Příspěvek od vhool »
co mám ve vztahu k černé udržovat?vhool píše: ...a v tom bych videl asi nejvetsi potencial (dosud nevyuzitej) ceske myslivosti,ne lovit ale vytvaret a udrzovat![]()
Příspěvek od vhool »
Taky si nemyslím, že by se muselo debatovat o tom, jestli hromady ano, nebo ne. Spíš jestli se dělá něco pro to, aby se tam černá držela, nebo pro to, aby tam nebyla. Protože to je taky odraz toho, jestli černou v honitbě chceme mít, nebo ne.Perník píše:
Myslím že debata tohoto zajímavého tématu zase sklouzne k tomu zda hromady ano či ne. Osobně na to mám vcelku jasný názor. Psal jsem o tom už v tématu o krmení a vnadění černé zvěře. Je třeba rozdělit krmení na hromadách a vnadění k vytažení černé z porostů. Takové si představuji o objemu kýble popř. pytle atraktivního krmení. Navážení hromad ke kazatelnám rozhodně neschvaluji a nepraktikuji, ikdyž vím, že i u nás se sem tam nějakej dvoukolák plev nebo siláže někam naveze. Takovéto věci jsou i předmětem dohadů uvnitř našeho MS a to hlavně z důvodu možných nákaz. Jako MH jsem nucen zaujmout nějaké stanovisko a rozlousknout to. Vím, že je třeba černou lovit (škody) a chápu že i riziko nákazy z tlejícího krmení existuje. Připravil jsem do schůze návrh že krmeliště pokud bude, bude zastřešeno a parvidelně čištěno (sanováno)
Jinak v současnosti jsou tady na cca 1600ha 3 krytá krmeliště.
Rozhodně mi ale netvrďte že prasata do naší honitby chodí kvůli pár pytlům siláže a jádra, tím pravým důvodem je cca 500ha kukuřice, další hektary řepek, kde je futr, klid a kryt.
Pokud jim nenasypu, přijdou stejně, jen bude možná obtížnější je lovit. Čím obtížnější lov, tím méně úlovků. Málo úlovků - hodně řečí o nečinnosti.
Zásadním problémem je v systému zemědělské velkovýroby a to jak ve vytváření vhodných podmínek pro černou, tak pro likvidaci podmínek pro drobnou zvěř. Proto s Vámi naprosto souhlasím v tom, že zájmy myslivců, zemědělců i lesníků by měly být spojeny a měl by v nich být hledán jistý průnik.
Příspěvek od vhool »