Pechy píše:Koukám, že se to tady nějak "zvrhlo", ale nevadí... Do konce měsíci si chci devítku přivézt domů, takže potřebuji nějak promyslet střelivo.... Momentálně je favoritem Lapua Mega, ale začal jsem uvažovat i o TUGu. Hodlám s tou zbraní lovit hlavně černou zvěř, co by teda pro mě byla lepší volba???
Pokud mě to tady pánové dovolí a následně mě opět odborně nesetřou tak za mne jen tohle: dřív v myslivosti bylo střelivo Lapua dopodrobna popsáno,byly tam odezvy,že to mělo spíše reklamní charakter.Já osobně uznávám do kalibrů 9,3 jen dvě muničky.RWS a Norma.Normá má perfektní balistický program a ještě před tím než jsem si nechal 9,3 předělat jsem podrobně prostudoval snad všechny možnosti střeliva.Zásada č.1-pro 9,3 je na 200m každý centimetr dobrý.Standartně se taková dálka nestřílí,ikdyž výkon má,ale na tuto hranici nebo za tuto hranici může? dostřelovat zvěř,kterou může? definitivně ztratit i s dobrým psem.Střela Lapua Mega má mnoho příznivců,ale pokud si prostuduje? dopodrobna výkon a balistiku a srovnáš to například od Normy se střelou Alaska 18,5g ,tak Alaska má E100 3841/V100 -644 ,Mega má E1003460/V100 -612 ,a teď nejdůležitější : Mega při nastřelení na 150m ,100m= +5cm má ve 200m klesání -12,4cm a Alaska při nastřelení na 150m,100m = +5cm má -8,6cm .Tak si úsudek udělej sám.Navíc střely 18,5g jsou natolik tvrdé,že černou a vysokou (tu veškerou) spolehlivě prostřelují a nepodlévají.TUG dělá podlitiny.Jak píše Whool,není to moc vhodné.Ale zaručí dokonalý průstřel i napříč těžkého kusu pokud to bude nutné.