ZASTAVA vs. ZETKA

Vše o kulovnicích a malorážkách
Alda
Zkušený diskutér

Příspěvek od Alda »

diky za radu, zjistim, jak to vypada, a dam vedet...

priznavam, ze je to trochu originalni zpusob :wink: jeste za komunistu jsem to okoukal u jednoho adjunkta a zacal posleze take praktikovat na moji kulovnici (tehdy nove koupene)
Ceska myslivost bude takova, jakou si ji my, cesti myslivci a lovci, udelame
Mosin
Zkušený diskutér

Příspěvek od Mosin »

Skutečně je to o průser. Ono totiž závisí na síle pru?iny. Závěr se po spu?tění spouští zavírá vždy, pokud je již odjižtěn - tedy úderník přeskočí ozub na těle závěru. K tomu dujde již při sebemenším dovření závěru z otevřeného stavu. Jde cítit takový malý skok, prostě jde ozub přes ozub. Kde je to opotřebované či zale?těné je to patrné méně u typických 98 to je znatelné hodně a u Mosinů snad ještě víc (neplést s přeskokem vytahovače přes R nábojnice). Pak úderník letí v před a tlačí tím na tělo závěru, které zákonitě musí otočit a tím i dovřít. V lepších případech zbraň nespustí, protože se značná energii spotřebuje na dovření závěru. V tom horším je pru?ina dostatečně silná na to aby ještě odpálila náboj. Například u mého bývalého mosina bych si to nikdy nelajzl, protože tam ta pru?ina byla skutečně hodně silná a na tuty by došlo k odpálení. Proto tento způsob není vůbec bezpečný. Jediné bezpečné je, když bys měl závěr tak moc otevřený, až by spouš»ový mech. byl zajižtěn o samé tělo závěru (jak jsem již psal) a tedy by se dal vytáhnout ven. To je samozřejmě k ničemu, protože při zavírání hlučí již zmiňované cvaknutí.
CZ 550, 308 Win. / CZ 527 Varmint 223Rem / CZ 550 300WinMag / BO 98 9,3x62
ZG 47 8x57 JS / ZBK 110, 5,6x50 RM + 12x70 / ZP 16x70 / IŽH-27EM-1C 12x70
Nivna
Nový návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Nivna »

Mno, zajímavé. To řešení co napsal Alda mne teda taky nenapadlo a dřív než sem o něm mohl přemýšlet bylo vyvráceno :) kamarád to řeší tak že pokud sedí na posedu má odjižtěno stále, na šoulačce samo ne ale aji na tom posedu mi to přijde jako hazard. proste sedět s ojižtěnym kverem mi přijde jako zahrávání si s osudem. Jo a podotýkám že má cz 550 u které zvuk pojistky oproti té Zetce je prakt. nesly?itelný. Tak mi asi zustane sednout si pekne u televizky do kresla a trenovat odjižtování :D ale jak sem psal je to fakt celkem drobnost na krásné zbrani... dík za názory a rady
Nivna
Nový návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Nivna »

ještě taková perlička - kupoval jsem ji v jednom obchodě v brně z komise. Bylo u ní uvedeno - Kulovnice ZG 47. Bylo to i na starým průkazu zbraně. Ale je to zetka, na 100% viz foto v naše zbraně. Trochu mne překvapilo, že ani policie na zbraních ani páni odborníci z prodejny nerozli?ili že jde o jinou zbraň. ale to jen tak...
vhool

Příspěvek od vhool »

:lol: ...po natrenovani se da kazda zbran odjistit bezhlucne i s kravalem :lol:
Nivna
Nový návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Z a ZG

Příspěvek od Nivna »

Mno abych se přiznal, v první chvíli mi to téz nedocvaklo. inzerát byl na netu a já koukal vic na fotku jak na to okolo.... tak sem hnedle ze slovenska v pondelí frčel do brna vo?ahal prohlídl zarezervoval a v uterý ráno koupil. Bylo to to co sem hledal Zetka v celopažbe v ráži do lesa a na zver co lovim super...asi sem ty údaje na papíře v nadšení nevnímal :oops: :) mno a na policajtech opsal do ?edivýho lejstra co bylo napsáno v smlouvě. doma sem se tak nák začal kochat a mazlit a pak sem si konečně spojil 5 a 5. mám doma Zetku a i já ted mám v průkazu zbrane ZG 47 :? takže asi znovu na policajty. sice...gdy? to procházelo tak dlouho, prošlo prodejem a přehlá?ením..ale...mno ale stále sem mi na názoru nic nemení - spokojenost...po střelnici přidám nějaký foto jak to chodí. ale verím že dobře..
Hans88Vagus
Pravidelný diskutér

Re: ZASTAVA vs. ZETKA

Příspěvek od Hans88Vagus »

To jsou teda u Vás policajti dost neohleduplní, nevím pod co spadáš, já pod Vyškov. Co mám zkušenost, tak si zbraň vždy prohlídnout, zkontrolují zkušebnu a jestli sedí údaje na zbrani a v papírech. Mně nechtěli přihlásit malorážku, protože na hlavni bylo psáno "Brno Mod.1" a ve smlouvě bylo "Brno ZKM 451". Každý ví, že je to jedno a to samé :)
Jak jsi ze zbraní spokojený? Často šoulám tak bych chtěl lehkou kulovnici na srnčí. Ze ZH se střílí dobře ale je to hrozná kovadlina a zbytečně tahám dvě trubky když potřebuji jen jednu.
nimrod nimrod
Zkušený diskutér

Příspěvek od nimrod nimrod »

Bohužel drtivá většina chlapů na okresních zbraních ani neví že nějaká Z existuje, měl jsem podobný problém, v papírech prostě kulovnice waffennwerke Brunn, dle signace na pouzdru a hotovo :wink: dal jsem to dopřádku až při přihlášení - Zbrojovka Brno, model "Z"

Jinak, se zastavou lze těžko srovnávat, jak z hlediska vzhledu, materiálově, tak hlavně dílenským zpracováním, kvalitou použitého dřeva atd. Jugoslávské M98 byli údajně velmi kvalitní, ale to platilo obecně pro celou výrobu mauserů do poloviny II.světové války.
Pokud se jedná o leváka, asi bych šel do té zastavy a všechno si upravil, prvně bych si chtěl ale ze zbraně vystřelit. Bral bych s německým napínáčkem - při troše cviku lze bezhlučně natáhnout i spustit (normálním natažením jsem si ale ještě nikdy nic nezradil) Někdy ale bývá u něm. napínáčku problém s prostorem pro prst v klasickém
původním M98 lučíku, v rukavicících nemluvě. Lze řešit novým větším lučíkem, tak jak bývá ve standardu v zetkách.
ZG47- 458 Win.
M.Sch. M1910- 9,5x57
ČZ 584- 7x57R/12-70
Hans88Vagus
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Hans88Vagus »

Já levák jsem. Ale ta Zastava....problém je, že mi to pořád připadá jako pracovní flinta, což já nechci. U nás ji má finanční hospodář. Nevím jestli kápl na špatný kus, ale právě to naštechrování je dosti hlučné. Když to srovnám se Zetkou, z které jsem střílel minulý rok ( polopažba, 7x57, 1946 ), neváhám při výběru ani vteřinu. Za stejnou cenu je to flinta někde jinde. Závěr si jen mlaská, střílí přesně, dřevo hodně příjemné na držení ( takové jsem dnešních zbraních nikdy neviděl, je původní zachovalé ). Navíc Zetka je můj sen už léta ... nebo Mannlicher tam je ale problém se střelivem :(
Karel1
Nový návštěvník

Příspěvek od Karel1 »

Sny se mají plnit,
Z-ku mám po tátovi v ráži 7 * 64 z roku 45, už má druhou hlaveň, ale chodí jako hodinky. Když jsem na ní před lety nechával tátovi měnit puškohled, tak o ní pan Holek říkal "velice přesná zbraň". Můžu jen doporučit.
K.
ZKK601 308W, Z 7*64, Fox2 222rem, ZP 12/70, Brno mod.1 22 LR
nimrod nimrod
Zkušený diskutér

Ta 7x64 je v celopažbě?
ZG47- 458 Win.
M.Sch. M1910- 9,5x57
ČZ 584- 7x57R/12-70
Karel1
Nový návštěvník

Příspěvek od Karel1 »

Jo, je to celopažba s hlavní dlouhou 60 cm, hlaveň je měněná v roce 1983, dělali to tenkrát v Lověně v Praze.
K.
ZKK601 308W, Z 7*64, Fox2 222rem, ZP 12/70, Brno mod.1 22 LR
nimrod nimrod
Zkušený diskutér

jj, znám ten model - dlouhá celopažba, moc jich vidět není - podle všeho se dělaly jen na objednávku, nebo v omezeném množství.
ZG47- 458 Win.
M.Sch. M1910- 9,5x57
ČZ 584- 7x57R/12-70
psdk
Pravidelný diskutér

Příspěvek od psdk »

No to je právě ten nejzásadnější rozdíl mezi Zastavou a Zetkou.
Zetka je splněný sen, šperk, který na hodnotě získává, kus české zbraňařské hisorie a Zastava je jen pracovní flinta z Yugošky...
ZKK600, ZG47, Savage 99, Mannlicher6,5x55SE, Mannlicher308Win, MannlicherM95, troják Fuckert, KB Holek Brno, koza Holek, Stevens,KB Tikka, Petřík, Husqvarna, Marochi, Voere, CZ75PD, CZ 75RAMI, karabina TIRMAX, ...
dvě Borderteriérky
nimrod nimrod
Zkušený diskutér

To ano, měl jsem ale na mysli specielně celopažbený model s hlavní 600mm, viděl jsem v životě zatím jen dva kusy. Krátkých celopažeb a obecně zetek ve třech postupných modernizacích je vidět celkem dost. Samozřejmě ne masové množsví a spousta jich je různě poničena úpravami, mizernou výměnou hlavně atd.
ZG47- 458 Win.
M.Sch. M1910- 9,5x57
ČZ 584- 7x57R/12-70
Odpovědět