Originál montáž na Yukon neznám, neviděl jsem a jestli se ti hnula, věřím ti to, možná by pomohlo jí vylapovat.
Rozhodně nemluvím o noname nebo airsoft kroužcích a lištách PRC, ty jsou dobré tak na baterku. Kroužek PRC jsem jeden koupil na kolimátor, už při nastřelení mi šel kolimátor proti původnímu o pár desítek cm vedle, takže o kvalitách těchto výrobků si nedělám iluze. Kroužek jsem zahodil a koupil rychloupínací od Aimpoint, který drží. Jo, bylo to na HK SL8, kde je zmíněný polymerový rail. Několikrát jsem přehodil kolimátor s tím kroužkem Aimpoint za sklo na dural. kroužkách Vortex a budeš se divit, nástřel to drželo, flinta pořád střílela sub MOA tam, kam byla nastřelená, ale to je jen ve 223, takže nějaké velké rázy nehrozí. Na 308 mám momentálně lištu Warne a dural kroužky Seekins. Sklo jsem několikrát sundal a nástřel je tam, kde má být. Jo flinta varmint Savage 10 s přesností sub MOA a stříleno min. na 100m. Kamarád má na T3 varmint v 6,5x55SE dural. rail Recknagel, na tom přehazuje podle potřeby noční vidění na lov a sklo na LR a nemá se změnou nástřelu problém. Ono je to opravdu o výběru komponent. Kvalitní lišta a kvalitní kroužek si k sobě sednou jak prdel na hrnec, takže drží celou plochou a nemá se co vymačkat. Mám doma jedny základny na rail zn. Kozap. Zkusil jsem je přiložit na lištu EGW a rozhodně se nedá říct, že sedí celými plochami tak, jak má. Na té samé liště kroužky Seekins sedí naprosto přesně. Jo a hodně také udělá utahování momentovým klíčem a když rukou, tak s citem.
Osobně nevidím problém v jak se uvádí AL komponentech, stejně tak v kombinaci s ocel. komponenty, ale je třeba použít kvalitní komponenty, ne noname PRC za pár korun. I z oceli se dají udělat nepoužitelné klumpy, viz. Kozap a několik popsaných zkušeností lidí zde na fóru. Mimochodem třeba monolit Spuhr je Al a úspěšně ho používají ozbrojené složky půlky světa na ostřelovačkách třeba v 338LM, i na tebou zmíněné Sako. Jo a stojí bratru 11 litrů, moje kroužky Seekins stály 4,6 litru, takže o ceně to fakt není, když je podobná, jako za ocelový Optilock