Přebíjení střeliva do krátkých a dlouhých kulových zbraní

Vše o loveckém kulovém střelivu. Vaše zkušenosti a názory.
Odpovědět
johnyc77
Zkušený diskutér

Re: Přebíjení střeliva do krátkých a dlouhých kulových zbraní

Příspěvek od johnyc77 »

Taky právě uvažuji znovu o mechanické, ale od jiného výrobce, než je ta zmíněná od LEE. Jakým způsobem ji zkalibrujes? Myslel jsem, že zkalibrovani je potřeba vždy jen u digitální váhy.
dalas
Administrátor

Příspěvek od dalas »

U mechanických vah se zpravidla kalibrace nedělá. Dělá se nulování, tj. vyvážení při nastavené 0. Kalibrace by se musela provést minimálně o třídu přesnějšími váhami a musel by jsi dělat korekce na základě kalibrační křivky. Ostatně u elektronických je to obdobné.
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
Michal_123
Zkušený diskutér

Příspěvek od Michal_123 »

Používám DS-750 od Frankford Arsenal. Mám jí spoustu let, napájení je mikrotužkovou baterkou, ještě jsem jí neměnil. Gramy, grainy, unce, jenom se to přepne. Prodává se včetně kalibračního závaží, pouzdra a pánvičky. Naprosto bezproblémová záležitost. Na druhou stranu stejně vypadající levné váhy na bazarech jsou většinou průser.
majodus
Častý návštěvník

Příspěvek od majodus »

priatelia ake su prakticke skusenosti s prachom Lovex S062?
pufr
Zkušený diskutér

Příspěvek od pufr »

Lovex S062 serie 5/15 trochu línější než v manuálu či QL
http://www.loveckeforum.info/viewtopic.php?f=46&t=10248
Pufr
Jirka83
Zkušený diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jirka83 »

Kalibrací jsem myslel nulování, díky za opravu terminologie... :-)
kozlice Zabala Hermanos 12/76 XL 90
kozlice Rizzini 20/76
kulobrok Merkel 8x57JR/16 + hlavně 16/70
ZKM 451 .22 LR
ZKK 601 W243
BO 98 LW 8,5x63REB
FN 1907 6,35Browning
Začátečník
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Začátečník »

Zkouším přebíjet naší 9g SP v 7x57R. Dát střelu až na drážky moc nevychází. Je krátká. Jakou dáváte délku náboje? Jak přesná je vlastně tovární munice s touhle střelou? Předem děkuji.
Michal_123
Zkušený diskutér

Příspěvek od Michal_123 »

Délka náboje je věc, která není zcela tabulkově ani jinak řešitelná, pokud nemáš matici konkrétní střela x konkrétní kalibr. A stejně to nebude ideální, jenom standardizované.

Osobně při modelování náboje vycházím zejména z následujících věcí:
1) náboj se musí vejít do zásobníku / schránky
2) náboj se musí vejít do komory
3) usazení střely musí být minimálně rovno jejímu průměru

Z toho v praxi vyplývá, že na s délkou náboje na ideální vzdálenost od drážek v laufu se dostaneš těžko.
Ono se většinou nevejdeš do zásobníku, takové náboje se zpravidla nabíjejí po jednom do komory.
Krimpovací drážka nemusí být použitelná také, i když se nebudeš snažit dotknout se drážek v laufu.
Protože třeba v diametru 30 je takové množství ráží, že krimpovací drážka střely prostě nemůže být udělána tak, aby byla použitelná pro všechny ráže. Například 30/30; 308win; 30-06; 300WM...

Rozepsal jsem se ze široka, ale teď krátký závěr:
Vzdálenost drážek od konce nábojnice může být taková, že se na drážky nedostaneš ani u zbraně s lůžkovým závěrem, kde Tě zásobník nelimituje.
Prostě, bod 3 uvedený výše.
Začátečník
Pravidelný diskutér

Díky. Někde jsem četl i 1,5 násobek průměru. V každém případě je průměr minimum. Takže to tak nějak dám a pak trochu zaškrtit.
Choochoo007
Zkušený diskutér

Příspěvek od Choochoo007 »

Podivej se jak dlouhy je ten krcek. Pokud je dlouhy u 7x57R cca 9,5mm, tak proc bys tam cpal strelu hluboko 10,5mm? Bylo by to k nicemu. Ze ti nekdy takto naboj muze skutecne vyjit, je vec jina. To bude ale diky jinym omezenim jako treba zasobnik, dotek drazek.
Jestli skrtis a o naboje se pri preprave staras dobre, tak bych se nebal ani usazeni mensiho nez 7mm, treba 6mm. Neni to opakovacka, aby bylo spojeni v krcku namahane. Ale duvod pro hodne male usazeni neni, tvoje zlamovacka a tato strela to asi stejne neoceni. Zkusil bych i 11,2g SPCE, s tim bys mohl dosahnout doteku drazek.
Usazeni na prumer strely je ale uvadeny standard. Pro lovce, kteri casteji naboje prepravuji sem-tam i po kapsach bych rekl, ze hodne dodrzovany.
Myslivost se scvrkává na sezení u hromady žrádla a natláčky, kdy se bezhlavě pálí po všem[figi]
Začátečník
Pravidelný diskutér

Díky. SPCE jsem zkoušel podle Dalasova receptu a v pohodě. Přesnost i přebíjení. Škoda jen, že došel prach TU 5000 ze staré várky. Nové série jsou mnohem rychlejší. Časem to bude chtít najít nový prach. Jen mimochodem. Kdo tuhle přebíjíte. Jaký prach a kolik dáváte?
Tohle má být hlavně do terče. Zkouším naší SP a celoplášť. Prach D 73.5 a SP 7. Nástřel by měl být stejný s SPCE. Časem možná celoplášť od Partyzána.
Dám vědět výsledek.
Choochoo007
Zkušený diskutér

Začátečník píše:Škoda jen, že došel prach TU 5000 ze staré várky. Nové série jsou mnohem rychlejší.
Trochu se rozepiš. Jaký jsou to serie prachů, obaly, LOT? Nějaký data jako rychlosti vs navážky by nebyly?
Myslivost se scvrkává na sezení u hromady žrádla a natláčky, kdy se bezhlavě pálí po všem[figi]
Začátečník
Pravidelný diskutér

Dalasova navážka půjde někde dohledat. Do 7x57R tuším 40 gr Tu 5000 pod SPCE. Lítalo to dokonale. Kdyby ho draftovala Vlašim, udělala by pro svou pověst opravdu hodně. To byl TU 5000 ve staré papírové dóze. Teď už je všechno v plastových flaškách a měly by platit tabulky na stránkách Vectanu. Tedy snad. Některé prachy se měnily, jiné zůstaly. Třeba TU 7000 se, pokud vím, neměnil. Myslel jsi to takhle?
Choochoo007
Zkušený diskutér

Slo mi o to, jestli nemas zmerene skutecne rychlosti, porovnani stary a novy baleni.
Kdyz rikas, pairove a plastove baleni, tak asi nema cenu psat LOT z obalu, protoze papirove uz nikde sehnat nepujde. Myslel jsem jestli nemas porovnani nejakych dvou novych LOTu obou v plastovych obalech, coz nemas.
campo
Častý návštěvník

Příspěvek od campo »

Zdravím kolegové. Mám úplně laickou otázku ohledně hoření prachu. Výrobci dělají škálu od pomalých po rychlé ale nevím přesně k čemu je to dobré. Tuším že se jedná o dobré vyhoření navážky versus délka hlavně. Pokud ale použiji rychlejší hoření tak snad nic netratím a mám jistotu že to shoří. Prosím zkušené přebíječe o zasvěcení, Dík
Odpovědět