Tož tak.
Příspěvek od Choochoo007 »
Došlo k modernizaci Leitnerovy knihy a tam už je funkce Lee zkracovačky vysvětlena korektněChoochoo007 píše:jak jsme se bavili o te LEE zkracovacce, tak jsem myslel, ze to funguje jako v textu nize. Je to z roku 96 od Leitnera priloha o prebijeni v SR. Takto nejak jsem si myslel, ze to funguje, ale nema tam ten drzak nabojnice o kterem si mluvil. Tak nevim jestli doslo od toho casu k nejake modernizaci
Příspěvek od Choochoo007 »
No, v červnu 1999 jsem nabíjel 60 greinů AAc3100 pod 150gr Speer SBT, při L6 87.2 mm (na kontakt); V5 necelých 890 m/s; v QL je to "horké", takže asi tehdy hořel trochu pomaleji - zkoušel jsem tehdy 55 až 59 greinů vždy po pěti nábojích a následovně za týden 59,0gr, 59,5gr a 60gr. 60gr bylo nejlepší - cca 0,75MOAMarpie píše:A toho S071 jsi dával kolik a jak rychle to lítalo?
Částečně. Pomalý prach = zpravidla vyšší úsťový tlak, tedy vyšší reaktivní účinek vytékajících plynů (složka zpětného rázu) a vyšší hluk výstřelu (vnitřní balistika bohužel často není o jednoduchých pravidlech - proto ta obliba nástrojů jako je Q.L.)Marpie píše:Je to zjednodušeně tak že čím pomalejší hoření tím příjemnější vývin rány?
Současný "líný" LovexS070 nemá v QL model (dnes je to živostí prach někam pod těžké střely v 338LM). V manuálu Explosia "lítá" 150gr Hornady RN s 56 greiny cca 820 m/sMarpie píše:Mám i doporučení pod ten NBT 9,7g dát 56gr Lovexu S070 to by bylo přibližně na jakou rychlost?
https://www.vihtavuori.com/reloading-da ... rtridge=15Marpie píše:A když bych připlatil za Vihtavuori tak který?
Možná bys mohl napsat proč 830 m/s nebo jakou osvědčenou laboraci bys chtěl převzít a proč ... Takhle bude i odpověď takové neurčité "Plauderei"Marpie píše:Norma Oryx 9,7g laborovaný na rychlost kolem 830m/s
Tak jsem se pustil do této laborace a a při navážce 3,9 gramů mám nábojnici plnou až po okraj a vlastně ten prach tou střelou lisuji na vyšší navážku k těm 4 gramům se nemohu dostat. Chci se zeptat zda to je ještě bezpečné a nebo jít na nižší navážky ?pufr píše:Výpočet v QL je na úrovni kolem 3500 barů při náplni 3,8 g (při COL 80,0 mm se 70 grs Sierra BK), rychlost střely činí cca 1070 m/s.
Tlakový limit je CIP u téhle ráže stanoven na 4500 barů, k tomu se podle výpočtu citovaného programu budeš blížit s náplní nad 4,0 g (4,055 g je podle QL na uvedeném, poměrně vysoko stanoveném Pmax - s V0 kolem 1150 m/s).
Jak jsem nedávno psal, i u RS prachů (konkrétně RS70) semi podařilo "narazit" na šarži, která je na úrovni Pmax už při počáteční náplni - takže bych výš než na 3,75 - 3,8 g nezačínal a nahoru šel v tomhle "varmintovém případu" pěticemi nábojů s krokem 0,05 g - s nadějí, že odhalím nějaké optimum rozptylu