Ti nevím, jestli se na tohle dá nějak spolehlivě "obecně" odpovědět. Bych to dokázal maximálně upřesnit právě v tom Tebou uváděném intervalu: "Kup si o jedno nebo dvě čísla větší, podle toho, jak ti sednou a jak často a jak daleko v nich budeš chodit."
O číslo větší si berou i prachobyčejné pohorky všichni, kdo předpokládají, že se někdy zúčastní "chodící" akce delší než jeden den - a to včetně trénovaných sportovců. Ona ta noha po celodenní chůzi je možná u 90% lidí i druhý den ráno taková maličko "větší, opuchlejší". Když jsem ještě kdysi blahé paměti šlapával v práci cca 15 km lesem denně, měl jsem během času vícero bot, které mne tlačily zpředu na palec, ale až od druhého dne chození ...
Na druhou stranu dnešní "trekové holínky" s "pohorkovou" podrážkou, když jsou akorát, umějí sedět na noze tak příjemně, že se v nich chodí, líp jak v těch pohorkách ...
Na sezení bych se o něco větších bot nebál, když tak tam dáš vložky s odraznou metalickou fólií ...
Jeden kolega do bot na sezení cpe ty hřejivé SOS sáčky, co mu někdo nosí odněkud snad z nemocnice (ty jednorázové s železným granulátem a okysličovadlem - ne ty parafinové). Moc si to pochvaluje
https://www.decathlon.cz/hrejive-polsta ... gKSjvD_BwE