Nová kulovnice ČZ 557 - rok 2012

Vše o kulovnicích a malorážkách
Odpovědět
Jiskra
Pravidelný diskutér

Re: Nová kulovnice ČZ - 2012

Příspěvek od Jiskra »

Dnes jsem ji viděl a zkoušel (nestřílel) a dobrý. Za ty prachy gut.Chodila hladce,spoušť dobrá,pažba hezká a ergonomie taky fajn.Nemám výhrad.Pojistka normal.Až bude víc variant bude jen dobře. Ocenil bych varmint a zásobník.
Jinak kamarád ze zbrojovky mi sám řekl,že ta kratší hlavěň se projevuje příznivě na přesnosti střelby a v globále je 557 přesnější než 550.Jeho slova.Jen tady měla být už před pěti lety.
tibi1
Zkušený diskutér

Příspěvek od tibi1 »

dlžka hlavne je posledny z faktorov ktory ovplyvnuje presnost konkretnej zbrane v konkretnej ráži....hmmm a takyto ludia stále robia v zbrojovke, by som sa hanbil nieco take dristnut .....bravo!
Jiskra
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Jiskra »

Nebuď nejchytřejší na světě. Nikdo nepsal že je to kvůli tomu,ale že to tak je. Má to ověřěné protože ty pušky nastřeluje. Prostě dobrý uzel.
včelák
Pravidelný diskutér

Příspěvek od včelák »

Taky si myslím ,že při zachování stejné hmotnosti !!!,kratší tuhá hlaven může být přesnější než dlouhá tenká roura. Uvádějí to jak Hanák tak figi a já jako strojař si to myslím taky. :wink:
Leon
Moderátor

Příspěvek od Leon »

vždyť to je jenom normální lovecký lauf tak co řešíte a to co předváděj v UB podle terčů přibalených k flintám hovoří za vše :lol: :lol:
CZ 550 american 308win.
Jiskra
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Jiskra »

Nevím co přibalují v UB,neb od nich žádnou pušku nemám.Ale pokud mi řekne kamarád co je nastřeluje,že v globále ty 557 mají menší rozptyly než 550,nemám důvod mu nevěřit,protože je to chlap co mnoho let střílí závody s odstřelovačkou a celkem umí. Ale tady se o tom evidentně ví víc.Takže na to zapomeňte,jako bych nic neřekl ju.Nemám nějak chuť to tady do krve obhajovat a je mi to celkem jedno.
tibi1
Zkušený diskutér

Příspěvek od tibi1 »

Jiskra píše:Nebuď nejchytřejší na světě. Nikdo nepsal že je to kvůli tomu,ale že to tak je. Má to ověřěné protože ty pušky nastřeluje. Prostě dobrý uzel.
tak netreba trepat objektivne hovadiny ale byt konkretny a nenaparovat sa na mna ......a to by som od cloveka ktory jak tvrdis flusa i zavodne cakal v konkretnych veciach typu napr. ze co ja viem: nove zaverove puzdra maju uzsiu vystupnu kontrolu ...komory su "rovne" suose s twistom, alebo co ja viem...laufy maju kuzel konturu - zmena ina amplituda vibracii, iny sposob ulozenia zeleza do dreva a ine hovadiny a pod., ale ak citam po tebe info typu - "kratky lauf je lepsi" .....a pritom predpokladam ze kontura (bezna lovecka) a sposob kovania alebo obrabania twistu je rovnaky ako u predchadzajucej 550 (som to neskumal tak neviem) tak ako si mam z toho neco vybrat ked to nema logiku.
Mozno ma tvoj známy to stastie ze 100 novych 557cek mu v pondelok bude nastrelovat pod MOA s testovacim strelivom a 101 bude total mimo a prave tu si dufam kupis prave ty a potom ma bude zaujimat tvoj dojem za tvoje prachy ale nebudes si to vediet vysvetlit ked kazdy dalsi okolo teba s 557ckou bude v pohode i munickou SB. Tak sa neurazaj a pochopi ta 90% fora a bude ti vdacna ze mozno prineses nove poznatky ak mas take kontakty v CZUB.
Dve total v hrubke a konture rovnake laufy no jeden v napr. 51cm a druhy 65cm mozu byt do rozptylu napr. beznych 100m na tom rovnako a ta 51cm mozno urcite vzdy lepsie ale v poslednych 100m pred hranicou kde strela je stale supersonic bude ta 65cm nekompromisna uz len preto ze vdaka dlzke da tej istej strele "dlhsiu " stabilitu. Jednoduchsie to vysvetlit neviem. Ono tu ani nejde o tu rychlost strely vdaka tym par cm rozdielom hlavní ale vibraciam na ustovke a tu je kazdy lauf individum a preto je optimalne prebijat pre kazdu zbran kde by si mozno s vlastnym prebitym strelivom a tou 51cm hlavnou bol na 300m presnejsi jak ja s 65cm a strelivom komercnym - ak by som sa ovsem netrafil v obchode do takeho co by jej prave zhodou nahod vyhovovalo. Takze mi z blejkov tvojho znameho vychadza pointa ze doterajsie 550tky robili doteraz rozptyl napr. okolo 4cm +-1cm a terajsie vychytavky 557 do 1cm...?...priemerny rozptyl si tiez neudal tak len palim odpasu. Len som nedostal odpoved ze PREČO...pretoze to "len" kratsou hlavnou potom urcite nebude a nemoze byt...to by sme vsetci chodili s 40cm laufmi a chranicmi na usiach.
dalas
Administrátor

Příspěvek od dalas »

to Jiskra: nemoh by jsi zjistit od známého, s jakou municí nastřeluje? Mám takový dojem, že ta konkrétní munice sedí 557 více jak 550. Jenže při použití jiné munice to může být naopak.
Jestli je to ale obecný jev, pak dojde asi k hromadnému řezání hlavní u 550. Další, co je myslím zavádějící je, tvrzení, že kratší hlaveň je tužší. Spíše silnější je tužší. Jestli u dlouhé hlavně opouští střela ústí v kmitně (ideál) a v touze po větší přesnosti hlaveň zkrátíme tak, že uzel vyjde na ústí, tak můžeme poděkovat Hanákovi i figimu za dodrbanou flintu díky kategorickému tvrzení. A to pomíjím přechodovou balistiku.
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
Jiskra
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Jiskra »

Tak to jsem se neptal.Bavil jsem se s ním převážně o 527 varmint lam. (223) a ty nastřeluje(val) střelivem RWS . Ale klidně se zeptám až ho na závodech potkám. Jinak už nemám co povědět.Je spousta teoretiků,ale nakonec člověk zjistí,že zatím nepřebili ani jeden náboj,neopravili nebo nepostavili ani jednu pušku a neabsolovali žádný závod atd ,ale vše ví. Já vše nevím a nikomu kategoricky netvrdím,že má upižlat hlaveň na 550. Mám pocit,že se začíná překrucovat co jsem napsal.
Citoval jsem jeho slova.Řekl mi to při přátelském rozhovoru a není to marketing.Nebádali jsme proč to tak je,protože je nám to oběma v podstatě jedno.Napsal jsem SVUJ názor na kulovnici co jsem měl v ruce a jeho praktický poznatek. Samozřejmě se to může s jiným střelivem lišit a nebo nemusí.Já to zkoumat nebudu.Nemám problém se o něčem bavit a diskutovat,ale nemám rád výkřiky do tmy,že dotyčný je blbec a zbrojovka je banda pitomců atd. tibi možná si neuvědomuješ že my máme sice zbrojovku plnou blbců,aly vy máte h..... :D howgh.
pufr
Zkušený diskutér

Příspěvek od pufr »

Je to zde OT :)
Třeba tady je jednoduchý (německý) webový kalkulátor (slovo Rohr - roura je německý vojenský termín pro Lauf - hlaveň, zbytek se dá pochopit)
http://lutz-moeller-jagd.de/Ballistik/L ... hwingungen
kde si může každý ověřit, jak je to s délkou hlavně vibracemi.
Dál jedobré si uvědomit, co s vyšší frekvencí kmitů (případně menší amplitudou kmitu) získávám a co ztrácím.
Jako člověku, který tovární náboj vystřelí spíš výjimečně a přesvědčenému zastánci ladder testů mi tenké dlouhé hlavně s pomalejšími kmity s velkou amplitudou vyhovují (i tou o chlup vyšší úsťovou rychlostí střely, nižším úsťovým tlakem plynů atd. :)

U CZ 557 se podařilo víc věcí, než jen zkrátit hlaveň. Osobně vidím nárůst "potenciálu" přesnosti "celkové produkce 557" v pouzdrech závěru (v CZ "lůžko") frézovaných nahotovo - náledně nekalených - nepokroucených a uložení v pažbě. Škoda, že neprošlo upevnění hlavně v pouzdru ala CZ550 HA Hunter, nebo jak té "Mambě" dnes říkají.
Současně taky z CZ prosakují zprávy, že vážně uvažovali o nákupu centra na soustružení nábojových komor, ale zavrhli ho, protože by si "chlapi na brusírně nástrojů nevydělali" - excentricita komor mohla být místo pěti setin pět tisícin, stejně ostatní nesouososti o řád menší, žádné pytle vyleštěné dremelkami brodských "dívek" v nábojové komoře ... prostě škoda (až zas za pět let zjistí náskok ostatních evropských zbrojovek, tak si to centro určitě koupěj :D
Pufr
tibi1
Zkušený diskutér

Příspěvek od tibi1 »

"tibi možná si neuvědomuješ že my máme sice zbrojovku plnou blbců,aly vy máte h..... howgh" aha tak to je o necom inom a mozno som sa netrafil do fora v ktorom sa naucim neco nove..... ale myslim ze mas pravdu: .... každa škoda octavia v červenej farbe je urcite rychlejsia ako vo farbe modrej...
Kodiak1
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Kodiak1 »

Chlapi, nemáte pocit, že se to tady začíná zvrhávat do míst, kde vítězí ten, který dočůrá výš?
Z toho co jsem přečetl a pochopil na poslední stránce, jsem si odnesl akorát to, že teorie se od praxe může dost lišit (je tu především proto, aby ukázala směr) a dokud se to nevyzkouší, tak jakéhokoli vášně jsou úplně k ničemu!
Co se týká délky hlavně pro lovecké zbraně, tak je v celku úplně jedno, jestli je 56cm, 57cm nebo 60cm. Do 300metrů to fungovat bude dobře a dál střílí jen málo lovců, kteří nepoužívají "obyčejné" zbraně.
dalas
Administrátor

Příspěvek od dalas »

Tady nejde o to, kdo dočůrá výš. Jde jen o informaci, která je i mimo toto fórum ve smyslu " díky kratší hlavni je kulovnice CZ 557 přesnější jak CZ 550" Nikde se nedočtu v jaké ráži a s jakým střelivem, nebo jestli ve všech rážích a jakýmkoliv střelivem. Přitom je dostupná zatím jen v 30-06 Sprg. Za objektivní beru informace, na kterých se shodne většina těch, kteří ji měli v ruce. Ergonomie, chod spouště, závěru atd. zatím jsem ale neviděl jeden objektivní střelecký výsledek. Tím nechci tvrdit, že není přesnější v konkrétním porovnání. Ale je nutno porovnávat porovnatelné.
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
Kodiak1
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Kodiak1 »

Za sebe bych řekl, že vrtáme v něčem, co nemůžeme vyzkoušet ani porovnáním, protože ani kdybychom chtěli, tak neseženeme dvě úplně identické hlavně, abychom mohli zkoušky mít za vypovídající. Nehledě na to, že každé flintě chutná něco jiného. Zůstaňme u toho, jsme rádi, že CZUB udělala novou pušku a že je povedená, pěkná, padne do ruky, spušťák je super a je to krok správným směrem.
BwanaHunter
Zkušený diskutér

Příspěvek od BwanaHunter »

Kodiak> no, já nechci jitřit vášně :D , ale Jiskra sám napsal, že "kratší hlaveň se příznivě projevuje na přesnosti střelby", co je samo o sobě a bez dalšího prostě nesmysl. A když mu to někdo řekne, tak se začne rozčilovat jak malej. Pak se to doplní Hanákem a figim...a diskuze jde do háje...
S trofejemi je to jako s ženami. Nejlepší je ta příští.
Odpovědět