to figi: jsem rád že to začínáme rozplétat. Ono totiž výrobci střel označují BC s největší pravděpodobností koeficient tvaru. Většinou tyto čísla fungují v kalkulátorech, které tito výrobci používají. Do těch kalkulátorů se musí ještě dosazovat průměr střely a hmotnost. Já raději, než tyto čísla používám koeficienty, který počítám z rychlostí střel v definovaných vzdálenostech. I z těchto rychlostí je vidět že se toto číslo mění. Proto používám bázi 0-300m protože s tímto číslem udělám menší chybu na 100m jako s číslem z báze 0-100m ve 300m. (ikdyž je to kulový proti chbě, kterou udělám pacičkama a očičkem

) Jsem si vědom, že jsem odkázaný na pravdomluvnost výrobců střeliva.
U těch čísel jsem byl taky auf, protože s větším číslem lepší balistika, kdežto v literatuře stojí čím větší BC tím horší balistika. Ve vzorci je to i=c x d2/m kde právě to d2/m je průžezové zatížení jen bez pí a 4 a c je koeficient tvaru.
Myslím, že by to chtělo toto více rozebrat, protože sypeme do kalkulátorů čísla, ale ony nemusí být úplně správný.
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR