Hornady SST
-
- Zkušený diskutér
300WM - PTS
zkušenosti:
-uloven srnec II. věková třída, hmotnost po vyvržení 15kg, vzdálenost 270m, střed komory, průstřel plic, za bránicí prasklá játra a trávník, zůstal v ohni- třikrát odkázal.
Kus měl opticky vstřel o velikosti průměru střely, výstřel o velikosti max. kovové dvacetikoruny. protože byl prodán do výkupu, tak jsem ho nestahoval. Při vyvrhování fragmenty nenalezeny.
- uloveny dvě lišky, obě na komoru vzdálenost do 100m, výstřel velikosti kovové desetikoruny, obě v ohni.
-uloven jeden jezevec, hmotnost odhadem okolo 20ti kg ( hlavu měl jak půlku velkého pecnu chleba), vzdálenost 85m, zůstal v ohni, zásah byl na pravé straně komory, spíš zadní, výstřel na spodu hrudi mezi běhy, velikosti do kovové 10ti koruny. Jezevce jsem nestahoval, ale zanesl jsem ho na vyčinění, kde ho i stáhnou ,tak poznatky získám.
- uloveno sele o hmotnosti 37kg - vyvrženo, výborná kondice a velké zasádlení i vnitřních orgánů - je to nemyslivecký výraz, ale lépe vystihuje tento konkrétní stav zvěře , vzdálenost 80m v lese, zásah těsně za levou lopatku výstřel těsně za pravou lopatkou. Průstřel obou plic a poškození horní části srdce - obě srdeční předsíně + aorta vypadaly , jako by dostaly cca 20broků, v plících jasně definovaný průstřel + stopy po fragmetech. Na výstřelové straně po stažení otvor cca 5x5cm, na dece výstřelový otvor o velikosti max. 5ti koruny. Kus nebyl podlitý, minimální poškození zvěřiny, ale při ru?ení zvěřiny jsem v srdci, plích a skutečně těsném okolí výstřelu ,jsem našel cca 5 až 10 velmi malých fragmentů plá?tě střely.
Moje letošní tříměsíční zkušenost zkušenost je taková:
- relativně malé výstřelné otvory (kus zůstane v ohni a je pod ním málo barvy), určitě vždy expanze při zásahu, nelze předpokládat, že bude na slabé kusy fungovat jako celoplá?? - velikost deformace bude záviset na odporu prostředí.
- přesný náboj pro lov na dlouhé vzdálenosti ( do 300m ve slušné pu?ce musí mít přijatený lovecký rozptyl), snese i naše nejtě??í kusy, předpokládám skoro vždy stop efekt i při ranách na žebra. Srnčí je křehké a tak domin. 100m střílet určitě na krk. Asi není nejlepší na náháňku - tří?tění i při minimální překá?ce a ?pičaté střely se lehčeji odráží.
- Možná by byl zajímavý SST v hmotnosti 200grejnů, ale ten se nedělá - orig. 165grejnů Hornady SST může být ještě agresivnější.
- kdo předpokládá hlavně lov srnčíhio tak asi orig. Hornady s IB.
P.S. S manželkou máme dohromady jeden digit. foták. když ho má ona, tak já ulovím. Jak ho mám já, tak jsem pouhým pozorovatelem zvěře - což se děje při tomto úplňku.
Myslivosti zdar!
-uloven srnec II. věková třída, hmotnost po vyvržení 15kg, vzdálenost 270m, střed komory, průstřel plic, za bránicí prasklá játra a trávník, zůstal v ohni- třikrát odkázal.
Kus měl opticky vstřel o velikosti průměru střely, výstřel o velikosti max. kovové dvacetikoruny. protože byl prodán do výkupu, tak jsem ho nestahoval. Při vyvrhování fragmenty nenalezeny.
- uloveny dvě lišky, obě na komoru vzdálenost do 100m, výstřel velikosti kovové desetikoruny, obě v ohni.
-uloven jeden jezevec, hmotnost odhadem okolo 20ti kg ( hlavu měl jak půlku velkého pecnu chleba), vzdálenost 85m, zůstal v ohni, zásah byl na pravé straně komory, spíš zadní, výstřel na spodu hrudi mezi běhy, velikosti do kovové 10ti koruny. Jezevce jsem nestahoval, ale zanesl jsem ho na vyčinění, kde ho i stáhnou ,tak poznatky získám.
- uloveno sele o hmotnosti 37kg - vyvrženo, výborná kondice a velké zasádlení i vnitřních orgánů - je to nemyslivecký výraz, ale lépe vystihuje tento konkrétní stav zvěře , vzdálenost 80m v lese, zásah těsně za levou lopatku výstřel těsně za pravou lopatkou. Průstřel obou plic a poškození horní části srdce - obě srdeční předsíně + aorta vypadaly , jako by dostaly cca 20broků, v plících jasně definovaný průstřel + stopy po fragmetech. Na výstřelové straně po stažení otvor cca 5x5cm, na dece výstřelový otvor o velikosti max. 5ti koruny. Kus nebyl podlitý, minimální poškození zvěřiny, ale při ru?ení zvěřiny jsem v srdci, plích a skutečně těsném okolí výstřelu ,jsem našel cca 5 až 10 velmi malých fragmentů plá?tě střely.
Moje letošní tříměsíční zkušenost zkušenost je taková:
- relativně malé výstřelné otvory (kus zůstane v ohni a je pod ním málo barvy), určitě vždy expanze při zásahu, nelze předpokládat, že bude na slabé kusy fungovat jako celoplá?? - velikost deformace bude záviset na odporu prostředí.
- přesný náboj pro lov na dlouhé vzdálenosti ( do 300m ve slušné pu?ce musí mít přijatený lovecký rozptyl), snese i naše nejtě??í kusy, předpokládám skoro vždy stop efekt i při ranách na žebra. Srnčí je křehké a tak domin. 100m střílet určitě na krk. Asi není nejlepší na náháňku - tří?tění i při minimální překá?ce a ?pičaté střely se lehčeji odráží.
- Možná by byl zajímavý SST v hmotnosti 200grejnů, ale ten se nedělá - orig. 165grejnů Hornady SST může být ještě agresivnější.
- kdo předpokládá hlavně lov srnčíhio tak asi orig. Hornady s IB.
P.S. S manželkou máme dohromady jeden digit. foták. když ho má ona, tak já ulovím. Jak ho mám já, tak jsem pouhým pozorovatelem zvěře - což se děje při tomto úplňku.
Myslivosti zdar!
rozdiel
nazdar chcem sa opytat aky rozdiel je medzi strelou hornady SST a strelou A MAX,z technickeho hladiska a aj toho polovnickeho(ranivy ucinok a deformacia strely)dik
-
- Zkušený diskutér
Jedeno nastřele SST a IB
zkoušel někdo nastřelit pušku třeba na SST a pak se stejnou gramá?í použít střelu IB. Jak vypadá rozptyl? Musí se klikat už na 100m, nebo je to v mezích akceptovatelného lov. rozptylu? Mám na mysli takovou dvojičku. Na "frajplac" si nastřelit vyladit IB a když si sednu ke zmole, tak granát SST. Podle tabulek je totiž rychlost a bal.koef. cca stejný.
-
- Zkušený diskutér
SST 1 IB
TO Vhool. jenže je pruser. Ten Hornady to prostě sabotuje. Děla 180 grejnovy SST a IB NE. Zajímalo by mě, proč to nelaboruje. Přece nezačnu přebíjet.

- jakub203
- Zkušený diskutér
- Kontaktovat uživatele:
Tak už se taky mohu přidat a připojit zkušenot, sice první ale.....
Na ranní šoulačce jsem obeznal prasata v lánu řepky, večer jsem zasedl na kazetelně a asi po dvaceti minutách jsem ulovil. Lončák asi 45kg(nevyvržený) - kňourek. Střílel jsem ho asi na 50m na průseku v řepce. Zásah na pravé plecko -byl v pohybu a bohužel jsem neměl příliš času hledat lepší místo kam zamířit. Střela SST 150gr, kule ?la přes lopatku a vy?la druhou ven, z předchozího výčtu je jesná že z obou plecí moc nezbylo, velká devastace a podlitiny, vnitřní orgány na ka?i, zvěř zůstala zlomena v ohni. Vstřel velikosti 10-ti koruny, výstřel o malinko větší - průstřel. Nenašel jsem fragmenty střely. šel bohu fo»ák má půjčený sestra a jelikož bylo teplo tak jsem ho potřeboval rychle rozbourat. Tedy "nepopasete" oko, příště to napraví.
To Andy: měl jsi pravdu pla?ej ale bude to chtít lepší zásah to plecko není dobr
Na ranní šoulačce jsem obeznal prasata v lánu řepky, večer jsem zasedl na kazetelně a asi po dvaceti minutách jsem ulovil. Lončák asi 45kg(nevyvržený) - kňourek. Střílel jsem ho asi na 50m na průseku v řepce. Zásah na pravé plecko -byl v pohybu a bohužel jsem neměl příliš času hledat lepší místo kam zamířit. Střela SST 150gr, kule ?la přes lopatku a vy?la druhou ven, z předchozího výčtu je jesná že z obou plecí moc nezbylo, velká devastace a podlitiny, vnitřní orgány na ka?i, zvěř zůstala zlomena v ohni. Vstřel velikosti 10-ti koruny, výstřel o malinko větší - průstřel. Nenašel jsem fragmenty střely. šel bohu fo»ák má půjčený sestra a jelikož bylo teplo tak jsem ho potřeboval rychle rozbourat. Tedy "nepopasete" oko, příště to napraví.
To Andy: měl jsi pravdu pla?ej ale bude to chtít lepší zásah to plecko není dobr

Blaser R93 Profesional 9.3x62, Schmidt&Bender Zenith 2,5-10x56
KB Retter Gaildorf 7x57R/16 Zeiss Diavary 1,5-6x36
Merkel 40E 12/70
"ALEA IACTA EST..."
KB Retter Gaildorf 7x57R/16 Zeiss Diavary 1,5-6x36
Merkel 40E 12/70
"ALEA IACTA EST..."
- Choochoo007
- Zkušený diskutér
Jeste doplnim k te cene hornady SST 7x64, 7x57, to by mela mit firma SORTING www.hornady.cz take za 600Kc. Zdalo se mi ze sem tu tuto informaci nevidel. Akorat 7x64 nemuzu podle cisla zbozi najitna strankach hornady v USA.
Naposledy upravil(a) Choochoo007 dne čtv 17.5.2007, 17:14, celkem upraveno 1 x.
Myslivost se scvrkává na sezení u hromady žrádla a natláčky, kdy se bezhlavě pálí po všem[figi]
- Miloš Bukoven
- Pravidelný diskutér
Sako: a mô?e? nám prezradi?, kto je na SK dovozcom Hornady? Ja by som ich chcel vyskú?a? v 30.06.sako80 píše:na slovensku sa objavil novy distributor Hornady tak krabicka SST 7x64 vyjde 680Sk
Milo?
BRNO 502.10 kal.30.06/12+Meostar R1r 3-12x56RD
CZ 550 Lux kal.30.06+Kahles CSX 3-12x56
CZ 453 Lux kal.22 LR+Artemis 2000 1,5-6x42
KETTNER CHAMPIONE kal.12/12 x 70
SLAVIA 630 kal.177 (4,5 mm)+Delta Optical 4x32AO
Leica LRF 900 SCAN, Suzuki Samurai 413JX
CZ 550 Lux kal.30.06+Kahles CSX 3-12x56
CZ 453 Lux kal.22 LR+Artemis 2000 1,5-6x42
KETTNER CHAMPIONE kal.12/12 x 70
SLAVIA 630 kal.177 (4,5 mm)+Delta Optical 4x32AO
Leica LRF 900 SCAN, Suzuki Samurai 413JX
Tak jak již zde dříve bylo prezentováno, tak se chystám pomalu, ale jistě přebíjet. A teď se dostáváme ke kamenu úrazu. Jak jistě také víte, mám CZ 550 v .308Win. Potřebuji poradit jakou střelu si mám vybrat. Hmotnost střeli chci kolem 180grs. Výrobce mám vybraného a to Hornady (proto taky tento thread
) No ale. Celkem se mi zamlouvají SST o kterých je zde také několiko info. Prostě někde jsou dobré, někde horší atd. Domnívám se, že pro můj lov (srnčí černá) by nemusely být zlé. Ale také jsem si v?iml, že tam mají i A-Max. No a teaď babo raď. O této střele jsem se tam toho moc nedočet, ale něco mi říká, že to bude spíše na sportovní účely a ne na lovecké. Kdyby však byly, tak jsem dokonce přemýšlel nad A-Max MOLY. Tak copak mi poradíte? Mám prubnout ty SST? radši bych ale ty A-Max, protože nemají "prou?ek".
Dále plánuji .224 do 5,6x50 RM a to bych asi vzal V-Max a to asi v Moly provedení. To je ale už jiná.
Potřebuji poradit do té .308 Win. Zatím dík M

Dále plánuji .224 do 5,6x50 RM a to bych asi vzal V-Max a to asi v Moly provedení. To je ale už jiná.
Potřebuji poradit do té .308 Win. Zatím dík M
CZ 550, 308 Win. / CZ 527 Varmint 223Rem / CZ 550 300WinMag / BO 98 9,3x62
ZG 47 8x57 JS / ZBK 110, 5,6x50 RM + 12x70 / ZP 16x70 / IŽH-27EM-1C 12x70
ZG 47 8x57 JS / ZBK 110, 5,6x50 RM + 12x70 / ZP 16x70 / IŽH-27EM-1C 12x70
Cau Mosine, po nejake dobe se dostavam k tomu abych si precetl forum a neda mi ti neodpovedet.
A-Max je ciste na sportovni ucely ci na lov skodne. Tenky plast a mekke olovo.
SST patri do kategorie interlock, cili s tim prolisem coz ma krapet brzdit deformaci. Rovnez plast je o neco malo tlustci. Presto moji sympatii nema. V razi .308 neni SST dobra volba dle meho nazoru. Priliz se deformuje a hodne poskozuje zverinu.
Zvol drazsi Interbond a pokud budes trefovat, bude to padat.
Ja jsem ted o vikendu ulovil kuzu a druhy den kuzle a oba dva kusy zustaly v ohni.
A-Max je ciste na sportovni ucely ci na lov skodne. Tenky plast a mekke olovo.
SST patri do kategorie interlock, cili s tim prolisem coz ma krapet brzdit deformaci. Rovnez plast je o neco malo tlustci. Presto moji sympatii nema. V razi .308 neni SST dobra volba dle meho nazoru. Priliz se deformuje a hodne poskozuje zverinu.
Zvol drazsi Interbond a pokud budes trefovat, bude to padat.
Ja jsem ted o vikendu ulovil kuzu a druhy den kuzle a oba dva kusy zustaly v ohni.
TIKKA T3 Varmint Stainless 308WIN, Leupold VX3 4,5-14x50 long range ill fine duplex
TIKKA T3x TAC 300WM, EAGLE TSV 14:02/75 640
ZKM452 22LR, PARD 008
IZ27M 12x76
TIKKA T3x TAC 300WM, EAGLE TSV 14:02/75 640
ZKM452 22LR, PARD 008
IZ27M 12x76