243Win
Re: 243Win
Ano figi, naprostý souhlas - v mém sumáři výhody a nevýhody, resp. malá rychlá vs velká pomalá, kde jsem postavil proti sobě mnou používanou .243 Win a 9,3x62 jsem toto opomněl - s .243 vidím téměř vždy co se děje bezprostředně po výstřelu - tedy pokud nejsem oslněn zábleskem. U devítky se to naopak podaří málokdy, protože se mi při výstřelu krapet zvedne a už jsem mimo cíl 

Mauser M03 9,3x62 Zeiss Diavari VM 3-12x56 osnova 40
CZ 537 .243 Win Swarovski Nova 3-12x56
ZKM 452-2E .22LR Zeiss Diatal 6x42
Iž-58 M 16/70
CZ 537 .243 Win Swarovski Nova 3-12x56
ZKM 452-2E .22LR Zeiss Diatal 6x42
Iž-58 M 16/70
Souhlas,po zkušenostech z rážemi 7,62x39, 7,62x54R, 308w, 7x64,na další si nevzpomenu,tak po 12ti leté praxi,jsem po dlouuuhém rozvažování pořídil 243win,paráda překvapení,spokojenost,říká se že je pro lidi se zkušenostmi než pro začátečníka,nevím,ale vzhledem k tomu že tu lovíme pouze srnčí ,škodnou a občas černou(já pouze sele a lončáka)múžu jen doporučit,přesnost,rychlost,malý zpětný ráz a okamžitý přehled po výstřelu,střílím klasickými SaB a max spokojenost.Zatím vše v ohni,nebo do 50m,dosled se psem nebyl zatím třeba.
Ještě také tuto ráži kupují často ženám( dokonce i začátečnicím !) .
to figi:Tak to je pan příspěvek!
to figi: hmmm velmi zajimave a poucne .... jen tak na okraj,co je tady fakt? ... v jinem vlakne souhlasis ze 243W neni vhodna pro zacatecnika nebo nezkuseneho lovce ? .... nejak ted tapu tak se pouze ptam abych vedel 

vejce - ona 243W je tady tak trochu na černé listině, moc jsem ji chválil. Nikdy jsem z ničeho lepšího nestřílel. To, co popisuješ je naprostá klasika s veškerou naší zvěří.
To, že to není ráže pro začátečníka si myslím hlavně proto, že na nástřelu, pokud zvěř odběhne, nenajde nic. A jde domů, protože chybil ( ale začátečník nenajde nic ani po 9,3x62 ).
vhool - je to tak, jak píšu. A představ si, ty ženské s tím loví velmi úspěšně.
Pořád platí, že jediná důležitá věc je trefit se. Ty joule, rychlosti a podobný hovadiny jako přebytek energie či výkonu. Ty zvířata to neznají. Jen my o tom pořád plkáme.
To, že to není ráže pro začátečníka si myslím hlavně proto, že na nástřelu, pokud zvěř odběhne, nenajde nic. A jde domů, protože chybil ( ale začátečník nenajde nic ani po 9,3x62 ).
vhool - je to tak, jak píšu. A představ si, ty ženské s tím loví velmi úspěšně.
Pořád platí, že jediná důležitá věc je trefit se. Ty joule, rychlosti a podobný hovadiny jako přebytek energie či výkonu. Ty zvířata to neznají. Jen my o tom pořád plkáme.
Naposledy upravil(a) figi dne pon 25.1.2010, 21:53, celkem upraveno 1 x.
figi píše:... Ty joule, rychlosti a podobný hovadiny jako přebytek energie či výkonu. Ty zvířata to neznají. Jen my o tom pořád plkáme....

Oni to neznají, a možná proto umřou. Kdyby věděli, že je potřeba přebytek výkonu ...
No, někdo musí udržovat dobrou náladu, ne ?
No, někdo musí udržovat dobrou náladu, ne ?

figi:
Proč píšeš,že záčátečník na nástřelu nic nenajde?Na srnčím to dělá díry jak do pr.. a u vysoké to taky není špatný.Jen s tou černou je to barvení opravdu špatnější.
Proč píšeš,že záčátečník na nástřelu nic nenajde?Na srnčím to dělá díry jak do pr.. a u vysoké to taky není špatný.Jen s tou černou je to barvení opravdu špatnější.
S černou může být problém s většinou běžných ráží, zvlášť při ranách na měkko.
Moje zkušenost ( střela Ballistic tip ) je taková, že té barvy je většinou opravdu málo, zejména při hůře umístěném zásahu na měkko. Při průstřelu přes žebra je výstřel ( krom lišek ) obvykle jako dvoukoruna nebo pětikoruna. A barva i stříž je podle umístění zásahu. Tyto zásahy ale většinou u této ráže znamenají zlomení zvěře v ohni, nebo zhasnutí v dohledu od nástřelu.
Díry ( 10 x 7 cm a větší ) mi dělala měkká střela, jako je SST ( PTS ) a podobné. Ale i střela PTS při průstřelu na měkko ( podzim- zabělená zvěř ) se velmi málo deformovala, nástřel bez barvy a stříže, stopní dráha také.
Moje zkušenost ( střela Ballistic tip ) je taková, že té barvy je většinou opravdu málo, zejména při hůře umístěném zásahu na měkko. Při průstřelu přes žebra je výstřel ( krom lišek ) obvykle jako dvoukoruna nebo pětikoruna. A barva i stříž je podle umístění zásahu. Tyto zásahy ale většinou u této ráže znamenají zlomení zvěře v ohni, nebo zhasnutí v dohledu od nástřelu.
Díry ( 10 x 7 cm a větší ) mi dělala měkká střela, jako je SST ( PTS ) a podobné. Ale i střela PTS při průstřelu na měkko ( podzim- zabělená zvěř ) se velmi málo deformovala, nástřel bez barvy a stříže, stopní dráha také.
to figi,: to že je to klasika vím,to nemusíš prezentovat,vypadá to že to každému chceš vysvětlit,nebo natřít,ale já to vidím spíš na demagogii,byl to můj subjektivní názor a souhlasná odpověď na předešlý odkaz,nějakou tu praxi mám,elév ani adept sakra nejsem,proto tvé výkřiky do tmy nechápu,nebylo to objevení ameriky,ale suché konstatování mé maličkosti.vůči této skvělé ráži,každý myslivec dříve či později k ní svou cestu najde,nebo taky ne,je to na každém,a o trefě to je o tom bych neblábolil v jakékoli jiné ráži,takže opakuji:fakt nic neříkající výkříky,alespoň vůčí mému odkazu.howgn.domluvil jsem.lovu lesu
Vejce, já taky vůbec nereagoval na tvůj příspěvek.
Můj názor na tuto ráži je tady na fóru všeobecně znám a i díky mému hodnocení této ráže je tu dost nových majitelů dvěstěčtyřicettrojky. To, co jsi napsal jen potvrzuje to, co je zde na fóru prezentováno.
Ta informace měla jiný záměr.
Můj názor na tuto ráži je tady na fóru všeobecně znám a i díky mému hodnocení této ráže je tu dost nových majitelů dvěstěčtyřicettrojky. To, co jsi napsal jen potvrzuje to, co je zde na fóru prezentováno.
Ta informace měla jiný záměr.
to figi:když jsi nereagoval na muj příspěvek,tak se koukni 7 odkazu nahoru(zpět)je tam napsáno:cituji:vejce-ona 243W je tady tak trochu na černé listině......atd,v tom samém odkazu je odpověď jak pro vejce,tak pro whoola-je to tak jak píšu,tak mě neuváděj v omyl,ja se vertikálně rozhoupat nechám,horizontálně už ne,páček a lovu lesu
Dokončil jsem testování SB PTS v ráži 243W.
S touto municí jsem ulovil 32 ks zvěře od října do konce roku. Největší vzdálenost 308 m.
Zajímaly by mne vaše názory na následující hodnocení, ke kterému jsem dospěl. Na začátku jsem si říkal, že je to měkká střela, později jsem svůj názor změnil. Přesnost hodnotím jako velmi dobrou.
Střelivo Sellier a Bellot v ráži 243W se střelou PTS mohu celkově ohodnotit jako dobré. Veškerá zvěř byla zasažena, a pokud nezůstala v ohni na nástřelu, byla velmi snadno dosledována nedaleko. Pouze v jednom případě bylo nutné použít k dosledu psa při velmi špatné ráně na měkko.
Střela je poměrně tvrdá a tříštivá, pokud nenarazí na kost, chová se jako celoplášť, a zvěř vůbec nebarví, pokud na kost narazí, tříští se a rychle ztrácí hmotnost při současném dosti výrazném poškození zvěřiny.
Negativa této laborace Sellier a Bellot vidím zejména
- v nízké úsťové rychlosti, která nedovoluje využít balistických předností ráže 243W zejména při lovu na větší vzdálenosti
- ve velmi nízké zbytkové hmotnosti střely ( pod 45% ), která v této ráži může být riziková při lovu větších druhů naší zvěře
- tříštění střely
- významnější poškození zvěřiny u srnčího při zásahu větších kostí
- malá ( žádná ) deformace střely při zásahu mimo kosti
S touto municí jsem ulovil 32 ks zvěře od října do konce roku. Největší vzdálenost 308 m.
Zajímaly by mne vaše názory na následující hodnocení, ke kterému jsem dospěl. Na začátku jsem si říkal, že je to měkká střela, později jsem svůj názor změnil. Přesnost hodnotím jako velmi dobrou.
Střelivo Sellier a Bellot v ráži 243W se střelou PTS mohu celkově ohodnotit jako dobré. Veškerá zvěř byla zasažena, a pokud nezůstala v ohni na nástřelu, byla velmi snadno dosledována nedaleko. Pouze v jednom případě bylo nutné použít k dosledu psa při velmi špatné ráně na měkko.
Střela je poměrně tvrdá a tříštivá, pokud nenarazí na kost, chová se jako celoplášť, a zvěř vůbec nebarví, pokud na kost narazí, tříští se a rychle ztrácí hmotnost při současném dosti výrazném poškození zvěřiny.
Negativa této laborace Sellier a Bellot vidím zejména
- v nízké úsťové rychlosti, která nedovoluje využít balistických předností ráže 243W zejména při lovu na větší vzdálenosti
- ve velmi nízké zbytkové hmotnosti střely ( pod 45% ), která v této ráži může být riziková při lovu větších druhů naší zvěře
- tříštění střely
- významnější poškození zvěřiny u srnčího při zásahu větších kostí
- malá ( žádná ) deformace střely při zásahu mimo kosti