Myslivecké zážitky

Vše o lovectví a myslivosti u nás (něco jako poradna)
Odpovědět
Zdenek41
Zkušený diskutér
Kontaktovat uživatele:

Re: Myslivecké zážitky

Příspěvek od Zdenek41 »

Ještě k tomu motoladovýmu prasátku.Je to hodně let dozadu,kdy u nás někdo i když v srpnu upytlačil bachnu asi 80kg,já jí ráno našel již podávala pac.Hospodář rozhodl o rozdělení na psy.Když jsem sekal kusy již docela nevonavého kusu novým sekáčem dovezeného až tenkrá z rakous udělal se mi na ostří takovej zub,že jsem čuměl.Krkovice vyhnutá o 7cm a v ní zarostlej plastik.Černá přežije opravdu hodně.Pokud je,ale zasažená mícha prase se bud plazí a řve a nebo zhasína na nástřelu.
Marpie
Zkušený diskutér

Příspěvek od Marpie »

Já jednou střelil srnce který se téměř plazil - měl prostřelený přední běh - přeraženou kost a chycený i druhý, který stejně jako ten první byl plný střepin a nějaké zhnisané zapouzdřené ložiska se střepinami byly rozseté po celé jedné straně od plece až po kýty. Přišlo mi že někdo na něj vystřelil třefil větev větší část kule šla do běhu kde se opět na kosti rozprskla a zasáhlo ho ještě po těle pár střepin od střetu kule s větví. Celého ho tehdy zbaštili psi. A obrnnou ránu jsem už také jednou vyslal, ale vzápětí napravil. Vystřelil jsem na srnu, ta padla k zemi, já přebil a najednou koukám, že srna vstává tak jsem rychle zamířil a znova vystřelil. Srna znova padla, tentokrát už zhasla a první rána jak jsem zjistil jen zlehka škrtla o páteř.
Marocchi 03 Field 12/76; ZP49 12/12; Brno mod. 1 22LR Hawke 4-12x40; ZKK600 MC 270W+Delta Optical Titanium HD 2,5-15x56; CZ550 Prestige 270W + Pard 008LRF; UB584 270W/12 Vortex Crossfire 1-4x24, ZH121 16/16; ZH304 7x57R/12
motolada
Zkušený diskutér

Příspěvek od motolada »

Včera jsem šel do revíru kolem 21:00,měl jsem v plánu počkat na černou která sem tam přešla k nám do honitby.Poprašek sněhu se od rána udžel,tak jsem se těšil na dobrou viditelnost i bez měsíce.
Po příchodu na místo jsem zůstal chvíli na kopci na cestě a sledoval dění pode mnou.Nikde ani hlásek,najednou jsem zaregistroval nějaký černý flek na cestě pode mnou asi 70m.Šel přímo ke mě,viditelnost byla o dost horší než jsem si myslel,navíc se břiblížil tak neslyšně a rychle,že jsem už nic nekontroloval přes dalekohled a rovnou začal sundavat zbraň z ramene protože to "prase" šlo přímo na mě.
Měl jsem na sobě novou bundu se kterou ješte nejsem kamarád a tak to trochu vázlo,řemen se nějak nechtěl odpoutat od ramene,najednou zvuk zrazené zvěře a uprk do jabloňového sadu :evil:
Nechám ho chvíli a "potichu" v křupajícím sněhu jdu za ním a čekám,že se zastaví.Už jsem ho samozřejmě ani nezahlédl.
Jdu se podívat na stopy co to vůbec bylo,nacházím psí stopy :evil:
Je to pes kterého má místní podnikatel na pile a celé noci probendí po revíru a mě už po 2(3),vyplašil vše,tentokrát byl na kolegovém vývrhu u žebříku....
Změnil jsem tedy místo a sedl na strom,kolem 02:00 jdu domů stím,že jsem zaslechl skolit lišáka.
Slezu a po 400m už ve vesnici slyším jak lišák skolí odpovídá mu liška a dávají si rande někde blízkosti mého stromu :evil: :evil: zaskřípu zubama pronesu něco o lehkých děvách a jdu domů.
Dnes beru vábničku a jdu na ně,jen ten poprašek snad neroztaje...
Tomfi
Zkušený diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomfi »

Na co s tím psem čekáš? Pokud chodí po nocích, není co řešit, napľnuje veškeré předpoklady :(
Zastava M70 8*57JS Meopta 2100RD 7*50,
Nikon Monarch 8,5*56 DCF
Machač 12/70,12/70
----
i v leči jsou naši kamarádi
motolada
Zkušený diskutér

Příspěvek od motolada »

V 14:00 se jdu podívat po srnčí holé,bohužel je v rudlu uprostřed pole kam se nedá dostat.Aspoň slezu k bažinatému prostranství s rákosem,stromy,trávou po hlavu atddddobrý kryt pro škodnou i drobnou.Mám svého hafana tak ho pouštím do asi 0,5 HA prostoru ve tvaru kruhu,nikde nic tak si říkám když už jsem tady tak to obejdu celé i za cenu zase zabláceného šatníku po oranici.Najednou se ozve velmi hluboké uaf,uaf bleskne mě hlavou-tak dlouho jsem takto psa neslyšel hlásit,musí to být prase,ano během 2s se prase hne i s pochrochtnutím v 2,5 metrovém neprostupném rákosu.Pes obíhá rákos protože se tam nemůže dostat,hledá je klid.3min volám o pomoc otci se psem,protože je to velká plocha a hrozí že prase uteče kdekoliv,ještě nedokončím větu uaf,uaf típu mobil posunuli se na kraj,možná už byli venku,utíkám tím směrem,prase vyráží zase zpět do rákosu poprvé ho vidím,mířím ale nechci střílet nevím kde je pes,ztratí se v rákosu.Obíhá neviděno kraj proutníku,jen slyším jak praská rákos,utíkám tedy nazpátky v oranici,odhazuju dalekohled a klekám protože nemám na sportovce šanci,už vidím černou siluetu.Je to asi 200m,prase vybíhá z proutníku poskakuje v oranici a nejbližší cestou do lesa vzdáleného asi 20m,střílím.Bohužel na tu dálku v trysku jsem minul,jdu i se psem na dosled,bez barvy,bez známek zásahu.
Moje neštěstí zmírnil kolega který mě volá co a jak a mimochodem vylezlo z něj,že mu ho tam pes vyhnal v úterý-měl brokovnici...
kopov.c
Zkušený diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kopov.c »

Jen tak pro zajímavost,jak bylo velký?Typnul bych to na knoura :)
motolada
Zkušený diskutér

Příspěvek od motolada »

Na ja,pevnější lončák 8) .(i když ony ty zježené potvory vypadají vždycky větší než na pravém boku)
Jinak je to událost protože u nás v poli je to vyjímka.Sakra ale ruce mě smrdí jak kdybych si na něj šáhl :?:
kopov.c
Zkušený diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kopov.c »

Bud rád,že jsisi nešáhl- smrděl bys :lol:
motolada
Zkušený diskutér

Příspěvek od motolada »

Jediný způsob jak si to vysvětluju,když jsem šel na dosled tak jsem v lese našel kus bláta,které upadlo ze spárků,vzal jsem ho do ruky a ovoněl jestli bylo ze spárků toho pašíka,protože ještě 10min po ráně byl ten kňour cítit kudy šel,tak snad tak :mrgreen:
kopov.c
Zkušený diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kopov.c »

A nebo jsi pochválil a pohladil hafana kterej se vyválel,možná i jen prošel v zálehu :D . Bud rád,že jsi ho nestřelil-smrděl bys určitě víc než ted,musel by ses s tím tahat a zvěžina by byla stejně na nic. Takhle ti zustal v hlavě krásnej zážitek jak jsi to prokaučoval :)
motolada
Zkušený diskutér

Příspěvek od motolada »

Jo stím psem (NKO)to nebude taky marný,chválil jsem hodně,přece jenom na starý kolena se zněj stává slídič s honičem,za poslední 2 roky mě dohledal víc prasat než přinesl drobné na honech :lol:
kopov.c
Zkušený diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kopov.c »

Tak nám ten novej rok krásně začal. V čera jsem se byl projít se štěnětem po revíru a našel jsem čerstvý stopy vedoucí do houštinky tak 50x50m.Flintu ani staršího psa jsem sebou neměl a na nějaký svolávání lidí už bylo pozdě,bylo 15hod a tma na krku.Tak jsem zavolal kamošovi co bydlí nejblíž at vezme dvě flinty a dojede.Byl tam za 10minut :) Stoupl pd houštinku a já doní šel z druhé strany po stopách.Opatrně nakukuji pod smrčky zatěžkaný sněhem a vidím před sebou na tři metry prasata jak stojí a dívají se ke mně.Namířím,mačkám spoušt a ono nic.Než jsem se popral s pojistkou kamošovího Blasera,tak sou dávno v pohybu a dou dolu na kolegy.Tam se zastaví,jistí a otáčí to nazpět kolem mě.Vybíhám z houštiny a vidím jak přesazují cestu.Dal jsem po nich jednu hozenou ránu a uspěšně je míjím :( Pro jistotu sme po jejich poslali barvářku co čekala v autě.Ta se po chvilce vrací. Večer jsem šel sednout k vnadišti.Po půl hodině sezení mi jdou prasata na hromadu.Obloukem to obchází,bacha parkrát odfoukla a sou v trapu. Říkám si,no nic co tu budu sedět.Přejel jsem o pár km dál do starejch buků a jdu šoulat.Ujdu asi pul km a slyším někde předemnou prasátka jak vybírají z listí bukvice.Našel jsem lepší větr a pomalu se k ním přikrádám,jenže se zvedle mlha a nic nevidím.Su od nich tak 50m a v dalekohledu jen mlíko.Du blíž a blíž,už su na 20metrech a už je vidím.Klekám a vybírám ten správnej kus,jenže do toho foukne větr přímo na ně a sou v pr....... No zbalil jsem to a jel dom.Doma vylezu z auta a slyším syčet pichlý kolo. No říká se jak na celej rok,tak po celej rok-tak doufám,že to nebude pravda.
rimar77
Zkušený diskutér

Příspěvek od rimar77 »

kopov.c jooo když se daří tak se daří hnedka tuplovaně :-))) teda nechtěl bych bejt na tvém místě to by člověk ppropadl depresi že ti nahoře proti němu něco maj :-)))
Skalák
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Skalák »

Na Silvestra jsem se šel se psem po obědě projít, abych byl na večer vyvětraný. Když jsem byl na poli asi 500 od domu, tak jsem zaslechl známé zvuky. Nejdříve jsem si myslel, že mám "halušky", ale když jsem kejhání slyšel opět, tak jsem zvedl hlavu a hledal mezi mraky, které se povalovaly na modré obloze. Dívám se dalekohledem a nad vesnicí vidím první klín, ve kterém bylo asi 50 hus. Po chvíli vidím další a další klíny. Nakonec jsem viděl 9 klínů o celkovém počtu cca 400 hus, které letěly od jihovýchodu na sever do Polska. Jsem rád, že mně příroda poskytla tak krásný zážitek v poslední den roku. Přeji vám všem v celém novém roce hodně zdraví a štěstí na nové krásné zážitky v přírodě. LOVU ZDAR!!!
Sauer 202 Highland - 270W, Meostar R2 2-12x50 RD
ČZ 527 - 223 Rem, Artemis 2100 7x50 RD,
ZKK 600 - 30.06 Spr. Yukon Photon 4,5x42 RT
IŽ 27 E - 16/16
Drsnosrstý jezevčík Cit od Aglaii
johanes1
Častý návštěvník

Příspěvek od johanes1 »

Mam podobny zazitek jako Skalak. 1.1.2012 jsem v Krusnych horach pozoroval klin husi tahnoucich na sever. Odhaduji 70 az 80 kusu. Impozantni!
Odpovědět