Kulovnička 222 Rem. vs. 223Rem.

Vše o kulovnicích a malorážkách
Shiva
Expert na zbrane
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Shiva »

Ano, puškaři jsou problém. Ale upřimně, problém je s kvalitou všude a ve všech oborech.
Legislavita.
nevidím problém zkrácení hlavně, do 1cm, si myslím, že si toho nikdo nevšimne, to za prvé a za druhé, pokud je to v rozměrech danné kategorie, tak nikdo nezapisuje a nezaznamenává, na centimetr jak je hlaveň dlouhá. ráže zůstává stejná, kategorie zbraně také, tak není co ře?it. V podstatě by jsi to musel ře?it i s novou hlavní.
Na druhou stranu, jak jsem napsal, normální myslivec/lovec, kolik ran ročně vystřílí? Po kolika ranách je opotřebení, že přestane trefovat zířata, nebo začne trefovat špatně kvůli nepřesnosti pušky vzniklé vypálením?
nenormální myslivec/lovec si bude přebíjet sám, nevím kolik on vystřílí a za jak dlouho mu ta zhoršená přesnost začne vadit. Já za sezónu vystřílím ca 1000 malorážek. A to je fakt docela hukot a záběr na čas.
Podle mne to při praktické střelbě může někomu vadit ca po 3000. pak si udělám delší náboj a můžu střílet další 3000. to je celkem 6.000 ran. Na kolik let to je? 10?
Nepište soukromé zprávy, pište na mail: lovectvi@sniper.cz
Mosin
Zkušený diskutér

Příspěvek od Mosin »

Tak to je velice zajímavý a poučný příspěvek. Chtěl jsem se jen zeptat, když dovhází k tomu vypalování, jak jsou na tom drážky a celkově hlaveň po celém zbytku délky hlavně? Samozřejmě za předpokladu údr?by. totiž známý na mě vyrukoval s tím, že si koupil 222, protože mu v obchodě řekli, že u 223 odchází hlaveň. No tak jsem mu řekl přesně to co tu píše Shiva. Nemyslím s tím OAL, ale to že to on jako myslivec s těma pár ran vůbec ani nebude vědět. Za prvé, že to bude za dlouho a za druhé, že to na tom zvěřeti ani nepozná, že mu to tro?ičku rozhatuje. No byl jsem považován za hloupého a každý jsme si mysleli svoje. Tak jsem rád, že konečně vím podstatu tady té rádoby vzniklé nepřesnosti laufu :wink:
CZ 550, 308 Win. / CZ 527 Varmint 223Rem / CZ 550 300WinMag / BO 98 9,3x62
ZG 47 8x57 JS / ZBK 110, 5,6x50 RM + 12x70 / ZP 16x70 / IŽH-27EM-1C 12x70
tibi1
Zkušený diskutér

Příspěvek od tibi1 »

no na slovensku ti ziadny puskar nesahne na hlaven ak nemas najprv papiere z balistiky a vlastne je to detto i pri predaji zbrane do druhej ruky a to nehovorim o cakacej lehote kym ti to vratia + poplatok je pravda ze nikto si nevsimne kolko si z hlavne ubral a vlatne je to pre nas vyhodne...myslel som prave pripad vymeny hlavne....myslim ze u vas to nie je az tak prisne
Ono dokonca by som sa netrapil ani tak vypalovanim komory ako opotrebovanim ustia t. j. rozmery polí a drážok...je logicke ze dia 224 ma predsa tieto jemnejsie ako napr. masivnejsia 7,62..aj z toho dovodu vybehla na spicu v BR do 300 30BR....ma takmer identicke bal. parametre s doteraz ospevovanou 6BR ale hlaven v 30BR ma schopnost vyhravat s rozdielom zivotnosti vs 6br cez 3000 vystrelov pri zachovani omonoho lepsiech tlakov a hlavne i lepsej vahy striel vo svoj prospech a to je rozhodujuce pre BR strelcov. Ale ak sa mame bavit o vypalovani komory tak mozme tento priklad aplikovat i na 300WM vs 300WSM...je to nakoniec o tvare nabojnice a systeme spalovania v zavislosit na case a sposobe horenia...takze si myslim ze je jeto skor o tych drazkach a poliach ... hm ale nebranim sa ziadnej teorii zvlast ak vezmem do uvahy kamaratov hornet po pradedkovi co ma detto rozptyl i po 20 rokoch
Fery
Zkušený diskutér

Příspěvek od Fery »

To Shiva: Pěkné a poučné. :!: :wink:
To Vhool: Přesně jak píšeš. spíš tu zbraň zkur... tím, že ji špatně čistím než tím, že vypálím hlaveň. :lol: Já jako normální myslivec vypálím ročně okolo 50 ran z obou kulovnic, takže vypalování vůbec neřeším. :lol: :lol: :lol:
CZ550-3006 Sprg,ZZK601-223 Rem, ZK 99 6,5x57R, BS 9,3x74R/9,3x74R
Odpovědět