Výběr kulovnice

Vše o kulovnicích a malorážkách
Odpovědět
Zdenek41
Zkušený diskutér
Kontaktovat uživatele:

Re: Výběr kulovnice

Příspěvek od Zdenek41 »

Pokud někdo plete W 308 a 30-30 :oops: Dělali jí i v ZBK dá se i občas sehnat v komisi.Moc energie to nemá je to spíš na nahánku.U prasat na 100m bych já už neriskoval.Už mě za ty léta trochu bolí nohy :wink:
kmys
Nový návštěvník

Příspěvek od kmys »

No skoro bych měl radši opakovačku, než jednučku. Nicméně nebránil bych se jí. Ale co se týká ZBK, k té nemám moc důvěru. 30-30 se v ní nedělal, ty které jsou, tak jsou předělané na zakázku. Standartně se dělala v 22 hornet, 222 remington, 5,6x50 R magnum a 5,6x52 R, a dále snad i v rážích 6,5 x57 r, 7x57 R a 8x57 JRS, nicméně jsem doteď neviděl ani jeden kus v těchto větších rážích. Ty se prý stáhli z prodeje, protože baskule ZBK jsou na to údajně moc slabé. Možná bych bral jinou jednušku. A co se týká 30-30, tak mam pocit, že 7,62x39 je porovnatelný lepší přesností, někdy, a s větším výběrem střeliva. A CZ 527 Carbine je váhově stejně, jako ZBK, takkže bych řekl, že bych s carabinou na tom byl líp. Já spíš přemýšlim o tom, jestli 7,62 x39 neni na naše podmínky slabá, stejně jako 30-30, jinak už bych jí měl. Spíš se přikláním k té cz 550, jen řešim, kterou ráži. Ale kdybyste něco věděli, tak klidně navrhněte něco jiného.
kmys
Nový návštěvník

Příspěvek od kmys »

Jinak ještě k té váze, když vezmu CZ 550 s optikou, takže nějakejch 3,3 kg +0,75, tak jsem pořád o kilo lepší, než teď.
Leon
Moderátor

Příspěvek od Leon »

to je takový problém použít google aby jste se podívali na výkon jednotlivých nábojů než tady začnete psát takový nesmysly 308wi se nadá vůbec srovnávat s 30-30win a už vůbec se nedá přirovnat 7,62x39 k 30-30win ta má až o 600J více ve 100m což je už sakra znát na výkonu
CZ 550 american 308win.
kmys
Nový návštěvník

Příspěvek od kmys »

Teď jsem to nějak nepochopil. 308 je něco úplně jinýho, o tý jsem vůbec nemluvil, jenže 30-30 a 7,62x39 jsou sakra podobný, a nemusim googlovat, to se podívej ty, jestli myslíš, že je to rozdíl. 30-30 občas má o gram ěžší střelu, jenže energie a rychlost jsou v podstatě stejný. A trochu mam obavu, že v našich podmínkách, a na 80kg lončáky, na 150 m budou obě slabý.
kmys
Nový návštěvník

Příspěvek od kmys »

Leon, koukni se na stránky sellier a bellot, co tam vyčteš, nebo i jinam. 30-30 i 7,62 vz 43 jsou porovnatelné ráže (Samozřejmě, 30-30 bude spíš silnější, než slabší, ale o málo). A píšou to i uživatelé. Ale mě o to ani tak nejde. Já o 30-30 ani nepřemejšli, kdybych chtěl jednušku, a měl na to, tak si nejspíš koupim něco v ráži 30 R Blaser. Spíš jsem se ptal, jestli 6,5x55, 8x57, 9,3x62 nebo tu 7,62 x 39, případně i jakou flintu. Něco lehčího, spíš v celopažbě
Leon
Moderátor

Příspěvek od Leon »

tak se podívej i na ostatní výrobce 30-30win má až o 600j více ve sto metrech a jak koukám podle tvé reakce nečteš ani odpovědi na svou otázku
CZ 550 american 308win.
kmys
Nový návštěvník

Příspěvek od kmys »

Leon píše:tak se podívej i na ostatní výrobce 30-30win má až o 600j více ve sto metrech
No nevim o takový laboraci, když vezmu firmy, který dělaj oba náboje, tak jsou většinou podobný, myslim federal má rozdíl cca 230 J, což je nejvíc, co jsem našel, ale o 600 joulech nic nevim. I kdyby, hádat se nechci, neříkam, že 30-30 je špatná ráže, jenže na to u nás neni flinta a taky patrony nejsou nejlevnější. ZBK nechci, k tý nemam důvěru. Prostě to u nás neni úplně bežná ráže a spíš si myslim, bude lepší, něco z běžnějších, co jsem napsal předtim.
Jinak všechny odpovědi jsem si přečetl, to mi věř a všem děkuju. A budu rád, kdyby mi někdo ještě něco poradil.
Leon
Moderátor

Příspěvek od Leon »

když to má být doplňková flinta i na společný tak bych bral marlin 336 v 30-30win na to weaver lištu a můžeš optiku prohazovat podle potřeby ale já bych tam dal jenom naháňkový puškohled
a na výkon se podívej tady http://www.hornady.com/store/30-30-Win- ... evolution/ ale pohatě stačí tohle http://www.hornady.com/store/30-30-Win-170-gr-FP/ a čuníci i vysoká poslouchá velice dobře
CZ 550 american 308win.
gonias
Pravidelný diskutér

Příspěvek od gonias »

gonias píše:Jenže by musel koupit jednušku a nechat udělat hlaveň a nakonec je to úplně to stejné jako 308.
Ano musím uznat, že tady mě to trošku ulítlo. Bral jsem to jen dle rozměrů nábojnice.

Je pravdou, že 30 30 Winchester je o dost slabší než .308 Winchester! :oops:
Blaser R8 308Win + Docter Unipoint 2,5-10x50, osnova 4-0 na šíně + RWS EVO
Meopta LR 10x42 HD
dalas
Administrátor

Příspěvek od dalas »

to kmys: Mohu se zeptat v jakým železe máš tu těžkou 308, popřípadě jakou máš celou sestavu. Třeba Tikka T3 u některých modelů ve středních rážích dosahuje váhy 2,7 kg (nesmí Ti ovšem vadit plast). http://www.tikka.fi/pdf/TikkaT3Datatable2012.pdf
Ono najít nějakou lehounkou flintu na výkonnější náboj není nijak jednoduchý. Rozhodně bych nešel do této kombinace s lůžkovým závěrem (což jsou právě jednušky). Něco jinýho je ten Ruger (pokud jsme se bavili o jednoranných), který má blokový závěr jenž unese i tropický ráže. jeho váha je ale lehce přas 3kg. Nicméně pochopil jsem, že by jsi radši lehkou opakovačku ve střední ráži. Možná zkus kouknout po Roslerovi. Já s ním nemám žádnou zkušenost, ale konstrukce napovídá, že u něj jde o malou váhu. V konfigurátoru je tam nějaká černá pažba "All round" a pokud je to plast, je předpoklad hodně lehké zbraně U RT 6 ve střední ráži udává 2,9kg, jenže nevím ten plast).
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
kmys
Nový návštěvník

Příspěvek od kmys »

No je to taková upravená cz 550 s těžkou hlavní, samotná flinta má cca 4,25 kg. V podstatě sytém CZ 550 a ostatní individuální úprava. Takže právě říkam, i klasická CZ 550 je o kilo lehčí. Ale pochopil jsi to tak, jak jsem myslel. chtěl bych co nejlehčí flintu, nejspíš střední ráže, nejradši opakovačku se systémem mauser... nejlépe bez plastů a lehkých slitin, plastová pažba ani tak nevadí. Vim, že si trochu protiřečim, ale jsem nějak konzervativní a moc to ve mně nebudí důvěru, i když, jistě to budou dobré zbraně. na tu tikku už jsem taky koukal, ale rád bych slyšel někoho, kdo má s ní nějaké zkušenosti. Nevadí mi ani plast na pažbě, ale v systému zbraně i trochu ano. Ty pákové opakovačky, nevím, ani nevím o nikom, kdo jí má, ale právě mi to nepřipadá jako myslivecká zbraň, i když na naháňku to určitě bude super. Ale za mě, to už radči nějaký poloautomat, třeba BAR. A nebo tu jednušku, i když tady vidim velkou nevýhodu právě na společných honech. Ale jsou to krásné zbraně, i když poněkud dražší, Brno effect je asi nejmíň, spíš více.
Zdenek41
Zkušený diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdenek41 »

ZBK se v této ráži vyrábělo.Alespon bylo v nabídkách balíčků zbrojovky při likvidaci.Kdybych byl v tvém rozhodování koupil bych Efekt 8/57JRS.Pro tvé požadavky plně vyhovující.
kmys
Nový návštěvník

Příspěvek od kmys »

Zdenek41 píše:ZBK se v této ráži vyrábělo.Alespon bylo v nabídkách balíčků zbrojovky při likvidaci.Kdybych byl v tvém rozhodování koupil bych Efekt 8/57JRS.Pro tvé požadavky plně vyhovující.
Tak to se moc omlouvam. Mám doma katalog zbraní Zbrojovky někdy cca z roku 2002, a tam byly uvedeny ráže, co jsem napsal.
jaeger
Nový návštěvník

Příspěvek od jaeger »

Ahoj kolegové.. Potřebuji trochu poradit s výběrem kulovnice. Za svou loveckou kariéru jsem vystřídal více různých kulovnic i ráží. Nejvíce mě oslovily osmičky a nakonec jsem skončil u kulobroku 8x57JRS/20. Tato flinta je mou hlavní a univerzální na vše. Chci si pořídit doplňkovou kulovnici na lov hole ( srnčí, dančí, mufloní) a ,,škodné“ v polích do cca 200 - 220m. Ráže bude 7x64, 270 win nebo 6,5x55. To není tak podstatné, jsou to podobné ráže. Nechci do zbraně příliš investovat, mám připraveno cca 25 tis Kč (samotná zbraň, optiku mám). Dříve jsem měl rösslera lux 8x57IS( 30 tis. Kč), potom mannlichera8x57IS( 45 tis Kč). U těchto zbraní nebylo moc co řešit, obě výborné. Jde mi především o co nejpřesnější střelbu. A pokud možno pažba dřevo.
Vybírám v kategorii okolo 25 tis Kč mezi:
CZ 550 - CZ 557 - Rössler standard - Hänel jäger 10
popř. i jiné v této cenové relaci.
Hodně mě oslovila nová Uherskobrodská kulovnice, ale mám obavy z kratší hlavně s přihlédnutím k delším vzdálenostem střelby. Kromě Zetek a Carbiny jsem českou flintu ještě neměl..
Budu rád za každou použitelnou radu, či doporučení.
Díky
Odpovědět