Nastřelování kulovnic, co a jak
tibi 1
jaké střelivo používá?, podle toho co píšeš to vypadá na to, že nedojde k dokonalému vyfouknutí splodin po shořelém prachu. Měl bys zkusit vlastní laboraci. Pokud je vše jak má být, tak zbytky po prachu ani otěr tombaku v hlavni by neměli mít vliv na přesnost střelby.
Samozřejmě po střílení je třeba flintu řádně vyčistit, protože chemické procesy probíhající v nevyčištěné hlavni ji časem pěkně naru?í. To samé platí o stopách tombaku na drážkách, musí pryč, ideální je použít Roblo na hadříku.
jaké střelivo používá?, podle toho co píšeš to vypadá na to, že nedojde k dokonalému vyfouknutí splodin po shořelém prachu. Měl bys zkusit vlastní laboraci. Pokud je vše jak má být, tak zbytky po prachu ani otěr tombaku v hlavni by neměli mít vliv na přesnost střelby.
Samozřejmě po střílení je třeba flintu řádně vyčistit, protože chemické procesy probíhající v nevyčištěné hlavni ji časem pěkně naru?í. To samé platí o stopách tombaku na drážkách, musí pryč, ideální je použít Roblo na hadříku.
TO Milan: no milane to co pise tibi ma svoji logiku.ten kdo nechodi bezne na strelnici tak by to tak mel delat.pochybuji,ze ty kdyz jdes do reviru (predpokladam ze mas vycistenou flintu) tak taky asi nevystrelis jednu ranu za barakem aby ti chodila stejne jako pri nastrelovani.ono totiz vycistena hlaven strili trochu jinak nez po vystreleni alespon jedne rany a je fuk jestli jsi ji pred odchodem do reviru vytrel do sucha. 

OK, první rána i z vypucované hlavně má nepatrnou odchylku od dalších výstřelů, což pro loveckou střelbu nemá prakticky žádný význam (daleko větší vliv má například teplota prachu -léto-zima). používám BREEK FREE a před střelbou hlaveň protáhnu jen bavlněným klůckem.
Reagoval jsem na opětovné vyčištění hlavně při nastřelování a provedení dalšího kantrolního nastřelení. Dobrá
, volně uložená hlaveň musí trefovat stejně po 5-ti jako po 10-ti výstřelech bez pucování. Hovořím o klasických tombakových střelách, se střelami potaženými spec. vrstvami nemám vlastní zlu?enosti a s olověnými střelami v kulovnici taky nevím, ikdyž v malorážce se to také nijak neprojevuje. Na střelnici vypráskám vždy tak 150-200 nábojů a zatím jsem nikdy průběžně nečistil. Schválně to někdy vyzkouším, zda to bude mít vliv na přesnost střelby.
Reagoval jsem na opětovné vyčištění hlavně při nastřelování a provedení dalšího kantrolního nastřelení. Dobrá

-
- Pravidelný diskutér
Chůlapi máte sice pravdu ale při běžném lovu odchylka první rány celkem žádného významu nemá.To mi říká 25.letá praxe.Význam by to mělo snad až při střelbě přes 200m. a to si stejně nebudeš jist jestli je to zbraní nebo v rukách. Myslím tím ale že budeš mít hlaven vytřenou do sucha, protože kdyby z ní kapal konkor tak by to asi bylo trochu jinak.
Vy?la mi chvilka času tak přikládám slíbené foto, na následující adrese je nastřelovací stolice, kterou již několik let používám.
http://album.volny.cz/m.zloch/browse.ph ... owse_page=
http://album.volny.cz/m.zloch/browse.ph ... owse_page=
TO: Milan
To vypadá docela dobře. Dík za doplnění představ o takových nastřelovacích stolicích. Je to poměrně jednoduché a myslím si, že je to zároveň 100% funkční. Teď začíná zima, tak se asi taky pokusím o něco takového. No uvidím co na to sousedi, když budu pobíhat kolem garáže s kulovnicí a svářečkou
To vypadá docela dobře. Dík za doplnění představ o takových nastřelovacích stolicích. Je to poměrně jednoduché a myslím si, že je to zároveň 100% funkční. Teď začíná zima, tak se asi taky pokusím o něco takového. No uvidím co na to sousedi, když budu pobíhat kolem garáže s kulovnicí a svářečkou

CZ 550, 308 Win. / CZ 527 Varmint 223Rem / CZ 550 300WinMag / BO 98 9,3x62
ZG 47 8x57 JS / ZBK 110, 5,6x50 RM + 12x70 / ZP 16x70 / IŽH-27EM-1C 12x70
ZG 47 8x57 JS / ZBK 110, 5,6x50 RM + 12x70 / ZP 16x70 / IŽH-27EM-1C 12x70
- jakub203
- Zkušený diskutér
- Kontaktovat uživatele:
Ballistic calculator
ještě jeden odkaz na "Ballisttic calculator" od Hornady.....
http://www.hornady.com/ballistics/balli ... ulator.php
http://www.hornady.com/ballistics/balli ... ulator.php
Blaser R93 Profesional 9.3x62, Schmidt&Bender Zenith 2,5-10x56
KB Retter Gaildorf 7x57R/16 Zeiss Diavary 1,5-6x36
Merkel 40E 12/70
"ALEA IACTA EST..."
KB Retter Gaildorf 7x57R/16 Zeiss Diavary 1,5-6x36
Merkel 40E 12/70
"ALEA IACTA EST..."
-
- Zkušený diskutér
Tak jsem byl na střelnici vyzkoušet Hornady SST, 140gr v 270Win. Střílel jsem na 65m(změřeno pásmem) ze stolu, kulovnici podloženou pytlíky s pískem, jak mi doporučil Vhool. Zbraň byla zhruba mnou nastřelena na cca 50m s RWS KS 150gr.
První rány 1 a 2 ?ly 1,5 cm doprava a to samé dolů. tak jsem překlikával puškohled a střílel až jsem se dostal k č.6 s čím? bych byl spokojený. Pak jsem vyměnil terč, kde průměr středu terče je o 8mm menší viz. fotka n2. A chtěl jsem si dál zastřílet a tak jsem dal dalších 7 ran, samozřejmě vždy z úpravou kříže, během 20 minut. Můj cíl, bylo se dostat na zásahy které by výškově odpovídali střele č.5, samozřejmě 1cm vlevo. Ale po překliknutí mi to šlo stranově dobře ale výš a další rána ?la úplně na druhou stranu. Tak jsem to zabalil. A půjdu to zkusit jindy. Byl tam se mnou kamarád s ZH 7x57R, Norma Oryx. On se to bál zkoušet nastřelit sám, tak mi řekl, až mu to zkusím a na čtvrtou ránu se mi to podařilo dostat do černého středu a dalšími dvěma ranami zhruba cca 0,5cm nad střed a to samé do strany. Fotku bohužel nemám, terč si vzal na památku. Byl jsem docela překvapen jak mu to jednodu?e a pěkně ?lo. Má puškohled Artemis 7x50 hrubé T. S tím jeho T se mi mířilo líp než s tím nitkovým křížem z bodem. Bod mi při míření na černý střed zavazí. Proto jsem si udělal terč s osami podobnými těm v mém puškohledu a srovnávám bod a i osy. Můj dotaz ale spíše zní, jestli ty poslední rány mohly jít nejhůře, protože už byla po 13 ranách zahřátá hlaveň. ( Ikdyž mě se nezdálo.) Já si myslím, že chyba už byla ve mně.
Jo abych nezapomněl, vítr foukal docela silný mě dozad.
To vhool, tebe taky prosím o odpověd . Díky Michal
P.S.: Můj druhý pokus o nastřelení.
http://album.volny.cz/dominicek42/brows ... owse_page=
První rány 1 a 2 ?ly 1,5 cm doprava a to samé dolů. tak jsem překlikával puškohled a střílel až jsem se dostal k č.6 s čím? bych byl spokojený. Pak jsem vyměnil terč, kde průměr středu terče je o 8mm menší viz. fotka n2. A chtěl jsem si dál zastřílet a tak jsem dal dalších 7 ran, samozřejmě vždy z úpravou kříže, během 20 minut. Můj cíl, bylo se dostat na zásahy které by výškově odpovídali střele č.5, samozřejmě 1cm vlevo. Ale po překliknutí mi to šlo stranově dobře ale výš a další rána ?la úplně na druhou stranu. Tak jsem to zabalil. A půjdu to zkusit jindy. Byl tam se mnou kamarád s ZH 7x57R, Norma Oryx. On se to bál zkoušet nastřelit sám, tak mi řekl, až mu to zkusím a na čtvrtou ránu se mi to podařilo dostat do černého středu a dalšími dvěma ranami zhruba cca 0,5cm nad střed a to samé do strany. Fotku bohužel nemám, terč si vzal na památku. Byl jsem docela překvapen jak mu to jednodu?e a pěkně ?lo. Má puškohled Artemis 7x50 hrubé T. S tím jeho T se mi mířilo líp než s tím nitkovým křížem z bodem. Bod mi při míření na černý střed zavazí. Proto jsem si udělal terč s osami podobnými těm v mém puškohledu a srovnávám bod a i osy. Můj dotaz ale spíše zní, jestli ty poslední rány mohly jít nejhůře, protože už byla po 13 ranách zahřátá hlaveň. ( Ikdyž mě se nezdálo.) Já si myslím, že chyba už byla ve mně.

Jo abych nezapomněl, vítr foukal docela silný mě dozad.
To vhool, tebe taky prosím o odpověd . Díky Michal
P.S.: Můj druhý pokus o nastřelení.
http://album.volny.cz/dominicek42/brows ... owse_page=
MAUSER M03 8x57IS,Zeiss Victory Diavari 3-12x56 T* kříž 60
Bettinsoli diamont lux 12/76,12/76
BRNO Mod. 1 cal 22 Long Rifle
ESCHENBACH trophy AS/P 8x56B
ESCHENBACH farlux selctor D 8X42BG
Bettinsoli diamont lux 12/76,12/76
BRNO Mod. 1 cal 22 Long Rifle
ESCHENBACH trophy AS/P 8x56B
ESCHENBACH farlux selctor D 8X42BG