Malorážka ZKM 617, rážE .17HMR
17hmr
ovšem, že musím souhlasit se Zdenkem. vždy je lepší ulovit lišku 223, nebo něčím podobným.Jde ovšem o to, kde tu lišku loví?. Jestli na poli na 150 m tak není co ře?it, ale když jdeš k norám na čekanou a střílí? na 40m , tak je to skoro zbytečný. Jasně, že si můžu vzít brokovnici a Možná by to bylo lepší.
Já sám jsem si ji koupil na holuby. Jak jsem však záhy poznal, tak expazivní střela není ono.Doufám, že seženu střelivo s celoplá?těm a pak to snad budu používat na to na co jsem to koupil(mimochodem neví někdo z vás jestli se vyrábí?).bohužel jsem zatím se 17 hmr žádnou lišku nestřelil . Do lesa chodím s malorážkou hrozně málo. když už jdu tak si beru kulovnici CZ 527 UB 7,62 39., takže s liškama nemám problém.Rád se s váma podělím o zkušenosti až je budu mít. Pořád si ale myslím, že liška zhasne rychleji po 17 hmr než po 22lr.Malorážku si beru , když jdu krmit nebo se psem, na čekanou beru kulovnici.
Já sám jsem si ji koupil na holuby. Jak jsem však záhy poznal, tak expazivní střela není ono.Doufám, že seženu střelivo s celoplá?těm a pak to snad budu používat na to na co jsem to koupil(mimochodem neví někdo z vás jestli se vyrábí?).bohužel jsem zatím se 17 hmr žádnou lišku nestřelil . Do lesa chodím s malorážkou hrozně málo. když už jdu tak si beru kulovnici CZ 527 UB 7,62 39., takže s liškama nemám problém.Rád se s váma podělím o zkušenosti až je budu mít. Pořád si ale myslím, že liška zhasne rychleji po 17 hmr než po 22lr.Malorážku si beru , když jdu krmit nebo se psem, na čekanou beru kulovnici.
Naposledy upravil(a) luban dne ned 24.6.2007, 19:02, celkem upraveno 1 x.
17hmr
ještě bych chtěl dodat moje poznatky, jak se s tou malorážkou střílí. Z výroby má 452 moc tuhou a dlouhou spou?t. Jemné vyle?tění lapovací pastou s tím udělá velkou změnu k lepšímu.pažba je moc těsně dolícovaná k hlavni, musí se vybrousit, aby byla plovoucí. Na střelnici jsem střílel(když jsem zastřeloval puškohled) na 50 metů v le?e. Rozptyl do 15 mm , pravděpodobně mou vinnou, myslím že v rukách lepšího střelce by to bylo jiný. V terénu ( v honitbě) mám rozporuplné zkušenosti. Opravdu jemný vítr,nebo dé?? jsou na rozptylu hrozně poznat. Také musí být vývrt dokonale odma?těn,trocha oleje a nic první ranou netrefí?. Co se týká výkonu, tak ten se mi zdá opravdu velký. Trámek 10*10 to prostřelí(smrk), vodou naplněnou láhev od octu to roztrhá napadr?. Jenom je opravdu hodně náchylná na vlivy počasí nebo minimální překá?ky.používám puškohled meopta artemis 2000 6*42 s téčkem, takže nic vhodného na přesnou terčovou střelbu, ale je perfektní za zhoršených světelných podmínek.
Použití 17 HMR
je možné v současné době Použití samonabíjecí malorážky ráže 17 HMR v myslivosti? Je s ní možno lovit zvěř škodící myslivosti a drobnou škodnou?
Odpověď:
Z hlediska účinku lze i tuto ráž použít k lovu menšícch ?ivočichů škodících myslivosti. Je však vedena polemika zda podle zákona se jedná o loveckou zbraň. Podle §45 zákona o myslivosti lze lovit zvěř pouze dlouhou loveckou zbraní. Podle zákona o zbraních a střelivu je zbraň 17 HMR řazena do kategorie zbraní B, ale také ji mohou nabývat držitelé ZP skupiny pouze B to znamená sportovní bez LP. V takovém případě by se jednalo o zbraň sportovní a s nemožností Použití k lovu. Je to fak dikustabilní protože zákon zcela jasnou odpověď nedává. Dr.Ing.Jiří Hanák.
a ted babo raď můžu stím lovit kuny nebo ne když máme super zákony
je možné v současné době Použití samonabíjecí malorážky ráže 17 HMR v myslivosti? Je s ní možno lovit zvěř škodící myslivosti a drobnou škodnou?
Odpověď:
Z hlediska účinku lze i tuto ráž použít k lovu menšícch ?ivočichů škodících myslivosti. Je však vedena polemika zda podle zákona se jedná o loveckou zbraň. Podle §45 zákona o myslivosti lze lovit zvěř pouze dlouhou loveckou zbraní. Podle zákona o zbraních a střelivu je zbraň 17 HMR řazena do kategorie zbraní B, ale také ji mohou nabývat držitelé ZP skupiny pouze B to znamená sportovní bez LP. V takovém případě by se jednalo o zbraň sportovní a s nemožností Použití k lovu. Je to fak dikustabilní protože zákon zcela jasnou odpověď nedává. Dr.Ing.Jiří Hanák.
a ted babo raď můžu stím lovit kuny nebo ne když máme super zákony

.17HMR vs .22WMR
Andy, Luban: A aký názor máte na .22WMR na lí?ky. Nebol by na lí?ky lepší vzhžadom na ta??ie strely, vy??iu energiu? Ďakujem
Re: .17HMR vs .22WMR
Neuvazujes aspon nad 22 Hornet,alebo 222/223 Rem.?ivan píše:Andy, Luban: A aký názor máte na .22WMR na lí?ky. Nebol by na lí?ky lepší vzhžadom na ta??ie strely, vy??iu energiu? Ďakujem
.22 WMR
lovec: Mám 5,6x52R takže nad .223 nerozmý?lal. Chcem nejakú malokalibrovku rozmý?žam .22LR, .17HMR alebo .22 WMR. Na nejakom fóre čítal, že .223 dos? poškodí ko?u tak ak niekto chce pre ko?u?inu tak nič moc. Ale to bude zále?a? od streliva! Do 50m by podža mňa .22WMR stačil.