Zdar, proti rusakum nic nemam, ale počítej s tim že zpracování je opravdu trochu horší než u jiných zbraní a to samozřejmě vč. starších... je bezkonkurenčně nejtěžší a když si zajdeš do prodejny a zkusíš novou flintu...na 99% ji napoprvé ani nezlomíš tak aby jsi dala náboj do spodní komory, taktéž po výstřelu ti bude dělat problem zlomit a vyndat spodní patronu... vím o čem mluvim, okolo ji má asi pět myslivců a jsou to chlapy (pradva ve 12tce , ale myslim že zpracování bude stejné) jeden kolega se mnou chodí na střelnici má nastříleno tak 2000ran a flintu stále láme "přes koleno" , krom toho, často mají problem s vyhazováky, buď přestanou fungovat nebo vyhazujou nevystřelené patrony, dale bordel v baskuli, mechanismus je často plnej špon a jakehosi písku novou zbraň je třeba hned po koupi rozebrat vyčistit a promazat..... pravda ,že při jakekoliv zavadě maš možnost reklamace o proti starší zbrani, ale v době honů tě bude měsíc v reklamaci dost mrzet...
Majitelé jsou ale i tak často spokojení ,protože se o ni nemusí moc starat,vydrží hrubší zacházení,může celoročně jezdit hozená za sedačkou traktoru a když jí otře může s ní vyrazit ihned na hon
Tuhle flintu bych nedoporučoval ženě....
naopak kamarád co chodí střílet hodně na střelnici a má dva trapové specialy berettu a browning a automat TOZ chodí poslední dobou na všechny hony se 16kou ZP , kterou puvodně koupil svojí manželce.... puvodně měl i kozu TOZ, ale tu prodal asi po roce...
ja osobně jsem se taky rozhodoval jestli nového sportinga nebo něco jiného použitého a nakonec když jsem zašel do prodejny a vzal ho do ruky............ rozhodl jsem se teměř okamžitě hledat něco použitého a skončil u itala (byl k dispozici za mnou akceptovatelnou cenu, kdyby byl býval třeba Browning šel bych do něj)... a zatím jsem spokojen.
Ps: pokud s tim budeš chtít chodit na kachny tak pořebuješ zbraň se zk. na ocelové broky , aspoň zatím, což ZP nemá...ale za tu cenu se jí to dá odpustit....takže před koupí zbraně si vždy zjisti jestli je určená ke střelbě ocelákama...