohledat fena a to bylo na 25m nějak mi to brokem v sedě nejde proto mám raději kulovnici to nemusím domu pro fenu 

CZ 550 american 308win.
V pátek volal kamarád,že mne zve na nahánku na černou a myslivosti škodící zvěř.Tak jsem se těšil,protože oni mívají slušné výřady.ráno bylo sice -12 stupnů celsia,ale krásně svítilo sluníčko a dal se očekávat krásný den.Sešlo se nás ale málo jen 12 lidí ,ale šlo se.Kromě dvou sikáčů nebylo nic vidět,černá prošla a tak žádná sláva.Odpoledne volal kamarád z Jesenice,že nás zve na čekanou a tak se jelo.U něj v honitbě byla šance si střelit dospělou černou zvěř,v naší nemáme kmenové stavy a tak ji střílet nesmíme.Jeli jsme tři a já si šel sednout na Vysokou oni o 700 m dál za les.Od mojí kazatelny byla hrana lesa 200 m,více jak hodinu se nic nedělo,občas srnčí,dvakrát se ukázala liška já čekal na černou,bylo ticho a pěkná zima ještě,že jsem si vzal Baffiny je v nich krásné teplo.Už jsem ani nedoufal,že se černá ukáže a jak tak pozoruji okolí na hraně lesa stojí tři kusy černé a pomalu jdou seměrem k haldě a za nima 50 m jiná a tak jich tam bylo najednou 15 od dvaceti po více jak stokilové.Dali se do hodování a já si připravil kulovnici ,vybral jsem si jeden kus a odmačkl to,to byl najednou fofr a nebylo po černé ani vidu ani slechu,jen tam ležel jeden kus a odkazoval,tak jsem slezl vyvrhl ho a v domění,že kamarádi přijedou jsem šel na sestu,když se po půl hodině nic nedělo tak jsem šel zpátky na kazatelnu s tím,že až popjedou tak slezu.Dal jsem si tam jsden náboj do kule a čekal dál.Ajak tak čekám na kámoše a pozoruji okolí,vidím,že z pravé strany se ke kazatelně přibližují čtyři kusy černé a tak jsem čekal až budou blíže.Bachyně ale na vzdálenost 50 metrů ucítila střelený kus a otočila to a o sto metrů se vrátila a jistila a pomalu šla opět k haldě,já byl připraven a jak to šlo jsem vystřelil a ležel další kus.po vyvržení jsem slyšel ,že jedou kamarádi.Po naložení a gratulaci se jelo na pivo a zůstal jen krásný zážitek.
Dušane, Lovu zdar, ale co bližší info o ulovených kusech? Pohlaví, stáří, umístění zásahu, ráže, střelivo...? 

"Když nechceš pomoci, alespoň neubližuj..."
ZKK 601 308Win (Meopta Artemis 3-12x56 RD)
ČZ UB 7x57R/16 (Pentaflex Cazorla 2,5-10x50 PI)
ZKK 601 308Win (Meopta Artemis 3-12x56 RD)
ČZ UB 7x57R/16 (Pentaflex Cazorla 2,5-10x50 PI)
oba dva knourkové 40 kg,stříleno 7/64 norma vulcan ,zbran browning aut.
Nechci být OT: Ale 3mm na lišku?
Už i na honech u nás jsem nadával předstupu před léty,4kama toho kohouta taky sundáš na předstupu od té doby jen 4mm.
Osobně lišku-brokovnicí r.12-4mm magnum,případně 4,5mm-12/70,ZH r.16-4mm-Junior fungují. Nemám rád když se zvěř pomlátí bytˇje to liška.
omluva za OT
.

omluva za OT

CZ 550FS 308W-Zeiss Victory Varipoint 3-12x56 os.60
ZH324 7x57R,16/70-Docter 2,5-10x48 os.60
Baikal-27EM-M 12/76,12/76
ZH324 7x57R,16/70-Docter 2,5-10x48 os.60
Baikal-27EM-M 12/76,12/76
Jelikož čas letí a naše fenka ČF má sice jen 9,5 roku, ale bohužel od půl roku v pracovním zápalu, tak se to na ni podepsalo a pomalu mi odchází do loveckého nebíčka, tak ji beru na procházky ať si to ještě užije. Na silvestra jsme podnikli taky takovou a pro strýčka příhodu i s flintou, protože když jdu bez flinty tak vždy potkám nějaký špatný kus. Po příjezdu do honitby vystupujeme z auta a už na poli vidíme u travnatého průlehu širokého cca 20 m 4 ks srnčího. Deru dalekohled a vše v pořádku. Fenka už i bez vodítka chodí kolem mě, takže pokračujeme dál. Po dalších asi 100 metrech zvedáme celou tlupu, která má tak 35 ks. Beru dalekohled a opět žádná neobvyklost. Dojdeme ke krmelci, mrkneme jestli je ještě zasypáno a valíme dál. V dáli vidím další čtyři kusy tak je opět obeznávám a jeden má i na tu dálku obřitek úplně hnědý - průjem. Rozhoduji se kus ulovit a pomalu se přibližujeme. Bohužel jsme i přes trávu lehce vidět tak radši zastavuji a chystám si věci pro střelbu. Jsou tak 200-250 metrů daleko. Po chvíli se otáčí směrem k nám a pomalu se přibližují. Nevím jestli je něco vyrušilo z druhé strany?? Teď už ovšem nevím který kus to byl. Srnčí přichází tak na 30 metrů, to už se na mě podezřele dívá a jistí. Já ani pes se nehneme a srnčí pomalu přesazuje přes travnatý úsek a staví se bokem ke mě. Rychle prohlížím kusy v puškoledu až ho nacházím. Rychle přejíždím na komoru a tisknu spoušť. Srna značí zásah a odbíhá cca 8 metrů od nástřelu. Pejsek má evidentně radost, pouštím ji ať si to užije - tak i činí. Pak ji musím doslova odtrhnout od kusu a nastává rutina. Vracíme se k autu i s úlovkem, pes ani už pomalu do auta nemůže vlézt. Tož i takový život je.
Kus jsem dával nájemci, takže nevím jak to vypadalo. Ustřelená aorta, krásné barvení - těch 8 metrů
. Ale na poli bych ji našel i bez toho
. Stříleno 243 win. LOVU ZDAR.
Kus jsem dával nájemci, takže nevím jak to vypadalo. Ustřelená aorta, krásné barvení - těch 8 metrů

Sauer 101, .30-06, Tikka T3 Varmint .243 win.+Nikon Monarch E 2,5-10x56 Ill, ZG 47 8x57 JS, ZG 47 8x60 S, ZKM 455 22 LR+Delta 4x32AO, UB 12/12, Gustav Tichý 16/16
Včera jsem vyrazil z domu v 15:30 hodin a na kazatelnu zasedl V 16:00 hodin. V 16:50 jsem zahlédl mezi stromy, jak jdou prasata. Když přišla na plac, kde je nasypáno, tak jsem zjistil, že se jedná o 5 samotných selat. Chvíli jsem je nachal, a když se jedno postavilo na široko, tak jsem ze své SAUERky vystřelil. Selata se rozběhla na všechny strany, ale viděl jsem, že sele na které jsem střílel běželo do prava. Zůstal jsem sedět ještě 10 minut, ale to se hrubě nelíbilo mému jezevčíkovi a chtěl hned dolů. Když jsem přišel na nástřel, tak jsem nic nenašel. Barva nebyla ani po 10 metrech. Už jsem si myslel, že jsem chybil. Můj drsňák byl však opačného názoru. Když jsem ho na volno navedl na nástřel, tak dal nos do sněhu a zmizel. Chvíli jsem čekal, ale nic se nedělo. Pak jsem se vydal za psem a asi po 10 metrech jsem slyšel, jak něco škube a tahá, ale nehlásí, mizera. Bylo mně jasné, že je u selete. Když jsem k němu přišel, ta měl radost a o to více začal drbat sele. Po vzdání pocty ulovené zvěři následoval transport k autu a červená práce. Sele bylo střelé z pravé strany na komoru a výstřel byl přes trávník. Barva začala až tak 4 metry od zhaslého selete. Stříleno ráží 270W, náboj Hornady SP 150gr na 30m. Selele bylo zhaslé 30m od nástřelu a vážilo 17kg. LOVU ZDAR!!!
Sauer 202 Highland - 270W, Meostar R2 2-12x50 RD
ČZ 527 - 223 Rem, Artemis 2100 7x50 RD,
ZKK 600 - 30.06 Spr. Yukon Photon 4,5x42 RT
IŽ 27 E - 16/16
Drsnosrstý jezevčík Cit od Aglaii
ČZ 527 - 223 Rem, Artemis 2100 7x50 RD,
ZKK 600 - 30.06 Spr. Yukon Photon 4,5x42 RT
IŽ 27 E - 16/16
Drsnosrstý jezevčík Cit od Aglaii
-
- Pravidelný diskutér
Zdravím přidám muj včerejší zatím ne moc pozitivní zážitek šel jsem sednout na mou oblíbenou kazatelnu o pul desáté přišla bachyně a 3 selata vybírám jedno sele mířím kousek za plecka střílím po ráně sele zůstává v ohni asi pul minuty ho kontroluji v puškohledu pak odkládám flintu do kouta najednou po dalších 30s se sele začíná zvedat a pomalu odchází v rychlosti střílím ještě jednu ránu ale tu už jsem chybil asi po 45 minutách se vydávám na nastřel tam 20cm kaluž barvy a par asi pul metrových cákanců vydám se tedy po barvě sele stoupá do asi 200m kopce což mě moc netěší barva je na obou stranách takže usuzuji že je prostřelené chvilku jde barva jakoby z běhu pak zas je rozprášená do kapek a pak se objevuji tenounké jako tažené pokroucené nitky s barvy třeba o délce 40cm.Pak po dalších 150m jsem našel místo kde sele bylo zalehlé tam bylo kolečko barvy asi 10cm bylo vidět že barva vytékala protekla vrstvou sněhu až na jehličí tam jsem to ukončil.Dnes ráno jsem se vydal dohledávat znova fouká docela vichr sníh padá ze stromu ale kapky barvy jsou stále vidět jenže sele šlo přímo do sousední honitby na hranicích jsem to ukončil zavolal hospodářovi domluvili jsme se že informuje sousedního hospodáře a po obědě se vydáme dal snad už s kamarádovým jagterierem.Jsem z toho celý rozmrzelý myslivosti se věnuji necelý rok to mělo být mé 7 sele ostatní mně zůstali v ohni pro info dodám stříleno na 70m 8x57js Hornady Interlock k hranicím ušlo od nástřelu cca 600m a proto se ptám zkušenějších kolegů kam tipujete že jsem trefil?
Rössler Titan 8x57JS+Meostar R1 7x56RD
-
- Pravidelný diskutér
- Kontaktovat uživatele:
tipuju je ma prestrelenej beh nebo oba, pod lopatkou. Dobrej pes by ho mel najit.
Sauer 202 + Zeiss Victory HT 3-12x56, Sauer 404 8x57 IS, CZ 550 Lux 308W...
- Zdenek41
- Zkušený diskutér
- Kontaktovat uživatele:
Nízká komora zásah některé z žil.Popisuješ kaluž barvy,spíš by mězajímala barva té barvy,Pokud je tmavá až černá atd.
-
- Pravidelný diskutér
myslis ze z behu by bylo tolik barvy?po tom co vyslo ten kopecek uz obcas bylo znat ze na jeden beh napada 

Rössler Titan 8x57JS+Meostar R1 7x56RD