Volba vhodne raze a znacky zbrane

Vše o kulovnicích a malorážkách
Odpovědět
Shiva
Expert na zbrane
Kontaktovat uživatele:

Re: Volba vhodne raze a znacky zbrane

Příspěvek od Shiva »

Moje rada je, pokud na to mas, kup si SAKO 85 v 308win, na jejich optolock se vyprdni a nech si tam dat picatinnu. Puskohled je otazka penez.
CZ550 neni vubec spatna flinta a pokud nemas vylozene smulu tak ti bude strilet s prebitymi naboji (a u tech stejne skoncis) do 1/2 MOA. Ale ta udesna spoust, me vzdy odradi. Samozrejme, zase neni takovy problem ji vymenit. ale zas az tak velka zmena o proti poladenemu originalu to neni.
Nepište soukromé zprávy, pište na mail: lovectvi@sniper.cz
figi
teoretik fora

Příspěvek od figi »

Jo, když se u CZ 550 spoušť dobře poladí, tak je v pohodě. Ale zdůrazňuji DOBŘE.
! 243W ! 6XC!! 222 Rem, 223 Rem, 308W, 8x57JS
figi63@seznam.cz
http://www.loveckastrelba.cz/
martinh
Pravidelný diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od martinh »

ja ji teda neladil ale nějak špatná mi nepřijde...jsem s ní spokojen
Sauer 202 + Zeiss Victory HT 3-12x56, Sauer 404 8x57 IS, CZ 550 Lux 308W...
JWK
Nový návštěvník

Příspěvek od JWK »

jak tady nekdo psal nezanedbatelna je take dostupnost... coz hraje pro CZ... dojedu si ji prohlednout jaky dojem z ni budu mit... pokud bych se pro ni rozhodl tak bych klidne dojel nekam do uherskeho brodu kde asi vyber bude... usetrene penize bych dal do optiky... a casem si stejne poridim vicero zbrani...

no uvidim favorit je SAKO 85

v razich porad tapu mezi 270 / 308 / 7remmag
pufr
Zkušený diskutér

Příspěvek od pufr »

Osobně z uvedených maličko preferuji 270W - je to taková "magnumka se standardním průměrem dna nábojnice" :D :D

Mimo některých konstrukčních nedostatků spouště CZ 550, které lze řešit výměnou za "Aftermarket" díly - už to někde psal Shiva a celkem pěkně to už popsal někdo snad na "střelectví" - je smutnou skutečností v uspořádání výroby v U.B., že výrobní dílna a montáž nemají údajně ujasněno, kde že se mají díly spoušťového mechanizmu odgrotovávat. Takže jich mnoho odejde smontovaných s různými otřepy na hranách atd. a tím pádem někdy i částečně nefunkčních. Zda a případně i co to vypovídá o výstupní kontrole atd. ať si každý odhadne sám - všichni jsme něčím ovlivněni, máme své představy, požadavky atd.

Rád čtu Figiho dlouhodobé zkušenosti a odůvodněné soudy o skvělé účinnosti 243W a 223Rem, ale v mé perspektivě je jejich použití na zvěř s hmotností nad cca 35 kg hovorově řečeno "machrovinka" = záležitost pro machra. To je pro toho, kdo už pár stovek kusů ulovil, loví klidně a uvážlivě, střelbu trénuje, zná hranice vzdálenosti střelby (třeba i při oparu, mrholení atd.). Při střelbě má dobrou sebekontrolu a dokáže si při neobvyklé reakci zvěře znovu vybavit, "přehrát" co se všechno dělo a když , že trefil, tak hledá a hledá a hledá ....
Naposledy upravil(a) pufr dne čtv 05.11.2009, 10:53, celkem upraveno 1 x.
Pufr
Shiva
Expert na zbrane
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Shiva »

martinh píše:ja ji teda neladil ale nějak špatná mi nepřijde...jsem s ní spokojen
v poradku, hlavne ze jsi spokojen. Ale to je tvoje subjektivni pocit, zalozeny mozna na nedostatku porovnani s jinymi vyrobky.
Jak je bezne na vsech forech, kazdy si chvali svoje (vetsinou) coz nikomu ve vyberu nepomuze.
Nepamatuji se na jednu jedinou ceskou spoust co by byla "dobra" = znamka 3. Remington tim trpi naprosto stejne.
Sako, Tikka, Savage (accu trigger, ale ne kazdemu vyhovuje spoustova pojistka, zase se ale clovek vyhne cvaknuti pri odjistovani) jsou spouste o 2 tridy jinde.
za posleni rok , jsem privezl ca 15 spousti od Timney nebo Jewell a vze do CZ zbrani. Ano, 15ks neni zadne velke procento z celkoveho mnozstvi prodanych zbrani v CR.
Chce to vyzkouset, aby clovek citil co je spoust a co je poleno ktere jeste drhne. Kdo mel v ruce moje flinty, vi ze nekecam a to plati ne jen o sportovnich specialech, ale treba i o starem SAKU 75 se std. spousti, nebo lovecke 8x57 postavene na starem Mauser zaveru.
JWK
Nový návštěvník

Příspěvek od JWK »

asi to zacinam videt takto...

hold to zkusim vydrzet a objednat sako 85 ktere by melo byt zarukou dobreho kusu... (umyslne to davam do pominovaciho zpusobu)

a pokud to bude ,270 nebo ,308 ci 7rem mag chybu neudelam ani s jednou paklize vyberu spravnou strelu a spravneho vyrobce

tak tedy asi Norma Vulkan
RWK kegelspitz

apod.
figi
teoretik fora

Příspěvek od figi »

Spoušť i Tikky jde sice jaksi poladit a má velmi plynulý chod, ale na mnou poladěné CZ 550 nemá ani náhodou.
Letos jsem s Tikkou absolvoval seriál kulových závodů L4K ve Světnově a ostatní zkušení střelci to zhodnotili jako
" měkkotvrdou spoušť". Lepší vyladění by chtělo dost zásadní konstrukční úpravu, možná se do ní někdy pustím. Jinak jde ladit jen odpor, a to ještě velmi omezeně.
Zato u CZ 550 jde ladit odpor, délka chodu spouště a délka propadu, což je naprosto ideální a jde s tím udělat opravdu cokoli.

K tomu hledání s ráží 243W - opravdu je to velmi vyjímečné, když něco hledám. Letos jsem zatím ulovil kulí v ráži 243W 46 kusů, 80% v ohni, zbytek do třiceti kroků max. Za pět let, co ji používám, jsem jen jednoupotřeboval psa, velmi špatná rána na měkko, přesto bych toho daňka dohledal i bez psa, nebyl daleko.
Loňský rok jsem hodně lovil s 308W, strašné, jak jsem zvyklý, že to padá, tak nic. Pro psa jsem byl 18 x, sice vše s perfektní ranou zhaslé, ale bez psa bych neměl šanci. Tomu jsem úplně odvykl, ale je fakt, že úspěšný dosled je velmi pěkný zážitek. Byl to vždy dosled srnčího, kde 308W nepředá dostatečně energii. Na větší zvěř to bylo jak jsem zvyklý v ohni.
! 243W ! 6XC!! 222 Rem, 223 Rem, 308W, 8x57JS
figi63@seznam.cz
http://www.loveckastrelba.cz/
Shiva
Expert na zbrane
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Shiva »

2 figi
Ladeni ≠ stelovani.
kdyz vemu zbran z obchodu tak chci aby chodila (ted mluvim o spousti) dobre a jeji odpor ci jine vlastnosti bud mohu nebo nemohu nastavit sam.
neznam CZ550 (ci jakou koli jinou CZ ) ktera ma lepsi spoust nez vybalena Tikka. Tomu rikam spoust nastavitelna uzivatelem
Ladena spoust je spoust jejiz uprava je zasahovani do mechanizmu spouste, bud si to udela tzv. samo domo ladic (takovy mi zkurvil spoust na 1911) nebo to dam puskari (coz je nekdy naprosto identicke jako moznost "samo domo") v obou pripadech se jedna o neopravneny zasah a muzes se rozloucit se zarukou.
treti moznost je to reklamovat nebo pozadat autorizovany servis o vymenu, ci "doladeni" spouste.
Takze i pro tebe Figi plati co jsem napsal drive, nikdo si nehani sve naopak, a vzdy to je subjektivne. Nebo mi snad chces rici, objektivne, ze CZ550, 700 ci 750 out of box ma lepsi spoust nez Tikka rovnez vyndana z krabice??? myslim ze ne.
Jo mimochodem, jak to vypada s tim TRG bazmekem???
a mozna bys mel zvazit misto SSIIB SSIII 6-24x50 MD. je na to skvela recenze.
kasari
Moderátor

Příspěvek od kasari »

to JWK - nechci ti to nijak komplikovat, ale jestli je pravda, co mi říkali v DETEXu ( a já nemám důvod jim nevěřit ), počkáš si na SAKO hooooodně dlouho... Původně jsem uvažoval o Saku 85 Stainless Synthetic, ale na SAKO se prý čeká i víc než rok. Takže jsem nakonec skončil u Steyeru Pro Hunter Mountain a nemůžu si stěžovat. Předtím jsem měl CZ 550 Lux a dal jsem jí pryč právě kvůli spoušti ( problém s napínáčkem ) a kvůli náchylnosti ke korozi. Ne, že bych se o ní nijak nestaral, ale někdy stačilo pár hodin a už chytala.

to figi - jsem rád, že nejsem jedinej, co je překvapenej z účinků 308 W. :wink: Asi jsem se neměl nechat ukecat a prosadit si 243.
Ulkomaalainen...
JWK
Nový návštěvník

Příspěvek od JWK »

hmmm tak to uz abych objednaval:o))) kdyz jsem ale koukal na cenu kulovnic CZ spadla mi brada... za ty penize to mozna risknu...a dojedu si primo do tovarni prodejny... model american je velice pekny... kdyz tak to necham doladit puskari... a usetrene penize strcim do optiky...

RAZE po te diskusi zde se zacinam klonit k ,270 coz je na to srnci a cernou do dvou let veku myslim (tedy soudim podle debaty) idealni, stejne tak na vyspelou cernou i vysokou...

jak rikam jde mi predevsim o balisticky vykon, dostatecnou ONV, max. presnost a co nejvetsi nachylnost na zlomeni v ohni

debata je to velice zajimava a ja dekuji vsem diskuterum...
Shiva
Expert na zbrane
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Shiva »

Strilet 6mm razi prase ci vysokou vyzaduje nekoho kdo vi co dela. a to Figi je. ja osobne nevidim duvod nelovit .223 se strelou o vaze 80-90gr, protoze strilet umim. Ale popravde receno, lovim druhou sezonu a tech moznosti jasneho cile a stabilni polohy, jsem fakt moc nemel. o tom ze .308 se blbe chova, je mytus.
1. bud neumis strilet
2. mas spatnou strelu
(neni to osobne vuci Figimu)
U kazde raze je to vzdy o umisteni zasahu, volby strely, vzdalenosti a stavu zvere.
cim silnejsi raze, tim vetsi mariginal na horsi umisteni zasahu, cim silnejsi raze, tim vetsi riziko na spatne umisteni zasahu, diky velkemu zpetnemu razu.
efekt na zver je zavisly primo od rychlosti/energie a prurezoveho zatizeni (kdyz vynechame samozrejme konstrukci strely). 7.62 (.30) ma o 22% vyssi prurezove zatizeni nez 6mm a naprosto identicke jako 3006. 3006 ma ve std. tov. navazkach v podstate pouze o ca 10% vyssi energii a rychlost. takze jestli nekdo rika, ze 3006 zabiji a 308 ne, tak je chyba nekde jinde.
Ja si vybral 8x57, vyssi prurezove zatizeni, dostatecny vykon, do 300m se v podstate bal nelisi od ostatnich razi. (200m padaji vsechny od 10-15cm coz je zanedbatelne pri beznem lovu v CR = tma, mesic) na 300 50-55cm (stejne clovek pak uz musi klikat a nemuze na tuto vzdalenost strilet v noci a z nestabilini polohy).
nechal jsem si poradit strely (Vulkan) a jsem z nich zklamany. zver odchazi, nebarvi, pokud strelena klasicky na komoru (za plecko). v ohni na kloub nebo vrch lopatky.
takze se vratim k 308 s bergrem strelou.
dalsi mytus je ze strela ma prostrelit. neni duvod.
lovec
Zkušený diskutér

Příspěvek od lovec »

JWK píše:hmmm tak to uz abych objednaval:o))) kdyz jsem ale koukal na cenu kulovnic CZ spadla mi brada... za ty penize to mozna risknu...a dojedu si primo do tovarni prodejny... model american je velice pekny... kdyz tak to necham doladit puskari......
Nerozumiem postupu ist si kupit nieco, co musim hned odniest puskarovi,aby sa to dalo plnohodnotne pouzivat.....
458 SOCOM, 9,3x62mm, .338 Remington Ultra Magnum, .300 Winchester Magnum, 7mm-08 Remington, .260 Remington, 6,5x47mm Lapua, .257 Weatherby Magnum, 6mm Norma BR, .44 Magnum, 9mm Luger, 16/70, .22 LR
Every Shot Counts
vhool

Příspěvek od vhool »

to JWK: nebudu zde hodnotit raze nebo znacku zbrane ale spis ti poskytnu voditko a vybirej sam protoze co osoba to jine preference razi nebo zbrani.
dostatecna ONV = vyssi ustova rychlost strely a volba strely
1.presnost = souhra zbrane a munice
2.presnost= tezsi strela vetsi stabilita a mensi nachylnost na vitr,travu atd.
1.zhasinani "v ohni" = misto zasahu
2. zhasinani .... = konstrukce strely vzhledem k jeji rychlosti
3.zhasinani .... = druh zvere a vzdalenost
4. zhasinani ... = vliv adrenalinu (vi o tobe zver nebo nevi?)
v podstate kdyz to shrnu tak i s malou kulickou ti to bude padat na fleku kdyz bude dostatecne rychla a mozna lepe nez po vetsi razi protoze pri rychlostech pres 750 m/s vznika tzv.hydrosok ktery vyradi i vzdalenejsi organy,je to vsak na ukor devastace zveriny kdezto vetsi raze pusobi na organismus spise predanim energie diky vetsimu prurezovemu zatizeni a neni nutna tak vysoka dopadova rychlost,tim zamezis zniceni zveriny (nebo alespon tento jev eliminujes na minimum pri zachovani stejneho efektu) volba je na tobe.osobne se priklanim k nazoru ze male raze jsou pro excelentni strelce a i tak jen pro urcite podminky.
neber to zle ale proc nepremyslis treba o M03 v razi 8x57 IS a dokoupit casem treba lauf s 243W,22-250 nebo podobne?sice vetsi investice ale sam zjistis ze osmicka splnuje vsechny tve pozadavky ....a je to jen o volbe munice,
k munici snad jedine tolik ze jedina cesta jak mit munici presne podle svych pozadavku je prebijet ...
Shiva
Expert na zbrane
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Shiva »

whool
v podstate jsi vice rozepsal to co jsem napsal.
jen v jednom bych to tak jednoznacne nevidel, a to hydroshok. ten nastane kdyz se strela rozlozi nebo kdyz preda vetsinu sve energie pri dane rychlosti.
me 8mm lita kolem 800m a vulkan proste prolitne a zadny shock nenastava. kdyz tam poslu 185gr bergra v .30 tak shock nastane, protoze se strela po ca 10cm defragmentuje a preda energii ktera ten shock vyvola.
kdyz mi to ale prolitne mezi zebry pres plice, tak nazdar bazar, dokud tomu nedojde stava a nevybarvi se do plic, tak bezi. zadny shock se nekona.

za hodku k tobe vyrazim, jaky je pocasi?
Odpovědět