střely sierra od SaB

Vše o loveckém kulovém střelivu. Vaše zkušenosti a názory.
roedear
Pravidelný diskutér

Re: střely sierra od SaB

Příspěvek od roedear »

Ještě celkem podstatná informace - u černé zvěře je dobré znát směr, kterým zvěř odběhla, většinou se kus rozbarví až po 15-20 m. Na začátku stopní dráhy bývá jen jedna kapka na 3 m.
ZKK 600 30-06 Spring. Sierra 11,7g (SBT)
Vojta
Zkušený diskutér

Příspěvek od Vojta »

Jak jsem slíbil, tady jsou mé zkušenosti s SaB Sierra Game King 11,35g v ráži 7x64. lovím s touto municí druhou sezonu. Mám s ní uloveno cca 20 ks srnčího, 2 kusy černé, 3 lišky.
Co se týče srnčího: Stříleno od 10 m do cca 200 m. Srnčata 100% v ohni váhově do 9-ti kg. Srny váhově do 17 kg, při zásahu na zadní komoru zvěř odbíhá cca do 20-ti metrů. Při zásahu plic, srdce vždy v ohni. O ráně na krk nemusím psát. Jedna srna po zásahu na zadní komoru na vzdálenost okolo 170-ti metrů vyrazila tryskem a po cca 60-ti metrech udělala kotrmelec jako zajíc a zhasla, to se mi ještě nikdy nestalo. Byla to ale nejdelší vzdálenost, kterou mi srnčí odběhlo a je to spíše vyjímka - srnčí o mně vědělo.
Letos 5 srnců - 3 v ohni, zbývající dva do 20-ti metrů s dobrou komorovou ranou.

Lišky a ostatní zvěř škodící myslivosti vždy v ohni.

Černá zvěř 2 ks : Sele v mírném klusu, zásah srdce - v ohni (37 kg), lončák po zásahu srdce-plíce 20 m od nástřelu s výborným barvením ( barvení je v účincích kulových střel, váha 57 kg)

Barvení u srnčího dobré, na nástřelu vždy dostatek barvy, stejně tak po únikové trase. Jen jeden letošní srnec se zásahem na vysokou komoru (zásah plic), naprosto bez barvy, po 20 m dosledován psem v ječmeni - vybarvil dovnitř.

Pokud by tě něco zajímalo, stačí se zeptat, zkušenosti nějaké jsou, rád poradím. Pro mně osobně nejlepší střela od SaB kterou jsem vyzkoušel ( Po PTS, SPCE, SP ), stejně jako v ráži 7x57 R se mi velmi osvědčila.
Perník
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Perník »

to Vojta: Kolik to odcházelo v 7x57R při střelbě na kratší vzdálenosti? Moje zkušenost je taková, že na kratší vzdálenost to odchází daleko, 1 kus černé na cca 15m jsem v řepce ani nedohledal a byl nalezen až při sklizni asi kilometr od nástřelu (žádná barva na nástřelu, ranní dosled s pejskem bez úspěchu). Bohužel už byl ve stavu, kdy nebylo možné posoudit zásah. Po téhle zkušenosti jsem Siery přestal používat, protože černou lovíme u řepek a kukuřic právě převážně na "blízko".
KB CZUB 584 12/7x57R
IŽ - 27EM - 1C 12/76
NK Bora od Černé tůně
Vojta
Zkušený diskutér

Příspěvek od Vojta »

Ahoj, já jsem s nimi v 7x57 R lovil taky asi 2 sezony. Ulovil jsem s nimi asi 5 ks černé. bylo to většinou na naháňkách na vzdálenosti do 30-40 m. Ani jedno z prasat mi neodešlo dále jak 40 m - a to pouze jeden lončák, jinak do 20 m. U srnčího při střelbě do 50-ti metrů to bylo do 20-ti metrů s výrazným barvením. Je to ale hodně o umístění zásahu, já jsem v té době hodně střílel zadní komoru - plíce nebo plíce+játra. Při zásahu plic to bylo vždy v ohni i na vzdálenosti k 200 m.
Černou také lovíme u kukuřic a řepek, jak píšeš a tam vždy volím ránu přes plece.
Vím ale, že zkušenosti lidí s touto střelou se hodně liší, já jak píšu, mám jen zkušenosti pozitivní.
roedear
Pravidelný diskutér

Příspěvek od roedear »

Nejčerstvější zkušenost se střelou siera 11,7g, SB, ráže 30-06 - srnče na vzdálenost 80m, 4,5kg, vstřel za pleckem a výstřel pleckem. Je jasné, že takhle malým kusem ta střela "praštila" o zem, akorát párkrát odkázal. Výstřel byl v plecku přes lopatku o průměru 5 cm.
Zdenek41
Zkušený diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdenek41 »

Já už bych to do flinty nedal na krátké vzdálenosti selata do 25kg plicní i komorosrdeční vždy přes 100m na srnčí to samé dirka tam dirka ven.Přesnost byla velice dobrá.Jen se mi už nechce litat po řepkách a kukuřicích a čekat až to nějakou bachnu omrzí a příjde si kousnout.Zatím je do čeho.
Naposledy upravil(a) Zdenek41 dne úte 12.10.2010, 18:38, celkem upraveno 1 x.
Tony30
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Tony30 »

Souhlasím se Zdenkem41,mé skušenosti s touto střelou jsou podobné.Před lety jsem je skoušel s r.7+57R,11.35gr.liška střelena na cca.80m.odešla od nástřelu asi 30m.do meze,po ohledání nástřelu jsem našel jen trošíčku střiže,ale byl jsem si jist dobrým zásahem,šel sem směrem kde liška zmizela v mezi a našel sem kapku barvy,po cca.20m.liška ležela,mádherná komora vstřel dirka-výstřel dirka.Další případ,střelen lončák 70kg.na krk cca.25m.zůstal v ohni,po 10min.(cigárko)příjdu k němu a milí lončák vyrazí proti mě :shock: ,(bylo mi divné že neodkazuje)po asi třiceti metrovém úprku :) dostřelen na hlavu,po ohledání krku opět vstřel-výstřel dirka,(nebyla zasažena páteř),ale s klasickou střelou 11,2gr.střiž.hrana se toto nikdy nestalo.A na srnčí jsem si radši ani netroufl.Můj názor na tuto střelu? Je to poměrně přesná střela,ale chová se spíš jako celopláštˇ,nikdy nevíte co to udělá a jaké vám to připraví překvapení.Připomíná mi spíš terčovou střelu,je tvrdší,možná by se spíš uplatnila na silnější zvěř a na větší vzálenosti kde předá více energie a více se rozloží.Nechci tuto střelu hanit,ale to je jen můj názor.LOVU.
CZ 550FS 308W-Zeiss Victory Varipoint 3-12x56 os.60
ZH324 7x57R,16/70-Docter 2,5-10x48 os.60
Baikal-27EM-M 12/76,12/76
Shiva
Expert na zbrane
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Shiva »

Pokud je to strela Sierra game king, tak je jasne ze budou ruzne ohlasy. Vetsina myslivcu strili na kratkou vzdalenost a game king je urcen na lov na delsi vzdalenosti. To znamena, ze strela do 100m je prilis rychla a nestaci se dostatecne otevrit. Pokud ji vyrobce munice nenalaboruje pomalejsi. Na kratke vzdalenosti je vhodna strela Sierra ProHunter.
Nepište soukromé zprávy, pište na mail: lovectvi@sniper.cz
roedear
Pravidelný diskutér

Příspěvek od roedear »

Ano je to Sierra GK a ty zkušenosti, že je tvrdší mám samozřejmě také. Také se mi stalo, že srnec střelený na 5m odběhl, cca od 50m to srnčí celkem spolehlivě porazí a buď pákrát odkáže a zhasne nebo vstane otočí se, max popojde a znovu padne.
Přesnost je fajn, záleží na rukách.. pozitivně hodnotím taky to, že zatím jako jedinou jsem ji při zástřelu do lončáka přes hromadu kostí včetně páteře našel vcelku, byť deformovanou.
Hlavně ale nestřílím 7x57 ale 30-06, rozdíl ve výkonu je znát.

Zdeňku - moje zkušenost u selat do 30ti kg je, že při průstřelu srdce shora dolů (8m od posedu) byl kus v ohni, jiný při komorosrdeční ráně udělal 15m.. naproti tomu jsem se prošel, když jsem vzal zadní komoru šikmo.. všechna prasata byla na krátkou vzdálenost.
Leon
Moderátor

Příspěvek od Leon »

nedávno jsem ulovil lončáka 35kg 308 win sierra HPBT 11,7g SB match střílel jsem asi na 50m z vysoký kazatelny a on běžel šikmo proti mě tak byl zásah těsně před plecko a výstřel přes kloub na druhý straně měl prostřelený srdce a padl na místě a asi 5 sekund odkazoval a poškození zvěřiny bylo minimální akorád kousek plecka nad kloubem ale střílel jsem na lišku těsně za plecko asi na 100m a ta odešla dobrých 150m než jí fena našla byla to dírka dovnitř i ven
CZ 550 american 308win.
Shiva
Expert na zbrane
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Shiva »

Leone, vseobecne je znamo ze Sierra MK (HPBT) je sportovni strela a Sierra silne nedoporucuje s ni lovit. Jeji nevyzpytatelnost byla dokumentovana mnoha nasimi kamarady.
GK jsem probiral na IWA s Matt Reams od Sierry. Potvrdil mi co jsem rikal. GK je vhodna od 200m dal.
Nepište soukromé zprávy, pište na mail: lovectvi@sniper.cz
Tony30
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Tony30 »

Ano dodám že to byla střela GK.
CZ 550FS 308W-Zeiss Victory Varipoint 3-12x56 os.60
ZH324 7x57R,16/70-Docter 2,5-10x48 os.60
Baikal-27EM-M 12/76,12/76
roedear
Pravidelný diskutér

Příspěvek od roedear »

Přidávám poslední zkušenosti střel Sierra GK v laboraci SB

1) Laň - vzdálenost 30m, ráže 30-06, SBT 11,7g, zásah lopatky, žebra, páteře - kus v ohni, střela prošla, odhad váhy 70kg

2) Liška - vzdálenost 30m,ráže 30-06, SBT 11,7g, zásah v okamžiku, kdy mě uviděla a odskakovala - vstřel na žebrech, výstřel vpředu přes hrudní kost, v ohni

3) Sele - vzdálenost 20m, ráže 30-06, SBT 11,7g, zástřel šikmo zepředu - zasažena část lebky, průstřel páteře, přestřelená lopatka v druhé polovině těla, vlomená žebra do komory, střela zůstala po průchodu cca 25cm kostí na dece, zbytková hmotnost asi 40%, zbytek olova drží pevně v plášti, na ohnutých částech plášťě je olovo jakoby namáznuté, kus v ohni, váha 19kg.
Je to teprve druhá střela Sierra GK, kterou jsem našel a u které i přes průchod více kostmi zůstal plášť neoddělen od jádra.

4) Lončák - vzdálenost 8m, ráže 30-06, SBT 11,7g, zástřel na ostro přes hrudní kost, střela prošla mezi plícemi, které po spodní straně poškodila, ustřelila část srdce, prošla středem jater (díra 8-10cm) a uvízla v pajšlu, kde jsem ji boužel neobjevil, tento kus odběhl asi 40m, ale dobře barvil
Kettu81
Častý návštěvník

Příspěvek od Kettu81 »

Ze sierou GK sem lovil dva roky převážně černou do stopadesáti metrů a srnčí do dvouset. Přesnost výborná na srnčí ranivý účinek dostatečný na prasata pod sto metrů je střela nevyspytatelná a má tendeci se chovat jako celoplášť asi v 10 ze 100 případů. Absolutně souhlasím s tím co napsal Shiva. Mám 308w Remington 700 Police a s mé dlouhé hlavně to určitě lítá rychleji než s nějakyho Štucu tak to asi bylo tim.
Nik.308
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Nik.308 »

To roedear: Máš s tím sloveno a potažmo rozbouráno nějaké srnčí? Mám 30-06 v kulobroku, teď si chci koupit ještě kulovnici a chtěl bych ji zase v 30-06 a přemýšlím, že bych do toho dával právě tyto Siery, jen by mne zajímaly účinky a šetrnost k srnčí a dančí zvěři. Děkuji.
Odpovědět