Kulovnice - ČZ
Re: Kulovnice - ČZ
Tommy - zrovna ZKK byly výborné, ale jen kvůli použitému materiálu. Pažba a její ergonomie mizerná, spoušť ( ta s napínáčkem ) jedna z nejhorších v historii českých zbraní, plovoucí hlaveň snad nemá ani jedna. Pro toho, kdo zbraním rozumí a má představu, jak má zbraň pro přesnou střelbu vypadat a fungovat, je to předělávek podstatně víc, než u CZ 550. Přesto jsou to super kousky, protože ten materiál hlavní myslím závidí i takoví výrobci, jako třeba Lilja.
to figi: ja zde mluvim o kvalite "zbrane z krabice" a ne o zadnem ladeni,osobne mam cz 550 pomerne v oblibe ale vis sam ze to take neni seriovka.mluvim o dilenskem zpracovani zakladnich modelu cz 550 a ne o kouskach ktere si tam jezdis osobne vybirat ty.k te kvalite.... ono kazda fabrika jede vice rad s vyberem dilu,to jiste vis velice dobre (jinak by jsi si asi nevybiral model sniper ze?) .to co jde z uh.do usa tak je kvalitativne o tridu jinde nez to co koupis u nasich prodejcu na krame.k tem remingtnum a ostatnim znackam,nemuzes srovnavat co do kvality napr. rem 710 a radu 700 a navic i v kazde rade je veliky rozdil v kvalite i co se jednotlivych modelu tyka.konkretne u rem je to dano tim ze z vyroby se tridi komponenty podle kvality (vule atd.) pro nasledne modely.napr zaver pro rem 700 police je identicky jako pro sendero ale co se kompletu tyka tak je to rozdil tridy i kdyz je to stejny typ a to same se dle mych informaci deje i v CZ (sam jsi mi pri jedne debate tuto domenku potvrdil).co se tyka presnosti cz 550 z krabice tak jsem mel tu cest s nekolika kusy co tak jak vylezly z fabriky nebylo mozno dostat pod 3 MOA a strilelo to az po zasazich do zbrane,dokonce i par kousku melo tak vyosenou komoru ze je div ze to strili dopredu (tenhle problem je prave u tech 8x57 celkem bezny).samozrejme ze souhlasim v tomto smeru se shivou ale jeho pohled na presnou stelbu je od myslivecke verejnosti vzdalen asi jako muj pohled na offroad od vetsiny "normalnich uzivatelu" takze to jen pro upresneni
...k tvemu dotazu na odbornika,jednak v tom bylo krapet ironie a za druhe,ukaz mi radoveho myslivce ktery se nezabyva zbranemi ktery rozezna alespon zbezne zaverovou vuli nebo spravny chod zaveru nebo podavani naboje..moc jich neznam ani mezi cilejsimi strelci.

vhool - souhlas, ale ty tři MOA, to se mi opravdu nezdá.
Jinak křivě řízlou komoru má asi každá sériovka, jde jen o to, jak moc.
U toho odborníka ironie nebyla, moc by mne zajímalo, jestli bez zkušební střelby někdo a jak rozezná BUDOUCÍ PŘESNOST ZBRANĚ. Závěrová vůle podle mého názoru normálně rozeznat nelze, pokud je nad toleranci. ( u toho odborníka jsem spíš čekal prohlídku ústí, ale to je také spíš k ničemu ).
Jak měříš vyosení komory ? Jde to bez vyšroubování hlavně ?
Jinak křivě řízlou komoru má asi každá sériovka, jde jen o to, jak moc.
U toho odborníka ironie nebyla, moc by mne zajímalo, jestli bez zkušební střelby někdo a jak rozezná BUDOUCÍ PŘESNOST ZBRANĚ. Závěrová vůle podle mého názoru normálně rozeznat nelze, pokud je nad toleranci. ( u toho odborníka jsem spíš čekal prohlídku ústí, ale to je také spíš k ničemu ).
Jak měříš vyosení komory ? Jde to bez vyšroubování hlavně ?
to figi: tak poporade,ty tri moa jsou realita,pravdou je ze opravdu stacilo nekdy zbran rozebrat a znovu poskladat (vcetne ubrouseni treba sroubu od poutka remenu tlaciciho odspodu na lauf,sice banalita ale trestuhodna u zbrane za 23 tacu) poradne a strilelo to jak rikas,neco malo pres moa.k tem komoram,asi mas pravdu ale ono staci kdyz ten kdo tu komoru dela a pouzije dvoudilnej vystruznik a je na problem zadelano.je to jen o pristupu a peclivosti (i v dobe automaticke vyroby) a o vystupni kontrole u nas opravdu valne mineni nemam.nevim jak chces rozeznat BUDOUCI presnost ale presnost zbrane mi napovi uz dilenske zpracovani a zbezna kontrola,ano jsou i zbrane co vypadaji jak vykopavky a strili bajecne ale jsou to vyjimky.prohlidka usti laufu u nove zbrane je rekneme spis gesto nez neco zasadniho.on i odbornik bez vercajku je ti na prodejne celkem k nicemu ale alespon vybere ten nejlepe dilensky zhotoveny kus z nabidky.vetsina lidi co jsem zazil si vybirala zbran podle kresby dreva a v podstate se spokojily ze jde zavrit a otevrit zaver
a i kdyz se tvarili jak tomu rozumi tak evidentne vedeli prdlajz (jinak by asi nefungovalo obchodniky tak oblibene "ono se to obeha" nebo "to si sedne").
k te ose komory,kdyz je to vic nez je zdravo tak to poznas na vystrelene nabojnici (podle deformace) uz na pohled a kdyz mene tak kdyz ji upnes za dno v drzacku v soustruhu a telo ti chodi rovne a krcek opisuje kruznici (dobry pomocnik jsou hodinky pro kontrolu ),jinak se to meri u vyndane hlavne bud pomoci hodinek nebo pak pomoci laseru coz je pro nas spise nedostupna technologie.jeste lze vzit (coz je krapet brutalnejsi metoda ale nejjednodussi) jednodilny kalibrovany vystruznik pro danou razi a otocit s nim v komore,kdyz bude psat vsude tak komora je v ose a kdyz v ose nebude tak uvidis podle stopy kde je to spatne.

k te ose komory,kdyz je to vic nez je zdravo tak to poznas na vystrelene nabojnici (podle deformace) uz na pohled a kdyz mene tak kdyz ji upnes za dno v drzacku v soustruhu a telo ti chodi rovne a krcek opisuje kruznici (dobry pomocnik jsou hodinky pro kontrolu ),jinak se to meri u vyndane hlavne bud pomoci hodinek nebo pak pomoci laseru coz je pro nas spise nedostupna technologie.jeste lze vzit (coz je krapet brutalnejsi metoda ale nejjednodussi) jednodilny kalibrovany vystruznik pro danou razi a otocit s nim v komore,kdyz bude psat vsude tak komora je v ose a kdyz v ose nebude tak uvidis podle stopy kde je to spatne.
Vhool- trochu se mi to tvoje měření nezdá, takže popořadě
- nevěřím, že v dnešní době někdo z výrobců známých značek používá dělené výstružníky. Byl by sám proti sobě v produktivitě. Prověřím si to, ale jako strojař si myslím, že to tak určitě není.
- kdyby byla komora řízlá tak křivě, jak popisuješ ( tělo nábojnice vůči krčku ), šel by velmi těžko otvírat závěr už při velmi malých odchylkách, desetina už by znamenala otvírat palicí.
- nikdy bych si neničil komoru " zkusmým přestružením " jiným komorovým výstružníkem, to je jisté, že by to nesedělo, protože i tyto výstružníky mají svoje tolerance. Pak je opravdu každá komora špatně vystružená.
Osobně jsem žil až dosud v tom, že je důležité, aby komora byla PŘESNĚ V OSE S VÝVRTEM HLAVNĚ. To je velmi důležité pro přesné zaříznutí střely do drážek. Tomu se říká křivě řízlá komora.
K tomu odborníkovi - kromě toho, že by vyzkoušel, že vše funguje jak má, poznal by prd. Ani to opracování nemá šanci zhodnotit bez demontáže zbraně. A to mu nikdo nedovolí, dokud není zbraň prodána. Nehledě k tomu, že by žádné rozdíly u jedné značky zbraní neodhalil. Ono to vyplývá už ze současných způsobů výroby na CNC strojích - zase to používají prakticky všichni známí výrobci ( produktivita ). Mám na mysli sériovou výrobu, ne custom.
- zkus napsat nějaký lepší příběh, poutka na lauf tlačí skoro vždy, neudělá to v žádném případě dramatické zhoršení rozptylu, jen to ovlivňuje střední bod zásahu podle počasí ( vlhkosti ). Takový rozptyl zejména ve vertikální rovině mají na svědomí obvykle šrouby - dotažení závěru k pažbě ( JK by mohl vyprávět story se Sakem ).
- nevěřím, že v dnešní době někdo z výrobců známých značek používá dělené výstružníky. Byl by sám proti sobě v produktivitě. Prověřím si to, ale jako strojař si myslím, že to tak určitě není.
- kdyby byla komora řízlá tak křivě, jak popisuješ ( tělo nábojnice vůči krčku ), šel by velmi těžko otvírat závěr už při velmi malých odchylkách, desetina už by znamenala otvírat palicí.
- nikdy bych si neničil komoru " zkusmým přestružením " jiným komorovým výstružníkem, to je jisté, že by to nesedělo, protože i tyto výstružníky mají svoje tolerance. Pak je opravdu každá komora špatně vystružená.
Osobně jsem žil až dosud v tom, že je důležité, aby komora byla PŘESNĚ V OSE S VÝVRTEM HLAVNĚ. To je velmi důležité pro přesné zaříznutí střely do drážek. Tomu se říká křivě řízlá komora.
K tomu odborníkovi - kromě toho, že by vyzkoušel, že vše funguje jak má, poznal by prd. Ani to opracování nemá šanci zhodnotit bez demontáže zbraně. A to mu nikdo nedovolí, dokud není zbraň prodána. Nehledě k tomu, že by žádné rozdíly u jedné značky zbraní neodhalil. Ono to vyplývá už ze současných způsobů výroby na CNC strojích - zase to používají prakticky všichni známí výrobci ( produktivita ). Mám na mysli sériovou výrobu, ne custom.
- zkus napsat nějaký lepší příběh, poutka na lauf tlačí skoro vždy, neudělá to v žádném případě dramatické zhoršení rozptylu, jen to ovlivňuje střední bod zásahu podle počasí ( vlhkosti ). Takový rozptyl zejména ve vertikální rovině mají na svědomí obvykle šrouby - dotažení závěru k pažbě ( JK by mohl vyprávět story se Sakem ).
to figi: vim ze mas tezkou potrebu byt vzdy ten nejvzdelanejsi a nejchytrejsi tudiz zde nebudu nijak dramaticky soutezit v v tvych teoriich a to o tom vystruzniku jsem napsal jako jednu z moznosti.navic souosost komory neni jen o tele vuci krcku ale tech moznosti jak zmrsit osu komory je vic.az zacnes prebijet tak si zkusmo upni par vystrelenych nabojnic ze seriovych flint a uvidis co nekteri seriovy vyrobci pusti do sveta a nepotrebujes ani hodinky aby jsi ty hokejky rozeznal.ono totiz ani CNC neni vsemocne a porad je nejdulezitejsi lidsky faktor.co pouzivaji vyrobci to opravdu netusim ale napr lothar walter delene vystruzniky pouziva velice casto.jako strojar vysokoskolsky vzdelany vis ze desetina uz je na komore sakra znat ale s tou palici je to krapet sci-fi.
odbornika uz komentovat nehodlam protoze sve jsem k nemu uz rekl. k tomu potku co je prorizle zkrz drevo a opira se o hlaven dodam jen tolik,ze to je obecny nesvar cz 550 a v kombinaci s tema sroubama to dela opravdu brikule dost velke.na rozdil od tebe tu popisuju veci vcelku obecne a ne detailne protoze to neni vubec jednoduche.ono totiz vse souvisi kus od kusu stejne tak jako diskutovana odchylka komory.CIP udava urcite mantinely ve kterych se vyrobci pohybuji a myslim ze neni ani v silach seriove vyroby aby kazda komora byla naprosto presna.k odchylkam komor,je jasne ze na vystrelene nabojnici nezjistis krive rizlou komoru jednodilnym vystruznikem kde je osa hlavne posunuta nebo naklonena oproti ose takto udelane komory.na to jsou urceny kalibry,co vsak je bezne tak je vyoseni krcku nabojnice oproti telu.prijed a ukazu ti to ....
odbornika uz komentovat nehodlam protoze sve jsem k nemu uz rekl. k tomu potku co je prorizle zkrz drevo a opira se o hlaven dodam jen tolik,ze to je obecny nesvar cz 550 a v kombinaci s tema sroubama to dela opravdu brikule dost velke.na rozdil od tebe tu popisuju veci vcelku obecne a ne detailne protoze to neni vubec jednoduche.ono totiz vse souvisi kus od kusu stejne tak jako diskutovana odchylka komory.CIP udava urcite mantinely ve kterych se vyrobci pohybuji a myslim ze neni ani v silach seriove vyroby aby kazda komora byla naprosto presna.k odchylkam komor,je jasne ze na vystrelene nabojnici nezjistis krive rizlou komoru jednodilnym vystruznikem kde je osa hlavne posunuta nebo naklonena oproti ose takto udelane komory.na to jsou urceny kalibry,co vsak je bezne tak je vyoseni krcku nabojnice oproti telu.prijed a ukazu ti to ....
-
- Pravidelný diskutér
Musím, ač nerad přihodit trochu špíny na ČZ 550. Kamarád ze sousedního sdružení ji tento týden koupil v 8 v FS, pomáhal jsem mu s montáží a puškohledem. Pěkné dřevo, výraznější pistolová rukojeť, slabší konec celopažby u ústí hlavně. To je asi vše, zbytek - jako čína. Povrch lůžka závěru jakoby pískovaný, hrubý, nevím jestli je to odlitek, nebo zápustkové kování, ale povrch za mě NE. Víko schránky nábojů, plast, přitom (futra) jsou kov a schránka ješte vystupuje zbytečně nad profil - FUJ. Spoušť v základu cca 5 kg, napínáček tak 3 kg, já vím, že stačí otočit šroubkem, ale jak to někdo může takhle pustit z fabriky . . . A poslední a zásadní, pojistka. Osobně bych třípolohovou nechtěl, přijde mi to zbytečné, no nevadí, ale funkce - po chvilce silného tlaku, kdy polovina lůžka prstu je bílá bez krve a bruhá naopak se ozve CVAK, jako když Vám upadne 30mm matka na dlažbu a to jste teprve v polovině, ještě jednou to samé a máme teprve zajištěno. Odjištění je to samé, dvě rány menším kladívkem a je odjištěno. Vím že se Vše dá odstranit, ale upřímně mi bylo smutno, jak hluboko klesá naše zbrojařská chlouba.
-
- Zkušený diskutér
Proto říkám - sehnat starší jakžtakž zachovalé ZG, nechat vyměnit lauf a jsem na stejné ceně jako za novou CZ550. přičemž mám úplně jinou kvalitu práce.
ZG47- 458 Win.
M.Sch. M1910- 9,5x57
ČZ 584- 7x57R/12-70
M.Sch. M1910- 9,5x57
ČZ 584- 7x57R/12-70
Prosím odborníky o informaci.Mám kulovnici 527 Special edice v ráži 223 remington s 555 mm dlouhou hlavní /kroucený povrch/. Mám dvě otázky - jaké je stoupání vývrtu těchto hlavní /CZUB mi neodpověděla/ a zda je možné použití střel o váze 4.5 gr. pro přesnou střelbu. Z příspěvků, které jsem na foru našel mi vychází, že hlavně CZ zbraní v této ráži tuto těžší střelu neustabilizuje. Děkuji.
stoupani si zmeris jednoduse sam,navod je zde nekde na foru 

Stoupání si změř, jak píše vhool pomocí vytěráku.
Střela 4,5 g potřebuje stoupání 9", a to pokud vím, u produkce CZ mají jen některé modely Varmint, takže tvoje zbraň bude mít s největší pravděpodobností stoupání 12".
Ale nic není ztraceno, většina velkých výrobců střeliva dělá i Match provedení s lehčími střelami.
Střela 4,5 g potřebuje stoupání 9", a to pokud vím, u produkce CZ mají jen některé modely Varmint, takže tvoje zbraň bude mít s největší pravděpodobností stoupání 12".
Ale nic není ztraceno, většina velkých výrobců střeliva dělá i Match provedení s lehčími střelami.
Na foru Gunshopu inzeruje chlápek střelivo S&B 223 rem. Match za 12,-Kč kus,má jich 200 ks, ale jsou to právě 4.5 gr, tak to asi pro mně nebude. Podle příspěvků Figihi jsem si nakoupil Winchestry BST 55 grain, takže je nutně nepotřebuji. S tím měřením twistu je to tak, že jsem to na foru určitě četl, ted bloudím po foru, dávám do vyhledávače vše možné, ale zatím jsem se nechytil.Nakopněte mně trochu, aspon ve kterém tématu to je.
Sauer 101, .30-06, Tikka T3 Varmint .243 win.+Nikon Monarch E 2,5-10x56 Ill, ZG 47 8x57 JS, ZG 47 8x60 S, ZKM 455 22 LR+Delta 4x32AO, UB 12/12, Gustav Tichý 16/16
Ked budes mat nakoniec stupanie 1:12", vyskusaj strelivo Sellier&Bellot Match so strelou Sierra 52grs. Vo vacsine CZ chodi toto strelivo vynikajuco.
458 SOCOM, 9,3x62mm, .338 Remington Ultra Magnum, .300 Winchester Magnum, 7mm-08 Remington, .260 Remington, 6,5x47mm Lapua, .257 Weatherby Magnum, 6mm Norma BR, .44 Magnum, 9mm Luger, 16/70, .22 LR
Every Shot Counts
Every Shot Counts
To mohu jen potvrdit, střílí s tím i naši kuloví reprezentanti. Na terč super, možná i na škodnou. A spolehlivě chodí i se stoupáním 9".lovec píše:Ked budes mat nakoniec stupanie 1:12", vyskusaj strelivo Sellier&Bellot Match so strelou Sierra 52grs. Vo vacsine CZ chodi toto strelivo vynikajuco.